Menu Jarní Rovnodennosti


Plněné vejce s lososem


SUROVINY:
6 × vajec "M", 70 g uzeného lososa, lžíce Flory, lžička majonézy, 3 lžičky pažitky, lžíce strouhaného křenu, citron (šťáva), mořská sůl z mlýnku, černý pepř z mlýnku.

POSTUP:
Vejce uvař natvrdo, nech vychladnout, oloupej, omyj a překroj podélně na poloviny. Čajovou lžičkou opatrně vyjmi žloutky, které dej do menší misky a utři s majonézou, křenem a máslem. Přidej nadrobno nakrájeného lososa a 2 lžičky nasekané pažitky, promíchej, osol, opepři a přidej pár kapek citrónové šťávy podle chuti. Bílky vajec naplň připravenou nádivkou a dej do lednice vychladit.
Zdroj: LuchyneLidlu

Nech si chutnat!!!


Polévka z pečené mrkve s bylinkovými knedlíčky


SUROVINY:
1 kg mrkve (nastrouhané nahrubo), 340 g cibule (nahrubo), sůl a mletý pepř, 1 lžíce drceného kmínu, 2 lžíce olivového oleje, 1 a ½ l zeleninového vývaru, 250 g smetany na vaření. Na bylinkové knedlíčky: 150 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 2 lžíce petrželky (nasekané nadrobno), 2 lžíce pažitky (nakrájené nadrobno), 60 ml mléka, 60 ml smetany na vaření.

POSTUP:
Předehřej troubu na 180°C. Na plech vyložený pečícím papírem rozlož mrkev a cibuli, osolte, opepřete a okmínujte. Pokapej olejem. Peč 30 minut, až mrkev změkne. V míse smíchej mouku s kypřícím práškem, bylinky, sůl a pepř. Uprostřed udělej důlek a vlij do něj mléko se smetanou, promíchej. Těsto hněť asi 2 minuty dohladka. Pak z něj vytvaruj váleček o průměru 5 cm a nakrájej z něj 8 plátků, knedlíčků. V troubě se mezitím upekla zelenina, přesuň ji do hrnce, zalij vývarem a smetanou, rozmixuj a přiveď k varu. Do vařící polévky vhoď knedlíčky a povař je 6–8 minut; zkontroluj, zda nejsou uprostřed syrové, a podávej.
Zdroj: Albert

Nech si chutnat!!!


Květákové kung pao


SUROVINY:
květák (na růžičky) 1 ks, česnek (nadrobno) 4 stroužky, červené chilli papričky (najemno) 2 ks, zázvor (oloupaný a najemno) 2 cm, arašídy (nesolené, nasucho opražené a nasekané) 50 g, koriandr (nakrájený) 2 lžíce, kukuřičná mouka 50 g
Olej: ořechový/arašídový olej 125 ml, badyán 2 hvězdičky, sečuánský pepř 1 lžička, chilli 1 lžička, sezamový olej 1 lžíce
Marináda: sójová omáčka 100 ml, rýžové víno 50 ml, javorový sirup 1 lžíce


POSTUP:
Rozehřejte wok pánev na vysokém plameni společně s olejem. Jakmile bude dostatečně horký, vložte do oleje badyán, sečuánský pepř a chilli. Promíchejte, ponechejte na vysokém plameni asi 30 sekund a poté pánev odstavte. Vmíchejte sezamový olej a nechte vychladnout. Poté přeceďte přes plátýnko.
Ingredience na marinádu smíchejte ve větší míse. Přidejte květákové růžičky, promíchejte (musí se dostatečně obalit) a marinujte alespoň 30 minut. Kukuřičnou mouku dejte do druhé mísy.
Wok pánev vraťte na vysoký plamen a vlijte polovinu připraveného oleje. Jakmile bude dostatečně horký, vyndejte jednotlivé růžičky květáku z marinády, obalte v kukuřičné mouce a zbylou marinádu si schovejte.
Za stálého míchání osmažte květák na oleji, dohněda a dokřupava. Pokud bude třeba, přidejte olej, ale uschovejte si 2 lžíce na další krok. Hotový květák sceďte a osušte na papírovém utěráku.
Vytřete wok, vraťte na vysoký plamen a vlijte zbylý olej. Jakmile se z oleje začne kouřit, přidejte chilli, česnek, zázvor a restujte 30 sekund. Poté přidejte jarní cibulku a pokračujte v restování.
Po minutě přidejte květák, arašídy a většinu koriandru (trochu si nechejte na ozdobu). Restujte 30 sekund a poté přilijte schovanou marinádu. Vařte další minutu a lehce prohoďte na pánvi, aby se květák obalil v omáčce. Pánev sundejte z plamene.
Podávejte se zbylým koriandrem a dušenou rýží.
Zdroj: PrimaFresh.cz

Nech si chutnat!!!


