SUROVINY:
Na škvarky: 1 kg vepřového sádla, 50 ml vody.
Na škvarkovou pomazánku: 300 g domácích škvarků, 1–2 lžíce sádla, 2 vejce natvrdo, 2 nakládané okurky, 2 cibule, 3 jarní cibulky, 2 stroužky česneku, hrstku pažitky, 1 lžíci plnotučné hořčice, sůl, pepř, chléb k podávání
POSTUP:
Vepřové sádlo zbavené kůže nakrájejte na kostky veliké 1 x 1 cm. Dejte do hrnce, podlijte vodou a zahřívejte.
Jakmile se voda vypaří, sádlo se začne škvařit. Škvařte kostky tak dlouho, dokud nezezlátnou, občas zamíchejte, aby se nepřichytily.
Hotové škvarky sceďte, sádlo nechte vychladnout a ztuhnout a uchovejte ho k dalšímu použití.
Cibuli osmahněte na sádle dohněda. Přes síto z ní vymačkejte přebytečný tuk a dejte ji zatím stranou.
Škvarky a česnek rozmixujte s bílými částmi jarní cibule, ty zelené pokrájejte na kolečka a nechte na ozdobu.
Hmotu z mixéru přendejte do mísy, přidejte hořčici, vejce a okurky pokrájené na drobné kostičky, nadrobno nasekanou pažitku, sůl a pepř.
Promíchejte a před podáváním vychlaďte v lednici. Poctivou vrstvu škvarkové pomazánky naneste na čerstvý chléb a ozdobte jarní i osmaženou cibulkou.
Zdroj: Prozeny.cz
Nech si chutnat!!!
Kuřecí kaldoun s domácími nudlemi
SUROVINY:
Na 4 porce potřebujete: 3 mrkve, 1 petržel, ¼ celeru, 2 cibule, 80 g másla, 50 g hladké mouky, 1,2 l kuřecího vývaru, kuřecí maso z vývaru, 80 g sušených domácích nudliček, sůl, pepř, petrželka.
Na domácí nudličky: vejce 1 ks, mouka pšeničná hrubá 80 g.
POSTUP:
Zeleninu očisti a nakrájej nadrobno. V hrnci zpěň máslo, kořenovou zeleninu orestuj, jakmile začne mrkev pouštět barvu, přidej cibuli a osmaž dozlatova. Nesmí se připálit!
Sniž teplotu, zasypej moukou a za stálého míchání restuj minutu. Zalij vývarem, přidej kuřecí maso, přiveď k varu, stáhni teplotu a vař na mírném ohni 20 min, dokud nebude zelenina měkká.
Osol, opepři. Na poslední 3 minuty přidej domácí nudličky a povař. Nakonec vmíchej nasekanou petrželku.
Mouku nasyp na vál, doprostřed udělej důlek a do něj rozklepni vejce. Nejprve vidličkou a potom prsty zpracuj na pevné nelepivé těsto.
Těsto rozděl na třetiny a rozválej ho na velmi tenké, až průsvitné pláty. Rozlož je na čisté utěrky a nech alespoň půl hodiny proschnout.
Suché pláty nakrájej na proužky, pruhy... hodně široké naskládej je na sebe. Ostrým nožem krájej nudličky.
Vhazuj je do vroucí polévky a 5 minut vař. Zbytek nudlí nech dobře proschnout a uschovej je ve vzduchotěsné nádobě.
Tip: Kaldoun získá zajímavou chuť přidáním muškátového oříšku.
Zdroj: ZZZ
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
1 husa, 4 jablka, 3 cibule, 1 větvička rozmarýnu, 1 lžička kmínu, 1 lžička soli.
POSTUP:
Jablka a cibule oloupej, pokrájej na tenké měsíčky do mísy. Přidej sůl, kmín a rozmarýn. Husu umyj, osuš, důkladně osol, okmínuj. Naplň jablečnou směsí.
Vlož do pekáče prsy dolů, přikryj ji (víkem, alobalem) a peč na 150° 2,5 hod. Husu otoč, opět přiklop a peč 2,5 hod.
Nakonec ji nech ještě na 180°C přibližně půl hodiny péct bez víka dozlatova. Během pečení husu podlévej vodou dle potřeby.
Doba pečení záleží na velikosti husy a kvalitě masa, máš-li dostatek času, peč ji raději déle a na nižší teplotu cca 120°C.
Zdroj: ZZZ
Nech si chutnat!!!
Kuře pečené na kysaném zelí
SUROVINY:
2 lžíce husího sádla, 2 cibule, 500 g kysaného zelí, 4 kuřecí stehna, 250 ml černého piva, 1 lžíce kmínu, 1 bobkový list, 1 lžička soli, 1 špetka pepře.
POSTUP:
Oloupej cibuli a nakrájej je na kostičky. Zelí sceď a vyždímej. Předehřej troubu na 200°C. V hrnci rozpusť lžíci sádla a osmaž cibuli do světle hnědé barvy. Přidej scezené a okapané zelí, bobkový list a krátce promíchej. Zelí přemísti do pekáčku a na vrch rozlož omytá a osušená kuřecí stehna. Každé stehno osol, posyp kmínem, opepři a rozděl na ně zbytek sádla. Podlij černým pivem a dej do trouby. Upeč asi 15 min, stáhni troubu na 180°C a za občasného podlévání kuřat dopeč doměkka – podle velikosti stehen to bude trvat dalších 30–40 min. Nech chvíli odpočinout a podávej.
