Zavařování Podzimní rovnodennosti

Tip na zpracování podzimních darů Matky Země.


Zdravá jablečná přesnídávka - základní recept


SUROVINY:
500 g jablek, 2 lžíce javorového sirupu, 100 ml vody, lžíce skořice.
POSTUP:
ablka oloupej, nakrájej a uvař podlité vodou ve velkém hrnci 30 min do změknutí. Jablka poté rozmixuj společně s javorovým sirupem a skořicí. U sladších jablek sirup můžeš vynechat. 
Zdroj: Jíme zdravě.cz

Nech si chutnat!!!


Podzimní pečený čaj


SUROVINY:
1 kg jablek, 200 g brusinek, 500 g třtinového cukru, 2 lžičky skořice, 4 ks badyánu, 5 ks hřebíčku, asi 1 dcl calvadosu nebo rumu, 1 citron nebo pomeranč. 
POSTUP:
Ovoce umyj. Jablka nakrájej na kostičky a dej do hlubšího pekáčku. Přisyp brusinky, zasyp cukrem, přidej všechno koření a promíchej. Upeč v předem vyhřáté troubě na 180ºC asi 30 min. Během pečení 2-3x promíchej. Hned po upečení přidej alkohol, promíchej a horkou směsí naplň nahřáté skleničky. Ty zavíčkuj a otoč dnem vzhůru. Zhruba po 20 min je můžeš otočit a nechat vychladnout.
Zdroj: Fresh

Nech si chutnat!!!


Kořeněný mrkvovo-jablečný džem


SUROVINY:
500 g strouhané mrkve, 400 ml vody, 500 g jablek, 500 g cukru krupice, 300 ml bílého vína, 30 ml citronové šťávy, špetka muškátového oříšku, špetka hřebíčku, 60 ml jablečné pálenky.
POSTUP:
Očištěnou mrkev nastrouhej na jemno. Oloupejte jablka a nakrájej na kousky. Mrkev vlož do hrnce a zalij vodou. Na mírném ohni vař asi 15 min. přidej jablka, cukr, bílé víno, citronovou šťávu a koření. Vař dalších 5 min. Přimíchej jablečnou pálenku a hotovou vřelou marmeládu nanaplň do sklenic. Sklenice uzavři a zavař v páře nebo uzavři rychlým způsobem s pomocí zapáleného alkoholu.
Zdroj: eZavařování.cz

Nech si chutnat!!!


Jablečno mátové čatní


SUROVINY:
500 g jablek, 200 g cibule, 50 g čerstvé máty, 100 ml octa jablečného, 200 g třtinového cukru, 1 lžička černých hořčičných semínek, 2 hřebíčky, 2 čili papričky, 1/2 lžičky soli. 
POSTUP:
Oloupej a nakrájej na kostičky kyselejší (nepříliš zralá) jablka. Dej je do kastrolu, přidej drobně nakrájenou cibuli a najemno nasekané lístky máty. Zalij octem a zvolna vař do částečného zhoustnutí. Přidej cukr, černá hořčičná semínka, podrcené hřebíčky, sůl a podrcené čili papričky. Vař do zhoustnutí, horké naplň do skleniček a zavař 10 min při 80°C.
Zdroj: Blesk.cz

Nech si chutnat!!!


Ostružinovo hruškový džem s ořechy


SUROVINY:
ostružiny 500 g, hruška 500 g, želírovací cukr (2:1 např. Labeta) 2 balení, vlašské ořechy hrst, citronová šťáva 5 lžic
POSTUP:
Ovoce omyjte, hrušky oloupejte a zbavte jádřinců. Podlijte trochou vody a duste doměkka. Délka varu se bude lišit na základě odrůdy ovoce. K měkkým hruškám přidejte rozmačkané ostružiny, želírovací cukr a vařte, dokud směs nezhoustne. Do hrnce s hotovým džemem vmíchejte najemno nasekané ořechy a citronovou šťávu. Džem plňte do čistých sklenic, zavíčkujte, obraťte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě.
Zdroj: fresh.iprima.czy

Nech si chutnat!!!


Paprikové čatní


SUROVINY:
600 g červené papriky, 2 rajčata, 1 broskev, 2 lžíce octa z červeného vína, 2 lžíce kandysového cukru, 3 hřebíčky, 1 tobolka kardamomu, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky chilli papriky, 100 ml bílého vína, 400 g želírovacího cukru 2:1, 100 g cibule
POSTUP:
Zralé papriky očistíme, umyjeme a zevnitř odstraníme semínka a bílé části. Nakrájíme na kostičky. Z rajčat odstraníme pomocí horké vody kůžičku, odstraníme semínka a také nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme na jemno. Jablka okrájíme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na kostičky. Z broskve odstraníme pomocí horké vody kůžičku, odpeckujeme a nakrájíme také na kostičky. Veškeré připravené ovoce i zeleninu dáme do hrnce. Přidáme ocet, víno a kandysový cukr. Hřebíček a kardamom dáme do čajového vajíčka a zavěsíme za okraj hrnce, tak aby bylo ponořené do základu na čatní. Osolíme a přidáme chilli. Přivedeme k varu a necháme na středním stupni 30 minut povařit. Paprika by měla zůstat pevná, ne příliš měkká. Přidáme želírovací cukr, znovu přivedeme k varu a necháme 3 minuty povařit.Ještě horké plníme do připravených, čistých sklenic. Otočíme na 5 minut dnem vzhůru, pak vrátíme zpět. Vynikající ke grilovanému nebo pečenému masu.
Zdroj: eZavařování.cz

Nech si chutnat!!!


