Trhací chléb s medvědím česnekem
SUROVINY:
20 g droždí, ½ lžičky cukru, 230 ml vlažné vody, 150 g žitné chlebové mouky, 150 g celozrnné špaldové mouky hladké, 100 g světlé mouky hladké (pšeničná nebo špaldová), lžička soli, 2 lžíce olivového oleje.
Na promazání: 100 g medvědího česneku, lžička čerstvého tymiánu (nebo jiná bylinka – např. oregano, bazalka…), 80 g olivového oleje, Špetka soli, 30 g parmezánu.
POSTUP:
Droždí rozdrob do misky, promíchej s cukrem a zalij vlažnou vodou. Nech 15 – 20 minut vzejít kvásek.
V zadělávací míse smíchej mouky a sůl. Vlij vzešlý kvásek, olivový olej a nech robota 10 minut zadělávat těsto.
Poté vyndej hák a mísu zakryj fólií. Nech těsto kynout 1 – 1,5 hodiny.
Připrav si směs na potření. Medvědí česnek a lístky tymiánu vlož do mixéru, zalij olejem a rozmixuj.
Přidej špetku soli, parmezán a promíchej. Chlebíčkovou formu (o velikosti 23 x 8cm) vylož pečicím papírem.
Těsto překlop na pomoučenou pracovní plochu, krátce propracuj a vyválej na plát velký asi 50 x 40 cm, silný zhruba 3 mm.
Rovnoměrně potři česnekovým olejem. Nakrájej na 4 vodorovné pruhy, z nichž odkrajuj asi 7 centimetrové kousky.
Obdélníky skládej po několika kouscích na sebe a vkládej do vyložené pečicí formy.
Peč při 180°C 45 minut. Nech zchladnout a poté vyndej z formy.
Zdroj: zdravezivena
Nech si chutnat!!!
Tatarák z pečených brambor a česneku
SUROVINY:
6 brambor, 3 lžíce majolky, 3 plátky anglické slaniny, 2 sterilované okurky, palice česneku, větvička rozmarýny,
pažitka, sůl, čerstvě mletý pepř.
Na ozdobu: 2 vejce, olej.
POSTUP:
Vyber brambory s hezkou slupkou. Omyj je kartáčkem, osuš a polož na plech na pečící papír.
Česnek příčně přepůl a řeznou plochu zakápni olejem. Opláchni a osušíme rozmarýnu a polož přes česnek a brambory.
Vedle polož plátky slaniny. Vlož do trouby vyhřáté na 180°C a upeč dozlatova, cca 30-40 minut.
Slaninu vyndej, až bude vypečená dokřupava. Zatímco se nám pečou ingredience v troubě, nakrájej na plátky okurky a na kousky pažitku.
Usmaž volská oka, která jemně osol (na jejich přípravu lze použít tvořítka na tvarování tataráčku).
Upečené brambory nech zchladnout a i se slupkou nakrájej na kousky.
Stroužky opečeného česneku vymačkej ze slupky, rozdrť nožem a přidej k bramborám.
Rozmarýnu rozemni do brambor v prstech. Slaninu rozlámej do směsi. Přidej majolku, sůl a pepř a promíchej.
Vytvaruj pomocí tvořítka a ozdob volským okem.
Zdroj: snedeno.cz
Nech si chutnat!!!
Ricottové noky s medvědím česnekem
SUROVINY:
250 g ricotty, 15 g medvědího česneku, vejce, 60 g celozrnné špaldové mouky hladké (lze nahradit světlou moukou), 60 g světlé špaldové mouky hladké, 30 g nastrouhaného parmezánu, Sůl.
POSTUP:
Ricottu vyklop do cedníku, postav do vyšší misky a nech půl hodiny odkapávat.
Scezenou ricottu přendej do čisté mísy. Medvědí česnek nakrájej najemno a přidej k ricottě.
Přidej dále vejce, mouky, nastrouhaný parmezán a sůl a dobře promíchej.
Misku zakryj fólií a na půl hodiny ulož do lednice.
Dej do většího hrnci vařit vodu na noky. Těsto vyndej z lednice, pomouč si pracovní plochu, ruce a z malých kousků těsta vyvaluj drobné kuličky (průměr asi jako koruna).
Pokládej kuličky na pomoučenou plochu. Vidličkou, resp. jejími hroty, lehce přitiskni kuličku k podložce a jemně táhni, aby se kulička otočila, získala oválný tvar a jemně se do ní obtiskly hroty.
Noky vlož do vroucí osolené vody. Vař 5 minut. Poté opatrně vyndej cedníkem na tác nebo na talíř.
Zdroj: zdravezivena.cz
Nech si chutnat!!!
Jednohuby s medvědím česnekem
SUROVINY:
21 g čerstvého droždí, 300 ml vlažného mléka, 500 g hladké mouky, lžička cukru krystal, 100 ml oleje, vejce, sůl
Náplň: 250 g másla pokojové teploty, hrst čerstvého medvědího česneku, 80 g uzeného strouhaného sýra.
Na potření: 1 rozšlehané vejce. Na posypání: sezamová semínka.
POSTUP:
Do trošky vlažného mléka rozdrob droždí a přidej lžičku cukru.
