Masopust - zakutálený koblížek


Zázvorové koblihy


335 g hladké mouky, 2 lžičky sušeného droždí, 125 ml vlažného mléka, 2 lžíce krupicového cukru, 50 g másla - rozehřátého, 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku, 2 ks vajec, 150-200 ml slunečnicového oleje na smažení, 55 g moučkového cukru - na zázvorový cukr, 1 lžička mletého muškátového oříšku - na zázvorový cukr, 1 lžička mletého zázvoru - na zázvorový cukr.

POSTUP:
Zázvorový cukr: moučkový cukr přesyp do mísy a opatrně, ale důkladně promíchej s muškátovým oříškem a mletým zázvorem. Droždí a 1,5 lžíce vlažné vody, mléko a 1 lžíci cukru dej do velké mísy, postav na 10 minut na teplé místo a nech vzejít kvásek. Přidej máslo, mouku, mletý muškátový oříšek, vejce a zbylý cukr a vařečkou hněť do lepivého těsta. Přendej na lehce pomoučenou pracovní plochu a prohněť dohladka. Pak těsto polož do olejem vytřené mísy, přikryj utěrkou a nech 45 minut kynout, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem. Poté znovu prohněť a rozválej do centimetr silného plátu. Kulatým vykrajovátkem o průměru 6–8 cm vykrájej deset koleček. Každé malým nožem šestkrát nařízněte od středu ke kraji. Poté nech koblihy ještě půl hodiny kynout. Vyšší vrstvu oleje rozpal v hrnci a pak na něm z obou stran dozlatova osmaž koblihy. Nech je okapat na ubrousku a obal nebo popraš zázvorovým cukrem.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Maršálkovy koblížky s povidly


Na těsto potřebujete: 400 g hladké mouky, 150 g hrubé mouky, 3 vejce (velikost M), 60 g cukru krupice, 10 g vanilkového cukru, 25 g rumu, 90 g měkkého másla, 200 g mléka, 20 g droždí a 3 g soli.

POSTUP:
Mléko ohřáté na pokojovou teplotu smícháme s droždím, přidáme hrubou mouku a dobře zamícháme. Necháme 30 minut na teplém místě vykynout. Přidáme ostatní ingredience kromě másla a hněteme 3 až 4 minuty. Nakonec přidáme máslo a dohněteme do hladkého, pevného a nelepivého těsta. Necháme asi 30 minut kynout, poté rozdělíme na dílky po 50 g, zakulatíme a necháme na pomoučené desce asi 45 minut dokynout. Před smažením musí být objem víc než dvojnásobný. Smažíme v oleji při 175 °C zhruba 2 minuty z každé strany. Koblihy vyjmeme z oleje a necháme je vychladnout na plechu pokladeném savými papírovými utěrkami, zbaví je přebytečného oleje. Na náplň smícháme povidla, rum a koření. Směsí naplníme cukrářský sáček. Ostrým steakovým nožem uděláme z boku a napříč do každého kousku otvor a vychladlé koblihy pomocí cukrářského sáčku naplníme. Pocukrujeme. Nejdůležitější rada nakonec – aby kobliha měla bílý proužek po svém obvodu, musí být dokonale nakynutá a také teplota oleje musí být 170 až 175 °C.
Zdroj: iDnes.cz

Nech si chutnat!!!


Růžové mini donutky


2 KL suš. droždí, 120 ml vlaž. mléka, 2 lžíce kr. cukru, 50 g másla, 370 g hl. mouky, 2 vejce, slunečnicový olej, růžové cukrářské zdobení, 2 bílé tubičky. Poleva: 400 g mouč. cukru, růžová potr. barva.

POSTUP:
Droždí, ½ lžíce vlažné vody, mléko a cukr smíchej ve velké míse a nech stát na teplém místě asi 10 min dokud se na povrchu nedělají bublinky. Přidej máslo, mouku a vejce a hněťte lepkavé těsto. Vyklop na leh­ce pomoučený vál a hněť do hladkého a pružného těsta. Přendej do olejem lehce vymazané mísy, zakryj fólií a na teplém místě nech asi 45 minut kynout. Těsto vyklop na vál a 5 minut hněť. Pak jej rozválej na 1 cm a kulatým vykrajovátkem o průměru 6 cm vykrájej kolečka. Uprostřed každého vykroj pomocí kulatého vykrajovátka o průměru 3 cm střed. Minikoblížky vyskládej na plech vyložený pečícím papírem a nech je 15 minut odpočívat. V hrnci rozpal vyšší vrstvu oleje, tak aby měl teplotu asi 180°C. Smaž ½ min z každé strany. Nech okapat na ubrousku. Cukr smíchej s vodou, ½ obarvěte lehce do růžova.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Citronové koblížky


250 g hladké mouky, 3 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžíci rumu, 2 lžíce smetany, šťávu z poloviny citronu, nastrouhanou kůru z 1/2 citronu, olej na smažení, ½ lžičky drcené vanilky, 5 lžic moučkového cukru.

