Halloween party


Šípková povidla s jablky


SUROVINY:
1 kg šípků, 1 kg jablek, 500 g cukru. 

POSTUP:
Nedozrálá kyselá jablka překrájíme na kusy se slupkami. Vyjmeme jadřince a povaříme. Rovněž očištěné celé šípky uvaříme do měkka a společně s jablky na strojku umeleme. Zahustíme postupným sypáním cukru a dovaříme. Naplněné sklenice dáme do trouby oschnout a povážeme dvojitým celofánem.
Zdroj obrázku: iDnes.cz

Nech si chutnat!!!


Vánoční šípkový likér


SUROVINY:
0,5 kg šípků, 5 hřebíčků, balíček celé skořice, 5 hřebíčků, badyán, kůru z pomeranče, 1l hruškovice, 30 dkg cukru, 3 dl vody. 

POSTUP:
Šípky zbav stopek a bubáků, dej do láhve a zalij alkoholem. Přidej koření a kůru. Nech 3-5 týdnů stát. Cukr svař ve vodě a nech vychladnout. Šípky přeceď, přidej cukrovou vodu a promíchej. Slij do lahví.
Zdroj obrázku: i60.cz

Nech si chutnat!!!


Šípkové víno s kořením


SUROVINY:
0,5 kg cukru, 0,5 litru očištěných šípků, 3 celé hřebíčky, kuličky nového koření, svitek celé skořice,

POSTUP:
Svař cukr v litru vody a vychladlým nálevem zalij očištěné šípky ve sklenici. Tu zakryj zdvojeným pergamenovým papírem a zavaž. Za týden přidej hřebíčky, nové koření a skořici. Sklenici opět zakryj a nech 3 měsíce stát na chladném tmavém místě. Během té doby musí všechny šípky klesnout ke dnu a víno musí být čiré. Přečerpej víno do vypařených lahví a nech ustát.
Zdroj obrázku: iReceptar.cz

Nech si chutnat!!!


Šípkový sirup s mátou a rakytníkem


SUROVINY:
150 g šípků, 50 g máty peprné, 50 g rakytníku, 1 l vody, 3 citrony, cukr.

POSTUP:
Rozdrcené šípky s rakytníkem, omytými citrony nakrájenými na kolečka a mátou vlož do hrnce s vodou a nech stát přes noc. Druhý den pomalu zahřej asi na 80°C a přeceď přes jemné sítko. Nakonec přidej cukr a přiveď k varu. Horký slij do lahví a zazátkuj. Lahve polož na 10 min do vodorovné polohy, tím zabráníš infekci z víček. Uchovávej v temnu.
Zdroj obrázku: cookidoo

Nech si chutnat!!!


Šípkový med za studena


SUROVINY:
1 kg očištěných a umytých šípků, med. 

POSTUP:
Očištěné a stopek zbavené šípky nasyp do mixéru a zalij vodou, aby byly všechny ponořené. Rozmixuj dohladka. Přes plátýnko/bavlněnou plenu přeceď šťávu do sklenice. Vzniklou šťávu smíchej s medem v poměru 1:1. Sirup skladuj v lednici v uzavřené sklenici. 
Zdroj obrázku: Bylinky pro všechny.cz

Nech si chutnat!!!


Šípkový čaj


SUROVINY:
Hrst rozdrcených šípků

POSTUP:
Šípky vylouhuj přes noc v 0,5 litru vody. Přiveď směs téměř k varu (80°C) a nech 20 min táhnout. Výluh sceď přes plátýnko/kávový filtr. Scezené šípky zalij 0,5 l vody a proces zopakuj. Výluh bude mít sytější barvu. Slij k prvnímu výluhu.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Šípková rybízová marmeláda


SUROVINY:
1 kg šípků, 1 l vody, citron, 1 kg cukru, 250 g červeného rybízu, 1/2 citronu, lžička mleté skořice. 

POSTUP:
Šípky očisti, rozpůl, zalij vodou a vař 15-20 min, poté propasíruj přes plátno, přidej červený rybíz, pomerančovou kůru i šťávu, skořici a šťávu citronovou. Vše povař 10 min. Přisyp cukr do zhoustnutí. Naplň do skleniček, které zavař 20 min při 80°C.
Zdroj obrázku: NejRecept.cz

Nech si chutnat!!!


Šípky v rumu


SUROVINY:
1 kg šípků, 50 dkg cukru, 1/4 l rumu, svitek celé skořice 

POSTUP:
Očištěné, omyté a rozpůlené šípky (bez jader a chloupků) nasyp do vařící vody a uvař doměkka. Dej na síto odkapat. Na 1 kg šípků vař ve 1/4 l vody 50 dkg cukru. Vychladlý roztok nalij na šípky. Čtvrtý den šípky vyber, šťávu znovu povař, vhoď šípky, nech jen jednou přejít varem a hned je odstav a nech vychladnout. Potom šípky vyber sběračkou, dej do lahví, do šťávy přidej 1/4 l rumu a celou skořici, zamíchej a nalij na šípky. Dobře pováž navlhčeným dvojitým celofánem. Při delším užívání snižuje množství cholesterolu v krvi.
Zdroj obrázku: Varime-Doma.cz

Nech si chutnat!!!


Šípková omáčka ke zvěřině


SUROVINY:
0,7 l suchého bílého vína (typu Ryzlink), 0,7 l smetany, 4 ks hřebíček, 1 KL cukru, pepř, sůl, citronová šťáva, 3 PL protlaku ze šípků a 2 PL rajského protlaku. 

POSTUP:
Víno svař s cukrem a hřebíčky. Pomalu přimíchej rajský a  šípkový protlak. Přidej citronovou šťávu, osol, opepři a zalij smetanou. Zlehka míchej do zhoustnutí. Před podávání hřebíček vyjmi. Omáčka je vhodná ke zvěřině s houskovým knedlíkem.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!