Mrkvová polévka s kuřecím masem
SUROVINY:
4 lžíce dýňového oleje, 1 cibule, 4 mrkve, 2 cm zázvoru, sůl, pepř, 800 ml zeleninového vývaru, 200 g kuřecího prsního řízku bez kůže, 1 pomeranč, 175 g zakysané smetany, 4 lžičky černého sezamu, 1 hrst čerstvé petrželky (pažitky).
POSTUP:
V hrnci zpěň na 2 lžících oleje nahrubo nakrájenou cibuli, přidej kolečka mrkve, nastrouhaný zázvor, osol, opepři a na mírném ohni orestuj 10 min. Zalij zeleninovým vývarem. Vař 20 min, promíchej. Mezitím opeč na zbylém oleji nudličky kuřecích prsou na pánvi dozlatova, z každé strany 3 minuty. Osol a opepři. Polévku rozmixuj dohladka. Přidej vylisovanou šťávu z pomeranče a podle chuti osol. Nakonec vmíchej 3/4 zakysané smetany. Před podáváním ozdob kuřecím masem, zbylou smetanou, sezamem a petrželkou.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!
Marocká květáková polévka
SUROVINY:
1 ks malého květáku - rozdělený na růžičky, 150 g kořenové zeleniny - očištěná a nakrájená, 1 ks malé cukety - oloupaná a nakrájená, 1 l vody,
50 g plátků mandlí - orestované, 2 snítky čerstvého koriandru - nasekaného, lžíce oleje, lžička harisy, špetka mleté skořice, špetka mletého kmínu,
špetka soli.
POSTUP:
V hrnci na oleji orestuj očištěnou, nakrájenou zeleninu a na růžičky rozebraný květák. Přidej harisu, kmín a promíchej.
Zeleninu zalij vodou, osol, přidej polovinu mandlí a vař, až je zelenina měkká. Polévku rozmixuj ponorným mixérem a dochuť skořicí.
Polévku podávej posypanou mandlemi a koriandrem.
Zdroj: Prostřeno.cz
Nech si chutnat!!!
Zeleninová polévka z hrnečku, vař
SUROVINY:
1 PL sezamového oleje, 5 g másla, 1/2 cibule, 1/2 batátu, 3 mrkve, sůl, 300 ml zeleninového vývaru, 100 ml smetany na vaření, 1 listové těsto, 1 vejce.
POSTUP:
Na oleji spolu s máslem orestuj nakrájenou cibuli do sklovata. Vsyp kostky oloupaného batátu a mrkve. Osol a orestuj na mírném ohni 5 min. Vsyp nakrájené jablko zbavené jádřince. Promíchej a zalij vodou. Přidej rozdrobený bujón a vař 10 min. Odstav z ohně a tyčovým mixérem rozmixuj dohladka. Vmíchej smetanu a rozlij do připravených hrníčků. Z listového těsta vykrojte 4 kruhy s průměrem asi o 0,5 cm větším než hrdla hrníčků. Jako šablonu použij misku, kterou polož na těsto a nožem obkresli. Okraje kruhů pomaž rozšlehaným vajíčkem. Každý kruh polož namazanou stranou na hrníček a přitlač, aby nikde nezůstala mezera. Vajíčkem pomašluj i těsto. Vlož do trouby předehřáté na 180°C. Upeč 15 min a kouzelné hrnečky s jedlou pokličkou jsou hotové.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!
Cibulová polévka s chilli
SUROVINY:
1 kg červené cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce olivového oleje, špetka římského kmínu, 1 litr drůbežího nebo zeleninového vývaru, 300 g rajčat, 1 chilli paprička, 1 vejce, sůl, pepř, krajíčky pečiva, 100 g strouhaného sýru Cheddar, hrst hladkolisté petrželky, hrst čerstvého koriandru.
POSTUP:
Cibuli nakrájej na kolečka. V hrnci rozehřej máslo s olivovým olejem, stáhni teplotu a začni pomalu restovat cibuli.
Posypej kmínem a za občasného míchání pozvolna opékej 15–20 min.
Zalij vývarem, přidej nakrájená rajčata a chilli papričku, přiklop pokličkou a vař dalších 10 min.
Nakonec do polévky zamíchej rozšlehané vajíčko a nech už jen přejít varem. Dochuť solí a pepřem.
Krajíčky pečiva posypej strouhaným sýrem a nech zapéct v mikrovlnné troubě nebo na pánvi pod pokličkou.
Na závěr do polévky přidej nasekanou petrželku a koriandr.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
8 ks kešu ořechů, 2 lžíce oleje, lžička kurkumy, 100 g konzervovaných bílých fazolí, šalotka, malá červená paprika, malá zelená paprika,
100 g mražené kukuřice, 1 ks mrkve, 1 l zeleninového vývaru, 2 lahůdkové cibulky, lžíce thajské žluté kari, špetka mletého kmínu, lžíce limetkové šťávy,
200 ml kokosového mléka, špetka soli.
POSTUP:
Ořechy namoč na 30 minut do vlažné vody. Pak ořechy nahrubo rozmixuj, nebo rozdrť válečkem. V hrnci na oleji nech zesklovatět oloupanou, nakrájenou šalotku.
Šalotku posyp kurkumou, kmínem, přidej kari pastu a minutu míchej. Očištěnou zeleninu nakrájej na nudle a spolu s kukuřicí ji nasyp k šalotce.
Promíchej, zalij vývarem, přidej vodou propláchnuté fazole a vař 15 minut. Polovinu polévky rozmixuj a smíchej ji s nerozmixovanou polévkou.
Do polévky přidej kokosové mléko, kešu ořechy a vař 10 minut. Hotovou polévku dochuť podle potřeby solí a limetkovou šťávou.
Polévku podávej posypanou nakrájenou cibulkou.
Zdroj: Prostřeno.cz
Nech si chutnat!!!