Sýrové bochánky neboli bubble bread plněný sýrem
SUROVINY:
20 g droždí, 250 g vlažné vody, rovná lžička cukru, lžička fenyklových semínek, 200 g celozrnné špaldové mouky hladké, 200 g světlé mouky hladké, lžička soli, 2 lžíce olivového oleje, 150 g sýru feta, Máslo na potření, Semínka, bylinky a koření na posypání.
K podávání: Olivový olej, Mix čerstvých bylinek, Česnek.
POSTUP:
Droždí rozdrob do misky, přidejte cukr, zalij vlažnou vodou a promíchej. Nech 15 – 20 minut stát, dokud nezačne voda pěkně pěnit.
Fenykl nasucho opeč na pánvi a pak přendej do hmoždíře. Nech zchladnout a roztluč.
V zadělávací míse smíchej mouky, sůl, a fenykl. Mouku můžeš použít jen světlou, bochánky tak budou jemnější.
Přilij rozkvašenou vodu, olej a zpracuj těsto. Nech těsto robota zadělávat asi 10 minut. Mísu s těstem zakryj fólií a nece 1,5 hodiny kynout.
Sýr nakrájej na 20 kostiček. 150 g fety je cca 2/3 obvyklé velikosti bločku – mělo by jít dobře nakrájet množství 5×4 kostičky.
Těsto překlop na pracovní plochu a krátce propracuj. Rozděl na 20 stejně velkých kousků. Z každého v dlaních utvoř placičku.
Doprostřed vlož kousek sýrs a okraje spoj. Odkládej hotové bochánky stranou.
Pečicí plech vylož pečicím papírem a doprostřed polož skleničku nebo mističku. Rozpusťte asi 3 lžíce másla.
Do másla můžeš vmíchat prolisovaný česnek a najemno nakrájené bylinky. Každý bochánek potři máslem a posyp semínky nebo ozdob bylinkami.
Bochánky skládej vedle sebe kolem obvodu skleničky. Skleničku před pečením vyndej.
Peč při 175°C 40 – 45 minut. K podávání promíchej olivový olej s najemno nakrájenými bylinkami a česnekem.
Zdroj: zdravezivena.cz