Únorové zavařování


Slaninový džem s chilli


anglická slanina nakrájená na malé kousky 500 g, cibule nakrájená nadrobno 1 ks, šalotky nakrájené nadrobno 4 ks, česnek nakrájený na drobno 2 stroužky, přírodní krupicový cukr 1/2 hrnku, javorový sirup 60 ml, jablečný cider ocet 75 ml, chilli koření 1 lžička.

POSTUP:
V hrnci vyškvař na středním stupni slaninu do křupava. Vyškvařené kousky přesuň na ubrousek, aby odsál přebytečný tuk, odeber 1 lžíci. Teplotu sniž a do hrnce vsyp cibuli a šalotku a za častého míchání smaž, až začnou karamelizovat, trvá to asi 15 minut. Vmíchej česnek, cukr, javorový sirup, ocet a chilli a vyškvařenou slaninu. Směs uveď do mírného varu, pak teplotu snižte na co nejnižší. Vař, až se tekutina zredukuje na konzistenci džemu, cca 10 minut. Nech vychladnout, naplň skleničky, zakápni vyškvařeným tukem. Džem podávejte k sýrům, slaným sušenkám nebo k masu.
Zdroj:PrimaFresh.cz

Nech si chutnat!!!


Džem z růžového grapefruitu s medem a zázvorem


SUROVINY:
grapefruit (růžový) 4 ks, med 250 g, cukr 250 g (1 a 1/4 hrnku), zázvor 15 g.

POSTUP:
Z jednoho grapefruitu nastrouhej na jemném struhadle kůru, zalij vařící vodou a 3 minuty nech spařit, poté ji propláchni studenou vodou a nech řádně okapat v cedníku. Velmi najemno ji nasekej. Všechny grapefruity podélně rozřízni a malou lžičkou z nich vydlabej dužinu. Zázvor oloupej a najemno nastrouhej. Med a cukr dej do hlubší pánve a na středním plameni je bez míchání nech rozpustit. Přidej nastrouhaný zázvor, grapefruitovou dužinu a kůru. Zamíchej a nech 40 minut mírně probublávat, až směs lehce zhoustne. Tento džem nikdy nezhoustne úplně. Hotový džem rozděl do sterilizovaných sklenic.
Zdroj: PrimaFresh.cz

Nech si chutnat!!!


Citrusová marmeláda s levandulí


SUROVINY:
500 g pomeranč (filátka z dužiny), 500 g citrón (filátka z dužiny), 1 balíček Gelfix Klasik 1:1 Dr. Oetker, 1 kg cukr, balíček Vanilínový cukr Dr. Oetker, zarovnaná lžička Kyselina citrónová Dr. Oetker 20 g, citrónová kůra z chemicky neošetřeného citrónu, zarovnaná lžička levandulové kvítky sušené.

POSTUP:
Na přípravu marmelády vložíme do velkého hrnce filátka z pomarančů a citrónů. Přidáme obsah balení Gelfixu smíchaný s 2 PL cukru. Za stáleho míchání přivedeme do varu a asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbylý cukr, vanilínový cukr, kyselinu citrónovou a citrónovou kůru a přivedeme do varu. Za stálého míchání důkladně povaříme minimálně 5 minut. Přidáme levanduli a odstavíme. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Uzavřeme víčky, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Na talířek kápneme 1 – 2 KL právě svařené marmelády. Když je po vychladnutí marmeláda málo tuhá, vmícháme do ní ještě 1 zarovnanou KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker.
Zdroj:Oetker.cz

Nech si chutnat!!!


Hruškovo-jablečný džem s karamelem


SUROVINY:
500 g hrušky (čistá hmotnost), 350 g jablko (čistá hmotnost), 500 g cukr, 150 ml šťáva jablečná čirá, 1 balíček 20g Kyselina citrónová, 1/2 balíčku Pektin Dr. Oetker.

POSTUP:
Hrušky a jablka oloupeme, najemno pokrájíme a navážíme 500 g hrušek a 350 g jablek. Ve velkém hrnci ohřejeme 250 g cukru a na středním ohni necháme zkaramelizovat do zlatova. Hrnec odstavíme ze sporáku. Ovoce, jablečnou šťávu a kyselinu citrónovou přidáme ke karamelu. ½ balíčku Pektinu Dr. Oetker smícháme s 2 PL cukru, přidáme do hrnce a vše dobře promícháme. Za stálého míchání přivedeme do varu a důkladně povaříme 1 minutu. Přidáme zbývající cukr, přivedeme do varu, důkladně povaříme minimálně 5 minut a odstavíme. Na talířek kápneme 1–2 KL právě uvařeného džemu. Pokud je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Sebereme případnou pěnu a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice důkladně uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Zdroj: Oetker.cz

Nech si chutnat!!!


Piña Colada džem


SUROVINY:
700 g ananas očištěný a rozmixovaný, 200 ml džus pomerančový 100%, 1 zarovnaná lžíce Kyselina citrónová, balení Želírovací cukr Extra 2:1 Dr. Oetker, 50 ml kokosový likér.

POSTUP:
Na přípravu džemu ananas vložíme do většího hrnce. Přidáme džus a kyselinu citrónovou a dobře smícháme se želírovacím cukrem. Za stáleho míchání přivedeme do varu a důkladne povaříme minimálně 5 minut. Ke konci varu přidáme likér. Na talířek kápneme 1-2 KL právě svařené marmelády. Pokud je po vychladnutí málo tuhá, vmícháme do ní 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker. Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Zdroj: oetker.cz

Nech si chutnat!!!


Mandarinková marmeláda s rumem


SUROVINY:
1,3 kg mandarinka (oloupané a odšťavněné), pomerančová kůra z chemicky neošetřeného pomeranče (nakrájená na slabé proužky), balíček Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker, 500 g cukr, zarovnaná lžíce Kyselina citrónová Dr. Oetker 20 g, 100 ml rum.

POSTUP:
Na přípravu marmelády nalijeme do hrnce šťávu a kůru a na mírném ohni povaříme asi 20 minut, dokud kůra nezměkne. Přidáme Gelfix smíchaný se 2 PL cukru. Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, kyselinu citrónovou, přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1 – 2 KL právě uvařené marmelády. Když je po vychladnutí málo tuhá, přidáme do směsi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Případnou pěnu odebereme, přilijeme rum, zamícháme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Zdroj: oetker.cz

Nech si chutnat!!!


Brusinkový džem


SUROVINY:
1 kg brusinky omyté, 100 ml citrónová šťáva, lžička skořice mletá, 3 ks hřebíček, zarovnaná lžička Kyselina citrónová Dr. Oetker 20 g, balíček Gelfix Extra 2:1 Dr. Oetker, 500 g cukr.

POSTUP:
Na přípravu džemu vložíme do hrnce brusinky, přidáme citrónovou šťávu, skořici a hřebíčky a asi 10 minut na mírném ohni povaříme. Poté vyndáme hřebíčky, odstavíme a částečně je ponorným mixérem rozmixujeme. Přidáme kyselinu citrónovou a Gelfix smíchaný se 2 PL cukru a za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme. Přidáme zbytek cukru, přivedeme do varu a povaříme ještě minimálně 5 minut. Na talířek kápneme 1 – 2 KL právě uvařeného džemu. Když je po vychladnutí málo tuhý, přidáme do směsi 2 zarovnané KL Kyseliny citrónové Dr. Oetker, krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Případnou pěnu odebereme a ihned plníme do připravených sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Zdroj: oetker.cz

Nech si chutnat!!!