Cuketobraní

Tip na recepty z cukety.


Cuketový koláč s tymiánem


SUROVINY:
hladká mouka 1 hrnek, olej 1/4 hrnku, voda (horká ) 1/4 hrnku, máslo (na vysypání formy), strouhanka (na vysypání formy), sůl špetka.
Náplň: tučný tvaroh 250 g, vejce 1 ks (cca 1,5 kg), mozzarella 70 g, citronová kůra z 1/2 citronu, tymián snítka, olivy (černých) hrst, cuketa (menší), sůl, pepř

POSTUP:
Na korpus prosej hladkou mouku a přimíchej olej s horkou vodou a špetkou soli. Vznikne hladké vláčné těsto, které nech chvíli odležet. Na náplň společně prošlehej tvaroh, vejce, nadrobno nasekanou mozzarellu, citronovou kůru a nasekaný tymián. Tvarohovou směs dochuť solí a pepřem. Odleželé těsto vlož do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou a prsty ho vytlač po celém dně a okrajích formy. Na korpus potom nalij tvarohovou směs, kterou poklaď plátky cukety nakrájenými na 0,5 centimetrové plátky a černými olivami. Koláč dej péct do trouby předehřáté na 190°C na asi 40 minut dozlatova. Hotový koláč nech vystydnout a posyp ještě čerstvým tymiánem.
Zdroj: Fresh.iPrima.cz

Nech si chutnat!!!


Cuketová pizza bez mouky


SUROVINY:
4 porce: 5 menších cuket, 1 vejce, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, lžičku oregana, hrnek strouhaného parmezánu (Gran Moravia, Grana Padano). Obložení: rajčatovou omáčku, mozzarellu, čerstvou bazalku, špenát, rajčata.
POSTUP:
Cukety nastrouhej najemno, osol a nech 10 min odležet. V čisté utěrce vymačkej tekutinu. Cuketu smíchej s vajíčkem, prolisovaným česnekem, čerstvě mletým pepřem, oreganem a sýrem. Ze směsi pak na plech vyložený pečícím papírem (lze potřít trochou tuku) vytvoř 4 placky,  rukama utlač a peč při 200°C asi 20 min, až povrch zpevní a zezlátne. Korpusy potři rajčatovou omáčkou s oreganem a prolisovaným česnekem, oblož plátky sýra a pár minut zapeč, než se sýr rozteče. Přidej čerstvou bazalku. K mozzarelle pro obměnu přidej špenát nebo čerstvá rajčata.
Zdroj: Pro ženy.cz

Nech si chutnat!!!


Cuketové rolky


SUROVINY:
2 cukety, Sůl, Olivový olej. Krém: 100 g konzervované cizrny, 50 g špenátu, 60 g avokáda, ½ lžičky podrceného římského kmínu, větvička bazalky, 1 lžička citronové šťávy, Sůl, Čerstvě mletý pepř.
POSTUP:
Cuketu podélně nakrájej na rovnoměrné plátky silné asi 1 cm. Z obou stran potři lehce olivovým olejem a vyskládej na plech vyložený pečicím papírem. Osol a vlož do trouby předehřáté na 190°C (horkovzdušná). Peč, dokud nezačne cuketa zlátnout. Dávej pozor, aby se nespálila. Cuketu vyndej z trouby a nech zchladnout. Cizrnu propláchni a sceď. Špenát oper, lehce vyždímej a překrájej na menší kusy. Do mixéru nasyp cizrnu, špenát, avokádo, římský kmín, lístky bazalky, citronovou šťávu, sůl a špetku čerstvě mletého pepře. Rozmixuj. Na každý plátek cukety rovnoměrně rozetři krém a sroluj. Vychlaď v lednici.
Zdroj: Vařeniště.cz. Množství: cca 12 rolek. Doba přípravy: 40 minut

Nech si chutnat!!!


