Houboráky – bramboráky s houbami
SUROVINY:
400 g čerstvých hub, 400 g brambor, 2 ks vejce, 100 g hladké mouky, 5 stroužků česneku, 1/4 lžičky mletého kmínu, 1 lžíce majoránky, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 1 kousek sádla
POSTUP:
Pokrájej houby na malé kousky a 10 minut restuj na troše sádla či másla, než se odpaří voda.
Během restování osol a poté nec vychladnout na pokojovou teplotu.
Brambory nastrouhej najemno, v cedníku z nich vymačkej přebytečnou šťávu, přidej vychladlé houby, vejce, prolisovaný česnek, špetku kmínu, malou lžičku soli, čerstvě mletý pepř, majoránku (sušené lžíci, čerstvé klidně hrst), mouku a umíchej těsto.
Ve velké pánvi rozehřej pořádnou vrstvu sádla či oleje a pozvolna na ní smaž menší placičky.
Na papírové utěrce z nich nech odsát přebytečný tuk a podávej jen tak nebo třeba s kysaným zelím.
Z uvedeného množství se bohatě najedí dvě osoby.
Zdroj: ProŽeny.cz
Nech si chutnat!!!
Houbová paštika s ořechy a vínem
SUROVINY:
Na paštiku: 50 g másla, 3 ks šalotky, 400 g čerstvých hub, 4 stroužky česneku, 100 ml bílého vína, 1 lžička soli, 1/2 lžíce čerstvého tymiánu, 80 g vlašských ořechů, 1/4 lžičky pepře.
Na želé: 4 lžíce brusinkové marmelády, 1 lžíce želatiny.
POSTUP:
Nasucho na pánvi opraž vlašské ořechy nebo mandle. Najemno pokrájené šalotky (případně jednu velkou cibuli) nech zesklovatět na másle nebo olivovém oleji, přidej nasekané houby a plátky česneku a chvilku restuj.
Zalij vínem a nech odpařit. Osol, přidej půl lžičky sušeného nebo celou lžičku čerstvého tymiánu a ořechy a za občasného míchání vař do změknutí (20 až 30 minut).
Dochuť čerstvě mletým pepřem a tyčovým mixérem přímo v hrnci rozmixuj dohladka. Rozděl do čistých skleniček.
Džem s trochou vody přiveď k varu, rozmíchej v něm želatinu a nalij na uhlazenou paštiku.
Želé můžeš připravit i z čerstvých brusinek – jednoduše je povař se zhruba stejným množstvím cukru do změknutí.
Nech zatuhnout v chladu a poté do pěti dnů spotřebuj.
Zdroj: ProŽeny.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
5 hrstí nakrájených lesních hub, 1 červenou cibuli, velký stroužek česneku, 50 ml vody, 2 velké lžíce (přepuštěného) másla, koření dle chuti sůl, pepř, drcený kmín, bylinky dle chuti pažitka, oregano.
POSTUP:
Do pánve si dej rozehřát lžíci přepuštěného másla a na něm krátce orestuj na jemno nakrájenou cibuli.
Po minutě přidej nakrájené houby, koření a na hrubo překrájený česnek. Restuj dvě minuty.
Přidej další lžici másla a houby odhrň na polovinu pánve. Tuk nech rozehřát spíš na volném prostoru a tam dej opéct dva krajíce chleba z obou stan do lehce zlatava.
Houby nezapomeň občas promíchat.
Opečené topinky dej stranou. Houby podlij trochou vody, přihoď oregano a tymián a nech 5 minut pod pokličkou dusit.
Pokličku dej stranou, bylinky vyndej a nech houby opět trochu opéct do zlatova.
Houby zalij rozšlehanými vejci a pečlivě míchej asi jen půl minuty, aby nebyly vejce příliš suché.
Poté dej pánev stranou a ihned podávej. Houbovou smaženici s vejci navrstvi na opečený chleba a posyp nakrájenou pažitkou.
Zdroj: Houbička v kuchyni.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
máslo 120 g, slané krekry 250 g, parmazán 50 g, slunečnicový olej 3 lžíce + na vymazání formy, cibule 1 ks, houby 300 g, česnek 2 stroužky, zakysaná smetana 180 g, krémový sýr (plnotučný) 225 g, vejce 3 ks, čedar 180 g, bylinky (sušené - tymián, oregano) 1 lžička, sůl, pepř (čerstvě namletý), pažitka (na ozdobu).
POSTUP:
Troubu předehřej na 180°C. Formu o průměru 20 cm s odepínacími stěnami vymaž olejem, dno a stěny vylož papírem na pečení.
