Podzimní polévky pro zahřátí


Mrkvová polévka s kuřecím masem


SUROVINY:
4 lžíce dýňového oleje, 1 cibule, 4 mrkve, 2 cm zázvoru, sůl, pepř, 800 ml zeleninového vývaru, 200 g kuřecího prsního řízku bez kůže, 1 pomeranč, 175 g zakysané smetany, 4 lžičky černého sezamu, 1 hrst čerstvé petrželky (pažitky).

POSTUP:
V hrnci zpěň na 2 lžících oleje nahrubo nakrájenou cibuli, přidej kolečka mrkve, nastrouhaný zázvor, osol, opepři a na mírném ohni orestuj 10 min. Zalij zeleninovým vývarem. Vař 20 min, promíchej. Mezitím opeč na zbylém oleji nudličky kuřecích prsou na pánvi dozlatova, z každé strany 3 minuty. Osol a opepři. Polévku rozmixuj dohladka. Přidej vylisovanou šťávu z pomeranče a podle chuti osol. Nakonec vmíchej 3/4 zakysané smetany. Před podáváním ozdob kuřecím masem, zbylou smetanou, sezamem a petrželkou.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Květáková polévka s rozmarýnovými krutony


SUROVINY:
2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 a půl lžíce rozmarýnových lístků, 1 květák, 500 ml mléka, 600 ml kuřecího vývaru, 200 g asi den starého chleba, 80 ml smetany, sůl, pepř, 100 g sýru s modrou plísní.

POSTUP:
Polovinu oleje rozpal v hrnci, vmíchej cibuli a 5 min ji opékej. Přidej česnek a polovinu rozmarýnu a nech 1 minutu opékat. Poté vmíchej květák, krátce opeč a vlij mléko a vývar. Přiveď k varu a nech 20 min probublávat. Mezitím smíchej chléb, zbylý olej i rozmarýn, směs rozprostři na plech a při 200°C peč 10 min. Polévku rozmixuj dohladka. Přidej do ní smetanu, dochuť solí a pepřem. Podávej s pečeným chlebem, rozdrobeným sýrem, zastříknuté olejem.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Zeleninová polévka z hrnečku, vař


SUROVINY:
1 PL sezamového oleje, 5 g másla, 1/2 cibule, 1/2 batátu, 3 mrkve, sůl, 300 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření, 1 listové těsto, 1 vejce.

POSTUP:
Na oleji spolu s máslem orestuj nakrájenou cibuli do sklovata. Vsyp kostky oloupaného batátu a mrkve. Osol a orestuj na mírném ohni 5 min. Vsyp nakrájené jablko zbavené jádřince. Promíchej a zalij vodou. Přidej rozdrobený bujón a vař 10 min. Odstav z ohně a tyčovým mixérem rozmixuj dohladka. Vmíchej smetanu a rozlij do připravených hrníčků. Z listového těsta vykrojte 4 kruhy s průměrem asi o 0,5 cm větším než hrdla hrníčků. Jako šablonu použij misku, kterou polož na těsto a nožem obkresli. Okraje kruhů pomaž rozšlehaným vajíčkem. Každý kruh polož namazanou stranou na hrníček a přitlač, aby nikde nezůstala mezera. Vajíčkem pomašluj i těsto. Vlož do trouby předehřáté na 180°C. Upeč 15 min a kouzelné hrnečky s jedlou pokličkou jsou hotové.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Cibulová polévka s chilli


SUROVINY:
1 kg červené cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, špetka římského kmínu, 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru, 300 g rajčat, 1 chilli paprička, 1 vejce, sůl, pepř, krajíčky pečiva, 100 g strouhaného sýru Cheddar, hrst hladkolisté petrželky, hrst čerstvého koriandru.

POSTUP:
Cibuli nakrájej na kolečka. V hrnci rozehřej máslo s olivovým olejem, stáhni teplotu a začni pomalu restovat cibuli. Posypej kmínem a  za občasného míchání pozvolna opékej 15–20 min. Zalij vývarem, přidej nakrájená rajčata a chilli papričku, přiklop pokličkou a vař dalších 10 min. Nakonec do polévky zamíchej rozšlehané vajíčko a nech už jen přejít varem. Dochuť solí a pepřem. Krajíčky pečiva posypej strouhaným sýrem a nech zapéct v mikrovlnné troubě nebo na pánvi pod pokličkou. Na závěr do polévky přidej nasekanou petrželku a koriandr.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!