Jablečné rohlíčky se skořicí
SUROVINY:
balíček listového těsta, 1/4 hrnku cukru krupice, lžička skořice, hrst vlašských ořechů, 40 g másla, jablko.
POSTUP:
Troubu vyhřejte na 190°C. Pokud máte těsto vcelku, rozválejte ho. Plát rozkrájejte nebo rozstříhejte na 12 dlouhých trojúhelníků.
Každý plátek potři rozpuštěným máslem (cca 1/6 kostky). Plátky posypej cukrem smíchaným se skořicí a nasekanými ořechy.
Jablko rozčtvrť, vyjádři a každou čtvrtku rozkroj na 3 měsíčky, aby vám dohromady vzniklo 12 kousků.
Plátky pak polož na základnu trojúhelníků a opatrně zamotej. Potři zbylým máslem, posypej skořicovým cukrem a peč 10–12 minut dozlatova.
Zdroj: prozeny.cz
Nech si chutnat!!!
Mrkvové rohlíčky s povidly
SUROVINY:
300 g hladké mouky, 180 g mrkve, 150 g másla, 2 lžíce zakysané smetany, švestková povidla (marmeláda), vejce, moučkový cukr.
POSTUP:
Troubu vyhřej na 200°C. Mrkev nastrouhej, nech odstát a vyždímej z ní šťávu. Z mouky, mrkve, másla a smetany vypracuj hladké těsto.
Pokud je to třeba, přidej mrkvovou šťávu nebo mouku. Zabal do potravinové fólie a dej na hodinu do chladu.
Těsto rozděl na 4 stejně velké díly a na pomoučněném vále z každého vyválej tenkou placku.
Nakrájej na trojúhelníky a každý naplníme povidly. Zaviň do rohlíčků, přičemž začínáme z delší strany.
Rohlíčky potři rozšlehaným vejcem a peč asi 15-20 minut do zlatova. Podle chuti posypeme moučkovým cukrem.
Tip: Povidla můžete vyměnit za makovou, tvarohovou nebo ořechovou náplň.
Zdroj: itesco.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
340 g těsta na croissanty, 250 ml čerstvého mléka, 100 g mletého máku, 80 g cukru moučka, 80 g perníčků v cukrové polevě, hrst sušených brusinek, Tuzemák.
POSTUP:
Náplň: V hrnci smíchej mléko s mákem, cukrem, najemno nastrouhaným perníkem a promíchej.
Chvíli povař a přisyp brusinky. Nakonec přidej Tuzemák, promíchej, opět krátce povař a nech vychladnout.
Croissanty: Těsto na croissanty vyndej z lednice a rozděl na jednotlivé trojúhelníky. Do jejich středu dej lžíci připravené náplně a od nejkratší strany roluj k protilehlé špičce.
Asi uprostřed rolování těsto ve střední části nařízni, aby bylo poddajnější pro vytvoření tvaru rohlíčku.
Pokud jsou konce příliš dlouhé, ohni směrem dovnitř croissantu a teprve poté roluj.
Croissanty dej na plech s pečicím papírem, vlož do trouby předehřáté na 170°C a peč 20 minut dozlatova.
Můžeš dozdobit polevou z cukru a citronové šťávy dle fantazie.
Zdroj: kuchynelidlu.cz
Nech si chutnat!!!