Hrnkový cuketový perník


SUROVINY:
1 hrnek/130 g žitné celozrnné mouky, 2 hrnky/260 g pšeničné celozrnné mouky, 1 hrnek/250 g třtinového cukru, 3/4 hrnku rostlinného oleje, 3 vejce, 3 hrnky/700 g jemně strouhané cukety, 1 lžička sody na pečení, 1 prášek do pečiva, 3 lžíce pravého kakaa, vanilka (extrakt, semínka, vanilkový cukr), 1 lžička mleté skořice, 1 lžička mletého nového koření, 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mletého kardamonu, špetka soli, kůra z jednoho citrónu, 3 lžíce chia semínek.
POSTUP:
Předehřej troubu na 160°C horkovzdušnou. Plech si vymaž nebo vylož pečícím papírem. Nastrouhej cuketu na jemném struhadle. Šťávu, kterou pustí, neslévej. V tomto receptu využiješ cuketu úplně celou. Přidej vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchej. V druhé míse smíchej všechny zbývající “suché” ingredience. Spoj obě směsi a vzniklé těsto dej rovnou na plech a do předehřáté trouby. Peč 20-25 minut. Otestuj špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto.
Zdroj: kitchenette.cz

Nech si chutnat!!!


Cuketové tortily


SUROVINY:
600 g cukety jemně - nastrouhané, 2 vejce, 50 g strouhaného parmezánu, 50 g strouhanky, 1 stroužek česneku - propasírovaný, 1/2 lžičky římského kmínu, čerstvě mletý pepř, 1/4 lžičky mořské soli.
POSTUP:
Předehřej troubu na 230°C program horký vzduch. Dva plechy si vylož pečícím papírem a ideálně i postříkej sprejem na vymazávání. Nastrouhané cukety dej do mísy, lehce osol, promíchej a přesuň do většího sítka na 15 minut odkapat. Mezitím si připrav do mísy zbylé ingredience. Odkapanou cuketu ještě pořádně vyždímej, než ji přidáš do mísy. Všechny ingredience promíchej a začni tvarovat placky. Na jeden plech počítej polovinu hmoty. Můžeš se rozhodnou, jestli budeš tvarovat na plech 3 menší nebo 2 větší tortilly. Lžící si rozděl těsto na požadovaný počet hromádek a uhlaď na co nejtenčí placku. Zopakuj i s druhým plechem a přesuň je oba do trouby. Peč 25 minut do zlata. Po upečení nech lehce vychladnout a opatrně sloupni z pečícího papíru.
Zdroj: kitchenette.cz. Příprava 15 minut - 4 porce.

Nech si chutnat!!!


Cuketová hnízda s vejcem


SUROVINY:
2 menší cukety, 6 vajíček, sůl, pepř, sušený česnek, lahůdkové droždí, parmazán na posypání, olivový olej (na potření pečicího papíru), čerstvý špenát a cherry rajčátka na oblohu.
POSTUP:
Škrabkou na zeleninu vytvoř cuketové špagety. Na plech vlož pečicí papír, který lehce vymaž olivovým olejem nebo přepuštěným máslem. Na plech stoč do kolečka cuketové špagety. Uprostřed vytvoř otvor do kterého vyklepni vajíčko. Dochuť dle chuti a vlož do trouby. Peč při 170° C asi 10 minut. Záleží, jak kdo má rád vajíčko propečené.
Zdroj: martina-jandova.cz

Nech si chutnat!!!


