- NENECH SE RUŠIT: Žádná televize, počítač, mobil, pracovní záležitosti. Snídaně bude přínosem jedině tehdy, když budeš v klidu.
- ZPOMAL: Snídaně ze sebelepších surovin nebo podle sebelepšího receptu zhltnutá během pěti minut může způsobit víc škody než užitku.
- DO NIČEHO SE NENUŤ: Posnídej to, na co máš chuť. Jestli to budou míchaná vajíčka nebo toust s medem anebo obojí, je jenom na tobě.
- ZHŘEŠ: Před sebou máš celý den a pravděpodobně i velký výdej energie, takže ráno je ideální čas trochu hřešit. Sladké i slané dobrůtky si dej bez výčitek.
- INVESTUJdo kuchyňských pomocníků: skvělého presovače, výkonného odšťavňovače, chytré rychlovarné konvice a tousteru a nech je pracovat za sebe.
- DOPŘEJ SI: zelený čaj, hodně vlákniny a vitaminů ze zeleniny a ovoce.
- UDĚLEJ RADOST: po ránu i někomu jinému a posnídej třeba ve dvou.
.
Ovesná kaše s horkou hruškou
SUROVINY:
Kaši si můžeš připravit z ovesných, rýžových, pohankových nebo jáhlových vloček. Ochutit lze mletou skořicí, vlašskými oříšky a s jablkem nebo hruškou.
POSTUP:
Ještě než se pustíš do přípravy samotné kaše, nakrájej si hrušku na malé kousky a na lžičce kokosového oleje ji na pánvi začni pozvolna opékat. Kaši vař v podílu 1:2, tj. jeden podíl vloček a dva podíly tekutiny. Pro dosažení nižší kalorické hodnoty smíchej mléko s vodou. Vločky krátce opeč, a jakmile se rozvoní, vlij do hrnce tekutinu. Jakmile začne směs probublávat, ztlum ohřev na nejnižší stupeň a za stálého míchání vař kaši do zhoustnutí. K oslazení použij med nebo javorový sirup. Jakmile bude kaše hotová, servíruj ji spolu s opečenou hruškou, vlašskými ořechy a lžičkou medu.
Zdroj: Ženy.cz
Nech si chutnat!!!
Bramborové koláčky s hruškovým čatní
SUROVINY:
Na těsto: brambory 250 g (oloupané), mouka pšeničná hladká 250 g a trocha na poprášení, máslo 250 g (rozpuštěné), sůl, tuk na vymaštění plechu, zakysaná smetana 250 ml.
Na čatní: hrušky 300 g (oloupané), želírovací cukr 200 g.
POSTUP:
Brambory v hrnci zalij studenou osolenou vodou, přiveď k varu a vař na vysokém plameni asi 12 minut (doměkka). Vodu slij a brambory prolisuj do mísy nebo je rozšťouchej kvedlačkou či je na pracovní ploše několikrát přejeď válečkem. Do mísy přidej rozpuštěné máslo, mouku a sůl. Vařečkou zpracuj na hladké těsto, přemísti ho na pracovní plochu a rozválej na plát vysoký cca 2 cm. Vykrajuj kolečka, třeba sklenkou. Troubu předehřej na 200°C, horkovzdušnou na 180°C. Koláčky peč 10 minut; pokud používáš lívanečník, vymasti ho a koláčky v něm opékej z každé strany asi 5 minut. Připrav si čatní: pokrájené hrušky a cukr dej do kastrůlku a vař asi 8 minut na středním plameni. Můžeš také využít mikrovlnnou troubu – po 3 minutách na nejvyšším výkonu směs promíchej a povař ještě 3 minuty. Koláčky podávej s čatní a smetanou.
Zdroj: Apetit
Nech si chutnat!!!
Višňovo-maková ovesná kaše s pekanovými ořechy
SUROVINY:
100 g jemných ovesných vloček, 400 ml mléka, 200 g mražených višní, 2 lžíce medu, 2 lžíce mletého máku, lžička másla, 4 kostičky hořké čokolády, hrstka ořechů.
POSTUP:
V hrnci smíchej vločky s mlékem a nech 10 minut stát. Poté přiveď k varu, sporák vypni a nech dojít. Mezitím dej višně do rendlíku a spolu s mákem krátce povař. Do vloček přidej mletý mák s višněmi, med a vše zamíchej. Přisyp nasekanou čokoládu a ořechy.
Zdroj obrázku: ReceptyOnline
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
1/4 hrnku jemných ovesných vloček, lžíce nasekaných ořechů (vlašské, mandle), 1 lžíce kokosu, 1 lžíce loupaných konopných semínek, 1 lžíce mletých lněných semínek, 1 lžíce chia semínek, 2 lžíce nasekaných sušených brusinek, 1 lžíce slunečnicových či dýňových semínek, 1 lžička perníkového koření, 1/2 lžičky kurkumy (koření), vanilkový extrakt nebo semínka vanilkového lusku dle chuti, 1 hrnek mandlového či jiného rostlinného mléka, 1 hruška či jablko + další ovoce na ozdobu, javorový sirup či kokosový cukr dle chuti.
