SUROVINY:
800 g hovězího krku, 1 ks mrkve, 1 ks kořenové petržele, 200 ml tmavého piva, 200 ml hovězího vývaru, 2 listy bobkového listu, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky jalovce, snítka čerstvého tymiánu, snítka čerstvého rozmarýnu, cibule, 4 stroužky česneku, 2 lžičky soli, 2 špetky pepře, lžíce sádla.
POSTUP:
Ve velkém hrnci na sádle orestuj nasekanou cibuli společně s na kostičky nakrájenou větší mrkví a petrželí.
Když začne cibule a zelenina lehce zlátnout, dej restovat na kostičky nakrájené hovězí maso, které osol a opepři.
Přidej celé stroužky česneku, bobkový list, nové koření, jalovec a snítky tymiánu a rozmarýnu.
Když se maso restováním tzv. zatáhne, přilij do hrnce černé pivo a hovězí vývar.
Nech asi pět minut klokotem vařit nezakryté. Pak zmírni oheň, přiklop poklicí a nech dusit do změknutí (lze ušetřit čas použitím tlakového hrnce).
Hotové jídlo nijak nezahušťujeme. Maso se zeleninou a výbornou šťávou podávej například se šťouchanými bramborami se smaženou cibulkou.
Zdroj: ProZeny.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
4 brambory, 4 lžíce másla, 1/4 hlávky bílého zelí, 150 ml mléka, 6 stonků jarní cibulky, špetka muškátového oříšku, špetka pepře, trochu soli.
POSTUP:
Oloupané brambory uvař v osolené vodě doměkka, slij je a rozšťouchej, se špetkou muškátového oříšku a mlékem, dle potřeby.
Mezitím, co se brambory vaří, si připrav zelí. Nakrouhej ho nebo nakrájej na nudličky a na másle opeč doměkka, až zelí trochu zkaramelizuje.
Přidej nasekanou jarní cibulku a vmíchej do brambor. Podle chuti osol, opepři a podávej jako přílohu nebo jako samostatné lehké jídlo.
Zdroj: ProZeny.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
420 ml podmáslí, 1 vejce, 260 g pšeničné chlebové mouky, 260 g hladké mouky, 2 lžíce cukru krupice, lžička jedlé sody, lžička soli, 75 g másla, hrst medvědího česneku, 3 snítky čerstvých bylinek, 70 gramů rozmrazeného a rozmixovaného špenátu.
POSTUP:
Troubu zapni na 200°C. Dortový ráfek o průměru asi 25 cm vylož pečicím papírem, případně použij pánev nebo kastrol, které můžete dát do trouby, o podobném průměru.
Podmáslí prošlehej s vejcem. Mouku prosej s cukrem, jedlou sodou (nebo práškem do pečiva) a solí. K moučné směsi přidej na kostky nakrájené studené máslo a prsty vypracuj drobenku.
K drobence nalij podmáslí s vejcem, přisyp jemně nasekané bylinky a medvědí česnek, špenát a vypracuj hladké těsto. Podle potřeby přidej trochu mouky – hotové těsto je hladké a téměř nelepí a hlavně je opravdu hutné.
Pomoučenýma rukama vytvaruj pravidelný bochánek a usaď ho do připravené formy – tak si bochník udrží svůj tvar. Peč asi 45 minut dozlatova.
Chleba krájej až zchladlý. Hotový bochník bude jarně zelený!
Zdroj: ProZeny.cz
Nech si chutnat!!!