SUROVINY:
30 ks květů bezu (neprat!), 800 g cukru, šťáva z čerstvého citronu, 2 l bílého rumu, 2 l vody, 1 l jablečné šťávy-džus 100 %.
POSTUP:
Květy bezu přelij vodou a jablečnou šťávou a nech 24 hodin odstát. Přes sítko přeceď a vzniklou tekutinu doplň o šťávu z čerstvého citronu, cukr a rum.
Vše dobře rozmíchej do úplného rozpuštění cukru. Slij do lahví a minimálně 1 týden nech dozrát.
Zdroj obrázku: Concept.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
1 l bezových květů (bez stopek), 1,5 kg cukru, 4 l vody, šťáva ze 2 citronů, kvasinky na víno (dostupné v drogeriích nebo e-shopech).
POSTUP:
Květy zalij převařenou vodou, přidej citronovou šťávu. Po vychladnutí přidej cukr a rozmíchané kvasinky. Přelij do demižonu, nasaď kvasnou zátku. Nech 2–3 týdny kvasit při pokojové teplotě.
Přeceď, slij do lahví, nech 2 měsíce zrát na chladném místě.
Zdroj: Concept.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
25 květenství černého bezu (v podstatě kolik se vejde do 2 l vody), 2 kg třtinového cukru, šťáva ze 2 citrónů, 4 lžíce kyseliny citrónové (28 g).
POSTUP:
Převař 2 litry vody. Květy krátce oper pod studenou vodou a zalij vychladlou převařenou vodou. Takto nech v chladu odležet 12-24 hodin.
Šťávu sceď, přidej cukr, kyselinu citrónovou, citrón a míchej, může trvat delší dobu, než se cukr rozpustí.
Jakmile se tak stane, sirup plň do skleněných lahví vymytích vroucí vodou. Před uzavřením můžeš na povrch sirupu nakapat pár kapek alkoholu - zničí bakterie.
Zdroj: kitchenette.cz
Nech si chutnat!!!
Nepečené řezy s bezovým květem
SUROVINY:
220 g kakaových máslových sušenek, 150 g másla, 50 g cukru moučka, 500 g čerstvého krémového sýru, 400 ml smetany ke šlehání, limetka, 8 lžic bezového sirupu, balení želatiny.
K dokončení: limetka, bezové květy.
POSTUP:
Sušenky rozmixujte, zalijte rozpuštěným máslem, promíchejte a směs natlačte na dno plechu pokryté pečicím papírem. Metličkou smíchejte cream cheese a cukr, pak přilijte smetanu a doplňte sirup a limetkovou šťávu i kůru. Želatinový ztužovač připravte dle návodu, přidejte do krémového základu, promíchejte a krémem pokryjte sušenkovou vrstvu. Dejte na hodinu vychladit do lednice.
Hotový cheesecake krájejte na řezy a každý ozdobte tenkým plátkem limetky a bezovými květy.
Zdroj: ProŽeny.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
30 ks bezového květu, 3 ks citronu, 2 kg želírovacího cukru, 3 l vody.
POSTUP:
Čím intenzivnější chuť marmelády chceš, tím déle květy namáčej. Základem výroby je totiž macerace květů a citronu.
Měla by probíhat minimálně 1-5 dní. Květy odstříhej z velkých stonků, přidej citronovou šťávu a kůru (3-5 citronů, záleží na velikosti), zalij převařenou vodou, překryj lehce plátnem nebo víčkem či poklicí a maceruj v chladu, ale ne v lednici.
Pak slij přes jemné plátýnko do hrnce, zbytky květů v plátýnku ještě vyždímej a vyhoď. Do tekutiny přidej želírovací cukr a povař dle návodu – bývá to asi pět minut.
Plň do předem vyvařených a ideálně ještě horkých sklenic. Životnost marmelády bývá kolem půl roku. Pro delší výdrž je nutné po nalití do sklenic ještě zavařit, ale tím se ztratí hodně léčivých sil.
Tip: Bezovou chuť lze doladit vanilkou, hřebíčkem, zázvorem a dalším kořením podle chuti. Bezové želé se hodí k slepování cukroví, sušenek, ochucení čaje, ke steakům.
