Kouzlo svátku Liberalia - oslava svobody


Jablečné rohlíčky se skořicí


SUROVINY:
balíček listového těsta, 1/4 hrnku cukru krupice, lžička skořice, hrst vlašských ořechů, 40 g másla, jablko.

POSTUP:
Troubu vyhřejte na 190°C. Pokud máte těsto vcelku, rozválejte ho. Plát rozkrájejte nebo rozstříhejte na 12 dlouhých trojúhelníků. Každý plátek potři rozpuštěným máslem (cca 1/6 kostky). Plátky posypej cukrem smíchaným se skořicí a nasekanými ořechy. Jablko rozčtvrť, vyjádři a každou čtvrtku rozkroj na 3 měsíčky, aby vám dohromady vzniklo 12 kousků. Plátky pak polož na základnu trojúhelníků a opatrně zamotej. Potři zbylým máslem, posypej skořicovým cukrem a peč 10–12 minut dozlatova.
Zdroj: prozeny.cz

Nech si chutnat!!!


Mrkvové rohlíčky s povidly


SUROVINY:
300 g hladké mouky, 180 g mrkve, 150 g másla, 2 lžíce zakysané smetany, švestková povidla (marmeláda), vejce, moučkový cukr.

POSTUP:
Troubu vyhřej na 200°C. Mrkev nastrouhej, nech odstát a vyždímej z ní šťávu. Z mouky, mrkve, másla a smetany vypracuj hladké těsto. Pokud je to třeba, přidej mrkvovou šťávu nebo mouku. Zabal do potravinové fólie a dej na hodinu do chladu. Těsto rozděl na 4 stejně velké díly a na pomoučněném vále z každého vyválej tenkou placku. Nakrájej na trojúhelníky a každý naplníme povidly. Zaviň do rohlíčků, přičemž začínáme z delší strany. Rohlíčky potři rozšlehaným vejcem a peč asi 15-20 minut do zlatova. Podle chuti posypeme moučkovým cukrem. Tip: Povidla můžete vyměnit za makovou, tvarohovou nebo ořechovou náplň.
Zdroj: itesco.cz

Nech si chutnat!!!


Makové croissanty


SUROVINY:
340 g těsta na croissanty, 250 ml čerstvého mléka, 100 g mletého máku, 80 g cukru moučka, 80 g perníčků v cukrové polevě, hrst sušených brusinek, Tuzemák.

POSTUP:
Náplň: V hrnci smíchej mléko s mákem, cukrem, najemno nastrouhaným perníkem a promíchej. Chvíli povař a přisyp brusinky. Nakonec přidej Tuzemák, promíchej, opět krátce povař a nech vychladnout.
Croissanty: Těsto na croissanty vyndej z lednice a rozděl na jednotlivé trojúhelníky. Do jejich středu dej lžíci připravené náplně a od nejkratší strany roluj k protilehlé špičce. Asi uprostřed rolování těsto ve střední části nařízni, aby bylo poddajnější pro vytvoření tvaru rohlíčku. Pokud jsou konce příliš dlouhé, ohni směrem dovnitř croissantu a teprve poté roluj. Croissanty dej na plech s pečicím papírem, vlož do trouby předehřáté na 170°C a peč 20 minut dozlatova. Můžeš dozdobit polevou z cukru a citronové šťávy dle fantazie.
Zdroj: kuchynelidlu.cz

Nech si chutnat!!!