Koulelo se koulelo červené jablíčko...

Tip na recepty z jablíček.


Štrúdlové muffiny


SUROVINY:
Těsto: 600 g hladké špaldové mouky, 3 vejce, špetka soli, 100 g třtinového cukru, 250 ml mléka, 1 kostka droždí, 75 g změklého másla
Náplň: 120 g rozpuštěného másla, 5 větších jablek, 100 g třtinového cukru, 4 lžíce skořice, 4 lžíce strouhanky, 5 lžic sušených brusinek, kapka rumu.
Dokončení: 80 g rozpuštěného másla na potření, 4 lžíce posekaných mandlí

POSTUP:
Těsto: Nejprve si zaděláme kvásek. Všechno mléko zahřejeme na mírném plameni. přidáme 2 lžíce třtinového cukru (odebrané z celkového množství cukru). Jakmile je cukr rozpuštěný, rozdrobíme do mléka kvasnice. Odděláme z plotny a necháme cca 15 - 20 minut stát. V míse si smícháme mouku se zbytkem cukru, přidáme rozpuštěného máslo, vejce, špetku soli. Promícháme a nakonec vmícháme vzešlý kvásek. Vymícháme těsto, které by se nemělo lepit, ale nemělo by být příliš hutné. Těsto přendáme do čisté mísy, povrch jemně poprášíme moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout 1,5 - 2 hodiny.
Náplň: Mezitím si připravíme náplň. Jablka rozkrojíme a zbavíme jádřinců. Nastrouháme na hrubém struhadle. V míse smícháme se strouhankou. Sušené brusinky zakápneme rumem a necháme chvíli bokem, aby do sebe nasály tekutinu. Poté smícháme s jablky. Pokud by jablečná směs pustila více šťávy, přidejte ještě strouhanku. Jakmile je těsto vykynuté, předehřejeme si troubu na 180°C.
Nachystáme si formu na muffiny a vyložíme ji košíčky. Těsto rozdělíme na poloviny, vál si posypeme moukou a každou polovinu vyválíme na obdélník. Těsto by mělo být vysoké cca 0,5 cm. Obdélník potřeme polovinou rozpuštěného másla. Na celý povrch poklademe polovinu nastrouhaných jablek s brusinkami. Posypeme polovinou třtinového cukru a skořicí. Těsto pak začneme rolovat, jako bychom tvořili roládu. Jakmile bude těsto srolované, nakrájíme nožem rovnoměrné kusy a šířce cca 3 cm. Opatrně je přenášíme do košíčků. Pokládáme je na bok, aby struktura řezu směrovala nahoru. Znovu potřeme máslem a posypeme sekanými mandlemi.
Dáme do trouby a pečeme cca 35 - 40 minut, dokud nezačne povrch a oříšky zlátnou. Totéž opakujeme s druhou polovinou těsta. Nakonec můžeme ještě lehce zasypat moučkovým cukrem. Zdroj: Moncafeblog.blogspot.com

Nech si chutnat!!!


Jáhelník s jablíčky


SUROVINY:
jáhly 250 g, mléko 500 ml, sůl 1 špetka, vejce 4 ks (žloutky a bílky oddělené), krupicový cukr 90 g, máslo na vymazání + navíc další na pokladení, strouhanka na vysypání, hrušková povidla, jablko 7 ks menší velikosti, med
POSTUP:
Jáhly několikrát spař vroucí vodou. Do hrnce vlij mléko a vsyp jáhly a přidej špetku soli. Přiveď k varu, vař 5 minut, pak stáhni z plotny, přiklop a nech pod poklicí 15 minut dojít – jáhly by měly být úplně měkké a tekutina by se měla vsáknout. Nech mírně vychladnout a potom do nich vmíchej žloutky. Bílky šlehej do sněhu a postupně, po lžících do nich zašlehávej cukr. Sníh potom jemně vmíchej do jáhel. Nižší pekáček vymažte máslem a vysypte strouhankou. Na dno rozetřete vrstvu jahelné směsi a potřete ji hruškovými povidly. Na povidla navrstvěte druhou a větší část jahelné kaše. Jablka rozkrojte, vyjměte jádřince a nakrájejte na plátky tak, aby držela pohromadě. Nakrájené poloviny jablek zatlačte do kaše, poklaďte tenkými plátky másla a dejte péct na 180°C asi 40 minut. Zakápněte medem a podávejte..
TIP1: Za jablíčka nakrájená na kostičky o hraně zhruba 1cm, krátce opečená/podušená na másle s trochou cukru.
TIP2: Jestli chcete jahelník sytější, vmíchejte před sněhem do jáhel navíc 1 vaničkový tvaroh, oslazený a promíchaný s 1 žloutkem.
Zdroj: Apetitonline.cz

Nech si chutnat!!!