Zdroj: ZZZ
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Husa 1.5 kg, kmín 1 PL, jablka zelená 0.5 kg, hruška 250 g, bobkový list, sůl 1.5 PL.
Bulka: brambory C 100 g, hladká mouka 300 g, mléko 160 ml (vlažné), droždí 1/2 kostky, husí sádlo 25 g (z výpeku), moučkový cukr 15 g, Vejce 1 M, sůl 1/2 KL, rozmarýn 1 PL (nasekaný), vejce M 1 ks (na potření), kmín, sůl hrubá.
Omáčka na bulku: výpek z husy, upečená jablka a hrušky, hladká mouka 1 KL, pepř čtyř barev.
Zelí: červené kysané zelí 250 g, bílé kysané 250 g, hladká mouka 2 PL, cukr 1 PL, kmín 1 KL, výpek z husy 100 ml, husí sádlo 1 PL, sůl, bylinky.
POSTUP:
Husu omyj a osuš. Ze všech stran a zevnitř vetři sůl a posyp kmínem. Solí nešetři! Jablíčka a hrušky vykrájej a rozkrájej na čtvrtiny. Částí jablek vyplň vnitřek husy a zbývající jablka a hrušky dej na dno pekáče. Na ně polož husu. Svaž jí nohy, aby se nevysušovala a držela tvar, přidej bobkový list. Dej péct do trouby na 150°C po dobu cca 7 hodin. 1x za hodinu husu přelij vypečeným sádlem. Hrušky s jablky pustí vodu, proto ke konci pečení výpek sceď do nádoby (ovoce v pekáči nech). Po 7 hodinách husu odkryj, zvedni teplotu na 190°C a 20 minut dopeč kůži dokřupava. Sklenici se slitým výpekem nech v lednici odstát. Oddělí se husí sádlo od vypečené šťávy. Po vychladnutí husu ober z kosti i s kůží.
Bulka: Vytáhni z lednice vejce, droždí, sádlo a nech temperovat na pokojovou teplotu. Uvař v páře brambory i se slupkou. Brambory budou mít výraznější chuť a méně vody, přijmou více mléka. Jakmile jsou brambory hotové, nech je chvíli odležet a ještě za tepla oloupej. Brambory nastrouhej na jemném struhadle/rozmačkej. Vlož do velké mísy, přidej sádlo, vejce, sůl a nasekaný rozmarýn a dobře prohněť. Mléko ohřej na max. 37°C a rozpusť v něm cukr. Do mísy dej mouku a vytvoř v ní jamku. Do té přilij část vlažného mléka a rozdrob droždí. Za 10 minut ti začne dělat bubliny = vzešel kvásek. Přilij zbytek mléka a při hnětení postupně přidávej zbylou mouku. Těsto by mělo mít tužší konzistenci. Mísu přikryj vlhkou utěrkou a dej na 45 minut kynout na teplé místo. Těsto zdvojnásobí svůj objem. Těsto vyklop na pomoučený vál a hnětením vymačkej všechny bubliny z kynutí. Vytvoř si váleček a těsto rozděl na deset dílů. Vyválej si pěkně kulaté bulky, které poklaď na plech vyložený pečícím papírem. Dej si rozehřát troubu na 190°C a housky nech kynout 30 minut, aby zdvojnásobily objem. Těsně před pečením bulky potři rozšlehaným vejcem, posyp kmínem a solí. Peč dozlatova cca 10 minut, je dobré mít vespod trouby mísu s vodou, ve vlhku těsto lépe povyskočí.
Zelí: Postup je stejný pro oba druhy zelí. Zelí osol, vymačkej šťávu. Vlož do hrnce, zasyp moukou, přidej sádlo, cukr, kmín a přilij výpek z husy. Za stálého míchání vař na mírném plameni 15 minut.
Omáčka na bulky: Sklenici s výpekem z husy vytáhni z lednice a lžičkou odděl sádlo od samotného výpeku. Výpek dej do hrnce spolu s několika kousky ovoce z pečení husy a společně rozmixuj. Zapraš moukou a 10 minut vař, aby omáčka netekla. Pro zhuštění lze přidat ovoce a rozmixovat. Na závěr opepři.
Dokončení: Bulky nech vychladnout na mřížce a následně rozkroj. Obě rozkrojené strany opečte dokřupava na suché pánvi. Na obě strany bulky nanes omáčku z výpeku, přidej bílé zelí, trhané maso a nakonec červené zelí. Dozdob bylinkou a přiklop druhou částí bulky.
Zdroj: ZZZ
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Třtinový cukr, pepř, sůl, 150 ml červeného vína, 1 lžička perníkového koření, 1/2 hlávky červeného zelí, 1 červená cibule, 2 lžíce sádla.