Spirálový koláč s cuketou a mrkví


SUROVINY:
Těsto: hladká mouka (pšeničná) 180 g, máslo pokojové teploty 80 g, voda studená 2 lžíce, sůl 1 lžička. Náplň: cuketa 2 ks, mrkev 3 ks, cibule 2 ks, červená paprika 1 ks, vejce 6 ks, strouhaný parmazán hrst, balkánský sýr 1 balení, rostlinný olej na vymazání, sůl, pepř
POSTUP:
Do mísy dej mouku, sůl a máslo. Vše zpracuj a ze vzniklé drobenky za přidání vody vytvoř hladké těsto. Pokud se směs bude drolit, neboj se a přidej vody více. Takto vypracované těsto zabal a dej odpočinout do lednice. Po půl hodině ho vyndej a nechej ještě 5 minut odstát při pokojové teplotě. Předehřej troubu na 180 °C a do vymazané formy vložte těsto tak, aby bylo ve všech místech pečicí formy a mírně přesahovalo okraj. Nakonec na několika místech propíchni vidličkou, aby se při pečení nevytvořily vzduchové bubliny. Těsto tak krásně přilne k pečicí formě a nenafoukne se. Peč asi 10–15 minut. Mezitím si připrav další ingredience. Zeleninu očisti a nastrouhej, nebo nakrájej na dlouhé tenké plátky. Posléze papriku i s cibulí krátce osmaž na pánvi. Jakmile je těsto hotové, začni s rolováním zeleniny od středu do okrajů. Začni s cuketou, kterou zatočíš do spirály a před koncem k ní přimotej plátek mrkve a lilku. A takto, dle vlastní představivosti, přidávej další zeleninu. Do prázdných prostor vlož cibuli a papriku. V míse smíchej vajíčka, parmazán, sůl a pepř. Touto směsí zeleninu polij a vlož do trouby. Peč asi půl hodiny při 170°C a na závěr posyp balkánským sýrem
Zdroj: fresh.iprima.cz

Nech si chutnat!!!


Cuketový chlebíček s proteinem a čokoládou


SUROVINY:
200 g cukety (1 cuketa), 130 g celozrnné špaldové mouky, 130 ml kefíru, 40 g xylitolu (březový cukr), 30 g čokolády, 25 g proteinového prášku s čokoládovou příchutí, 15 g kakaa, 2 vajíčka, 1 lžičky kypřícího prášku, ½ lžičky skořice
POSTUP:
Smíchej všechny sypké suroviny – mouku, protein, xylitol, skořici, kakao a kypřící prášek. Pak si oloupej cuketu, najemno ji nastrouhej, a rukama z ní vymačkej všechnu přebytečnou vodu. Vyždímanou cuketu, vajíčka a kefír přidej k sypké směsi. Vše spolu dobře smíchej.Přidej nasekanou čokoládu. Těsto vylij do formy na biskupský chlebíček, a peč ho při teplotě 180°C přibližně 50 minut na suchou špejli. Chlebíček nech úplně vychladnout než ho vyjmeš z formy. Servíruj samostatně nebo potřený marmeládou a přelitý oříškovým máslem.
Zdroj: gymbeam.cz

Nech si chutnat!!!


Cuketová hořčice


SUROVINY:
1 kg mladých cuket, 200 g dijonské hořčice, 80 g třtinového cukru, 20 g mořské soli, 100 ml olivového oleje, 70 ml vinného octa, 5 ks stroužků česneku, 2 ks feferonky, bílý pepř (čerstvě mletý).
POSTUP:
Cuketu oloupej, podélně překroj a lžící vydlabej jadýrka, pokud máš cuketu malou a mladou, tato činnost odpadá :-). Poté cuketu nakrájej na drobné kostky, vlož do hrnce. Česnek a feferonku zbavenou semen nasekej nadrobno a přidej k cuketě. Vlož zbytek surovin, promíchej a na velkém plameni přiveď k varu, nastav plamen na minimum, přiklop poklicí a za občasného promíchávání podus cca 1 hodinu. Horkou směs trochu rozmixuj ponorným mixérem nahrubo. Rozděl do sklenic se šroubovacími uzávěry, pořádně (suchá) víčka uzavři. Sterilizuj při teplotě 90°C tak 15 minut.
Zdroj: receptyonline.cz. Rozpis na 5 skleniček

Nech si chutnat!!!


Cuketové zelí


SUROVINY:
4 ks malé cukety, 3 ks cibule, 1 lžíce Hery, 4 lžíce třtinového cukru, 1 lžička kmínu, 3 lžičky škrobu, 4 lžíce vinného octa, sůl, pepř
POSTUP:
Cukety oloupej a i s dužinou nahrubo nastrouhej. Vlož do sítka, osol a nech pustit vodu. Cibulku nakrájej nadrobno nebo na nudličky. Na mírném plameni rozpal pánev, vlož Heru a zkaramelizuj na ní cibuli s 3 lžícemi cukru (7 min). Vymačkanou cuketu spolu s kmínem přidej k cibuli. Orestuj cca 3 min. Smíchej škrob s 100 ml vody a 3 lžícemi octa. Cuketu zalij směsí a povař 3 minuty. Osol dle chuti a dochuť cukrem, octem...
Zdroj: jimezdrave.cz

Nech si chutnat!!!


