Čokoládový baileys double cheesecake s ostružinami a šalvějí

SUROVINY:
Na korpus: 400 g čoko-kokosky, 120 g másla.
Náplň: 5 vajec, 120 g třtinového cukru „muscovado“, lžička vanilkové pasty, 500 g čerstvého sýru ricotta, 400 g lučiny, 300 g 90% čokolády, 7 cl baileys.
Zdobení: 3 hrsti lesních ostružin. Poleva: 50 g 90% čokolády, 100 ml 31% smetany ke šlehání, 2 cl baileys.
Na karamelizovanou šalvěj: lžíce ghí, 2 hrsti lístků šalvěje lékařské, 2 cl irské whiskey, lžíce javorového sirupu.
POSTUP:
Šalvěj natrhej na jednotlivé lístky. Rozehřej si přepuštěné máslo (ghí), šalvěj k němu přidej a lehce ji opč. Jakmile bude bylinka celá obalená tukem a začne vypadat lehce opečeně, přilij k ní panáka whiskey.
Alkohol nech odpařit a přilij javorový sirup. Krouživými pohyby pánve ho rozlij po pánvi a obal v něm opečené lístky šalvěje. A rychle je pak stáhni z pánve, ať se nepřipečou a javorový sirup nezhořkne.
Lístky rozprostři na pečící papír a nech vychladnout. Křupavou karamelizovanou šalvěj schovej na zdobení dortu. Rozehřej si nalámanou čokoládu ve vodní lázni a část čokolády na polevu odlij bokem, smíchej se smetanou a s baileys.
Zbytek čokolády použiješ za chvilku do dortu.
Korpus: Sušenky rozmixuj. Přidej změklý tuk a rukama propracuj v těsto. Obě dortové formy vymaž po obvodu trochu máslem a vylož pečícím papírem. Na dno obou forem rovnoměrně rozprostři „těsto“ na korpus a dej do lednice vychladit. Zároveň si předehřej troubu na 120°C.
Náplň: V míse vyšlehej vejce s cukrem (všechny ingredience o pokojové teplotě). Nesmíš do krému přilévat rozehřátou čokoládu, ale odstátou, jinak se krém zdrcne. Jakmile se cukr rozpustí, přidej vanilkový prášek, všechnu ricottu a lučinu (odstátou při pokojové teplotě) a znovu vyšlehej. K obsahu
teď přilij čokoládu (ne horkou, ale pokojové teploty), dobře vyšlehej a dochuť baileys. Oba korpusy upeč naráz, menší něco přes hodinu a větší asi hodinu a půl při 120°C. Jakmile jsou dorty upečené, sejmi boční formu i pečící papír a nech je vychladnout na stole, a potom je šoupni na 2 hodiny do lednice. Až budou dorty vychlazené, větší patro dej na tác/talíř – patrové dorty lze vyztužit brčky zapíchanými do středu dortu – a na něho polož patro druhé. Obě patra potři čokoládovým krémem a zasyp ovocem, zkrášli křupavými karamelizovanými šalvějovými listy ve whiskey.
Zdroj: Zásadnězdravě.cz