Vajíčkový salát s celerem
SUROVINY:
6 natvrdo uvařených vajec, 1/4 hrnku majonézy, 2 lžičky čerstvé citronové šťávy, lžíce nasekané cibule, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1/2 hrnku jemně nasekaného celeru.
POSTUP:
Vajíčka olupej a nakrájej na kostky. Smíchej majonézu, citronovou šťávu, mletou cibuli, sůl, pepř a celer.
Vytvoř dip, který pomalu smíchej s nakrájeným vejcem.
Zdroj: zzzzz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
5 vajec, 1 žloutek, 500 g uzeného masa, velká cibule, sůl, pepř, petrželka, 3 lžíce hladké mouky, lžička mleté sladké papriky, 150 ml smetany ke šlehání.
POSTUP:
Do hrnce nalij 5 hrnků vody, přidej uzené maso, celou cibuli i se slupkou a dejte vařit. Vejce uvař natvrdo. Po uvaření vyjmi maso, vývar sceď a přidej k němu ve smetaně rozkvedlanou mouku. Přidej papriku a vař 10 minut. Nakonec do polévky zašlehej žloutek. Maso nakrájej na kostičky. Do talířů rozděl maso, na kostičky nakrájené vejce, zalij polévkou a ozdob petrželkou.
Zdroj: XXXX
Nech si chutnat!!!
Krůtí sekaná s mrkví a vejcem s bramborovo-petrželovým pyré s pestem
SUROVINY:
5 vajec + 1, 150 g očišťěné mrkve, 70 g cibule, 2 stroužky česneku, 500 g krůtích prsou, 100 g slaniny, lžička dijonské hořčice, lžička soli, ½ lžičky mletého pepře, rostlinný olej.
Pyré: 1/2 lžíce Hery a 1/2 lžíce rostlinného oleje, 500 g oloupaných brambor, 150 g očištěného kořeně petržele, 500 ml plnotučného mléka, 2 bobkové listy, sůl, 150 ml 10% smetany.
Pesto: 30 g mixu petrželové nati a pažitky (lze využít i mrkvovou nať), 20 g piniových oříšků, 30 g parmazánu nebo pecorina, 1 malý stroužek česneku, 50 g olivového oleje, čerstvě mletý pepř, sůl.
Mrkev: 4 mrkve, rostlinný olej, sůl.
POSTUP:
Sekaná: 5 vajec vlož do hrnce s vroucí vodou a vař na mírném plameni 10 min. Uvařená vejce prudce zchlaď pod tekoucí studenou vodou.
Ihned oloupej a nech zcela vychladnout. Mrkev, cibuli a česnek nastrouhej najemno. V sekáčku rozemel krůtí maso a slaninu spolu s 1 vejcem, hořčicí a lžičkou soli.
Krůtí mleté přidej k nastrouhané zelenině, přidej pepř a spoj rukama. Směs rozděl na 2 poloviny.
Jednu polovinu vytvaruj do tvaru podélného bochánku a dej ji to pekáče předem vymazaného troškou oleje.
Z vajec odkroj bílé špičky (použij třeba do pomazánky nebo sněz) a vejce poklaď podélně vedle sebe na mleté maso.
Druhou částí masové směsi vejce „přiklop“ a namočenou rukou vytvaruj tvar bochánku. Nakonec potři sekanou olejem, aby se povrch uhladil a poté potř troškou dijonské hořčice.
Peč v troubě předehřáté na 180°C po dobu 25 min, poté teplotu zvyš na 220°C a peč dalších 15 min, dokud nebude povrch sekané krásně zlatavý.
Pokud by sekaná nepouštěla žádný výpek, můžeš během pečení polít lžící vody.
Pyré: Brambory i petržel omyjte a nakrájej na menší kostky. V hrnci na lžíci rozehřátého tuku orestuj zprudka kousky petržele.
Přidej brambory a vše zalij půl litrem mléka. Vhoď do hrnce bobkový list, ½ lžičky soli a vař při střední teplotě do měkka za občasného promíchání.
Jakmile jsou brambory a petržel měkká, vyndej bobkový list a zeleninu rozmixuj. Dochuť solí.
Pesto: Nať a pažitku opláchni, osuš. Piniové oříšky opraž na sucho na pánvi dozlatova.
Nať a pažitku vlož do mixéru a spolu s piniemi, sýrem, olejem, oloupaným stroužkem česneku, solí a pepřem a rozmixuj v pesto.
Mrkev: Mrkev zlehka oškrábej, omyj a rozkroj podélně napůl. Mrkve poskládej do pekáče vedle sebe, zakápni olejem a posyp troškou soli.
Peč v troubě předehřáté na 190°C, dokud mrkve nezměkne a lehce nezezlátne.
Postup na servírování: Sekanou krájej na středně silné plátky. Podávej s bramborovo-petrželovým pyré a pečenými mrkvičkami.
Vše dozdob a dochuť připraveným petrželovo-pažitkovým pestem.
Zdroj: XXXX
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
máslové sušenky 260 g, máslo 150 g, přírodní vanil. esence, mascarpone 600 g, zakysaná smetana 200 g, moučkový cukr 200 g, čokol. vajíčka 150 g.
POSTUP:
Sušenky rozdrť najemno, máslo nech rozpustit v rendlíku a smíchej dohromady. Rovnoměrně nanes do formy, upěchuj a dej ztuhnout do lednice na 1 hodinu.
Mascarpone a zakysanou smetan vyšlehej šlehačem 2 min, nesmí se přešlehat!. Přidej vanilkovou esenci a nasekaná čokoládová vejce. Vajíčka s barevnou polevou použij na ozdobu.
Vše lehce promíchej. Na závěr postupně přidávej cukr – oslaď podle chuti. Směs nanes na korpus a dej do lednice.
Nech ztuhnout přes noc. Až budeš cheesecake vyndávat z formy, doporučuji nahřát strany, půjde to samo.
Před podáváním dortík ozdobte vejci barevnou polevou.
Zdroj: XXXX
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
XXXX
POSTUP:
XXXX
Zdroj: XXXX
Nech si chutnat!!!