Jarní úklid


Čistá lednice půl zdraví


Chladničky a mrazáky máme tendenci během běžných úklidů obvykle opomíjet. Přitom kvalita skladování čerstvých potravin je zcela zásadní pro jejich zdravotní nezávadnost. Alespoň jednou měsíčně proto lednici projdi a zkontroluj, co v ní máš. Na jaře jí pak dopřej pořádný úklid a vyskládej všechny potraviny, utři poličky i stěny. Pokud je potřeba, nech roztát námrazu. Mrazák ale rozmraz určitě. K čištění používej měkkou houbičku namočenou v jaru, na stěny pak můžeš použít speciální antibakteriální přípravky. Vystačíš si ale i s octem zředěným vodou. Nezapomeň vyčistit i odtokový kanálek a těsnění. Potraviny zpět skládej v čistých obalech. Vytvoř si také postup, podle kterého budeš různé typy potravin do lednice řadit. Mělo by platit, že produkty s blížícím se datem spotřeby posuneš dopředu, aby se po nich sáhlo co nejdřív.
TIP: Pokud chceš, aby lednice voněla, do zadní části umísti misku s trochou namleté kávy.


Sporák čisti zatepla


Sporák patří k věcem, které se vyplatí umývat průběžně. Ideálně ho proto čisti hned po použití, dokud je ještě teplý. Pokud ale nemáš přes týden čas a zaschly ti na sporáku zbytky, nech je nejprve rozmočit. Buď na ně nastříkej přípravek na sporáky, nebo skvrny navlhči vlažnou vodou s jarem. Každopádně nikdy varnou desku nedrhni drátěnkou.


Troubu nech napěnit


Pokud nemáš troubu se samočisticím programem, pak ji nejrychleji vyčistíš přípravkem k údržbě trouby. Čističe jsou obvykle ve formě pěny, kterou rovnoměrně naneseš po povrchu trouby a necháš zahřát. Pak pěnu spolu s mastnotou a špínou pouze setři.
TIP: Na závěr můžeš nechat v troubě mírně zahřát vodu s octem a tím spotřebič vydezinfikovat.

Hezký úklid!!!