POSTUP:
Do mísy prosej mouku s práškem do pečiva. Přidej rozšlehaná vejce, tvaroh, rum, smetanu, šťávu a kůru z citronu. Promíchej do hladkého těsta. Nech chvíli odpočinout. Mezitím smíchej v misce moučkový cukr s vanilkou a rozehřej olej. Pomocí lžíce ukroj těsto a vkládej do oleje. Smaž z obou stran dozlatova. Ještě horké je obal v moučkovém cukru s vanilkou. Tip: Koblížky můžeš podávat i s oslazenou zakysanou smetanou.
Zdroj: ProŽeny.cz

Nech si chutnat!!!


Šlehačkové donuty s čokoládou


Hladká mouka 500 g, Sušené droždí 10 g, Žloutek 2 ks, Rum 2 lžíce, Mlýnek mořská sůl 1 špetka, Vanilkový cukr 1 sáček, Krupicový cukr 35 g, Smetana ke šlehání 33% 200 ml, Čerstvé mléko plnotučné 100 ml, České máslo 84 % mléčného tuku 50 g. Dokončení: Čokoláda hořká 200 g, Smetana ke šlehání 33%, Maliny, Slunečnicový olej s vitaminem D, lístky máty/meduňky.

POSTUP:
Do mísy prosej mouku, po okrajích osol, doprostřed vsyp sušené droždí, cukr, vanilkový cukr, přilij rozpuštěné máslo s mlékem a smetanou (vše teplé, ale ne horké - můžeš lehce ohřát společně ve velkém hrnku v mikrovlnné troubě). Od středu promíchej a přidej žloutky a rum. Vypracuj nelepivé těsto. Lehce popraš hladkou moukou, přikryj utěrkou a nech 90 minut kynout. Poté lehce vyválej na plát vysoký cca 1,5 cm. Vykrájej kolečka (například sklenicí) a středy (štamprlí), přikryj ještě na 30 minut a nech odpočívat. Mezitím si nachystej menší kastrůlek, nalij do něj olej (cca 0,75 l) a rozehřej. Donuty by se měly smažit na středním plameni z obou stran tak, aby byly dozlatova a dobře propečeny. Dozlatova osmažené donuty skládej na talíř vyložený ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk. Poté ve vodní lázni rozpusť hořkou čokoládu se smetanou ke šlehání a následně namáčej donuty do poloviny. Posyp malinami (hodí se čerstvé i sušené).
Zdroj: Billa.cz

Nech si chutnat!!!


Čokoládové koblihy s banánem


Na koblihy (15 kusů): 470 g hladké mouky, 30 g holandského kakaa, 60 g rozpuštěného másla, 90 g cukru, 250 ml mléka, 30 g droždí, 3 g skořice, 4 žloutky, 1 lžíce rumu, špetka soli. Na čokoládové krém: 75 ml smetany ke šlehání 33%, 120 g mascarpone, 150 g tučného tvarohu, 50 g čokolády (aspoň 52%) a 65 g cukru krupice. Na polevu: 150 ml smetany ke šlehání, 125 g čokolády (aspoň 52%), 35 g másla. 1 litr oleje na smažení.

POSTUP:
Všechny suroviny na koblihy si vytáhni 2 hodiny předem z lednice. Mouku smíchej s kakaem. Do menší misky dej vlažné mléko, rozdrob do něj droždí, přidej 30 g cukru a 2 lžíce mouky. Vše promíchej a nech na teplém místě vzejít kvásek cca 15 minut. Do velké mísy dej žloutky, vzešlý kvásek, zbytek cukru, skořici, špetku soli, prosátou mouku s kakaem a začni těsto hníst. Po minutě přidej rum a rozpuštěné máslo. Těsto hněť na nejvyšší rychlost 7 minut. Vypracované těsto přikryj suchou a čistou utěrkou, dej ho na teplé místo hodinu kynout. Po vykynutí těsto propracuj na pomoučněném válem, z těsta ukroj 60 g velké kousky vytvaruj koblihy. Ty nech dokynout 30 minut. Ve vyšším kastrolu si rozpal litr oleje, který by měl mít 175°C-190°C a usmaž koblihy 2,5 minuty z každé strany a pak je nech okapat na ubrousku. Asi hodinu nech koblihy vychladnout. Mezitím si připrav krém. Ve vodní lázni si rozpusť čokoládu a nech ji vychladnout na pokojovou teplotu. V míse si vyšlehej smetanu s cukrem a přidávej po lžících mascarpone, tvaroh a vychladlou čokoládu. Vychladlé koblihy podélně přeřízni. Na každou koblihu dej kousek banánu. Krém dej do zdobícího sáčku a nanes na koblihy. Připrav si čokoládovou polevu: do rendlíku nalij smetanu, kterou přivedeš k varu, přidej čokoládu a stáhni z plotny. Nech asi 1 minutu odpočívat a poté čokoládu vymíchej dohladka. Nakonec přidej máslo a vše promíchej. Vrchní část koblihy namoč v čokoládě a posypej oříškama.
Zdroj: Máma peče doma.cz

Nech si chutnat!!!