POSTUP:
Zelí rozčtvrť, seřízni košťály a napříč listy nakrouhej na nudličky. Promíchej s lžičkou soli, pořádně promačkej a nech chvíli odstát, krásně zkřehne a pustí šťávu. V kastrolu nech na rozpáleném sádle změknout najemno nakrájenou cibuli, přidej zelí, smíchej s perníkovým kořením a vínem a nech pod pokličkou dusit do změknutí. Dochuť trochou cukru, soli a pepřem.
Zdroj: ZZZ
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
ocet, pepř, sůl, 2 bobkové listy, lžička kmínu, hrst brusinek, jablko, 1/2 hlávky bílého zelí, cibule, 2 lžíce sádla.
POSTUP:
Zelí rozčtvrť, seřízni košťál a napříč listy nakrouhej na nudličky. Promíchej s lžičkou soli, pořádně promačkej a nech chvíli odstát – zkřehne a pustí šťávu. V kastrolu nech na rozpáleném sádle změknout najemno nakrájenou cibuli, přidej zelí, oloupané a nastrouhané jablko, brusinky, kmín a bobkové listy a zalij trochou vody. Nech pod pokličkou dusit do změknutí. Zelí dochuť octem, solí a pepřem (sladké by mělo být dost díky brusinkám).
Zdroj: ZZZ
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
1 kg starých brambor, asi 300 g hladké mouky, polohrubou mouku na podsypání, rozpuštěný tuk na promazávání (sádlo/máslo).
POSTUP:
Uvař brambory ve slupce a odlož do chladu. Druhý den je oloupej a prolisuj/nastrouhej najemno. Připrav do hrníčku rozpuštěný tuk a rozpal nasucho pánev. K bramborám postupně přidávej hladkou mouku tak, aby vzniklo soudržné kompaktní těsto, které nelepí. Na válu vytvoř z těsta širší váleček. Ukroj kousek a za opravdu hojného podsypávání polohrubou moukou vyválej na tenkou placku. Na pánvi opeč z obou stran tak, aby na placce naskákaly drobné hnědé puchýřky, trvá to jenom chvíli. Přenes na talíř a z obou stran pořádně potři tukem. Pánev dobře očisti od opadané mouky papírovým ubrouskem a upeč další placku. Dej na první upečenou a tukem potři už jenom vrchní stranu, tukem nešetřete. Znovu pánev očisti od mouky a takto připrav všechny lokše. Podávej jako přílohu.
Zdroj obrázku: Bidfood.cz
Nech si chutnat!!!
Svatomartinské ořechové podkovy s mandlemi
SUROVINY:
Těsto: 450 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 80 g cukru, 250 g měkkého tvarohu, 7 lžic oleje, 1 vejce + 1 bílek, voda (asi 7 lžic), 2–3 hrsti plátkových mandlí.
Nádivka: 200 ml mléka, 250 g mletých ořechů, 80 g mletých piškotů, 70 g pískového cukru, 30 g medu, 1–2 lžíce rumu.
POSTUP:
Náplň: mléko přiveď těsně pod bod varu, vsyp ořechy a asi 5 min prohřívej. Poté vmíchej ostatní suroviny a po 1 minutě odstav z plotny, nech vychladnout.
Ze všech surovin vyjma plátkových mandlí uhni těsto. Rozválej, nakrájej na větší obdélníky, doprostřed každého dej část ořechové náplně, sroluj a zahni do podkovy.
Pod čistou utěrkou nech 30–40 min kynout. Pak potři bílkem, posyp mandlemi a peč ve vyhřáté troubě při 180°C zhruba 20 min.
Zdroj: ZZZ
Nech si chutnat!!!
Křehké svatomartinské rohlíčky s makovou nádivkou
SUROVINY:
Těsto: 170 g hladké mouky, 150 g měkkého másla, 2 lžíce octa 8%, 2 lžíce vody, žloutek.
Náplň: 75 g mletého máku, vanilkový cukr, lžíce cukru krupice, 1/2 lžičky citronové kůry, 120 ml mléka, špetka mletého nového koření, oříšek másla.
POSTUP:
Suroviny na těsto vlož do mísy a zadělej hladké těsto. I hotové trochu lehce lepí. Zabal do sáčku a nech v lednici 30 minut odpočinout. Dej ingredience na náplň (kromě másla) do kastrolu a přiveď k varu. Plamen stáhni na minimum a zvolna několik minut vař do měkka. Mák by se měl vařit klidně 10 min, aby byl vláčný a nebyl hořký. Dle potřeby do něj přidej trochu mléka. Do nádivky vmíchej máslo a nech úplně vychladnout. Příliš teplá, náplň by rozpouštěla těsto.
Zdroj: ZZZ
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
10 g sušeného droždí, 400 g hladké mouky, 180 ml vody, 3 polévkové lžíce olivového oleje, lžičku soli.
POSTUP:
Suroviny nasyp do mísy a uhnětej pružné těsto, nech 20 min odpočinout. Pak vyválej tenké válečky (při pečení se zvětší). Předehřej troubu na 180°C a cca 30 min peč do zlatova.
Zdroj obrázku: italskakuchyne.cz
Nech si chutnat!!!