Zelené večeře


Špenátové scones


SUROVINY:
50 + 30 g baby špenátu, 50 ml mléka, 160 g hladké mouky, lžička kypřicího prášku do pečiva, Větší špetka soli, špetka třtinového cukru, Bylinky (1 lžička nakrájeného tymiánu/lžíce nakrájeného medvědího česneku nebo bazalky či kopřivy), 40 g másla.

POSTUP:
50 g špenátu zalij horkou vodou, rychle slij do cedníku a přendej do ledové vody. Promíchej, aby se špenát zchladil a poté opět sceď. Špenát vyždímej a nakrájej najemno. Zbylý špenát rozmixuj s mlékem. V míse smíchej 160 g mouky s kypřicím práškem, solí a cukrem. Přidej najemno nakrájený špenát a bylinky. Také přidej na kostičky nakrájené máslo a prsty zapracuj do mouky. Do moučné směsi vlij špenátové mléko a vařečkou promíchej. Poté těsto překlop na pracovní plochu a zpracuj, dokud nebude kompaktní a pružné. Pokud je to třeba, přisyp malinko mouky. Utvoř z těsta bochánek. Plech vylož pečicím papírem a lehce pomoučni. Na plech přendej bochánek těsta a vytvarujte z něj plochý, rovnoměrně silný kruh o průměru 15 cm. Čistým nožem rozkroj na šestiny. Opatrně od sebe kousky odděl, aby měly kolem sebe dost prostoru při pečení. Peč při 180°C 20 – 25 minut. Po upečení nech vychladnout. Podávej s různými pomazánkami, tvarohem, bylinkami, uzeným lososem, zeleninou, prosciuttem, vejci atd.
Zdroj: Zdrave zivena.cz

Nech si chutnat!!!


Kuřecí vývar s bylinkovými nočky


SUROVINY:
Suroviny na polévku: 1l kuřecího vývaru, Čerstvá zelenina: růžičková kapusta, brokolice, kořenová zelenina.
Suroviny na nočky: ½ vejce – 25g, 50g tuhého tvarohu, 5g rozpuštěného másla, 25g najemno nasekané střídky z bílého pečiva – nejlépe z toastového chleba (rozmixované nožovým mixérem), lžíce nasekaných bylinek (oregano, bazalka, tymián…).


POSTUP:
Zeleninu vcelku vlož do vroucí osolené vody a uvař. Uvařenou zeleninu ihned zchlaď ve studené vodě. Suroviny na nočky propracuj a nech 5minut odležet. Brokolici nakrájej na malé růžičky, kořenovou zeleninu na kostičky. Zeleninu vlož do vývaru a prohřej na velmi mírném plameni. Z těsta vykrajuj nočky pomocí dvou čajových lžiček, které si namoč ve vodě. Nočky vlož do vroucí osolené vody a vař 3 minuty. Nočky vyjmi a vlož do studené vody, aby se zatáhly. Vyjmi z vody a vlož na talíř. Zalijeme polévkou.
Zdroj: Zdravezivena.cz

Nech si chutnat!!!


Bazalkovošpenátové noky


SUROVINY:
Špenát čerstvý 300 g, Bazalka čerstvá 1 svaz., Česnek 1 strouž., Mouka hladká 100 g, Tvaroh polotučný 140 g, Vejce 2 ks, Parmazán 100 g, Muškátový oříšek, Olej olivový, Pepř, Sůl, Rukola.

POSTUP:
Špenát dej do větší mísy a přelij vroucí vodou. Nech 2 minuty stát, pak sceď a důkladně vyždímej. Nech zchladnout, znovu vyždímej a najemno nasekej. Špenát smíchej s bazalkou, česnekem a vykapaným tvarohem, moukou, vejci a parmazánem. Přidej špetku muškátového oříšku a podle chuti sůl a pepř. Směs dobře promíchej a pak z ní vytvoř noky velikosti vlašského ořechu a na 30 minut dej do lednice. Vodu přiveď k varu a nasyp do ní knedlíčky. Až vyplavou k povrchu, vař je ještě minutu. Podávej je pokapané olejem, ozdobené rukolou.
Zdroj: Albert

Nech si chutnat!!!


Špenátový koláč se sýrem


SUROVINY:
Těsto: 120 g celozrnné hladké mouky, 80 g hladké mouky, 80 g másla pokrájeného na menší kousky, ½ lžičky soli, vejce, 2 lžíce vody.
Náplň: 200 g špenátu, 2 vejce, 100 g smetany ke šlehání, 120 g čerstvého sýra (Lučina), stroužek česneku, Hrst bazalkových listů, Sůl.
Na ozdobení: Čerstvý kozí sýr, Bylinky a květiny.