Donuty s malinovou a kokosovou polevou


520 g hladké mouky, 40 g cukru krupice, 11 g sušeného droždí, špetka soli, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 vejce, 50 g změklého másla, 220 ml vlažného mléka, slunečnicový olej na smažení. Malinová poleva: 100 g mražených malin , 1 lžíce citronové šťávy, 180 g moučkového cukru, vínové perličky na zdobení. Kokosová poleva: 2 lžíce kokosového mléka, 180 g moučkového cukru, perlový cukr na zdobení.

POSTUP:
Smíchej suché ingredience. Přidej změklé máslo a rukama propracuj do směsi. Vidličkou prošlehej vejce a extrakt v mléce a postupně zapracuj do směsi. Vypracuj měkké, mírně lepivé těsto. Vlož do mísy vytřené olejem, zakryj potravinářskou fólií a nech hodinu kynout. Po vykynutí přendej na pomoučený vál, prohnětením z něj odstraň vzduchové bubliny, vytvaruj bochánek a opět vlož do mísy. Zakryj a nech ještě kynout 45 minut. Těsto vyklop a vyválej na 1 cm vysoký plát. Vykrajovátkem tvoř kolečka, menším střed. Pokládej na pomoučený vál. Přikryj fólií. Nech opět kynout na dvojnásobný objem. Ve vyšší pánvi rozehřej olej (donuty musí plavat) a vkládej postupně donuty. Smaž z obou stran. Nech okapat na papírové utěrce. Maliny propasíruj, šťávu smíchej s citronovou a postupně přidávej cukr. Poleva nesmí být moc tekutá, aby z donutu nestékala. S odstíny si můžete i pohrát a vytvořit z jedné šťávy i několik odstínů přidáním více citronové šťávy či malinové. Nakonec ozdob perličkami. Stejně připrav i kokosovou polevu.
Zdroj: Kitchen and the City

Nech si chutnat!!!


Tvarohové koblížky


2 vejce, 200 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, 250 g tučného tvarohu, 100 g cukru krupice, 1 balení vanilkového cukru, 6 g kypřícího prášku do pečiva, 45 g kukuřičného škrobu, 1 l oleje, cukr na obalení.

POSTUP:
V míse si vyšlehej do pěny vejce, cukr a vanilkový cukr cca 5 minut. Poté jemně vmíchej okapaný tvaroh a nakonec vmíchej mouku s kukuřičným škrobem a kypřícím práškem do pečiva. Vše promíchej a dej stranou. Do menšího kastrůlku dej litr oleje a zahřej. Pomoučněnýma rukama ber malinké kousky těsta a tvaruj kuličky, které pomocí lžíce dávej do rozpáleného oleje. Smaž z obou stran dozlatova. Smažené koblížky dej okapat na ubrousek a obal v krupicovém cukru.
Zdroj: PrimaFresh.cz

Nech si chutnat!!!


Mini koblížky s jahodovou marmeládou


mouka hladká 185 g, kypřicí prášek do pečiva lžička, sůl špetka, skořice mletá lžička, krupicový cukr 55 g, máslo rozpuštěné 55 g, mléko 100 ml, vejce, 1l oleje, cukr krupice, 200g marmeláda.

POSTUP:
Z těsta tvoř kuličky. Nech je pod utěrkou nakynout 30 minut. V kastrolu rozehřej 5 cm vrstvu oleje. Do kastrolu naskládej koblihy, přiklop pokličkou a smaž je asi minutu, dokud na spodní straně nezezlátnou. Koblihy otoč a dosmaž již nepřikryté. Horké koblížky ihned obaluj v krupicovém cukru. Cukrářský sáček s hladkou špičkou naplň marmeládou a vstříkni ji malým otvorem do středu všech koblížků.
Zdroj: Recepty.cz

Nech si chutnat!!!


Koblihy s jablky v pikantním karamelu


Základní těsto na koblihy, 3 jablka, 2 lžíce másla, 100 g cukr krupice, lžička skořice mletá, špetka muškátový oříšek, lžíce škrob, 1 l olej na smažení, moučkový cukr na obalení, skořice na obalení.