POSTUP:
Hrušku či jablko omyj, rozpůl a vykrájej jadřinec. Jednu polovinu nakrájej na tenké plátky (na ozdobu), druhou na kostičky. Ty přendej do rendlíku, zalij mlékem, přidej koření (a špetičku soli) a pomalu zahřívej těsně pod bod varu. Mezitím smíchej všechny ostatní ingredience v misce. Když je mléko horké, zalij jím suché ingredience, dobře promíchej a nechi 10 minut stát. Přendej do mističek, dozdob čerstvým ovocem a dle chuti zalij javorovým sirupem či posyp kokosovým cukrem.
Zdroj: Veganotic.cz
Nech si chutnat!!!
Rýžová kaše podporující imunitu
SUROVINY:
2 lžíce rýže, 5 mandlí, 5 vyloupaných vlašských ořechů, 1 lžíci burských oříšků, několik semen ginkgo, 2 vejce.
POSTUP:
Rýži a ořechy vař společně do změknutí a na závěr přidej 2 ztracená vejce.
Nech si chutnat!!!
Hruškový mugcake s tvarohem
SUROVINY:
30 g ovesných vloček, 50 g tvarohu (1 lžíce), 1 vejce, 1 zralá hruška.
POSTUP:
V misce smíchej vločky, tvaroh, vejce a rozmačkanou nebo nastrouhanou hrušku.
Naplň hrnek do 2/3 a dej na cca 3 minuty do mikrovlnky. Hotový dezert lze jíst lžící přímo z hrníčku, a nebo jej lze vyklopit a ještě ozdobit.
Zdroj: Mámam v kuchyni.cz
Nech si chutnat!!!
Ovesné lívanečky s hruškami
SUROVINY:
hrnek jemných ovesných vloček, 1 hrnek mléka, 1 lžičku sody, 2 lžíce strouhaného kokosu, 2 banány, 2 hrušky, 1 měkký tvaroh, 2 lžíce cukru, 1 lžičku skořice, máslo, vlašské ořechy, olej či máslo na smažení
POSTUP:
Do mísy nasyp vločky, přilej ohřáté mléko a banán nakrájený na plátky. Vše rozmixuj tyčovým mixérem. Přidej sodu a strouhaný kokos a promíchej. (Kokos lze nahradit mandlovou moukou či mletými vlašskými oříšky.) Hrušky omyj, zbav jádřinců a nakrájej na tenké plátky. Na jiné pánvičce si rozehřej dvě lžíce másla a hrušky na něm pomalu ohřívej, občas je otoč, když začnou hnědnout. Budou hotové přibližně ve stejnou dobu jako lívance. (Kterých bude kolem 10 kusů.). Postupně smaž lívance (na ghí) z obou stran na malém plameni. Nakonec v misce smíchej tvaroh s dvěma lžícemi cukru a lžičkou skořice. Lívance potři tvarohem, poklaď hruškami a posypej vlašskými ořechy.
Zdroj: ProŽeny.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
2 vejce pokojové teploty, malá cibulka nebo jarní cibulka, 2 lžíce másla, celozrnný chléb, sůl, pepř, petrželka, pažitka
POSTUP:
Rozklepni vejce do hrnku. Pánev musí být rozehřátá, dej máslo do pánve a orestuj na něm cibulku.
Počkej až zezlátne. Nesmí se ale přepálit, protože vejce by zhořkla. Vejce nalij z hrnku do pánve a míchej již na malém plameni.
Základ je dělat vejce velmi pomalu a neustále je míchat – proto jsou přece míchaná!
Na jednu porci stačí míchat 1 minutu – vejce je třeba odstavit tehdy, když jsou vejce lesklá a vypadají mírně nedovařeně.
Posledních pár minut se vejce sama dodělají mimo pánev. Před odstavením z plotny vmíchej lžičku másla.
Osol a opepři až na talíři. Ozdob petrželkou, pažitkou.
Nech si chutnat!!!
Vejce Benedikt s holandskou omáčkou
SUROVINY:
Máslo 150 g, Vinný bílý ocet 180 ml, Bobkový list 1 ks, Vejce 4 ks, Pepř celý 5 ks, Sůl, Pepř, Citronová šťáva 1 lžíce, Bulka celozrnná 2 ks, Parmská šunka 200 g
K podávání: houska, baby špenát, šunka, pažitku na ozdobu, sůl a pepř k dochucení.
POSTUP:
Do kastrůlku dej 150 ml bílého vinného octa s 5 kuličkami pepře a bobkovým listem. Přiveď k varu a vař tak dlouho, dokud nezbude jen polovina tekutiny.
