Jaro na chalupě


Domácí žampionová pizza na pánvi


SUROVINY:
Na 1 porci: Mouka hladká 175 g, Chilli mleté, Kypřící prášek lžička, Sůl, Olej slunečnicový 2 lžičky, Česnek 2 stroužky, Rozmarýn čerstvý 2 snítky, Žampiony 150 g, Krémový čerstvý sýr 85 g, Vejce.

POSTUP:
V míse míchej mouku s kypřicím práškem, solí a 2 lžičkami oleje. Přilij 85–100 ml vody a vypracuj hladké těsto. Přikryj fólií a odlož stranou. V pánvi rozehřej trochu oleje. Opeč na něm krátce česnek a rozmarýn. Přidej houby a opékej až zezlátnou a změknou. Osol a odlož na talíř. Těsto vytvaruj na tenkou placku. Vlož do pánve a opékej 4 až 5 minut z obou stran. Na placku nasyp sýr a houby, doprostřed rozklepni vejce a osol. Pánev dej na 3 až 4 minuty pod gril nebo do rozpálené trouby či do remosky, bílek by měl ztuhnout a žloutek zůstat tekutý. Posyp chilli a podávej.
Zdroj: Albert

Nech si chutnat!!!


Buřty na pivu


SUROVINY:
8 kvalitních špekáčků, 2 velké cibule, 1 černé pivo (500 ml), plechovku drcených rajčat (400 ml), 4 stroužky česneku, sůl, pepř, lžíce sladké papriky, lžičku pálivé papriky.

POSTUP:
Troubu vyhřejte na 180°C. Špekáčky podélně rozřízněte a nařízněte jako na oheň – já jsem udělala klasické zářezy na obou koncích a ještě tři uprostřed. Buřty pak rozložte na plech a dejte na 15 minut do trouby, aby se trochu opekly. Mezitím si na klínky pokrájejte cibule a smíchejte pivo s rajčaty, prolisovaným česnekem, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a oběma paprikami (milovníci pikantního můžou přidat i špetku chilli). Z opečených buřtů můžete slít část tuku (záleží na kvalitě uzenin, ale pro lepší pocit doporučuji alespoň trochu omastku odstranit). Pak pod buřty naskládejte cibuli a přelijte pivem s rajčaty. Vraťte do trouby ještě asi na hodinu, aby omáčka zhoustla a cibule změkla. Čas od času zamíchejte. Podávejte s chlebem nebo grilovanou zeleninou.
Zdroj: ProŽeny.cz

Nech si chutnat!!!


Koprovka a knedlíky plněné trhaným masem


SUROVINY:
Na knedlíky: 0,6 kg brambor, 1/2 špetky soli, 1/2 ks vejce, 65 g krupičky, 175 g hrubé mouky.
Náplň: 350 g trhaného masa (hovězí plec, krk, kližka).
Na omáčku: 1/2 ks cibule, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 125 ml smetany ke šlehání, 1/2 svazku čerstvého kopru, lžíce cukru, 1/2 lžičky soli, 1/2 ks citronu.


POSTUP:
Najemno pokrájenou cibuli nech zesklovatět na másle. Zasyp moukou, ještě minutu restuj a za stálého míchání přilij vývar z masa. Pokud chceš omáčku opravdu hustou, mouky můžete dát o něco více a případně ji pak zředit. Z kopru otrhej jemné lístky, které přidáš až na závěr, tuhé stonky dej vyvařit do omáčky. Tu nech 15 až 20 minut mírně probublávat, než si připravíš knedlíky. Mezitím oloupej a nahrubo nastrouhej nebo propasíruj brambory a rovnou si do velkého hrnce dej vařit osolenou vodu – těsto se nesmí nechat dlouho stát, aby nezřídlo. K bramborám přidej malou lžičku soli, vejce, krupičku a mouku. Pokud používáš varný typ A (salátové brambory), dej do těsta i lžíci bramborového škrobu. Rukama pak rychle zpracuj na hladké těsto. Můžeš uvařit kuličku těsta na zkoušku: když se rozvaří, přidej ještě trochu mouky. Na pomoučené ploše těsto rozděl na 8 kousků, z každého udělej placičku, dej na ni lžíci masa a zabal do kulatého knedlíku. Knedlíky vař v osolené vodě asi 15 minut. Mezitím z omáčky vyhoď vyvařené stonky kopru a naopak přidej dle chuti asi 3 lžíce sekaných lístků a smetanu. Chuť dolaď cukrem, citronovou šťávou a solí. Knedlíky prokroj a podávej spolu s omáčkou.
Zdroj: ProŽeny.cz

Nech si chutnat!!!