Vláčný korpus z jablek


SUROVINY:
350 g třtinového cukru, 4 vejce „L“, 300 ml rozpuštěného másla, Semínka z 1 vanilkového lusku nebo 2 KL přírodního vanilkového extraktu, 4 jablka, 350 g hladké mouky, 3 KL prášku do pečiva, 2 KL jedlé sody, 1 KL mletého hřebíčku, 3 KL mleté skořice, 1 KL mletého koriandru, 50 g kvalitního kakaa holandského. Na krém: 450 g cream cheese, 320 ml 40% šlehačky, 120 g pudrového cukru, 1 KL vanilkového extraktu.
POSTUP:
Vejce si vyndej z lednice a nech je minimálně hodinu stát v pokojové teplotě, ideálně je nech z lednice přes noc. Olej musí mít také pokojovou teplotu / Máslo musí být zchladlé. Troubu si předehřej na 180 stupňů. Formu si vymaž máslem a vylož pečícím papírem. Možná to zní zvláštně, ale já to tak dělám. Kdybych formu vysypala moukou, korpus bude mít na sobě moučnou krustu a to nemám moc ráda. Nejdříve si vystřihnu kolečko ve tvaru vnitřního obvodu formy. Poté si vystřihnu 2 dlouhé kusy, které mají výšku minimálně jako forma a z jedné strany ji nastříhám do hloubky pouze asi 1 cm. Poté vezmu tento papír a nastříhanou stranou směrem dolů nalepím na vnitřní stranu formy. Nastříhané části mi dovolí s papírem lépe pohybovat. Správně umístěný papír má nastříhané části na dně formy dokola. Na takto připravený boční papír dám kolečko, které jsem si ještě pro jistotu ze spodní strany namazala máslem, aby mi na dně dobře drželo.
Jablka oloupej a nastrouhej na struhadle nahrubo. Vejce šlehej asi 1 minutu v robotu (K – nástavec, případně ručním šlehačem), poté zašlehej cukr po třech částech a vyšlehej do světle hnědé pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Přidej nastrouhaná jablka a zamíchej. Po tenkém pramínku přilij olej /máslo. Nech šlehat na střední stupeň. Smíchej si suché ingredience včetně koření, případně kakaa. Poté směs postupně smíchej s vaječnou směsí. Můžeš k tomu stále použít robot, ale zapni ho jen na nejnižší otáčky nebo vmíchej ručně.
Takto připravenou, krásně nadýchanou směs nalij do formy a dej péct do trouby na cca 40 – 45 minut. Čas bude záviset na typu trouby. Zda je korpus hotový poznáš tak, že do středu zapíchneš špejli, která je po vytažení čistá.
Korpus nech zchladnout a poté opatrně vyndej na mřížku. Nejlepší je nechat korpus odpočinout do druhého dne a poté zdobit.
Na krém šlehej cream cheese pokojové teploty asi 3 – 5 minut, přidej vanilkový extrakt, prosyj pudrový cukr* a šlehej dohladka. Poté po částech přidávej vychlazenou smetanu. Šlehej, dokud krém nebude tuhý.
Dort můžeš uvnitř navíc promazat marmeládou, prolít karamelem a ozdobit květinami nebo ovocem.
Zdroj: Catandcook.cz

Nech si chutnat!!!


Zapékaná dvojí jablka s vanilkou


SUROVINY:
mouka pšeničná hladká 300 g, kypřicí prášek do pečiva 3 ČL, Hera 200 g + na vymazání, krupicový cukr 110 g, + 150 g navíc, podmáslí 160 ml, vanilkový extrakt 2 ČL, granátové jablko 3 ks vyloupané, jablko 5 ks Granny Smith, vanilkový lusk 2 ks, mandle plátky 25 g, zakysaná smetana k podávání
POSTUP:
Troubu předehřejte na 180 °C. Mouku prosejte s práškem do pečiva. Spolu s máslem a 110 g cukru ji dejte do kuchyňského robotu a promixujte několika pulzy na drobenku. Postupně přidávejte podmáslí a vanilkový extrakt a mixujte, až se těsto spojí. Vmíchejte 1/3 granátových jadérek. V míse smíchejte na měsíčky pokrájená jablka, 150 g cukru, zbylá granátová jadérka a vanilkovou dřeň. Rozdělte do 4 máslem vymazaných zapékacích misek/pánviček o objemu 375 ml. Zakryjte připraveným těstem a posypte mandlovými lupínky. Pečte 35–40 minut dozlatova. Pocukrujte a podávejte se zakysanou smetanou.
Zdroj: Apetitonline.cz

Nech si chutnat!!!


