SUROVINY:
100g rozpuštěného zchladlého másla, 1 vejce, 1/4 hrnku bílého krupicového cukru, 1/4 hnku hnědého krupicového cukru, 1 kelímek zakysané smetany (190 g), 1 a 1/2 hrnku hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 3 lžíce nemletého máku, špetka soli, 5 velkých na kostičky nakrájených švestek, 1/4 hrnku mléka
POSTUP:
Předehřej troubu na 170°C. Máslo nech v mikrovlnné troubě rozpustit a pak jej nech zchladnout. Poté do něho zašlehej vejce, oba druhy cukrů, zakysanou smetanu a mléko.
V jiné míse smíchej hladkou mouku s práškem do pečiva, solí a mákem. Obě směsi smíchej dohromady, vznikne lepkavé těsto.
Nakonec do něho opatrně vmíchej nakrájené švestky. Těstem naplň vymazanou a hrubou moukou vysypanou formu na muffiny. A peč při 170°C asi 25 minut.
Zdali jsou muffiny dost upečené, vyzkoušej špejlí.
Zdroj: Coolinarka.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
1000 g švestek, 80 ml jablečného octa, 80 g třtinového cukru, lžička mleté skořice, lžička perníkového koření, 30 g zázvoru, 2 stroužky česneku, 1 chilli paprička
POSTUP:
Švestky omyj, rozpůl, odstraň pecky a nakrájej na menší kousky.
Dej do hrnce, zalij 200 ml vody a octem. Přisyp cukr, skořici a perníkové koření, čištěný najemno nastrouhaný zázvor, prolisovaný oloupaný česnek a najemno nakrájenou očištěnou chilli papričku.
Přiklop poklicí, přiveď k varu a vař asi 20 minut doměkka. Švestkovou směs rozmixuj a propasíruj přes jemné síto.
Pyré vráť do hrnce a opět přiveď k varu. Suché čisté sklenice naplň horkým švestkovým kečupem. Uzavři víčky a obráť na 5 minut dnem vzhůru.
Poté sklenice obráť nazpět a nech vychladnout. Skladuj na temném a chladném místě.
Zdroj: iDnes.cz
Nech si chutnat!!!
Závin s mákem a švestkami z jogurtového těsta
SUROVINY:
Těsto: 300 g hladké mouky, sůl, 70 g másla, 150 g bílého jogurtu.
Náplň: 1/2 hrnku máku, 1/2 hrnku kokosu, 30 ks švestek, 1/2 hrnku hnědého přírodního cukru, lžička skořice, vejce, hrst mandlových lupínků, 2 lžíce cukru krupice.
POSTUP:
Připrav si všechny suroviny. Z mouky, špetky soli, změklého másla a jogurtu vypracuj hladké nelepivé těsto.
Těsto rozděl na dvě části, každou vyválej na tenký obdélník, jeden závin posyp mletým mákem a druhý kokosem.
Oblož vypeckovanými švestkami (cca 15 kusů na jeden závin), podle chuti pocukruj a posypej jeden závin skořicí a druhý perníkovým kořením.
Okraje nech volné, aby šla náplň zabalit. Okraje těsta zahni dovnitř a štrúdl sroluj. Polož na plech vyložený pečicím papírem spojem dolů.
Záviny svrchu propíchej vidličkou, aby mohla unikat pára, potři rozšlehaným vajíčkem a posypej cukrem (bílý, aby těsto příliš neztmavlo) a lupínky mandlí.
Peč asi 30 minut při 180°C. Krájej až po vychladnutí.
Zdroj: ProŽeny.cz
Nech si chutnat!!!
Švestkový zavinutký koláč s mákem
SUROVINY:
Těsto: hladká mouka pšeničná 400 g, máslo 100 g, mléko polotučné 150 ml, droždí kostka 1/2, cukr krystal 60 g, sůl špetka, vejce 1 kus, vaječný žloutek 1 kus.
Náplň: mák mletý 100 g, mléko polotučné 80 ml, cukr krupice 50 g, povidla švestková 50 g, švestky 200 g, máslo lžíce.
POSTUP:
Cukr s mákem zalij vařícím mlékem a nech vychladnout. Přidej povidla a trochu portského vína.
Prosej mouku se špetkou soli. Máslo rozpusť (nesmí být horké). Droždí nadrob a zalij teplým mlékem.
