Spojení s bohyní alias zimní dámská jízda


Luxusní jablečná žemlovka


SUROVINY:
Jablko 4 ks, Brusinky sušené 1 hrstka nebo 3 lžíce čerstvých a rozkrojených, Skořice mletá 1/2 lžičky, Tvaroh měkký v kostce 250 g, Citronová šťáva 1 lžička, Cukr krupicový 140 g, Mléko 750 ml, Vejce 4 ks, Toastový chléb světlý 500 g, Vaječný bílek 4 ks, Vanilkový lusk 1 ks, Mléko plnotučné 500 ml, Škrob kukuřičný lžíce, Vaječný žloutek 4 ks.

POSTUP:
Troubu předehřej na 180°C. Jablka oloupej a nastrouhej nahrubo. Přidej brusinky, ochuť skořicí, citronovou šťávou a oslaďt lžící cukru. S další lžící cukru utři tvaroh. Mléko smíchej s vejci a také s jednou lžící cukru a namoč do něj nakrájené pečivo. Dno vymazaných zapékacích misek vylož polovinou namočeného pečiva. Na něj dej vrstvu tvarohu, pak strouhaná jablka a nakonec zbylé pečivo. Vlož do trouby a peč 45 minut. Bílky ušlehej s jednou lžící cukru na tuhý sníh. Nanes na upečenou žemlovku a dej ještě na 15 minut zapéct. Na žloutkové šodó nejprve svař mléko s polovinou cukru a přidej dřeň z vanilkového lusku. Horké mléko nech čtvrt hodiny stát, aby trochu zchladlo. Mezitím smíchej žloutky se zbytkem cukru a připrav vodní lázeň. Do ní umísti svařené mléko v rendlíku a postupně zašlehávej oslazené žloutky.
Zdroj: zzzzz

Nech si chutnat!!!


Zeleninová polévka s bílým vínem


SUROVINY:
1 mrkev, 1 petržel, kousek celeru (zhruba ve stejné velikosti jako mrkev), stejnou velikost i batátu, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, kuřecí vývar 1300 ml, 100 ml bílého vína, 30 g nastrouhaného parmezánu, 2 lžíce másla, sůl, pepř, cukrový hrášek, chlebové krutony

POSTUP:
Na másle osmahni najemno nakrájenou cibuli, pak přidej kousky česneku, na kostičky nakrájenou zeleninu, osmahni. Zalij vínem a vývarem a vař do změknutí zeleniny. Vše rozmixuj, dochuť parmezánem, solí, pepřem. Do talíře přidej cukrový hrášek a chlebové krutony, můžete přidat i zakysanou smetanu.
Zdroj: receptyzpostele.cz

Nech si chutnat!!!


Domácí hamburger z vinné klobásy s karamelizovanou cibulkou


SUROVINY:
Klobása vinná 800 g, Cibule 3 ks, Olej slunečnicový 3 lžíce, Sůl, Cukr krupicový 2 lžíce, Bílé víno 100 ml, Balzamikový ocet 2 lžíce, Tymián sušený 1 lžička, Šalvěj čerstvá, Citronová kůra 1 ks, Vaječný bílek 1 ks, Špenát čerstvý, Olej, Česnek 2 stroužky, Hamburgerová bulka.

POSTUP:
Nejdřív si připrav karamelizovanou cibulku. V kastrolu rozehřej olej, přidejte cibuli, osol a na mírném ohni opékej, až zesklovatí. Pak cibuli zasyp cukrem a opékej, aby zezlátla. Potom podlij trochou vína smíchaného s balzamikovým octem. Za občasného míchání nech pod pokličkou karamelizovat asi 15 minut. Mezitím si připravte burgery. Obsah klobásy vymáčkni ze střívka a smíchej ho s bylinkami, citronovou kůrou, česnekem a bílkem. Vytvaruj placičky, potři je olejem a griluj v troubě nebo v kontaktním grilu přibližně 4 minuty z každé strany, aby byly zlatohnědé a propečené. V grilu rozpeč i rozpůlené žemle. Křupavé žemle naplň lístky špenátu, grilovanými burgery a karamelizovanou cibulkou.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Domácí bramborová pizza s tvarohem a koprem


SUROVINY:
Tvaroh polotučný 75 g, Sýr s modrou plísní 90 g, Olej olivový 1 lžíce, Pita chléb 2 ks, Brambory 3 ks, Kopr 2 snítky, Parmazán.

