Kynutá babka se špenátem a Lučinou
SUROVINY:
Těsto: Hladká špaldová mouka 400 g, Lučina 100 g, Mléko 100 ml, Máslo 50 g, Vejce 2 ks, Sušené droždí 7 g, Cukr lžička, Špetka soli.
Náplň: Špenát 70 g, Lučina 120 g, Olivový olej 1 lžička, Špetka soli
POSTUP:
Všechny suroviny pro přípravu těsta smíchej s vlažným mlékem a vypracuj v hladkou, nelepivou hmotu.
Použij pouze 1 vajíčko, druhé si nech na potření. Těsto dej do mísy, zakryj utěrkou a nech hodinu kynout na teplém místě.
Mezitím rozmixuj špenát s lžičkou oleje, špetkou soli a smíchej s Lučinou.
Vykynuté těsto vyválej na obdélník, potři špenátovou směsí (cca 1 cm od okraje) a zaviň jako roládu.
Připravenou roládu podélně nařízni nožem napůl – jeden konec nech spojený a tyto dva vzniklé prameny opatrně přelož přes sebe do copánku (řeznou stranou nahoru).
Hotovou babku vlož do formy na pečení chleba a nech 30 minut pod utěrkou dokynout.
Rozpal troubu na 180°C, babku v chlebově formě potři našlehaným vejcem a peč cca 35 minut dozlatova.
TIP: Pro výraznější chutě lze místo Lučiny použít Liptov Brynzu.
Zdroj: SAVENCIA
Nech si chutnat!!!
Hermelínovo-vajíčková pomazánka
SUROVINY:
Král Sýrů nebo Sedlčanský Hermelín 1 ks, Vejce 1 ks, Šunka 50 g, Cibule 20 g, Majonéza 150 g, Jogurt bílý 50 g, Hořčice plnotučná polévková lžíce, Sůl, Pepř
POSTUP:
Předem si uvař vejce, zchlaď je a oloupej. Dále nakrájej cibuli, Hermelín a šunku na malé kostičky.
Hermelín můžeš i nastrouhat. Připravené ingredience promíchej s majonézou a přidej jogurt, aby pomazánka nebyla příliš hutná.
Osol a opepři. Podle chuti můžeš přidat i lžíci plnotučné hořčice.
Nech alespoň 15 minut odležet, aby se chutě propojili a můžeš podávat s vekou či celozrnným pečivem.
TIP: Pomazánka je výborná s vlašskými ořechy nebo ředkvičkou.
Zdroj: SAVENCIA
Nech si chutnat!!!
Cizrnový scramble k snídani
SUROVINY:
1 šálek uvařené cizrny, 1/2 lžičky mletého římského kmínu, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 1 česnek, 1-2 lžíce tahini, 1 lžíce citrónové šťávy, pažitka, sůl
POSTUP:
Nakrájej cibuli i česnek na kostičky. Obojí zpěň na oleji s větší špetkou soli. Okořeň římským kmínem.
Cizrnu rozmačkej ze 70 % pomocí vidličky. K orestované směsi přidej rozmačkanou cizrnu a mírně podlij vodou.
Nech 2 minuty podusit na nejmenším plameni. Zatím si nasekej pažitku na jemno. Směs dej na talířek, ochuť citr. šťávou, tahini a zamíchek s pažitkou.
TIP: Když směsí naplníš sendvič, tortillu nebo palačinku, získáš skvělou svačinu na výlet, do školy nebo do práce.
Zdroj: JímeJinak
Nech si chutnat!!!
Špenátové palačinky s míchanými vajíčky
SUROVINY:
Na palačinky (cca 3 kusy): 100 g čerstvého špenátu, 75 g hladké mouky, 120 ml mléka, 1 vejce, 2 špetky soli, trocha přepuštěného másla
Na naplnění jedné palačinky: 1 lžíce žervé, 2 vejce, hrst mixu salátů, 3 plátky šunky jamón, sůl, klíčky, pistácie
POSTUP:
Špenát, mouku, mléko, vejce a sůl dej do nádoby a pomocí tyčového mixéru rozmixuj. Rozpálenou pánev pomaž trochou přepuštěného másla.
Z tohoto množství usmažíš zhruba 3 palačinky. Nech je vychladnout. Na pánev vyklepni vajíčka, lehce posol a připrav míchaná vajíčka.
Palačinku namaž žervé, dej na půlku mix salátů, míchaná vajíčka a šunku jamón, klíčky a nasekané pistácie.
Zdroj: Na skok v kuchyni
Nech si chutnat!!!
Vajíčková pomazánka s mrkví
SUROVINY:
4 natvrdo vařená vejce, 100g mrkve nastrouhané nahrubo, 100g žervé, 2 lžíce majonézy nebo zakysané smetany, 1 lžíce Hrubozrnné hořčice Maille, citronová šťáva, sůl a pepř
POSTUP:
Vejce oloupej, nasekej nadrobno a dej do větší misky. K vejcím přidej mrkev, žervé, majonézu nebo zakysanou smetanu a hořčici. Vše promíchej a dochuť citronovou šťávou, solí a pepřem. Podávám nejlépe na opečeném toustu
Zdroj: S Vášní pro jídlo.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
1 zralé avokádo, 3/4 hrnku rostlinného mléka (mandlové, rýžové, oříškové), 2 vejce + vejce na volská oka, 3 vrchovaté lžíce pohankové/kukuřičné mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku, sůl, kokosový olej (na smažení).
POSTUP:
Avokádo rozkroj a lžící ho vydlabej do větší mísy. Přidej 2 vejce, mléko, sůl a vše rozmixuj dohladka. K rozmixované směsi postupně přidej mouku s kypřícím práškem a metličkou vypracuj hladké těsto na lívance.
Lívance smaž dozlatova na pánvi, kterou předem lehce vymaž kokosovým olejem. K lívancům podávej volské oko nebo míchaná vejce.
Zdroj: cookingwithsusa.blogspot.com
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
3 vejce, 100 ml mléka, lžička másla, 70 g lososa vařeného v páře, sůl, pepř
POSTUP:
Vejce vyšleháme s mlékem a ochutíme solí a pepřem. Máslo necháme rozpustit a vmícháme vajíčka. Pak je od krajů do středu jemně promíchejte. Nesnažte se je míchat moc, zůstanou tak krásně nadýchané. Nakonec přidáme kousky lososa a podáváme s opečeným chlebem.
Zdroj: cookingwithsusa.blogspot.com
Nech si chutnat!!!