Celozrnné dýňové lívance s javorovým sirupem
SUROVINY:
šálek celozrnné mouky, lžičku kypřicího prášku, 1/2 lžičky mleté skořice, špetku soli, špetku muškátového oříšku, šálek mléka, 3 lžíce dýňového pyré, 2 lžíce javorového sirupu, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 2 lžíce ghí.
POSTUP:
Smíchej sypké suroviny, poté přidej vejce, olej, mléko, sirup, vanilkový extrakt a nakonec dýňové pyré. Lívance smaž na lžičce kokosového oleje a podávej s javorovým sirupem, popř. bílým jogurtem.
Zdroj: ?
Nech si chutnat!!!
Omeleta s dýní, šalvějí a sýrem
SUROVINY:
olivový olej 1 PL, cibule červená 1 ks (malá, na jemno), dýně 600 g (dužina, na kostičky), šalvěj 1 hrst (lístky, nahrubo), vejce 6 ks (zlehka pošlehané), sýr 100 g (tvrdý, nastrouhaný, typ ementál), sůl, pepř.
POSTUP:
Gril v troubě předehřej na střední teplotu. Olej rozehřej na pánvi, vsyp cibuli, dýni a šalvěj. Opékej na středním plameni, až vše zvláční a začne zlátnout cca 10 minut. V misce promíchej vejce se sýrem, osol a opepři a směsí zalij zeleninu. Dej vejcím asi 5 minut na to, aby se usadila; trochu jimi zahýbej. Jakmile bude omeleta zespoda pevná, ale navrchu ještě polotekutá, vlož ji krátce pod gril, aby se zapekla i shora. Nech chvíli v pánvi dojít, pak vyklop na talíř a podávej rozkrájené na řezy.
Zdroj: ?
Nech si chutnat!!!
Jáhlová kaše s medem a oříšky
SUROVINY:
300 g jáhel, 1 l rostlinného mléka, trochu soli, 1 sáček vanilkového cukru, med, máslo, skořici, kakao a strouhané oříšky na podávání.
POSTUP:
Jáhly proper, případně spař horkou vodou a nech odkapat v sítu. Pak je zalij rostlinným mlékem, osol, přidej vanilkový cukr a na mírném ohni vař do měkka. Hotové jáhly doslaď medem, rozděl do misek, poklaď plátky másla, posyp skořicí, kakaem a strouhanými oříšky. Pokud chceš, můžeš ještě ozdobit ovocem a ihned podávej.
Zdroj: ?
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
450 g hladké mouky, 30 g droždí, 180 g pyré z dýně Hokaido, 110 ml vlažného mléka, 100 g cukru krupice, 30 ml oleje, 1 celé vejce, 3 g skořice, 3 g kardamomu. Na náplň: 50 g rozpuštěného másla, 100 g třtinového cukru, 2 lžičky skořice, 1/4 lžičky kardamomu.
POSTUP:
Do větší misky si dej vlažné mléko, rozdrob do něj droždí, přidej 2 lžíce cukru, lžíci mouky. Vše promíchej a nech na teplém místě 20 min vzejít kvásek. Do mísy, ve které budeš zadělávat těsto dej mouku, zbytek cukru, dýňové pyré (to si připrav upečením vydlabané hokaido dýně na 200°C asi 35-40 min), vejce, olej, skořici, kardamom a vzešlý kvásek. Těsto, pokud máš kuchyňský robot nech hákem zpracovávat asi 10 min. Pokud robot nemáš, těstu věnuj alespoň 15 min práce :). Poté těsto přikryj utěrkou a nech 70 min kynout. Po vykynutí si posyp pracovní plochu hladkou moukou, těsto na ni zlehka propracuj a vyválej na obdélník cca 45×55 cm. Ten potři rozpuštěným máslem a posyp třtinovým cukrem, který smíchej se skořicí. Těsto s náplní sroluj a z těsta odkrajuj stejné kusy. Troubu si rozpal na 180°C. Kulatou formu o průměru 24 cm vylož pečícím papírem a šneky krájej a skládej s rozestupy vedle sebe. Z uvedeného množství uděláš 8-9 šneků. Šneky přikryj čistou utěrkou a nech je ještě na 20 min dokynout. Po dokynutí dej šneky do rozehřáté trouby a peč 25 min.