Italské nudlové těsto (polévkové nudle, pizza, ravioli)


SUROVINY:
400g polohrubé mouky, 4 vejce, špetka soli, špetka muškátu, 1 lžička oregana, 1 lžička bazalky, 2-3 lžíce olivového oleje.

POSTUP:
Ze všech surovin vypracujeme hutné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout v chladničce. Těsto lze použít k pečení na pizzu nebo po nakrájení a usušení vařit.
Zdroj: bydleniprokazdeho.cz

Nech si chutnat!!!


Kuřecí kuskus


SUROVINY:
kuřecí stehno (horní stehna) 4, kurkuma 2 lžičky, koření garam másala 1 lžíce, sůl, slunečnicový olej 2 lžíce, cibule (jemně nasekaná) 2 ks, česnek (rozetřený) 3 stroužky, kuřecí vývar 500 ml, zelené olivy (nemusí být) 1 velká hrst, citron 1 ks, kuskus 250 g, hladkolistá petržel (nasekaná) 1 malý svazek,

POSTUP:
Kuřecí kousky omyj a očisti. Kurkumu smíchej s kořením Garam Masala a špetkou soli a v polovině směsi maso obal. V hrnci rozpal lžíci oleje a pak na něm z obou stran opeč maso – asi 3 minuty z každé strany. Vyjmi z pánve a dej stranou. Naopak do pánve dejt zbytek oleje a opeč na něm cibuli. Po asi 8 minutách opékání přidej česnek a zbytek kořenicí směsi a opékej 1 minutu. Vlij vývar, přidej olivy a přiveď k varu. Pak do pánve vrať maso, přiklop a nech probublávat 35–40 minut. Maso opět vyjmi a udržuj teplé. Do pánve vmíchej šťávu a kůru z citronu a kuskus. Promíchej, aby se obalil cibulovou směsí, a zalij vodou, aby byl ponořený. Přiklop a nech 5 minut stát. Vmíchej asi polovinu petržele, vrať maso a posyp zbytkem bylinky.
Zdroj: PrimaFresh

Nech si chutnat!!!


Jablečný koláč pánvi za 20 min


SUROVINY:
máslo 25 g, třtinový cukr lžíce, 2 malá jablka.
Těsto: mouka 300 g, Moučkový cukr 150 g, prášek na pečení 1 balení, 3 vejce, olej 75 ml, mléko 200 ml.


POSTUP:
Máslem vytři úpánev, posyp třtinovým cukrem, poklaď jablečnými měsíčky a zalij těstem. Přiklop pokličkou a na mírném plameni peč 30-35 minut. Překlop na talíř.
Zdroj: YouTube · Cookrate

Nech si chutnat!!!


Kuře s pečenou zeleninou


SUROVINY:
celé kuře (velké), olivový olej 100 ml, česnek (nasekaný na plátky) 3 stroužky, bobkový list 2 ks, pórek (nakrájený na 3 cm špalíčky) 4 ks, rajčata (sloupnuté) 1 ks, brambory (malé, oškrábané) 12 ks, žampiony 250 g, tymián 4 větvičky, bílé víno 250 ml, sůl špetka, pepř špetka, smetana ke šlehání (nemusí být) 250 ml.

POSTUP:
Na el. pánev nalij olivový olej a na něj polož na šest dílů rozporcované kuře. Ochuť solí a pepřem, přiklop víkem a peč 40 minut. Potom přidej všechny ostatní ingredience (kromě smetany). Peč dalších 45 minut, potom přidej smetanu. Dopékej dalších 30 minut, kuře při tom polévej vypečenou šťávou.
Zdroj: PrimaFresh

Nech si chutnat!!!