Nech odpočinout a do kvasnic přidej rozpuštěné máslo, vejce, žloutek a cukr. Postupně přidávej mouku a řádně prohnětej.
Vznikne měkké těsto, které se nelepí. Zakryj utěrkou a neche hodinu kynout.
Troubu vyhřej na 180°C (osvědčilo se o něco méně stupňů a péct pomaleji).
Těsto vyválej do obdélníku 30 cm na 40 cm, rozděl na tři díly. Každý plát potři makovou náplní a zaviň do "klobásy".
Tyto klobásy pak narovnej do pečící formy za sebe do tvaru spirály. Nech mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat napůlené švestky.
Švestky posyp třtinovým cukrem. Peč do zlatohněda, pět minut před dopečením vytáhni a potři rozpuštěným máslem.
Zdroj: jidelniplan.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
1 kg švestek, 500 g cukru, 250 ml vody, lžíce portského a 2 lžíce rumu. Volitelné: badyán, celá skořice...
POSTUP:
Švestky omyj, osuš a vypeckuj. Při vypeckovávání nemusíš půlky švestek od sebe úplně oddělovat, postačí, když švestku nařízneš a pecku vyjmeš.
Nasyp cukr do hrnce, zalij vodou a občas promíchej, aby se obsah prohříval rovnoměrně. Dávej pozor na to, aby cukr nezačal po stranách karamelizovat.
Do cukerného nálevu vlož vypeckované švestky a nech vařit 3 min. Odstav z plotny a přimíchej alkohol.
Ještě horké naplň do sklenic, uzavři a zavař v páře nebo troubě.
Zdroj: blog.ezavarovani.cz
Nech si chutnat!!!
Bramborové knedlíky se švestkami a perníkem
SUROVINY:
Na knedlíky: cca 650 g brambor (bez slupky cca 570 g), 120 g hrubé mouky, 120 g celozrnné špaldové krupice, 1/2 lžičky soli, 2 vejce, 16 švestek, (20 g třtinového cukru, pokud jsou švestky kyselejší).
Na ozdobu: 3 lžíce strouhanky, 1/2 lžičky perníkového koření, lžíce holandského kakaa, lžíce třinového cukru (tmavý panela), zakysaná smetana, máslo, cukr moučka, mletý mák.
POSTUP:
NEházej brambory do studené osolené vody, ale vodu nejprve předvař, pak přidej brambory a vař je v horké jemně probublávajíci vodě podle velikosti ve slupce cca 25-30 minut.
Slij a nech vychladnou a oloupej je.
Pak brambory nastrouhej na struhadle nebo je protlač, pokud používáš lis. Přidej odváženou mouku, brambory osol, přidej celá vejce a rychlými pohyby vytvoř kompaktní ale ne příliš propracované těsto.
Jeho dlouhé mačkání a převalování způsobí, že bude lepit stále více (bude se uvolňovat lepek z mouky a škrob z brambor) výsledný knedlík bude tvrdý a přeslizlý…
Vytvoř hada, nakrájej ho na stejně velké kousky, ty rozplácni v rukách za pomocí trochy mouky (nepřežeňte to s ní, knedlíky by pak byly opět jako golfový míčky), zabal do nich švestku.
Uvař v osolené vodě, případně v pařáčku na páře. Potrvá to asi 10-15 minut, podle velikosti. Pokud je budeš vařit v parní troubě či na pařáčku, pak nádobu lehce pomaž olejem, aby se nelepily.
Švestky můžeš vypeckovat, a pokud jsou kyselejší, místo pecky můžeš přidat trochu cukru. Anebo je zabalit v celku.
Smíchej strouhanku, perníkové koření, kakao a cukr a vytvoř posypku. Jakmile budou knedlíky hotové, vyválej je ve směsi a podávej rozkrojené napůl se zakysanou smetanou, máslem.
Můžeš si je posypat mletým mákem.
Zdroj: zasadnezdrave.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
1 kg švestek, 280 g třtinového cukru, lžička mletého zázvoru, 2 ks prolisované stroužky česneku, 2 ks nasekané chilli papričky, 5 ks rozdrcených hřebíčků, 2 lžičky mleté skořice, špetka muškátového oříšku, 6 lžic červeného vinného octa, 6 lžic červeného vína, sůl podle chuti.
POSTUP:
Švestky vypeckuje a nakrájej na menší kousky. V kastrolu se silnějším dnem je smíchej s cukrem. Postupně zahřívej, dokud se cukr nerozpustí.
