Nedělní oběd


Okurkové závitky se sýrem a rajčaty


SUROVINY:
2 salátové okurky, 200 g čerstvého sýra, 3 lžíce bílého jogurtu, 6 sušených rajčat v oleji, 1 lžíce citronové šťávy, pepř, 1 stroužek česneku, čerstvý kopr (oregano či máta).

POSTUP:
Okurky pokrájej škrabkou na tenké plátky, rozlož je na ubrousky a nech odsát tekutinu. Nadrob sýr a promíchej s jogurtem, citronem, pepřem, nadrobno rajčaty a nasekaným koprem. Na plátek okurky dej lžičku směsi, zaroluj a zajisti párátkem. Dozdob čerstvým koprem a nech zatuhnout v lednici.
Zdroj: ProŽeny

Nech si chutnat!!!


Jarní zeleninová polévka


SUROVINY:
2 brambory, 2 mrkve, 1 petržel, 1 malá kedlubna, hrst zeleného hrášku, 1 menší pórek, řapíkatý celer (i s natí), 4 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 1 a 1/2 l drůbežího vývaru, sůl, mletý pepř, zelená petrželka.

POSTUP:
Veškerou zeleninu omyj, je-li potřeba oloupej (brambory, mrkev, petržel a kedlubnu). V případě mraženého hrášku ho nech povolit. Vše (včetně pórku a řapíkatého celeru) nakrájej na malé kousky, nudličky, drobné špalíčky. Ve větším hrnci si rozpusť máslo a nakrájenou zeleninu na něm za stálého míchání smaž 8 minut. Ke konci smažení přidej i nasekaný česnek a nech ho “rozvonět”. Osmaženou zeleninu s česnekem zalij drůbežím vývarem a přiveď k varu. Vař zhruba 15 minut. Poté polévku dochuť solí, mletým pepřem a nasekanou zelenou petrželkou. Ihned podávej.
Zdroj: COOPClub

Nech si chutnat!!!


Kuře s citrusy a bylinkami


SUROVINY:
Kuřecí řízky 4 ks, Olivový olej lžíce, Tymián 1 snítka, Mlýnek mořská sůl, Mlýnek pepř čtyř barev, Hera 60 g, 3 citróny 3 ks, pomeranč.

POSTUP:
Rozpal troubu na 180°C. Kuřecí prsa osol a opepři, potři olivovým olejem a posyp lístky tymiánu. Poté je na rozpálené pánvi opeč ze všech stran. Jakmile se maso zatáhne, přesuň ho do pekáčku. Máslo nakrájené na kousky rozmísti rovnoměrně po pekáčku, přidej plátky z dobře omytého citrónu a na závěr vše posyp hoblinkami pomerančové kůry a zalij šťávou z pomeranče. Pekáček s kuřecími prsy vlož do rozpálené trouby a nech ještě přibližně 15 minut dopéct. Zdroj: Billa.cz

Nech si chutnat!!!


Mrkvová terina


SUROVINY:
mrkev 4 ks (oloupané a na podélné plátky dlouhé cca 5 cm), sůl, pepř čerstvě mletý, vejce 4 ks, smetana ke šlehání 250 ml, kmín mletý ¼ lžičky, kurkuma (mletá) 1 lžička, petrželka 2 lžíce (hladkolistá, nasekaná), máslo (kousek na vymazání formy), pažitka nasekaná, petrželka k podávání.

POSTUP:
Troubu předehřej na 160°C. Mrkev 10 minut povař ve vroucí osolené vodě. Nech dobře okapat. V míse prošlehej vejce a smetanu. Ochuť solí, pepřem, kmínem a kurkumou, přidej petrželku. Promíchej a přidej okapanou mrkev. Formu na chlebíček vymaž máslem. Vlij do ní směs z mísy. V rozehřáté troubě peč 50 minut ve vodní lázni – pekáči s horkou vodou do 1/2 výšky formy. Terinu nech vychladnout ve formě a ulož do chladničky do okamžiku podávání. Pak ji vyklop, nakrájej na plátky a podávej ozdobenou bylinkami. Zdroj: Apetit

Nech si chutnat!!!


Jogurtovo-maková bábovka s pomeranči


SUROVINY:
1 a 1/2 hrnku rozemletých ovesných vloček, 2 velká vejce, 4 vrchovaté lžíce hustého bílého jogurtu, 1/3 hrnku makového oleje (můžete použít i slunečnicový či ořechový), 1/2 hrnku třtinového cukru, 2 lžičky kypřícího prášku, šťáva ze 2 velkých pomerančů, 4 lžíce mletého máku, 1 lžička vanilkového extraktu, špetka soli

POSTUP:
V míse smíchej vločky, kypřící prášek, cukr a špetku soli. Přidej ostatní suroviny a vypracuj hladké těsto. Připravené těsto vlij do formy na bábovku vymazanou a vysypanou hrubou moukou nebo mletými ořechy. Peč v troubě vyhřáté na 180°C cca 45 minut. Zdroj: Cookingwithsusa.blogspot.com

Nech si chutnat!!!