POSTUP:
Obě mouky promíchej spolu se solí a kousky másla. Přidej vejce a začni těsto. Během zpracování přidej vodu. Vypracované těsto zabal do potravinářské fólie a nech 2 hodiny v lednici uležet. Na pomoučené pracovní ploše rozválej obdélník. Vylož těstem formu. Dno několikrát propíchej vidličkou. Formu s těstem vylož alobalem a vysyp luštěninami. Peč při 210°C 10 minut. Poté sejmi alobal s luštěninami a peč dalších 5 minut při 170°C. Do předpečeného korpusu rozetři náplň. Náplň: nejprve zalij špenát vroucí vodou. Ihned ho přeceď a propláchni ledovou vodou. Špenát vyždímej a vlož do mísy. Přidej vejce, smetanu, kozí sýr, bazalku, najemno pokrájený česnek a trochu soli. Rozmixuj směs tyčovým mixérem. Naplněný korpus vlož do trouby a při 170°C pečte, dokud bude náplň pevná a nebude se uprostřed vlnit. Bude to trvat asi 25 minut. Poté nech koláč vychladnout a zdob pomocí řezané trubičky sýrem, bylinkami a kytičkami.
Zdroj: Zdravezivena.cz

Nech si chutnat!!!


Zapečený koláč z červené řepy se špenátem


SUROVINY:
3 vajíčka, 2 lžíce mléka, mořskou/himalájskou sůl, mletý pepř, červenou řepu (asi 100 g), lžíci oleje, cibuli, lžičku sušených/čerstvých lístků tymiánu, 2 lžičky balzamika, 2 lžičky medu, hrst čerstvého špenátu, 25 g balkánského sýra, sezamová a slunečnicová semínka na posyp.

POSTUP:
Troubu předehřej na 170˚C. Vajíčka důkladně rozšlehej s mlékem a dochuť solí a pepřem. Odlož bokem. Červenou řepu nastrouhej najemno. Spodek pekáče vylož papírem na pečení a rovnoměrně na něj ulož řepu. Na pánev dej olej a nadrobno nakrájenou cibuli, tymián, ocet a med. Smaž, dokud cibule nezměkne, asi 5 minut. Vmíchej špenát, aby zvadl. Cibulovou směs nalij do vaječné směsi a promíchej, aby se spojily. Nalij na řepu a potom posyp sýrem a semínky. Peč 30 minut. Před krájením nech chvilku vychladnout. Podávej se zeleninou nebo salátem, toipinkou...
Zdroj: fitshaker.cz

Nech si chutnat!!!


Jednoduché zapékané kuřecí


SUROVINY:
500 g kuřecích prsou, 4 lžíce olivového oleje, lžičku mleté červené papriky, mořskou/himalájskou sůl, lžíci sójové omáčky, cibuli, 250 g žampiónů, 125 g čerstvého špenátu (může být i víc), lžičku tymiánu, lžičku italského koření, ½ hrnku vývaru nebo vody, 2x 125 g mozzarelly.

POSTUP:
Troubu předehřej na 180˚C. Kuřecí prsa libovolně nakrájej - kostky, nugetky nebo tenčí řízky. V pánvi rozpal 2 lžíce olivového oleje a osmaž kuřecí maso, které ochuť mletou červenou paprikou, solí a sójovou omáčkou. Smaž 5 minut. Vyndej a vlož do pekáče i se šťávou. V té samé pánvi si na olivovém oleji dozlatova osmaž cibuli nakrájenou na proužky. Přidej nakrájené žampióny a dus 5 minut. Přidej špenát a dus, dokud nezmenší objem. Okořeň tymiánem, italským kořením a osol. Směs vyndej a navrstvi na osmažené maso. Zalij vývarem. Nakonec přidej nakrájenou mozzarellu a peč 15–20 minut nebo dokud není sýr křupavý.
Zdroj: fitshaker.cz

Nech si chutnat!!!


Slaná ovesná kaše s houbami, špenátem a ztraceným vejcem


SUROVINY:
ovesné vločky 150 g, šalotka 1 ks, česnek 1 stroužek, žampiony 5 ks, špenát hrst, pažitka hrst, tvrdý sýr (strouhaný) 50 g, olivový olej, sůl, čerstvě namletý pepř
Ztracená vejce: vejce 2 ks, ocet 1 lžíce.


POSTUP:
Vločky propláchni, zalij horkou vodou a nech přikryté 10 minut změknout. Na pánvi na oleji orestuj šalotku s pokrájenými žampióny a utřeným stroužkem česneku. Vločky přidej ke směsi a zasyp sýrem. Osol a opepři podle chuti. Takto připravené vločky podávej s čerstvou pažitkou, špenátem a ztraceným vejcem, které si připravíte ve vroucí vodě se lžící octa.
Zdroj: PrimaFresh.cz

Nech si chutnat!!!