Pak přidej všechno koření a ostatní suroviny. Směs na mírném ohni dus, dokud se švestky téměř nerozpadnou a směs nezhoustne.
Podle potřeby můžeš v průběhu vaření do směsi nalít trochu vody či červeného vína. Nakonec podle potřeby ještě čatní dosol.
Rozděl do čistých sklenic, zavíčkuj, otoč víčkem dolů a nech vychladnout. Nech asi týden uležet.
Švestkové čatní se hodí ke grilovanému masu, sýrům nebo uzenému masu.
Zdroj: iDnes.cz
Nech si chutnat!!!
Sváteční švestková klevela
SUROVINY:
1 kg švestek, 210 g krupicového cukru, 3 lžíce portského.
POSTUP:
Do kastrolu vlož omyté a rozpůlené švestky zbavené pecek.
Podlij je nepatrným množstvím vody a za stálého míchání nech vařit.
Jakmile jsou švestky měkké a rozvařené, přidej cukr a dobře ho rozpusť.
Plamen zmírni, a vař do požadovaného zhoustnutí. Nejedná se o povidla, takže vytvoř středně hustou kaši s patrnými zbytky ovoce.
Poté kastrol odstav, vmíchej portské a klevelu přesuň do nahřátých sklenic.
Zavíčkuj, obrať dnem vzhůru a ponech až do vychladnutí. Klevelu ulož v chladu a temnu a nech ji několik týdnů uležet.
Získá pevnější konzistenci.
Zdroj: Blog.decodoma.cz
Nech si chutnat!!!
Bramborové placky se švestkami
SUROVINY:
Hera, Švestky 250 g, Hřebíček 3 ks, Cukr třtinový 2 lžíce, Skořice celá 1 ks, Portské víno lžíce, Povidla lžíce, Brambory 750 g, Sůl, Mouka polohrubá 250 g, Vejce 2 ks, Mák mletý, Cukr moučkový třtinový, Vanilka 1 lusk.
POSTUP:
Švestky vypeckuj, zalij v rendlíku 50 ml vody a přiveď k varu. Přidej hřebíčky, skořici, cukr třtinový a míchej tak dlouho, až směs zhoustne a tekutina se téměř odpaří.
Potom přimíchej povidla, ještě chvíli povař a pokud je potřeba, můžete ještě dosladit. Před odstavením vmíchej portské víno.
Brambory nastrouhej najemno, přimíchej k nim mouku, vejce a necelou lžičku soli. Vypracuj pevné těsto.
Rozděl ho na stejné kousky a ty rozválej na tenké placky. Opékej je z obou stran na suché pánvi.
Opečené placky potírej máslem, zdob rozvařenými švestkami a posypt mletým mákem smíchaným s moučkovým a vanilkou z lusku.
Zdroj: Albert.cz (recept upraven)
Nech si chutnat!!!
Švestkový koláč se smetanou
SUROVINY:
200 g hladké mouky, 100 g másla, 50 g cukru, 1 vejce, ½ kypřicího prášku, špetka soli.
Náplň: asi 500 g vypeckovaných švestek, 120 ml smetany ke šlehání, 50 g moučkového cukru.
POSTUP:
Mouku prosej do mísy spolu s kypřicím práškem a solí, přidej změklé máslo, cukr, vejce. Vypracuj pevné těsto, kterým vylož na dno i boky kulaté koláčové formy (vymazat máslem nebo vyložit pečicím papírem).
Na těsto poskládej švestky nakrájené na čtvrtiny nebo plátky dej zapéct na 25 minut na 180˚C.
Mezitím vyšlehej žloutky se smetanou a cukrem, hotovou směsí potři předpečený koláč se švestkami a nech zapéct asi 20 minut na 160˚C dozlatova.
Zdroj: coopclub.cz
Nech si chutnat!!!
Kořeněná švestková marmeláda
SUROVINY:
2 kg švestek, 1 citrón, 1 cm kořene zázvoru, 2 lžičky mleté vanilky, 2 lžičky mleté skořice, lžička mletého zázvoru, 1/4 lžičky mořské soli, 150 ml portského vína, 400 g třtinového cukru, 20 g citrusového pektinu
POSTUP:
Postupně rozmixuj na hladké pyré všechny omyté vypeckované švestky. Do poslední várky přidej i očištěný čerstvý zázvor.