POSTUP:
Troubu předehřej na 180°C. Tvaroh našlehej v misce, přidej nadrobený sýr s modrou plísní a olej a umíchej. Pitta chleby nebo těsta rozlož na pracovní ploše, potři tvarohovou směsí, poklaď tenkými plátky brambor, zastříkni olejem a dej na 15–20 minut péct. Podávej ozdobené koprem a plátky parmazánu.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Koňakovky


SUROVINY:
Máslo 120 g, Koňak vaječný 120 ml, Cukr třtinový 200 g, Vejce 1 ks, Mouka hladká 400 g, Kypřící prášek 1/4 lžička, Muškátový oříšek 1/2 lžička, Smetana ke šlehání 150 g, Jedlá soda 1 lžička, Čokoláda hořká 200 g.

POSTUP:
Troubu předehřej na 180°C. V misce utři máslo, 70 ml koňaku a cukr, pak vmíchej vejce. V druhé misce smíchej mouku, prášek do pečiva, sodu a oříšek. Moučnou směs přisyp do máslové a vypracuj vlhké těsto. Překryj fólií a nech hodinu odpočinout. Z těsta vytvaruj kuličky a pokládej je na plech vyložený pečicím papírem. Do středu kuličky udělej důlek a pečte 7–8 minut. Na krém rozpusť čokoládu ve vodní lázni. Smetanu přiveď k varu. Do čokolády zapracuj postupně po třetinách zahřátou smetanu a zbylý koňak, vždy vymíchej dohladka. Spojte v lesklý krém, nech ho asi 20 minut odležet. Poté krém promíchej a naplň do cukrářského sáčku. Čokoládovým krémem naplň vychladlé kuličky.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Punč pro zahřátí


SUROVINY:
500 ml vody, 130 g pískového cukru, 1 pomeranč, 1 citron, 150 ml rumu, 500 ml bílého vína, plátky citronu a pomeranče na zdobení.

POSTUP:
Vodu s cukrem, pomerančovou a citrónovou šťávou přiveď k varu. Přilij rum a bílé víno, zahřej a hned stáhni. Nalij do nahřátých sklenic a ozdob plátky citronu a pomeranče.

Nech si chutnat!!!


Čoko muffiny s červeným vínem


SUROVINY:
Těsto: 1 vejce, 1 žloutek, 120 g třtinového cukru, 130 g rozpuštěného a vychladlého másla, 160 g červeného vína, 25 g pomerančové šťávy + kůra z 1/2 pomeranče, 200 g hladké mouky, 50 g kvalitního kakaa, 1 lžička mleté skořice, 1/2 lžičky mletého zázvoru, 1/2 lžičky mleté vanilky nebo 1 lžička vanilkového extraktu, 12 g prášku do pečiva, špetka soli
Svařené blumy: 10 blum (popř. 15 švestek), 200 ml červeného vína, 40 g cukru, 3 hřebíčky, 1/2 lžičky mleté skořice.
Krém: 250 g tvarohu, 150 g smetany ke šlehání, 50 ml červeného vína, moučkový cukr (dle chuti).