POSTUP:
Jablka oloupej a nakrájej na kostičky. Na pánvi rozpusť máslo, přidej jablka, cukr, skořici i muškátový oříšek a restuj, až se cukr rozpustí a zkaramelizuje. Škrob rozpusť ve 2 lžících vody a vlij k jablečné směsi. Nech asi 2 minuty mírně vařit, odstav a nech vychladnout. Vykynuté těsto vyklop na pomoučený vál, rozválej na placku silnou asi 2 cm. Kulatou formičkou vykrájej kolečka cca 6 cm. Na polovinu koleček nanes doprostřed lžíci karamelových jablek, přiklop druhým kolečkem těsta a okraje dobře zmáčkni. Naskládej je na pomoučenou plochu vedle sebe, přikryj utěrkou a nech asi 30 minut kynout. V kastrolu rozehřej olej, mělo by ho být na výšku asi 5 centimetrů. Koblihy v něm při smažení musí plavat a nedotýkat se dna. Do kastrolu naskládej tolik koblih, aby měly kolem sebe dostatek místa, protože při smažení zvětší svůj objem. Koblihy skládej vrchní stranou dolů. Přiklop pokličkou a smaž asi 1 minutu, dokud na spodní straně nezezlátnou. Koblihy otoč a dosmaž již nepřikryté. Hotové koblihy vyndej na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej. Pokračuj stejně i se zbytkem koblih. Hotové koblihy popraš moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Koblihy můžeš naplnit i švestkami dušenými se skořicí nebo nadrobno nakrájenými hruškami orestovanými na másle.
Zdroj: Recepty.cz

Nech si chutnat!!!


Pečené jogurtové koblihy


100 ml vody, 150 g bílého jogurtu, 20 g čerstvého droždí, 75 g pískového cukru, 2 žloutky, 1/2 lžičky soli, 75 g másla (nebo Hery), 440 g hladké mouky, 10 g polohrubé mouky

POSTUP:
Ve 100 ml vlažné vody rozmícháme rozdrolené droždí a lžičku cukru. Necháme vzejít kvásek, zhruba 10-15 minut. Heru nebo máslo rozpustíme. Do misky nasypeme mouku, přidáme sůl, žloutky, jogurt a máslo, nakonec přidáme hotový kvásek. Těsto vypracujeme, podle potřeby přidáme mouku nebo trochu vody a na teplém místě necháme vykynout. Vykynuté těsto rozválíme. Sklenicí nebo vykrajovátkem vykrajujeme kolečka silná asi 1 cm. Plech vyložíme pečicím papírem a kolečka na něj naskládáme. Ještě chvíli je necháme kynout. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 20-25 minut dorůžova. Ještě horké koblihy potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v pískovém cukru.
Zdroj: TopRecepty.cz

Nech si chutnat!!!


Rychlé tvarohové koblížky bez kynutí


250 g tvarohu ve vaničce, 3 lžíce mléka, 3 vejce, 3 lžíce rumu, špetka soli, 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva. K podávání: zakysaná smetana, oblíbená marmeláda nebo rozvar z ovoce.

POSTUP:
Do misky dej tvaroh, mléko, vejce, rum, špetku soli a metličkou promíchejte. Přisyp mouku předem promíchanou s práškem do pečiva spojte v řídké lepivé těsto. Smaž na mírném ohni ve vysoké vrstvě oleje jako klasické koblížky, pěkně dozlatova. Těsto nabírej po lžících, stáhni do horkého oleje druhou lžící.
Zdroj: TopRecepty.cz

Nech si chutnat!!!


Smažené koblihy se zákysem podávané naslano s křenovým dipem


hladká mouka 200 g, sůl 3 g, cukr krupice 15 g, zákys 180 g, sušené droždí 3 g, máslo 10 g, rostlinný olej na smažení, bílý jogurt 250 g, majonéza 50 g, smetanový křen 20 g.

POSTUP:
Ohřej zákys na 35°C, přidej droždí a špetku cukru. Nech 15 minut odležet, aby se aktivovalo droždí. Poté smíchej kvásek s hladkou moukou a solí. Důkladně prohněť a postupně přidávej máslo nakrájené na kostičky. Dobře zpracuj a nech kynout 45 minut. Poté těsto vyválej a vykroj kolečka. Nech opět kynout cca 10 minut a pak smaž z obou stran asi 3 minuty. Koblihy můžeš podávat třeba s křenovým dipem, který vyrobíš smícháním jogurtu, majonézy a smetanového křenu. Dochuť solí a cukrem.
Zdroj: FreshPrima.cz

Nech si chutnat!!!