Rozmixované švestky se zázvorem dej do velkého hrnce. Přidej šťávu i kůru z citrónu, všechno koření, sůl, portské víno a 2/3 třtinového cukru.
Směs promíchej a dej vařit. Ve zbylém cukru si rozmíchej všechen pektin, lépe se pak rozpustí a nebude tvořit hrudky.
Mezitím si připrav čisté sklenice. Je několik možností sterilizace. Někdo sklenice připravuje v horké troubě a pokud je parní, jedině lépe!
Další, asi nejběžnější postup, je v hrnci s probublávající vodou. A nebo je možné využít parní sterilizátor, který vlastní většina maminek na sterilizaci dětských láhví.
Ať už vybereš cokoli, sterilizuj alespoň 5 minut a to včetně víček. Když je švestková směs opravdu horká a už pár minut probublává, můžete přidat zbylý třtinový cukr s pektinem.
Vše dobře promíchej, přidej 2 lžíce portského a nech dalších pár minut problublávat.
Můžeš začít plnit ještě horké sterilní sklenice. Nerezový trychtýř s širším hrdlem je skvělým pomocníkem.
Plnění je rychlé a zamezíš tak zašpinění okraje sklenice, což mnohdy také způsobuje předčasné pokažení marmelád.
Sklenice ihned uzavírej. Pokud máš klasický závit, stav je uzavřené vzhůru nohama, pokud používáš sklenice weck, zasponkuj je a už neotáčejte dnem vzhůru.
Po vychladnutí můžeš sponky sundat a pokud víčko drží přisáté, vše se povedlo.
Pro extra jistotu, že se marmelády nepokazí, můžeš je uzavřené (zavíčkované) dát ještě do trouby na cca 10 minut (program pára 100°C, nebo horkovzdušný program 100°C).
Zdroj: Kitchenette.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
200 g sušené švestky (bez pecky), 100 g loupané mandle, portské víno, 200 g anglická slanina (krájená) nebo pršut.
POSTUP:
Nejprve do každé vypeckované švestky zatlač jednu oloupanou celou mandli. Dej do sklenice a zalij vínem.
Nech ideálně přes noc macerovat. Poté každou švestku obtoč plátkem pršutu a upevni párátkem.
Vlož do předem vyhřáté trouby na 200°C a nech zhruba 10 minut péci (aby slanina zezlátla a byla křupavá) nebo je polož na rozpálený gril.
Zdroj obrázku: ReceptyOnLine.cz
Nech si chutnat!!!
Švestkový dort bez mouky a tvarohem
SUROVINY:
Těsto: 6 vajec, 180 g cukru krupice, špetka soli, 300 g máku, lžička skořice, 30 g kakaa.
Krém: 500 g tučného tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 80 g cukru krupice, citron, sáček ztužovače šlehačky, lžíce celého máku.
Švestky: 10 ks švestek, 100 ml portského vína, 100 g cukru krupice, 1/2 lžičky skořice mleté.
POSTUP:
Vypeckované rozpůlené švestky přiveď s vínem, cukrem a skořicí k varu a asi dvacet minut bez pokličky za občasného míchání povař do zhoustnutí.
Nech vychladnout.
Vajíčka by měla mít pokojovou teplotu, aby se nesrazila. Dvě dortové formy o průměru 16 cm (nebo jednu velkou) lehce vymaž máslem a dno i boky vylož pečicím papírem.
Bílky odděl od žloutků a vyšlehej do sněhu. Když je sníh téměř hotový, přidej cukr a došlehej dotuha. Žloutky prošlehej se solí, kakaem a skořicí, vsyp mletý mák a opatrně po částech zapracuj i sníh.
Těsto vlij do připravených forem a peč asi 25 minut při 180°C. Nech 15 minut chladnout ve formě, poté vyklop, stáhni papír, každý korpus jednou prokroj a dej úplně vychladnout.
Každý korpus potři třemi až čtyřmi lžícemi krému, na tři rozděl švestky (trochu si jich nech na ozdobu) a vše poskládej na sebe.
Boky potři zbylým krémem a těsně před podáváním navrch naaranžuj zbylé švestky.
Tip: Dort bude vypadat moc hezky i „nahý“: stačí použít o jeden tvaroh méně a krém pak nanášet jen na korpusy. Ušetříš práci s potíráním boků a vytvoříš moderní rustikální dojem...
Zdroj: ProŽeny.cz
Nech si chutnat!!!