POSTUP:
Postup na muffiny:
Vejce spolu se žloutkem začněte šlehat do pěny. Jakmile začnou vejce nabývat, postupně přidávejte a zašlehávejte cukr. Nehoďte jej do vajec celý naráz, aby pěna nespadla. Dále při postupném přilévání zašlehejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Do střední mísy prosejte mouku, kakao a přidejte skořici, zázvor, vanilku (pokud zvolíte extrakt dejte jen až spolu s vínem), prášek do pečiva a sůl. Vše promíchejte. Vejce s cukrem a máslem přesuňte k suchým ingrediencím a začněte pomocí stěrky míchat. Jakmile se začnou suroviny propojovat, přidejte polovinu červeného vína a pomerančovou šťávu a opět míchejte. Jakmile jsou ingredience téměř propojené, přilijte zbytek vína. Těstem naplňte předem připravené muffinové košíčky vložené do formy na muffiny/cupcakes – plňte cca do 2/3. Do středu každého muffiny dejte 2-3 měsíčky svařených blum spolu s troškou vinného sirupu. (Tento krok můžete vynechat, pokud budete blumy servírovat jako přeliv). Pečte na 175°C asi 15 minut. Poté snižte na 160°C a pečte dalších cca 10 minut.
Postup na svařené blumy:
Blumy omyjte, zbavte pecky a nakrájejte na měsíčky. V menším hrnci se silnějším dnem začněte blumy zahřívat, zasypte cukrem, skořicí a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí a nezačne tvořit karamel. Zalijte červeným vínem a přihoďte hřebíček. Na středním ohni nechce zlehka probublávat a redukovat do podoby sirupu – blumy by měly změknout, záleží ale na stupni jejich zralosti. Poté stáhněte z plotny a přesuňte do čisté misky. Hřebíčky ideálně vyndejte. Pokud budete blumami plnit muffiny, nechte je alespoň lehce vychladnout. Pokud zvolíte svařené blumy jako přeliv k hotovým muffinům, podávejte je horké. TIP: Pokud budete blumy servírovat jako přeliv, v této gramáži Vám vyjde na cca 4 porce.
Postup na krém Smetanu vyšlehejte do podoby tuhé šlehačky. Tvaroh smíchejte s vínem, moučkovým cukrem a nakonec zlehka vmíchejte šlehačku. Krém podávejte stranou s hotovými muffiny.
Zdroj: Mamachef.cz

Nech si chutnat!!!


Zimní sangria s granátovým jablkem


SUROVINY:
Cukr krupicový 200 g, Voda 100 ml, Skořice celá 2 ks, Rozmarýn čerstvý 6 snít., Pomeranč 3 ks, Citron 1 ks, Granátové jablko 1 ks, Červené víno 500 ml

POSTUP:
Do kastrůlku vsypte cukr, skořici a 4 větvičky rozmarýnu. Přilijte vodu a na mírném ohni vařte 15 minut. Vzniklý sirup sceďte a nechte vychladnout. Dva a půl pomeranče s citronem odšťavněte. Granátové jablko rozpulte a vyndejte semínka. Dvě lžíce semínek dejte stranou a zbytek rozmixujte. Do džbánu vsypte led. Dolijte šťávou z citrusů, granátového jablka, rozmarýnovým sirupem a červeným vínem. Promíchejte, vsypte 2 lžíce granátových semínek a ozdobte plátky pomeranče s větvičkami rozmarýnu.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Bílé mojito pro lednový zasněžený zasněný večer


SUROVINY:
Máta 2 hrs., Cukr krupicový 2 plž, Limetka 2 ks, Led 2 hrs., Bílý rum 40 ml, Likér kokosový 20 ml, Kokosové mléko 125 ml, Voda perlivá 100 ml, Granátové jablko 1 ks,

POSTUP:
V pevné vysoké sklenici rozmačkejte mátové lístky s cukrem a limetovou šťávou, nejlépe pomocí speciální barmanské dřevěné paličky, ale poslouží případně i konec vařečky. Do 2 sklenic o objemu 250 ml vlijte přecezenou cukrovou šťávu a naplňte je ledem. Rum a kokosový likér nalijte do shakeru, přilijte promíchané kokosové mléko a dobře protřepte. Rozlijte na led. Dolijte perlivou vodou a ozdobte semínky granátového jablka.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!