Vamp dámská jízda - černá hodinka


Zázvorový Samuraj


Samurai Shot je přírodní energetický nápoj bez alkoholu, který navíc vymysleli Češi. Je to silný výluh z různých druhů čajů a prodává se bez i s příchutí. Dá se pít zalitý horkou nebo studenou vodou jako klasický čaj, ale rovněž jako panák a také je možné vyrábět z něj skvělé nealkoholické míchané drinky, které dokážou nakopnout.
SUROVINY:
5 cl Samurai Shot Matcha, 300 ml zázvorového piva nebo tonicu.

POSTUP:
Do sklenky přelij velký panák Samurai Shotu a dolij vychlazeným zázvorovým pivem nebo tonicem.
Zdroj: TopRecepty.cz

Na zdraví!!!


Pečená hruška s gorgonzolou


SUROVINY:
1 bageta, olivový olej, 3 hrušky, 200 g gorgonzoly, hrst vlašských ořechů, 3 PL medu, pepř mletý.

POSTUP:
Bagetu pokrájej našikmo na velmi tenké plátky, každý krajíc potři olejem, dej na plech vyložený pečicím papírem a upeč v troubě předehřáté na 180°C mírně dozlatova. Mezitím nakrájej hrušky na tenké plátky a nasekej ořechy. Na každý plátek bagety dej plátek hrušky, rozdrob sýr a nasyp nasekané ořechy. Zakápni medem a opepři. Dopeč 5 minut, sýr se rozpustí a hrušky změknou. Podávej ještě teplé.
Zdroj: Recepty.cz

Nech si chutnat!!!


Slaný sýrový koláč s hruškami


SUROVINY:
Korpus: 300 hladké mouky, 2 PL pískového cukru, 1 KL soli, 250 g studeného másla, 5 PL ledové vody. Náplň: 200 g ricotty, 200 g gorgonzoly nebo nivy, 150 ml smetany, 2 vejce, sůl (dle chuti), pepř. Zdobení: 4 větší hrušky, hrst vlašských ořechů. Dokončení: 1 vejce + 2 lžičky vody + lžíce jemně strouhaného parmezánu.

POSTUP:
Mouku smíchej s cukrem a solí, přidej na kostky nakrájené studené máslo. Prsty nebo nožem vytvoř drobenku. Po lžících přidej vodu a vždy počkej až se zcela zapracuje. Vytvoř kompaktní těsto. Zabal do potravinové folie a nech 1 – 2 hodiny chladit v ledničce. Na náplň smíchej ricottu, nadrobenou gorgonzolu nebo nivu, vejce, smetanu a osol, opepři dle chuti. Vytvoř krémovou směs. Hrušky omyj, vykroj jádřince a nakrájej na tenké plátky. Troubu předehřej na 180°C, formu na koláč vymaž máslem a vysyp hrubou mouku. Jakmile je těsto vychlazené, rozděl jej na 2 poloviny. První polovinu vyválej, vlož do formy, vytvaruj okraje a zbytek odřízni. Vylož alobalem, na dno vysyp fazole a vlož předpéct na 15 minut do trouby. Z druhé části těsta vytvoř copánky, mřížku nebo pomocí vykrajovátek různé tvary. Jakmile bude korpus předpečený, alobal s fazolemi opatrně odstraň, nanese sýrovou náplň a polož na plátky nakrájené hrušky. Zasypeme nadrobno nakrájenými ořechy a dekorace z těsta. V menší misce rozšlehej vajíčko s vodou a pomašluj těsto. Nakonec posyp ještě strouhaným parmezánem. Dej zapéct do trouby, peč cca dalších 40 minut nebo dokud těsto nebude mít zlatou barvu. Po vytažení z trouby nech vychladnout.
Zdroj: moncafeblog.blogspot.com

Nech si chutnat!!!


Bramborové koblížky s rozehřátou čokoládou


SUROVINY:
125 g brambor oloupaných, 250 g hladké mouky + navíc na vál, 1/2 lžíce kypřicího prášku do pečiva, 50 g krupicového cukru, 1 lžíce vanilkového cukru, 1 vejce, nastrouhaná kůra z 1/2 biopomeranče, sůl, arašídový olej na smažení. K namáčení: 250 ml smetany ke šlehání, 350 g tmavé čokolády, nalámané na stejně velké kousky, 1–2 lžíce baileys.

