Bílé zelí pečené se slaninou
SUROVINY:
1/2 hlávky bílého zelí, 150 g anglické slaniny, 3 špetky celého kmínu, lžička mletého, pepře, 1/2 lžičky mleté papriky, lžička soli, lžíce vepřového sádla, svazek čerstvé pažitky.
POSTUP:
Zapékací mísu vymaž sádlem. Půl hlávky bílého zelí nakrájej na klínky. Každý dílek zelí obal anglickou slaninou a naskládej je vedle sebe do zapékací mísy. Zelí důkladně osol, opepři čerstvě mletým pepřem a okořeň paprikou a kmínem. Mísu přiklop poklicí. Dej péct do vyhřáté trouby na 170°C přibližně na 1 hodinu, poté sundej poklici a peč tzv. na barvu ještě asi 5 min. Nakonec zelí posypej nasekanou čerstvou pažitkou.
Zdroj: Proženy.cz
Nech si chutnat!!!
Houby zapečené v mozzarelle a bylinkách
SUROVINY:
8 tenkých plátků bagety, olivový olej na potření, mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř, 2 stroužky česneku, 40 g másla, 400 g hub (lesních hříbků, lišek, hnědých žampionů), 2 snítky rozmarýnu, hrst šalvějových lístků, 250 g mozzarelly.
POSTUP:
Plátky bagety potři olivovým olejem, osol a opepři a pak je 2-3 minuty opékej dozlatova pod grilem. Potři česnekem. Máslo zahřej ve velké pánvi s nepřilnavým povrchem. Vsyp houby, rozmarýn, šalvěj, sůl, pepř a 5 min zprudka opékej. Přidej mozzarellu, dej pod gril a nech sýr 2-3 min rozpustit. Servíruj s česnekovými tousty.
Zdroj: ???
Nech si chutnat!!!
Medové kuřecí špízy s ananasem
SUROVINY:
Na 4 porce potřebuješ: 500 g kuřecích prsou, 1 plechovku nebo ½ čerstvého ananasu, 1 KL uzené nebo sladké papriky, 1 KL soli, mleté chilli, 4 PL rajského protlaku, 1 PL medu,
3 stroužky česneku, 1 PL citronové šťávy, 2 PL oleje, jarní cibulku.
Na dip: zakysanou smetanu, bílý jogurt, sekanou pažitku a snítku máty na ozdobu.
POSTUP:
Maso i ananas pokrájej na kousky o velikosti sousta a střídavě napichuj na předem namočené špejle (díky tomu se ti nebudou připalovat).
Polož na grilovací mřížku (tu můžeš navíc lehce naolejovat, aby se na ni maso nepřichytávalo) a potři marinádou z papriky, soli, chilli, protlaku, medu, prolisovaného česneku, citronové šťávy, oleje, a pokud použiješ nakládaný ananas, tak i 2 lžíce nálevu.
Špízy 5–8 minut griluj, poté otoč, potři zbývající marinádou a dopeč.
Hotové posypej jarní cibulkou a podávej se salátem, dipem, který připravíš smícháním všech ingrediencí, nebo oblíbenou bramborovou přílohou.
Tip: Maso a ananas prolož ještě červenou cibulí či paprikami a nech ho potřené omáčkou klidně přes noc marinovat.
Zdroj: Proženy.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Na 4 porce: 1 kg kuřecích horních stehen (8 ks, ale použít můžeš i paličky, vykostěná stehna či prsa), 2 PL Hery, sůl, pepř, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 250 ml šlehačky, 4 PL dijonské hořčice, 2 PL medu, 1 KL tymiánu nebo rozmarýnu, 8 malých brambor.
POSTUP:
Maso z obou stran osol, opepři a dozlatova opeč na rozpálené Heře.
Odlož stranou a na výpeku nech zesklovatět najemno pokrájenou cibuli.
Přidej nasekaný česnek, nech rozvonět, a zalij vínem.
Počkej, až se odpaří, osol a opepři, vmíchej smetanu, hořčici, med, tymián a odrhnuté brambory
(větší raději pokrájej), přiklop a 10 minut dus na mírém plameni.
Přidej kuře a pod pokličkou vař dalších asi 20 minut, až jsou maso i brambory měkké.
Zdroj: ProŽeny.cz
Nech si chutnat!!!
Smažená telecí játra na cibulce
SUROVINY:
Na 4 porce: 600 g telecích jater, 2 lžíce hladké mouky, olivový olej, 2 cibule, 4 lžíce balzamika, sůl, pepř.
POSTUP:
Játra několikrát propláchni ve studené vodě a pokrájej na tenké plátky.
Osuš je a obal v hladké mouce. Z obou stran pak zprudka opeč na olivovém oleji, vyndej z pánve, osol, opepři a nech v teple.
Na výpeku pak nech pomalu dozlatova opéct najemno pokrájené cibule, osol, opepři a zalij je balzámovým octem.
Nech trochu zhoustnout a podávej spolu s játry a šťouchanými brambory.
Zdroj: Proženy.cz
Nech si chutnat!!!
Kachní játra na pomerančích a medu
SUROVINY:
Na 2 velké porce: 500 g kachních/husích jater, 3 PL Hery, 2 pomeranče, 1 PL medu, 1 KL rozmarýnu, 50 ml bílého vína, sůl, pepř.
POSTUP:
Játra propláchni studenou vodou, očisti a přepul. Zprudka je ze všech stran na Heře orestuj, aby se zatáhla, ale uvnitř zůstala ještě růžová.
Ulož do tepla a do výpeku přidej šťávu z jednoho pomeranče, med, rozmarýn, víno a lžičku soli.
Tekutinu zredukuj asi na polovinu, přidej oloupané měsíčky druhého pomeranče a nech lehce změknout.
Do pánve vrať játra, prohřej a dochuť čerstvě mletým pepřem.
Podávejte s pečivem nebo pečenými brambory.
Zdroj: Proženy.cz
Nech si chutnat!!!
Francouzské kuřecí na zelenině
SUROVINY:
na 4 porce: 1kg kuřecích stehen (horní a spodní zvlášť), 20 g Hery, cibule, česnek, 800 g směs zeleniny na drobné kostičky (mrkev, celer, petržel), špetka chilli, 80g rajčatového protlaku, 2dcl červeného vinného Bzeneckého octa, 4 bobkové listy, sůl a pepř, hladkolistá petržel.
POSTUP:
Kuřecí maso osol a opepři ze všech stran a na Heře opeč v hlubokém kastrolu ze všech stran.
Takto připravené maso vyndej a dej stranou. Ve výpeku z masa nech zpěnit nasekanou cibuli a česnek, přidej kořenovou zeleninu a společně opékej dozlatova, na závěr vmíchej protlak a chilli a nech probublat.
Maso dej k zelenině, zalij octem, dolij vodou, aby vše bylo ponořené, osol, přidej bobkový list a dej péct přikryté pokličkou do trouby předehřáté na 200°C na asi 40 minut.
Potom odklop a dopeč dozlatova asi dalších 20 minut. Servíruju nejlépe s širokými těstovinami posypané nasekanou petrželkou.
Zdroj: svasniprojidlo.cz
Nech si chutnat!!!