Sceď a nech vychladnout. Dej si rozpustit 150 g másla a nech vychladnout.
Do menšího hrnce dej 200 ml vody a na okraj hrnce postav nerezovou nebo skleněnou mísu.
Do takto připravené vodní lázně vlož 2 žloutky a 2 lžíce svařeného octa.
Šlehej nad párou metličkou, dokud nevznikne hustá nadýchaná pěna. Do pěny pomalu po lžících zašlehávej rozpuštěné máslo.
Pokračuj, dokud nebude konzistence omáčky hustá jako majonéza. Omáčku dochuť solí, mletým pepřem a lžící citronové šťávy.
Ve větším hrnci přiveď k varu 1,5 l vody a vlij 30 ml vinného octa. Sniž plamen na minimum, aby voda jen lehce probublávala.
Připrav si vejce a rozklepni je do hrnečku. Lžící roztoč ve vodě vír a nech do něj sklouznout vejce.
Vař 2–3 minuty a pak vejce opatrně vyjmi děrovanou naběračkou. Pokračuj stejným způsobem u dalších vajec.
Rozkroj 2 žemle podélně a opeč je nasucho na pánvi. Vejce Benedikt servíruj na 4 talířky. Na každý talíř polož jednu polovinu žemle, na její opečenou stranu polož vejce.
Ozdob parmskou šunkou a přelij připravenou holandskou omáčkou. Snídaně je hotová!
Zdroj: Albert
Nech si chutnat!!!
Květový francouzský toust z vánočky
SUROVINY:
kousek tužší vánočky, 1 vejce, špetka himalájské soli, 1/4 lžičky skořice, špetka muškátového oříšku, 1 lžička květinové směsi “Všechno nejmilejší”, 70 ml mandlového mléka, 1 lžíce ghí, zakysaná smetana, květinová směs na ozdobu.
POSTUP:
Nakrájej vánočku na stejně velké plátky. Vyšlehej vejce a přidej k němu sůl i koření: skořici, muškátový oříšek, květinovou směs, a dobře promíchej spolu s mandlovým mlékem. Jeden plátek po druhém obaluj ve vajíčkové směsi s kořením a nech vždy každou stranu chvilku nacucat, ať není toustík uvnitř tuhý, ale naopak pěkně vláčný. Na pánvičce si rozehřej ghí a bude potichoučku „perlit“, dej na něj opéct toust nejdřív z jedné a pak z druhé strany. Hotový opečený toust pak přendej na talíř vyložený savým ubrouskem a nech ho chvilku odpočinout. Podávej se zakysanou smetanou, zasypané květinovým kořením.
Zdroj: ZasadneZdrave.cz
Nech si chutnat!!!
Ovesná kaše převlečená za koláč
SUROVINY:
Na 4 porce: 180 g jemných ovesných vloček, 30 g ořechů (v tomto případě mix vlašských, pekanových, mandlí a pistácií) + hrstka na posypání, 20 g chia semínek, 1 lžička mleté skořice, 1 větší hruška (150 g) + navrch několik plátků, 2 vejce, 200 ml mléka, 2 lžíce čekankového sirupu, Máslo a celozrnná krupice na vymazání a vysypání zapékacích misek.
K podávání: Bílý jogurt.
POSTUP:
Ovesné vločky nasyp do mísy. Ořechy nasekej nadrobno a spolu s chia semínky a skořicí přidej k ovesným vločkám.
Promíchej. Hrušku nastrouhej nahrubo. Vejce prošlehej s mlékem a čekankovým sirupem.
Promíchej s hruškou a poté zapracuj do sypké směsi. Zapékací misky anebo jednu větší mísy vymaž máslem a vysyp krupicí.
Použij například špaldovou. Můžete ji nahradit hrubou moukou. Kaši rozděl do misek.
Ozdob plátky hrušky, posyp ořechy a přendej na plech. Peč při 190°C 20 minut.
Zdroj: Forbes.cz
Nech si chutnat!!!
Muffiny zeleninové s vejcem
SUROVINY:
1 červená paprika, 1 jarní cibulka, 2 vejce, 100 ml mléka, Kurkuma, Pepř, Sůl, 6 plátků toastového chleba, 20 g strouhaného sýra, 50 g řeřichy.
POSTUP:
Papriku umyj, zbav ji středu se semínky a nakrájej na menší kostičky.
Jarní cibulku očisti a nakrájej na kolečka. Vejce rozšlehej v mléce.
Pak do směsi vmíchej špetku kurkumy, osol, dobře promíchej a na závěr opepři.
Formu na muffiny vymaž tukem (máslem nebo olejem) a do každé vtlač jeden toast.
Na něj pak navrše papriku a cibuli a zalij vaječnou směsí. Navrch dej trochu strouhaného sýra a dej péct na 20 minut na 200°C.
Zdroj obrázku: ReceptyNaKazdyDen.cz
Nech si chutnat!!!