POSTUP:
Brambory uvař doměkka. Mouku prosij s práškem do pečiva, horké brambory rozšťouchej, přidej k mouce a zpracuj s krupicovým a vanilkovým cukrem, vejcem a najemno nastrouhanou kůrou z pomeranče a špetkou soli na těsto. Dej ho do mísy, zakryj potravinářskou fólií a nech 2 hodiny odpočívat v chladu. Z těsta vyválej na pomoučněném válu asi centimetr tlustou placku a vykrájej z ní formičkou kolečka/srdíčka o průměru 3 cm. V hluboké pánvi nebo v rendlíku rozehřej pořádnou vrstvu oleje. Tvary smaž cca 1 min z každé strany dozlatova. Osuš na papírových utěrkách. Na čokoládovou polevu nalij do rendlíku smetanu a přiveď ji k  varu. Vsyp čokoládu, stáhni z ohně a vyšlehej do hladka. Vmíchej likér. Podávej v misce na fondue s ohříváčkem. Tvary napíchej na špejle.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Hruškové koláčky do ruky


SUROVINY:
(8 koláčků). Těsto: 360 g celozrnné špaldové mouky, 2 PL třtinového cukru, 1/4 KL himalájské soli, 225 g studeného másla, 6-8 PL studené vody. Náplň: 3 střední hrušky, 2 PL třtinového cukru, 2 PL másla, 1 PL mleté skořice, 1 KL citronové šťávy, 2 PL kukuřičného škrobu. Dokončení: 1 vejce na potření.

POSTUP:
Mouku prosij do mísy, přidej cukr a sůl. Pak na kousky nakrájené máslo a prsty nebo v robotu zapracuj máslo do drobenky. Potom začni po lžících přidávat vodu a zapracovávej, aby vzniklo kompaktní těsto. Těsto zabal do potravinové folie a dej na hodinu do ledničky. Na náplň si oloupej hrušky a nastrouhej je na hrubém struhadle. Na pánvi si na středním plameni zkaramelizuj cukr. Jakmile se na krajích začne rozpuštět, sniž plamen a neche cukr úplně rozpustit. Přidej máslo a promíchej. Přisyp nastrouhané hrušky (pokud pustily moc tekutiny, sceď je). Pokud karamel ztuhne, dál míchej, karamel se znovu rozpustí. Vař 2 minuty. Citronovou šťávu smíchej s kukuřičným škrobem a přidej k hruškám. Minutu povař, odstav a nech zcela vychladnout. Těsto vyndej z ledničky. Rozděl na 2 části. Z první části vyválej na pomoučeném vále placku o tloušťce cca 3 mm. Vykroj 8 koleček (koláček o průměru cca 8 cm). Plech vylož pečičím papírem a kolečka na něj přenes. Na koláčky rozděl náplň, od okrajů nech cca 1 cm místo. Druhou polovinu těsto vyválej na placku a nožem nebo rádýlkem vykrajuj proužky. Ty pak tvaruj do mřížek na koláčky. Ze zbylého těsta vykrájej lístky, kytky, hvězdičky a ozdobit koláčky. Troubu předehřej na 190°C. Pokud při práci těsto povolilo, dej jej na 15 minut do mrazáku. V malé misce rozmíchej vajíčko a potři koláčky. Peč 25 minut, dokud koláčky nezhnědnou.
Zdroj: moncafeblog.blogspot.com

Nech si chutnat!!!


Dort pro strašidelný večer


SUROVINY:
Piškot: 2x malá forma. 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť), 300 g polohrubé mouky, 300 g cukru krupice, 1 lžička kypřícího prášku. Náplň: 100 ml silného espressa, 100 g malinové marmelády. Ganache: 600 ml smetany, 500 g hořké čokolády. Zdobení: 800 g marcipánové hmoty (Belbake), oranžové potravinářské barvivo, práškové kakao na vaření, černý jedlý fix, suché květiny, škrob (na práci s marcipánem), studená voda a štěteček na přichycení marcipánu.