Celozrnná jablečná bábovka z černého piva


SUROVINY:
250 g černého piva typu Guinness, 200 g Hery, 180 g cukru muscovado, 3 vejce, 1 ČL vanilkového extraktu, 150 g zakysané smetany bez laktózy, 280 g celozrnné mouky, 8 g jedlé sody, 9 g prášku do pečiva, 80 g kakaa holandského, 2 jablka (200 g), sůl. Na ozdobu: kdoulovec japonský, maliny, moučkový třtinový cukr.
POSTUP:
Vejce, máslo a kefír si vyndej z lednice 30 minut před přípravou. Vymaž a vysyp bábovkovou formu. Rozehřej troubu na horní a spodní ohřev na 160 °C. Pivo, máslo a cukr si dohromady odvaž do jednoho rendlíčku a při mírné teplotě nechte máslo rozehřát do voňavé, sladké karamelové směsi. Nevař, směs do těsta nesmí být horká. Žloutky a bílky dej zvlášť. Bílky vyšlehej se špetkou soli a žloutky dej do mísy spolu s vanilkovou esencí a podmáslím/zak. smetanou a ručně vyšlehej do směsi. Mouku prosij do mísy, přisyp jedlou sodu, PrDoPeč a dobře promíchej, přidej kakao a špetku soli a znovu promíchej ať je i sypká část rovnoměrná. Nastrouhej si jablíčko na hrubém struhadle. Do sypké směsi přilij pivní směs a stěrkou ručně a jemně promíchej. Přidej žloutkouvou směs s vanilkovou esencí, zapracuj. Přihoď nastrouhané jablíčko, znovu zapracuj. Po částech stěrkou a jemně zapracuj našlehaný sníh, a hotové nadýchané těsto přelij do vymazané a vysypané bábovkové formy. Peč při 160°C-150°C cca 60 minut. Po asi 50 minutách proveď test špejlí, jak se bábovka peče. Pokud se na špejli mokré těsto nedrží, nepřepékej ji příliš, ať není vysušená.
Zdroj: Zasadnezdrave.cz

Nech si chutnat!!!


Voňavý jablečný nákyp s kuskusem


SUROVINY:
1 hrnek (250 ml) celozrnného kuskusu, 250 ml mléka, 2 lžíce vanilkového cukru, 2 špetky soli, lžička skořice, 2 hřebíčky, 2 vejce, 250 ml sladké smetany, 4 lžíce medu, 2 jablka červená (4 velké broskve nebo 9-10 meruněk či švestek), máslo nebo tuk ve spreji na vymazání zapékací nádoby, pár hoblinek másla na vrch nákypu (cca 5-10 g)
POSTUP:
Předehřej troubu na 155°C. V malém hrnečku ohřej mléko spolu s vanilkovým cukrem, špetkou soli a lžičkou skořice a hřebíčkem. Do střední mísy nasyp veškerý kuskus a zalij jej horkým mlékem, ze kterého vyjmi hřebíček. Mléko by nemělo být příliš horké. Kuskus přiklop a nech nabobtnat. Mezitím připrav v druhé míse směs ze dvou žloutků, sladké smetany a 4 lžic medu. Vymaž máslem nebo jiným vhodným tukem střední zapékací nádobu o průměru 26 cm nebo ekvivalent jednoporcových mističek. Ze dvou zbylých bílků a špetky soli ušlehej pevný sníh. Nyní načechrej vidličkou připravený kuskus a vmíchej do něj opatrně směs smetany a ušlehaný sníh. Míchej pomalu a zlehka, aby byl výsledný nákyp pěkně nadýchaný. Polovinu této směsi rozprostři do zapékací nádoby, na ni rovnoměrně rozlož polovinu ovoce pokrájeného na čtvrtiny a završ vrstvou zbylého kuskusu. Poslední vrstvu bude tvořit druhá polovina ovoce spolu s pár hoblinkami másla. Takto připravený nákyp dej péct do předehřáté trouby na 40 minut nebo dokud nebude mít lehce zlatou barvu. Hotový nákyp stačí už jen pokapat javorovým sirupem, posypat oříšky a servírovat ideálně teplý.
Zdroj: Kitchenette.cz

Nech si chutnat!!!


Jablečný koláč


SUROVINY:
Suroviny na náplň: 1 kg jablek, 50 g cukru krupice, 50 g másla, 1/2 ČL mleté skořice. Suroviny na těsto: 75 g másla, 125 g hladké mouky, 1 a půl PL vody, 1/2 ks vejce, 1 lžíce octa, 15 g cukru krupice.
POSTUP:
Připrav jablečnou náplň. Jablka očisti, nakrájej a osmahni na másle. Přidej cukr, skořici, promíchej a nech náplň vychladnout. Těsto připrav smícháním mouky, cukru, vejce, vody, octa a másla. Vše důkladně promíchej, aby vzniklo hladké těsto, které následně rozděl na dvě části. Z každé vyválej plát. Jeden plát těsta vlož na dno kulaté formy vymazané máslem. Poklaď jablečnou náplní a přikryj druhým plátem těsta. Koláč peč v předehřáté troubě na 210°C cca 30 minut. Na závěr jablečný koláč posyp moučkovým cukrem.
Zdroj: Magazin.recepty.cz

Nech si chutnat!!!