Citronovo-medová pečená kuřecí stehna s bylinkami a jarní zeleninou


SUROVINY:
1 citron, 1 větší cibuli, 8 kuřecích stehen, mořskou/himalájskou sůl, mletý černý pepř, 2 lžíce olivového oleje, kůru z jednoho citronu, 4 větvičky rozmarýnu, 2 lžičky čerstvých lístků tymiánu, 1 lžíci medu, 1 lžíci Hery, 500 g zeleného chřestu, 1 menší cuketu, 250 g mraženého nebo čerstvého hrášku, čerstvé bylinky na podávání

POSTUP:
Troubu zahřej na 200°C. Na dno pekáče polož plátky citronu, na ně cibuli nakrájenou na měsíčky a nahoru ulož kuřecí stehna, osol, opepři a přidej olivový olej, citronovou kůru, rozmarýn a tymián, jemně promíchej, aby se stehna rovnoměrně obalila.
Peč 40–50 minut, dokud není kůže křupavá a zlatavá. Když jsou stehna upečená, přelij je medem a nech 5 minut zapéct. Mezitím si připrav zeleninu. Na pánvi rozehřej Heru a přidej chřest nakrájený na menší kousky, cuketu a hrášek, jemně osol. Dus na mírném ohni, dokud není zelenina uvnitř měkká a zvenku ještě křupavá. Upečená kuřecí stehna podávej s jarní zeleninou, polij šťávou.
Zdroj: Fitshaker

Nech si chutnat!!!


Pomerančová Mimosa


SUROVINY:
6 lžic strouhané pomerančové kůry, 600 ml pomerančové šťávy, 300 ml smetany, 2 lžíce cukru, 0,75 šampaňského, 6 jahod, 6 lístků máty.

POSTUP:
Kůru, šťávu, smetanu a cukr rozmixuj. Směs nalij do nádoby, přikryj a nech v mrazáku 2 hodiny. Občas promíchej. Pak rozděl do vysokých sklenic a dolij šumivým vínem, ozdob jahodou a mátou a podávej.
Zdroj: Prostřeno.cz

Nech si chutnat!!!


Mrkvový dort Jarní rovnodennosti


SUROVINY:
vejce 2 ks, cukr třtinový 200 g, sirup javorový lžička, olej řepkový 200 ml, mouka 120 g (polohrubé), ovesné vločky 40 g (rozemletých), jedlá soda lžička, kypřící prášek do pečiva lžička, sůl, skořice lžička (mletá), mrkev 230 g (nastrouhaná na hrubo), ořechy vlašské 70 g.
Krém: sýr 250 g (Lučina, Philadephia...), šťáva 1/2 citronu, sirup javorový lžička, tvaroh 250 g, smetana na šlehání 200 ml.


POSTUP:
Vejce, cukr a javorový sirup vyšlehej. Přidej suché přísady a olej, nakonec mrkev a ořechy. Nalij do vymazané nebo pečícím papírem vyložené dortové formy (menší průměr). Peč zhruba 1h na 175°C. Všechny přísady na krém spoj a vyšlehej. Dort nech vychladnout, podélně rozpůl, natři 1/3 krému. Zbytkem krému natři celý dort. Nech chladnout nejlépe do druhého dne, kdy se chutě pěkně rozleží.
Zdroj: iGurmet.cz

Nech si chutnat!!!


Jarní vitamínový nápoj - sklenice plná vitamínů a energie.


SUROVINY:
1 ks velkého jablka, 1 ks velké mrkve, 6 lístků čerstvé bazalky, 200 ml pomerančové šťávy, 500 ml kefíru, 2 lžíce medu.

POSTUP:
Jablko omyj a nakrájej na kousky. Mrkev oloupej a nakrájej. Všechny ingredience dej do mixéru a rozmixuj. Hned podávej.
Zdroj: Prostřeno.cz

Nech si chutnat!!!