Narozeniny má Vlčice


Čokoládový baileys double cheesecake s ostružinami a šalvějí


SUROVINY:
Na korpus: 400 g čoko-kokosky, 120 g másla.
Náplň: 5 vajec, 120 g třtinového cukru „muscovado“, lžička vanilkové pasty, 500 g čerstvého sýru ricotta, 400 g lučiny, 300 g 90% čokolády, 7 cl baileys.
Zdobení: 3 hrsti lesních ostružin. Poleva: 50 g 90% čokolády, 100 ml 31% smetany ke šlehání, 2 cl baileys.
Na karamelizovanou šalvěj: lžíce ghí, 2 hrsti lístků šalvěje lékařské, 2 cl irské whiskey, lžíce javorového sirupu.


POSTUP:
Šalvěj natrhej na jednotlivé lístky. Rozehřej si přepuštěné máslo (ghí), šalvěj k němu přidej a lehce ji opč. Jakmile bude bylinka celá obalená tukem a začne vypadat lehce opečeně, přilij k ní panáka whiskey. Alkohol nech odpařit a přilij javorový sirup. Krouživými pohyby pánve ho rozlij po pánvi a obal v něm opečené lístky šalvěje. A rychle je pak stáhni z pánve, ať se nepřipečou a javorový sirup nezhořkne. Lístky rozprostři na pečící papír a nech vychladnout. Křupavou karamelizovanou šalvěj schovej na zdobení dortu. Rozehřej si nalámanou čokoládu ve vodní lázni a část čokolády na polevu odlij bokem, smíchej se smetanou a s baileys. Zbytek čokolády použiješ za chvilku do dortu.
Korpus: Sušenky rozmixuj. Přidej změklý tuk a rukama propracuj v těsto. Obě dortové formy vymaž po obvodu trochu máslem a vylož pečícím papírem. Na dno obou forem rovnoměrně rozprostři „těsto“ na korpus a dej do lednice vychladit. Zároveň si předehřej troubu na 120°C.
Náplň: V míse vyšlehej vejce s cukrem (všechny ingredience o pokojové teplotě). Nesmíš do krému přilévat rozehřátou čokoládu, ale odstátou, jinak se krém zdrcne. Jakmile se cukr rozpustí, přidej vanilkový prášek, všechnu ricottu a lučinu (odstátou při pokojové teplotě) a znovu vyšlehej. K obsahu teď přilij čokoládu (ne horkou, ale pokojové teploty), dobře vyšlehej a dochuť baileys. Oba korpusy upeč naráz, menší něco přes hodinu a větší asi hodinu a půl při 120°C. Jakmile jsou dorty upečené, sejmi boční formu i pečící papír a nech je vychladnout na stole, a potom je šoupni na 2 hodiny do lednice. Až budou dorty vychlazené, větší patro dej na tác/talíř – patrové dorty lze vyztužit brčky zapíchanými do středu dortu – a na něho polož patro druhé. Obě patra potři čokoládovým krémem a zasyp ovocem, zkrášli křupavými karamelizovanými šalvějovými listy ve whiskey.
Zdroj: Zásadnězdravě.cz

Na zdraví!!!


Koláč s brusinkami a camembertem


SUROVINY:
balení pizza těsta, 4 lžíce nakládaných brusinek, 1 lžíce mascarpone, 250 g zralého camembertu, snítka tymiánu, hrst nasekaných pistácií, 1 vejce, sůl, čerstvě mletý pepř.

POSTUP:
Troubu si předehřej na 190°C. Těsto vyválej na pomoučené pracovní ploše do tvaru obdélníku a přesuň na plech vyložený pečícím papírem. Okraje těsta zahni směrem do středu, aby byly kraje vyvýšené a náplň později nevytekla. Těsto místy propíchej vidličkou a dej do trouby předpéct na 12-15 minut. Předpečené těsto potři směsí brusinek, creme fraiche, dochucené solí, pepřem a troškou tymiánu. Camembert nakrájej na plátky a rovnoměrně jej rozprostři na brusinkový základ. Seshora posyp lístečky tymiánu a nasekanými pistáciemi. Kraje koláče nakonec potři rozšlehaným vejcem a dej péct na dalších 8-10 minut, dokud okraje a sýr lehce nezezlátnou.
Zdroj: Mamachef.cz

Nech si chutnat!!!


Vlčí káva


POSTUP:
Smíchej mletou kávu s nastr. pomerančovou kůrou a špetkou nastr. muškátového oříšku.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!