Hamburger Dvouručák a okurková salsa
SUROVINY:
Burger: balení hovězího burger steaku Dvouručák Albert, velké rajče, 100 g plátkového sýru, ledový salát, housky na burgery.
Okurková salsa: lžíce kopru, 6 kyselých okurek, půl červené cibule, lžíce citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, lžíce olivového oleje, sůl, pepř.
POSTUP:
Okurky nech okapat, a poté je nakrájej nadrobno. Červenou cibuli nakrájej najemno. Obojí vlož do misky nebo větší sklenice a přidej kopr, citronovou kůru, citronovou šťávu a olej. Dochuť solí a pepřem a pořádně promíchej.
Nech odležet. Již připravené burgery vlož na gril. Griluj tak, aby uvnitř zůstaly šťavnaté, z každé strany postačí pár minut. Krátce před dokončením na ně polož z jedné strany plátek sýru, aby se rozpustil.
Housky rozkroj a opeč. Sestav burger: na spodní část housky dej okurkovou salsu, na ni maso se sýrem a na konec plátek ledového salátu a silnější kolečko rajčete. Na závěr přiklop vrchní částí housky.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
Těsto (dortová forma 20 cm v průměru), 4 vejce, 4 vrchovaté lžíce cukru (75g), 2 lžíce oleje, 4 vrchovaté lžíce polohrubé mouky (90 g), lžička prášku do pečiva, 2 rovné lžíce kakaa.
Krém: 150 g másla, 750 g tvarohu, 150 g moučkového cukru.
Poleva: 60 g vysokoprocentní (70%) hořké čokolády, 50 g másla, lžíce mléka, 1 lžíce moučkového třtinového cukru.
POSTUP:
Troubu zapni na 180°C (horkovzduch na 160°C). Odděl žloutky od bílků. Z bílků a špetky soli vyšlehej polotuhý sníh. Přidej všechen cukr a pokračuj ve šlehání, dokud není pevný sníh, který neteče a tvoří špičky.
Šlehej dál a po jednom přidávej všechny žloutky (každý nech šleháním propojit s bílkovým základem) a následně i olej.
Smíchej mouku, prášek do pečiva a kakao a opatrně přimíchej do vyšlehané vaječné směsi. Těsto nalij do dortové formy (vymazané a vysypané) a vlož do vyhřáté trouby.
Peč asi 15-20 minut. Po upeční nech vychladnout.
Krém: Změklé máslo vyšlehej s moučkovým cukem. Následně po lžičkách zašlehávej všechen tvaroh.
Piškotový korpus prokroj a potři 2 lžičkami marmelády (marmeládu není nutná, dort bude dobrý i bez ní), navrstvi polovinu krému. Přiklop druhou částí piškotu, navrch dej zbylý krém, uhlaď a nech asi hodinu vychladit v lednici.
Poleva: Máslo si rozpusť ve vodní lázni, přidej nalámanou čokoládu a rozmíchej v hladkou hmotu.
Přidej lžíci a půl mléka a míchej, dokud se všechno mléko nespojí s čokoládou. Trik s mlékem se dělá proto, že po něm je čokoláda hladká a při krájení se neláme.
Vmíchej do směsi jednu lžíci moučkového cukru. Polevu nalij na horní vrstvu tvarohového krému a stejnoměrně rozetři po celém dortu, na pár místech nech stéct z okrajů.
Pracuj rychle, protože poleva tuhne velmi záhy. Nech odležet v lednici do druhého dne nebo alespoň 4 hodiny.
Zdroj: Pradobroty.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
200 g hořké čokolády (70 %), 5 g másla, 75 ml vody, 3 vejce, 20 g cukru třtinového, lžička sušeného chilli, sůl, červené chilli paprička.
POSTUP:
Ve vodní lázni rozpusť 180 g čokolády s máslem a vodou. Metličkou rozmíchej v hladký krém. Odděl bílky a žloutky. Žloutky s cukrem a sušeným chilli ušlehej do pěny cca 3 minuty. Poté za stálého šlehání přilij čokoládový krém. Nech vychladnout. Z bílků se špetkou soli vyšlehej tuhý sníh, přimíchej do čokoládové směsi. Rozlij do skleniček a nech 3 hodiny v lednici ztuhnout. Ozdob nahrubo nastrouhanou čokoládou a tenkými nudličkami chilli papričky.
Zdroj: Albert.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
lžíce holandského kakaa, lžíce třtinového cukru, 100 ml vroucí vody, 1/4 lžičky mleté skořice, špetka mletého muškátového oříšku, 300 ml horkého mléka, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, špetka mletého chilli, 2 celé skořice, 2 kostky hořké vysokoprocentní čokolády.
POSTUP:
V malém kastrolku smíchej kakao a cukr a zalij vroucí vodou. Přiveď k varu a asi 2 minuty za stálého míchání svařuj. Stáhni plamen na minimum. Přidej mletou skořici a špetku muškátového oříšku (případně i mletého hřebíčku) a mléko a zhruba 5 minut nech mírně probublávat. Přidej vanilkový extrakt, špetku chilli. Aby byl výsledek vláčnější, vmíchej do hotového horkého nápoje kostičky hořké čokolády a nechte ji rozpustit. Můžeš podávat s tyčinkou skořice.
Zdroj obrázku: ReceptyOnline.cz
Nech si chutnat!!!