Hrušková marmeláda s mátou


SUROVINY:
2 - 3 snítky máty (čerstvé), z 1 citronu citronová šťáva, želírovací přípravek, 400 g hnědého přírodního cukru, 1 a 1/2 kg hrušek (zralých)
POSTUP:
Hrušky oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na kousky. Dáme do kastrolu, trochu podlijeme vodou, přidáme snítky máty a přivedeme k varu. Hrušky, které jsou správně vyzrálé pustí hodně šťávy, tu postupně odebereme a získáme lahodný hruškový nápoj. Za občasného míchání hrušky rozvaříme a vmícháme želírovací přípravek smíchaný s trochou cukru. Dochutíme citronem, přidáme přírodní cukr, množství záleží na vyzrálosti hrušek a naší chuti. Marmeládu ještě povaříme asi 5 minut a odstraníme mátu. Hotovou marmeládu plníme do horkých sklenic a uzavřeme víčkem. Hruškovou marmeládu můžeme ochutit také nastrouhaným čerstvým zázvorem, vanilkou, skořicí nebo badyánem. Všechny uvedené přísady a koření dodají hruškám zajímavou chuť.
Zdroj: tradicnirecepty.cz

Nech si chutnat!!!


Čatní ze zelených rajčat


SUROVINY:
1 kg cibule, 6 stroužků česneku, olivový olej, 1 lžičku tzv. mixed spice (směs mleté skořice, muškátového oříšku, nového koření, zázvoru, hřebíčku, trošky semínek koriandru a špetky anýzu), 1 lžičku hořčičného semínka, 1 lžičku vloček chilli, 2 bobkové listy, 500 g jablek, 2 kg zelených rajčat, 850 ml jablečného octa, 500 g třtinového cukru, 200 g datlí, 200 g rozinek, sůl
POSTUP:
Cibuli nakrájejte nahrubo, česnek utřete. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli doměkka. Přidejte česnek, všechno koření a bobkový list a nechte rozvonět. Jablka nakrájejte na kostičky, rajčata na kousky a přidejte do hrnce. Zalijte polovinou octa a asi 15 minut lehce provařte doměkka. Přidejte zbytek octa, cukr, jemně nakrájené datle, rozinky a sůl. Vařte, dokud se cukr nerozpustí. Plamen stáhněte na minimum a nechte asi 1,5 hodiny za občasného promíchání probublávat. Hotové čatní má konzistenci podobnou marmeládě. Doba vaření je proměnlivá, záleží, kolik vody pustí jablka a rajčata. Naplňte do skleniček, zavřete a nechte vychladnout otočené víčkem dolů.
Zdroj: prozeny.cz

Nech si chutnat!!!


Džem z pečených hrušek se skořicí


SUROVINY:
2 kg hrušky zralé, 1 KL skořice mleté, 700 g cukru, 50 ml rumu, 100 ml citronové šťávy, 1 KL kyseliny citronové, balíček pektin, 10 ks hřebíčku, 2 ks badyánu, muškátový oříšek
POSTUP:
Nejdříve hrušky oloupej a nakrájej na malé kostky, rozlož na plech a posypej skořicí. Přidej badyán, muškátový oříšek a hřebíček. Plech vlož do trouby a peč na 175°C cca 20 minut. Po upečení nech zchladnout a vyjmi hřebíček a badyán. Polovinu hrušek rozmixuj v hrnci a přidej zbytek hrušek. Dej vařit společně s cukrem, citronovou šťávou, rumem, kyselinou citronovou a pektinem. Přiveď do varu. Džem by měl mít hutnou konzistenci, nesmí být řidký. Svařený džem dej do připravených sklenic a uzavři. Otoč víčkem dolů a nech 15 minut stát na víčku.
Zdroj: magazin akční ceny.cz

Nech si chutnat!!!


Rozmarýnový ocet s citrónovou kůrou


SUROVINY:
4 velké snítky čerstvé rozmarýny, jablečný nebo bílý vinný ocet, 1 citrón
POSTUP:
Nejdříve si připrav sklenice, naplň je vařící vodou a nech vysterilizovat v mikrovlnné troubě. Omyj větvičky rozmarýny, osuš a vlož po dvou do prázdných sklenic. Nakonec velmi jemnou škrabkou na citrónovou kůru oloupej povrch citrónu a do každé sklenice dej polovinu kůry. Zalijeme octem, rozmarýna i citrónová kůra musejí být ponořené. Uzavři a nech louhovat asi 4 týdny. Přeceď přes sítko a přelije zpátky do sklenic. Uzavři a skladuj v chladu a temnu.
TIP: Ochucený rozmarýnový ocet s příchutí citrónové kůry se ideálně hodí na dressing k čerstvým listovým salátům, dodá zelenině lahodnou chuť. Ocet nemusí být přímo v dressingu, stačí jím salát jednoduše pokapat, posolit a přidat olivový olej. S tímto ochuceným octem je snadné připravit také domácí majonézy anebo tatarské omáčky. Jeho velmi jednoduchá příprava vás nadchne.
Zdroj: tastejourney.cz

Nech si chutnat!!!