Mrkvový dort
SUROVINY:
Korpus: 5 ks vejce, 200 g třtinového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 1 citron, 500 g mrkve, 120 g vlašských ořechů, 120 g kokosu,
250 ml rostlinného oleje, 200 g pšeničné celozrnné mouky, lžička jedlé sody, špetka soli.
Vymazání a vysypání: lžíce másla, 2 lžíce strouhanky.
Krém: 120 g másla, 120 g cukru moučka, 1 ks vanilkového lusku, 200 g smetany ke šlehání, 750 g měkkého tvarohu, 100 g vlašských ořechů.
Na ozdobu: 1 mrkve.
POSTUP:
Nejprve dej vykapat tvaroh (do náplně) na čisté plátno. Celá vejce vyšlehej se třtinovým i vanilkovým cukrem v jemnou pěnu.
Přidej najemno nastrouhanou kůru a šťávu z citronu a promíchej. Mrkev očisti a nastrouhej najemno, vymačkej z ní přebytečnou vodu a vmíchej do směsi.
Pak vsyp kokos, mouku, namleté ořechy, sodu a špetku soli. Nakonec vlij olej a důkladně celou směs promíchej.
Troubu předehřej na 170°C, těsto nalij do vymazané a vysypané dortové formy, nech chvilku odpočinout a dej péct na asi 30 minut.
Jestli je korpus hotový, poznáš podle klasického testu špejlí (po zapíchnutí do těsta musí zůstat suchá).
Krém: máslo v kastrůlku na vařiči rozpusť, nech chvilku zchladnout a vyšlehej s cukrem, zrníčky z vanilkového lusku a tvarohem.
V jiné misce vyšlehej smetanu do tuha a opatrně ji vmíchej ke tvarohové směsi. Když je korpus upečený, nech ho vychladnout, podélně ho v půlce rozkroj, potři částí krému a zase přikryj.
Zbylým krémem potři vršek i lehce strany dortu, který na závěr ozdob růžičkami z mrkve. Ty vytvoříš pomocí škrabky a jednotlivé plátky spař horkou vodou.
Pak už je jen smotej do květu na dort.
Zdroj: ProŽeny.cz