Zdroj: ?
Nech si chutnat!!!
Červená pšenice s dýní, brusinkami a vlašskými ořechy
SUROVINY:
červená pšenice 200 g, vývar zeleninový 750 ml, dýně (malá hokaido, na kostičky), olivový olej 30 ml + 2 lžíce, sůl, pepř, cibule, česnek stroužek, sušené brusinky 50 g, vinný ocet červený lžíce, citronová kůra z 1/2 citronu, římský kmín 1/4 lžičky, kardamom 2 špetky, skořice 2 špetky, citronová šťáva 30 ml, pomerančová šťáva 30 ml, zázvor lžička, vlašské ořechy 50 g (opražené, nasekané), petrželka 2 lžíce.
POSTUP:
Pšenici uvař podle návodu na obalu (namísto vody ale použijte vývar), aby byla al dente (cca 30 minut). Pak sceď. Mezitím předehřej troubu na 200°C. Dýni na plechu pokrop 1 lžící oleje, osol a opepři. Upeč doměkka, aby začala hnědnout (asi 20 minut, podle velikosti kousků). V pánvi rozehřej 1 lžíci oleje na středním ohni a 3–4 minuty opékej cibuli a česnek. Brusinky zalij v misce teplou vodou, aby byly sotva ponořené, přidej ocet. Nech stát 10 minut, sceď. V misce prošlehej 30ml olivového oleje, citronovou kůru, římský kmín, kardamom, skořici, citronovou a pomerančovou šťávu a zázvor. Do teplého zrní zamíchej zálivku, brusinky, ořechy. Jemně vmíchej upečenou dýni. Podávej teplé nebo při pokojové teplotě, posypané petrželkou.
Zdroj: ?
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
400 g dýně (Hokkaido), 300 g polohrubé mouky, 200 g Hery, 150 g sýru typu ementál, 100 g šunky, 100 ml mléka, 1/2 svazku tymiánu, 2 lžičky prášku do pečiva, 1/2 lžičky soli, 4 vajíčka, tuk na vymazání, mouka na vysypání formy.
POSTUP:
Nastrouhej dýni nahrubo a sýr a šunku nakrájej na kostky. Tymián umyj, vytřepej do sucha a zbav listí. Troubu předehřej na 180°C (horkovzdušnou na 160°C). Bábovkou formu vytři Herou a vysyp moukou. Pomocí ručního mixéru vyšlehej Heru a sůl do krémové konzistence, přidej postupně vejce, mouku a prášek do pečiva s postupným přiléváním mléka, následně přidej nastrouhanou dýní a tymián, nakonec přidej šunku a sýr. Hotové těsto nalij do formy a peč v troubě cca 60 minut na suchou špejli. Bábovku po vytažení z trouby nech vychladnout, pak ji vyklop z formy.
Zdroj: ?
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
260 g hladké mouky, lžička jedlé sody, 2 lžičky kypřícího prášku, 1/2 lžičky soli, 2 lžíce skořice, 4 vejce, 250 g cukru třtinového, 240 ml rozpuštěného másla, 100 g najemno mletých vlašských ořechů, 350 g najemno nastrouhané dýně*, semínka z vanilkového lusku, máslo a strouhanka na vymazání formy.
POSTUP:
Vejce vyndej z lednice a nech hodinu stát v pokojové teplotě. Troubu předehřej na 160°C. Formu na bábovku vymaž tukem a vysyp strouhankou. V míse smíchej mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, koření. Vejce šlehej minutu, poté natřikrát zašlehej postupně cukr a vyšlehej do pěny asi 9 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že líně stékají ze stěrky a barva je světlá. Pomalu za stálého šlehání přilévej máslo a vanilku. Nakonec pomocí stěrky ručně vmíchej moučnou směs, ořechy a dýni. Těsto nalij do připravené formy a dej péct do vyhřáté trouby na 45–60 minut – na suchou špejli. Až bude bábovka upečená, vyndej z trouby a počkej 3 minuty. Poté na otevřenou část polož talíř a pomocí utěrky a obou rukou ji na něj překlop. Po vychladnutí ji polij polevou - smíchej moučkový cukr s trochou smetany, rostlinného mléka či šťávou.
Zdroj: ?
Nech si chutnat!!!