Cuketová roláda


SUROVINY:
cuketa 2 ks, vajíčka 4 ks, zakysaná smetana 2 lžíce, hladká mouka 5 lžic, sůl dle potřeby, mletý černý pepř dle potřeby:
Náplň: smetanový sýr 200 g, česnek 3 stroužky, rajče 3 ks, čerstvá bazalka 3 větvičky.

POSTUP:
Cukety dobře umyj a osuš a odřízni špičky. I se slupkou nastrouhej na hrubém struhadle a vlož do misky. Zasyp cukety jednou lžičkou soli, dobře promíchej a nech 10 minut stát, aby pustily přebytečnou vodu. Mezitím připrav těsto. Do hluboké misky vyklepni tři vajíčka, osol a opepři a metličkou rozšlehej do jednolité pěnivé konzistence. Pak k vajíčkům přidej zakysanou smetanu a znovu dobře rozšlehej. Z cuket slij vodu a v utěrce/plátýnku dužninu co nejlépe vyždímej a přidej ji do vaječné hmoty. Ždímání je dobré nepodcenit, protože každá nadbytečná kapka vody navíc vám může narušit soudržnost těsta a roláda by se pak rozpadala. Těsto s cuketou pak zasyp hladkou moukou a zadělej hladké řidší těsto. Připrav si plech 30 x 40 centimetrů, vymaž trochou rostlinného oleje a vylož pečicím papírem. Pak do plechu vlij cuketové těsto a rovnoměrně rozprostři do tenkého obdélníkového plátu. Vlož těsto péct do trouby vyhřáté na 190°C po dobu 20 až 25 minut. Zatímco se těsto peče, připrav náplň. Do misky vlož smetanový sýr, prolisuj k němu tři očištěné stroužky česneku a promíchej. Rajčata umyj, osuš a rozpul. Každou polovinu pak velmi ostrým nožem nakrájej na co nejtenčí plátky. Z větviček bazalky otrhej lístky a nasekej na jemné kousky. Když je těsto upečené, nech ho vychladnout na mřížce. Když je studené, vyjmi ho z plechu, opatrně sloupni pečicí papír a celou plochu potři česnekovým sýrem. Rovnoměrně zasyp sekanou bazalkou a zaskládej plátky rajčat. Těsto pak stoč do pevné rolády, zabal do přilnavé fólie a vlož na dvě až tři hodiny do lednice ztuhnout. Hotovou roládu nakrájej na kousky a s chutí podávej.
Zdroj: zzz

Nech si chutnat!!!


Cuketové vafle


SUROVINY:
1 cuketa, 2 stroužky česneku, hladká mouka, vejce, 50 g parmezánu, 100 g slaniny (na kostičky), 200 g zakysané smetany, olej, špetku majoránky, soli a pepře.
POSTUP:
Cuketu rozmixuj na kaši, přidej vejce, sýr, prolisovaný česnek a koření. Pomalu zamíchej mouku, dokud směs nezhoustne. Vaflovač vymaž olejem a peč dokřupava. Příprava trvá o něco déle než u klasického těsta na vafle (zhruba 7–8 minut). Podávej se zakysankou a slaninkou.
Zdroj: Symbiom.cz

Nech si chutnat!!!


Cuketa s jogurtem a kari


SUROVINY:
1 cuketa, 2 lžíce olivového oleje, lžička kari koření, 2 špetky soli, 3 lžíce řeckého jogurtu, granátové jablko, máta, lískové oříšky či jiné ořechy případně semínka.
POSTUP:
Omytou cuketu pokrájej na asi 7mm plátky a z obou stran je na rozehřátém oleji opeč dozlatova. Během opékání plátky posypej kari kořením. Opečené cukety přímo na pánvi osol a přes plátky rozděl řecký jogurt. Nech chvilku prohřát a podávej se zrníčky granátového jablka a mátou a nasucho opraženými lískovými oříšky.
Zdroj: Pro Ženy.cz

Nech si chutnat!!!