Vajíčkový salát s celerem
SUROVINY:
6 natvrdo uvařených vajec, 1/4 hrnku majonézy, 2 lžičky čerstvé citronové šťávy, lžíce nasekané cibule, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1/2 hrnku jemně nasekaného celeru.
POSTUP:
Vajíčka olupej a nakrájej na kostky. Smíchej majonézu, citronovou šťávu, mletou cibuli, sůl, pepř a celer.
Vytvoř dip, který pomalu smíchej s nakrájeným vejcem.
Zdroj obrázku: Vaření.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
5 vajec, 1 žloutek, 500 g uzeného masa, velká cibule, sůl, pepř, petrželka, 3 lžíce hladké mouky, lžička mleté sladké papriky, 150 ml smetany ke šlehání.
POSTUP:
Do hrnce nalij 5 hrnků vody, přidej uzené maso, celou cibuli i se slupkou a dejte vařit. Vejce uvař natvrdo. Po uvaření vyjmi maso, vývar sceď a přidej k němu ve smetaně rozkvedlanou mouku. Přidej papriku a vař 10 minut. Nakonec do polévky zašlehej žloutek. Maso nakrájej na kostičky. Do talířů rozděl maso, na kostičky nakrájené vejce, zalij polévkou a ozdob petrželkou.
Zdroj obrázku: PrimaFresh.cz
Nech si chutnat!!!
Krůtí sekaná s mrkví a vejcem s bramborovo-petrželovým pyré s pestem
SUROVINY:
5 vajec + 1, 150 g očišťěné mrkve, 70 g cibule, 2 stroužky česneku, 500 g krůtích prsou, 100 g slaniny, lžička dijonské hořčice, lžička soli, ½ lžičky mletého pepře, rostlinný olej.
Pyré: 1/2 lžíce Hery a 1/2 lžíce rostlinného oleje, 500 g oloupaných brambor, 150 g očištěného kořeně petržele, 500 ml plnotučného mléka, 2 bobkové listy, sůl, 150 ml 10% smetany.
Pesto: 30 g mixu petrželové nati a pažitky (lze využít i mrkvovou nať), 20 g piniových oříšků, 30 g parmazánu nebo pecorina, 1 malý stroužek česneku, 50 g olivového oleje, čerstvě mletý pepř, sůl.
Mrkev: 4 mrkve, rostlinný olej, sůl.
POSTUP:
Sekaná: 5 vajec vlož do hrnce s vroucí vodou a vař na mírném plameni 10 min. Uvařená vejce prudce zchlaď pod tekoucí studenou vodou.
Ihned oloupej a nech zcela vychladnout. Mrkev, cibuli a česnek nastrouhej najemno. V sekáčku rozemel krůtí maso a slaninu spolu s 1 vejcem, hořčicí a lžičkou soli.
Krůtí mleté přidej k nastrouhané zelenině, přidej pepř a spoj rukama. Směs rozděl na 2 poloviny.
Jednu polovinu vytvaruj do tvaru podélného bochánku a dej ji to pekáče předem vymazaného troškou oleje.
Z vajec odkroj bílé špičky (použij třeba do pomazánky nebo sněz) a vejce poklaď podélně vedle sebe na mleté maso.
Druhou částí masové směsi vejce „přiklop“ a namočenou rukou vytvaruj tvar bochánku. Nakonec potři sekanou olejem, aby se povrch uhladil a poté potř troškou dijonské hořčice.
Peč v troubě předehřáté na 180°C po dobu 25 min, poté teplotu zvyš na 220°C a peč dalších 15 min, dokud nebude povrch sekané krásně zlatavý.
Pokud by sekaná nepouštěla žádný výpek, můžeš během pečení polít lžící vody.
Pyré: Brambory i petržel omyjte a nakrájej na menší kostky. V hrnci na lžíci rozehřátého tuku orestuj zprudka kousky petržele.
Přidej brambory a vše zalij půl litrem mléka. Vhoď do hrnce bobkový list, ½ lžičky soli a vař při střední teplotě do měkka za občasného promíchání.
Jakmile jsou brambory a petržel měkká, vyndej bobkový list a zeleninu rozmixuj. Dochuť solí.
Pesto: Nať a pažitku opláchni, osuš. Piniové oříšky opraž na sucho na pánvi dozlatova.
Nať a pažitku vlož do mixéru a spolu s piniemi, sýrem, olejem, oloupaným stroužkem česneku, solí a pepřem a rozmixuj v pesto.
Mrkev: Mrkev zlehka oškrábej, omyj a rozkroj podélně napůl. Mrkve poskládej do pekáče vedle sebe, zakápni olejem a posyp troškou soli.
Peč v troubě předehřáté na 190°C, dokud mrkve nezměkne a lehce nezezlátne.
Postup na servírování: Sekanou krájej na středně silné plátky. Podávej s bramborovo-petrželovým pyré a pečenými mrkvičkami.
Vše dozdob a dochuť připraveným petrželovo-pažitkovým pestem.
Zdroj: MamaChef
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
280 g sýra Philadelphia, 150 g drcených křehkých sušenek, 50 g rozpuštěného másla, 5 plátků želatiny, 275 ml smetany ke šlehání, 100 g cukru krupice, jemně nastrouhaná kůra z 2 limet, jemně nastrouhaná kůra a šťáva z 2 malých citronů.
POSTUP:
Na základnu smíchej drcené sušenky s rozpuštěným máslem a upěchuj na dně otevírací dortové formy o průměru 20 cm.
Dej chladit, zatímco si připravíš náplň. Na přípravu náplně namoč želatinu do mísy studené vody, dokud nezměkne, pak ji nech dobře okapat.
Mezitím ohřej 75 ml smetany ke šlehání, až bude horká. Přidej změklou želatinu a míchej, dokud se nerozpustí.
Ušlehej zbylou smetanu do tuha. Smíchej dohromady sýr Philadelphia a cukr do hladké směsi.
Postupně do sýrové směsi zašlehej citronovou šťávu, citronovou a limetovou kůru a smetanu se želatinou.
Následně vmíchej šlehačku. Přendej směs na sušenkovou základnu a uhlaď povrch. Dej na 4 hodiny vychladit (nebo do ztuhnutí).
Podávej ozdobené troškou citronové a limetové kůry.
Zdroj: philly.cz
Nech si chutnat!!!
Teplý salát z brambor, pastináku a artyčoků
SUROVINY:
120 g sýra Philadelphia, 800 g nových brambor rozkrojených na půlky, 4 středně velké pastináky (oloupané a nakrájené na 5 cm kousky),
400 g konzervovaných srdíček artyčoků (rozkrojených na půlky), lžíce olivového oleje, lžíce sekaného rozmarýnu, černý pepř na dochucení, lžíce medu, 3 lžíce mléka, lžíce celozrnné hořčice, lžíce sekané natě kořenové petržele.
POSTUP:
Brambory, pastinák, olej a rozmarýn vlož do pekáče, ochuť pepřem a zamíchej. Peč v předehřáté troubě na 220°C po dobu 25-30 minut nebo do změknutí.
Dej do servírovací nádoby a přimíchej artyčoky. Smíchej sýr Philadelphia, med, mléko a hořčici, přidej nasekanou petržel a tímto dressingem přelij zeleninu.
Hned podávej.
Zdroj: philly.cz
Nech si chutnat!!!