Pečené jablíčko se zrním


SUROVINY:
4 jablka (spíš sladší a kyselejší, vyhni se moučným druhům), 2 hrsti brusinek, 2 hrsti směsi ořechů, 3 PL přepuštěné Hery, 1/2 KL skořice, květinová směs "Všechno nejmilejší" (https://www.sonnentor.com/cs-cz/eshop/koreni/sladke-smesi/vsechno-nejmilejsi-smes-kvetu-a-koreni-bio-krabicka), malinová marmeláda, zakysaná smetana bez laktózy.
Na zrní: 2 PL slunečnicových semínek, 1 PL zlatých lněných semínek, 1 PL hnědých lněných semínek

POSTUP:
Opeč si semínka na posypání na suché pánvi a dejte je stranou. Omytá a osušená jablíčka zbav jádřinců. Místo po jádřinci vyplň brusinkami a rozlámanými ořechy. Do pekáčku vyskládej nadívaná jablíčka, přidej přepuštěnou Heru, zasyp jablka skořicí, přiklop pekáček poklicí/alobalem a dej péct do rozehřáté trouby na 180°C. Po půl hodině odklop poklici/alobal, přidej část „zrní“, zbytek ořechů a brusinek a trošku zasyp květinovým kořením. Nech tak zredukovat šťávu a jablíčka dozlatova peč bez poklice. Pečená jablíčka rozděl do misek, zalij šťávou s přepuštěným tukem, brusinkami a ořechovo-semínkovou směsí, zasyp květinovým kořením, přichystaným zbytkem „zrní“ a navrch přidej pěknou lžíci malinové marmelády. Ozdob zakysanou smetanou.
Zdroj: Zásadně zdravě.cz

Nech si chutnat!!!


Fitnes jablečný závin bez tuku i cukru


SUROVINY:
TĚSTO: 100 g tuhého řeckého jogurtu 0% (příp. nízkotučný tvaroh ve vaničce), 50 ml nízkotučného mléka bez laktózy, 1 ks vejce M (50 g), 220 g celozrnné mouky (pšeničné, špaldové nebo žitné) + 10 g na podsypání
NÁPLŇ: 500 g sladkých jablek (ne moučných), 2 KL skořice (10 g), 50 g celých vlašských ořechů, 1/2 KL octa, mleté ořechy nebo strouhaný kokos či strouhaný perník na podsypání jablek, lze doplnit: sušenými brusinkami či višněmi.

POSTUP:
Jablka zbav slupky a nastrouhej nahrubo. Přidej skořici. Rozehřej troubu na 180°C. Mouku prosij přes síto! Smíchej zvlášť mokré ingredience na těsto a pak postupně přidávej mouku, dokud nevznikne nelepivé těsto (mouky může být potřeba méně či více). Práci si usnadníš pomocí kuchyňského robota. Těsto rozděl na poloviny a každou polovinu rozválej dotenka do čtvercového tvaru, podsypávej moukou. Těsto posyp mletými ořechy nebo strouhaným kokosem. Jablka rozděl na poloviny, vymačkej z nich vodu a nanes na těsto rovnoměrně téměř až do okrajů. Posypej ořechny. Okraje těsta přehni nahoře a dole dovnitř a pak buď přehni levou a pravou stranu do středu anebo jednu stranu zamotej ke druhé. Přemísti na pečícím papírem vyložený plech a ještě rukou přimáčkni a dotvaruj. Nahoře několikrát propíchni vidličkou, aby se při pečení nenafouklo. Nebo závin po stranách nařež a zapleť či sroluj do spirály... Peč 30 – 40 minut na 180 °C, hlídej, ať se těsto nespálí. Až záviny vychladnou, nakrájej na jednotlivé porce. Před podáváním můžeš posypat moučkovým sladidlem bez kalorií, přelít čekankovým sirupem.
Zdroj: bajolafit.cz

Nech si chutnat!!!


Mrkvový křen s jablky


SUROVINY:
sůl, 200 g jablek, voda, 300 g mrkve, cukr krupice, citronová šťáva, nastrouhaný křen.
POSTUP:
Mrkev a jablka oloupej. Oboje nastrouhej najemno. Křen oloupej a dle chuti přiměřené množství nastrouhej. Křen, jablka i mrkev smíchej. Zakap citronovou šťávou, lehce osol a dochuť cukrem. Nakonec vmíchej dvě lžíce vody a dej vychladit
Zdroj: recepty.vareni.cz

Nech si chutnat!!!