Máslo rozehřej a sušenky nadrť. V míse je promíchej s rozehřátým máslem a nastrouhaným parmazánem, vsyp do připravené formy a upěchuj po dně.
Dej na nejméně 30 minut do ledničky. Ve velké pánvi rozehřej olej a při nižší teplotě smaž na jemné plátky nakrájenou cibuli, až zvláční a začne trochu hnědnout, asi 8 minut.
Děrovanou naběračkou ji přesuň do mísy. V pánvi teď při vyšší teplotě smaž očištěné a na plátky nakrájené houby, až začnou zlátnout, na závěr k nim vmíchej rozetřený česnek a smaž ještě 1 minutu.
Nech vychladnout.
V míse lehce prošlehej zakysanou smetanu s krémovým sýrem, vejci, nastrouhaným čedarem a bylinkami.
Nakonec vmíchej osmaženou cibuli a houby a směs osol a opepři.
Přesuň na vychlazený korpus, povrch uhlaď a koláč peč na plechu vyloženém alobalem asi 45 až 50 minut, až náplň zezlátne a zpevní.
Vyndej z trouby a koláč nech chladnout ve formě ještě asi 30 minut, pak ho teprve vyndej. Podávej posypaný nakrájenou pažitkou.
Zdroj: Fresh.iPrima.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Máslo 25 g, Cibule 1 ks, Sůl, Česnek 1 stroužek, Olej slunečnicový 1 lžička, Houby čerstvé 350 g, Petržel hladkolistá 1 hrstka, Smetana na vaření 100 ml, Kmín celý 1 lžička, Listové těsto 400 g, Vejce 1 ks.
POSTUP:
Máslo a olej rozpal v pánvi, přidej cibuli, opékej 5 minut, a pak vmíchej česnek, houby, osol a po dalších 5 minutách vmíchej petrželku a smetanu a sejmi z ohně.
Troubu předehřej na 200°C. Formu na minimuffiny vymaž máslem a vylož kolečky vykrojenými z těsta. Dovnitř rozděl houbovou směs, okraje potři vejcem, přiklop pokličkami z těsta, přimáčkni k sobě, potři zbytkem vejce, posyp kmínem a peč 25 až 30 minut.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Na těsto: 250 g hladké mouky, 150 g másla, špetka soli, hladká mouka na posypání a vysypání, máslo na vymazání.
Na houbovou směs: 2 cibule, 1 stroužek česneku, 250 g směsi čerstvých hub, 2 lžíce olivového oleje, sůl podle chuti, mletý pepř podle chuti, 200 ml 33% smetany, 1 lžíce zakysané smetany, 1 lžíce mléka, 80 g strouhaného sýra, 3 vejce, špetka muškátového oříšku.
POSTUP:
Smíchej mouku, máslo, špetku soli, 3 lžíce studené vody a uhněť těsto.
Zabal ho do potravinové fólie a nech 30 minut uležet v lednici.
Poté těsto rozválej na pomoučněném vále a vylož jím máslem vymazanou a moukou vysypanou formu.
Oloupanou cibuli a česnek nakrájej na kostičky, očištěné houby na plátky a orestuj je na rozehřátém oleji.
Poté osol a opepři. Směs nech vychladnout.
Mezitím vyšlehej oba druhy smetany, mléko, polovinu sýra a vejce.
Ochuť solí, pepřem a špetkou muškátového oříšku. Zbytek sýra vylož na těsto, přidej houbovou směs, zalij ochucenou smetanou a peč v předehřáté troubě při 200°C asi 50 minut.
Před podáváním lze posypat třeba čerstvou řeřichou.
Zdroj: iDnes.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Směs hub 500 g, Olej olivový 1 lžíce, Česnek 1 stroužek, Tymián čerstvý lžička, Sůl, Pepř, Listové těsto 1 ks, Zakysaná smetana 1 ks, Máslo 40 g
POSTUP:
Troubu předehřej na 200°C. Máslo a olej rozpal v pánvi. Přidej houby a špetku soli a opékej je 3 minuty, aby houby začaly měknout.
Poté vmíchej česnek a tymián a opékej, aby houby změkly a odpařila se z nich veškerá tekutina.
Vše dobře osol a opepři a nech zchladnout. Pak houby rozděl do zapékacích misek, překryj vždy kouskem těsta, lehce jej přitlač, zejména pak kolem okraje a dej na 20–25 minut péct dozlatova.
Vyndej z trouby, nech 3 minuty stát, pak vždy přiklop talířem a rychle obrať. Servíruj při pokojové teplotě, nejlépe se zakysanou smetanou.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!