Nech vzejít kvásek. Do větší mísy si prosej mouku, přidej trošku soli, olej a vzniklý kvásek.
Ze směsi uhnětej řádně těsto. Po troškách přilij zbytek vlažného mléka a poté si vypracuj vláčné těsto.
Z těsta vytvaruj bochník, jemně popraš moukou a přikryj čistou kuchyňskou utěrkou.
Nech kynout asi 45–60 minut. Mezitím začni připravovat náplň.
Máslo, které musí být v pokojové teplotě, lehce rozmíchej a přidej nasekaný medvědí česnek.
Vše důkladně promíchej. Vykynuté těsto vyválej na pomoučeném vále, tloušťka těsta by měla být asi půl centimetru.
Na plát vyváleného těsta natři opatrně utřené máslo s medvědím česnekem a následně posyp strouhaným sýrem.
Těsto se směsí sroluj. Připravený závin nakrájej na trojúhelníčky, popřípadě na kolečka. Vlož na plech vyložený pečicím papírem, každý kousek potři rozšlehaným vejcem a jemně posyp sezamem.
Peč v troubě na 200°C 15–20 minut dozlatova. Dobrou chuť!
Zdroj: nejrecept.cz
Nech si chutnat!!!
Jarní pomazánka z medvědího česneku a vajíček
SUROVINY:
200 g pomazánkového másla, 4 vejce, 3 lžíce zakysané smetany nebo majonézy, svazek lístků medvědího česneku, sůl, pepř.
POSTUP:
Vajíčka uvař 10 minut na tvrdo. Oloupej a nakráj. Přimíchej pomazánkové máslo, zakysanou smetanu/majonézu, nasekaný medvědí česnek, sůl a pepř.
Zdroj: Čarujeme.cz
Nech si chutnat!!!
Bramborové housky s medvědím česnekem
SUROVINY:
Ingredience na kvásek: 20 g čerstvého droždí (popř. 2 lžičky sušeného droždí), 5 g cukru, 230 g vlažné vody, 5 g soli, 10 g hladké mouky.
Ingredience na těsto: 450 g hladké mouky, 100 g ve slupce vařených a vychladlých brambor, 50 g rostlinného oleje, 2 lžičky soli, velká hrst medvědího česneku (popř. můžete do těsta použít 1-2 stroužky utřeného klasického česneku).
POSTUP:
Uvař zhruba 120 g brambor ve slupce do měkka. Brambory nech zcela zchladnout.
Droždí rozdrol v misce a zasyp 5 g cukru. Zlehka promíchej a nech pracovat.
Během zhruba 10-15 minut se droždí spolu s cukrem zcela rozpustí a začne nabývat.
Tento proces je mnohem rychlejší v teplých dnech. Pokud je chladněji, může se ti zdát, že se nic neděje – po chvíli, ale uvidíš, jak se droždí opravdu začíná rozpouštět.
Do aktivovaného droždí s cukrem přidej 10 g mouky, 5 g soli, 230 g vlažné vody, důkladně rozmíchej a nech vzejít kvásek – trvá to cca 10 minut.
Postup na těsto: Vychladlé brambory oloupej. Do těsta přijde 100 g uvařených oloupaných brambor.
Do mísy od robotu prosej hladkou mouku, přidej nahrubo nastrouhané brambory, olej, sůl, nasekaný medvědí česnek (popř. klasický česnek nebo jiné bylinky) a kvásek.
Použij nástavec typu hák a nech robot vypracovat hladké a spíše lepivé těsto – cca 8 minut.
Vypracované těsto nech přikryté kynout asi 90 minut na teplém místě.
Nakynuté těsto přesuň na bohatě pomoučenou pracovní plochu. Zlehka obal v mouce, aby se nelepilo na ruce a rozděl na 10 stejně velkých kousků (nebo 20 malých).
Každou část párkrát prohněť a krouživými pohyby rukou vytvoř bochánky.
Jednotlivé housky pokládej na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile je plech plný, přikryj utěrkou a nech ještě 15 minut kynout.
Potři vyšlehaným vejcem a seshora lehce nařízni do křížku. Můžeš housky seshora posypat libovolnými semínky (bílý mák, černý mák seznam...).
Peč v troubě předehřáté na 200°C asi 5 minut, poté sniž teplotu na 180°C a peč dalších cca 25 minut.
Povrch housek musí být krásně zlatavý a při testu při vpichu špejlí musí zůstat špejle čistá.
Zdroj: Mamachef.cz
Nech si chutnat!!!
Toskánské česnekovo-bazalkové sušenky
SUROVINY:
100 g polohrubé mouky, 100 g másla, 5 lžic bílého vína, lžička soli, stroužek česneku, lžíce čerstvé bazalky.
POSTUP:
Změklé máslo vyšlehej s vínem, utřeným česnekem a nasekanou bazalkou, přidej mouku a osol.
Vytvoř vláčné těsto a zformuj do válečku, zabal do folie a dej ztuhnout do mrazničky.
Ostrým nožem krájej tenká kolečka a sušenky rozlož na plech vyložený pečicím papírem a při 180°C peč přibližně 10 minut.
Zdroj: proŽeny.cz
Nech si chutnat!!!