Zdroj: Pro Ženy.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
12 ks bezového květu, 2 ks vejce, 100 ml mléka, trochu soli, špetka pepře, hrst hladké mouky, kelímek zakysané smetany, 2 stroužky česneku, hrst čerstvých bylinek, dl oleje
POSTUP:
Květy dej do velké mísy s vodou - nutno se znavit případného drobného hmyzu. Pak je nech okapat a oschnout.
Mezitím připrav těstíčko. Vejce rozšlehej s mlékem a postupně přidávej mouku tak, aby vzniklo těsto konzistencí o něco hustější než palačinkové.
Mírně ho osol. Květy namáčej do těstíčka, chytni za stopku a vlož do pánve s rozpáleným olejem. Smaž je dozlatova a pak je skládej na talíř s papírovými ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk.
Podávej se zakysanou smetanou, kterou smícháš s prolisovanými stroužky česneku, osoli, opepři. Přidej nadrobno bylinky.
Zdroj: Pro ženy.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
10 květů černého bezu, vejce, 100 ml mléka, lžíce rumu, lžička másla, 3 lžíce hladké mouky, špetka soli, 250 ml oleje, lžíce cukru moučka.
POSTUP:
Nasbírej (nejlépe po ránu a na čistém místě bez provozu) květenství černého bezu tak, aby na každém zůstala asi dva centimetry dlouhá stopka.
Vybírej právě rozvité kvítky, na kterých nejsou mšice. Kvítky pořádně otřepej, aby v nich nezůstali broučci, a odolej pokušení je omývat.
Odděl žloutek od bílku a z bílku a špetky soli ušlehej tuhý sníh. Ve vyšším, ne příliš velkém kastrolu rozpal olej – je lepší, je-li hladina vyšší.
Když kvítky plavou, osmaží se stejnoměrně a rychleji.
Zatímco se rozehřívá olej, přidej k žloutku mléko, rum a rozpuštěné máslo a prošlehej. Přidej mouku (možno použít i hladkou špaldovou) a umíchej hustější těstíčko.
Vmíchej do něj opatrně bílkový sníh – vznikne nadýchaná, ale tekutá hmota, která na bezu dobře ulpí.
Kvítek bezu chyť za stonek, pořádně omoč v těstíčku a nech chvilku okapat. Vlož do rozpáleného oleje tak, aby se květenství rozprostřelo.
Smaž asi 20 až 30 sekund – jakmile těsto zezlátne, odlož osmaženou kosmatici na krátkou chvíli na papírový ubrousek a nůžkami odstraň přebytečné stonky.
Takhle pokračuj, až spotřebuješ všechny květy i těstíčko. Podávej ihned lehce poprášené moučkovým cukrem.
Zdroj: Pro ženy.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
10 ks bezového květu, 500 ml octa 8%.
POSTUP:
Květy důkladně opláchni a nech oschnout. Do čisté zavařovací sklenice nalij ocet a přidej květy tak, aby byly celé ponořené.
Přikryj plátýnkem a nech v chladu a temnu louhovat 4 až 6 týdnů. Pak ocet sceď a přelij do láhve.
Do octa můžeš přidat i hrst malin. Malinovo-bezinkový ocet se bude hodit na sladké i slané saláty.
Zdroj: XXXX
Nech si chutnat!!!
Malinový cheesecake s bezem
SUROVINY:
100 g ovesných sušenek, 60 g másla, 250 g měkkého tvarohu, 250 ml smetany ke šlehání, 100 ml zakysané smetany, 50 ml bezového sirupu, kůru z ½ citronu, lžíci citronové šťávy, podle chuti 1–2 lžíce moučkového cukru, želatinový ztužovač zastudena, maliny na ozdobení.
POSTUP:
Sušenky nadrť a smíchej s rozpuštěným máslem. Dej na dno formy a pořádně udusej. Ulož do lednice. Tvaroh smíchej s vyšlehanou smetanou a zakysankou.
Ochuť bezovým sirupem, citronovou kůrou a šťávou. Želatinový ztužovač zastudena podle návodu na obalu rozmíchej ve 100 ml studené vody a vmíchej do tvarohové směsi.
Tu nalij na připravenou sušenkovou krustu, vlož do lednice a nech tři hodiny ztuhnout. Navrch ozdob čerstvými malinami a bezovými kvítky.
Zdroj: Pro ženy
Nech si chutnat!!!