POSTUP:

Piškot: Troubu si předehřej na 175°C. Nejprve si vyšlehej žloutky. Odděl žloutky od bílků a začni je šlehat. Postupně přidávej cukr. Směs se musí šlehat poměrně dlouho. Měla by vzniknout krásná bílá vyšlehaná pěna, kterou získáš i po 10 až 15 minutách. Mouku smíchej s práškem do pečiva. Po částech sypkou směs přimíchej vařečkou k vyšlehaným žloutkům. Vařečku použij z toho důvodu, že pokud použiješ šlehač, pěna by byla tatam. Nakonec si vyšlehej bílky do tuha. Vyšlehaný sníh opět lehce vařečkou vmíchej ke směsi. Dno formy si vymaž a vysyp - protože se jedná o šlehané těsto, vymazává a vysypává se pouze dno. Od vnitřních stěn se pak korpus odřeže ostrým nožem. Těsto vlož do vyhřáté trouby a peč cca 40 minut. Během prvních 30 minut troubu neotvírej, aby korpus nespadl. Špejlí pak vyzkoušej, jestli je korpus upečený. Vytáhni z trouby a nech vychladnout, pak z formy vyřízni. Podobně připrav i druhý korpus. Ganache: Než korpusy vychladnou připrav si ganache. Na středním plamenu přiveď pomalu do varu smetanu. Jakmile bude smetana vřít, odstav ji a přidej nalámanou čokoládu. Kastrůlkem trochu zakroužíme, aby smetana překryla všechnu čokoládu. Nech asi 5 minut odstát, dokud se čokoláda nerozpustí. Šlehačem pak ušlehej směs do hladkého krému a nech úplně vychladnout za občasného promíchání. Sestavení dortu: Když jsou korpusy vychladlé, připrav si espresso a nech jej vychladnout. Espressem polij oba korpusy, nebudou tak suché. Na první korpus politý espressem natři marmeládu a nanes krém. Přilož druhý korpus. Jeho povrch také potři marmeládou a nanes vrstvu krému, kterou rozetři i na boky dortu. Rovnoměrně uchlaď a dej na cca 20 minut ztuhnout do ledničky. A pak už "jenom" zdobíš. Ozdobení a dokončení: Povrch dortu potáhni marcipánem. Asi z 500 g marcipánu si na vále, který podsyp trochou škrobu, vyválej placku o síle cca 0,5 cm. Placka by měla být dostatečně velká, aby překryla celý dort a jeho boky. Pomocí válečku přenes marcipán opatrně na dort. Nejprve začni uhlazovat povrch dortu a pak postupně uhlazuj marcipán na bocích. Nakonec přebytečnou část odřízni ostrým nožem. Další část marcipánu si obarvi. Marcipán na půdu a plot si obarvi kakaem. Marcipán na dýně oranžovým potravinářským barvivem. Z části hnědého marcipánu si vytvoříme dlouhý váleček, kterým obtoč spodní část dortu. Přichyť pomocí trocha vody. Z oranžově obarveného marcipánu si vytvoř dýně. Na boky jsou dýně překrojené na polovinu. Mezi dýně pak černým potravinářským fixem dokresli stromy, listy, ploty, bránu a havrany. Povrch dortu opět ozdob dýněmi a plotem. Z marcipánu si vymodeluj také dva náhrobky, opět pokreslené fixem, s kopečkem hlíny pro hřbitovní kvítí. Vše je nakonec doplněno uschlými květy a listy. Vše už záleží na tvé fantazii. Vše dej nakonec do ledničky ztuhnout. Pozor na vlhkost, aby se marcipán "neroztekl". Zdroj: moncafeblog.blogspot.com

Nech si chutnat!!!


Jamajská káva



SUROVINY:
¾ šálku uvařené kávy, 1 KL medu, špetka mletého hřebíčku, špetka mleté skořice, 3 PL kávového rumu, 2 PL našleháné smetany.

POSTUP:
Promíchej med, skořici a mletý hřebíček. Zalij dobrým kávovým rumem a znovu promíchej. Přelij uvařenou horkou kávou. Promíchej, ozdob čerstvě našlehanou šlehačkou a ihned podávej. Chceš-li, může se Jamajská káva ještě posypat trochou vanilky a skořice nebo kvalitním kakaem.
Zdroj: SpektrumZdravi.cz

Nech si chutnat!!!