Kouzlo sklizně vína

0610
Sklizeň začala dožínkami a pokračuje svátkem Samhain.
Dnes je den oslavy sklizně hroznů. 
Červené víno často v rituální magii představuje krev. Krev je život. Popij dnes červeného vína a dej úlitbu Božstvu za svůj život. Podívej se zpět, jak jsi prožil/a rok a poděkuj za pokrok, který jsi udělal/a. Rituál prováděj nejlépe na zahradě, v přírodě. Použij květináč s hlínou, který lze používat pro domácí rituály. Dopřej si láhev červeného vína, který jsi doposud nezkusil/a. Tanči, zpívej a vyjdi si s přáteli na večeři. Nechť je dnešek dnem díků a radosti! A nech se tou radostí nést dál do budoucnosti!
Zdroj: stále se hledá :-(

INSPIRACE:


Cibulové čatní s portským vínem


SUROVINY:
1 kg červené cibule, 2 stroužky česneku, 70 g olivového oleje vhodného na vaření, 3 snítky tymiánu, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 7 lžic třtinového cukru nebo 5 lžic javorového sirupu, mořská sůl, čerstvě mletý pepř, (chilli), 250 ml vinného octa, 500 ml portského vína Ruby Porto
POSTUP:
Všechnu cibuli zbavte slupky, očistěte a nakrájejte na stejná kolečka široká přibližně 4 mm. Očistěte i česnek a nakrájejte jej na tenké plátky. Ve středním hrnci na rozehřátém oleji začněte cibuli i česnek restovat dokud nezavadnou a nezesklovatí. Do hrnce přidejte cukr, tymián, hřebíček, bobkový list, (chilli), pepř, sůl a ještě pár minut restujte. Poté stáhněte výkon a za občasného míchání pomalu vařte přibližně 30 minut, dokud se veškerá šťáva nezredukuje na konzistenci sirupu. Cibule bude pěkně měkká a voňavá po karamelu. Nyní přidejte zbylé ingredience, tedy portské víno a vinný ocet. Směs promíchejte a vařte na střední výkon, dokud se neodpaří 1/2 tekutiny. Tedy opět vznikne sirupovitá šťáva kolem cibule a pokud vařečkou vytvoříte cestičku na dně hrnce, bude se pomalu uzavírat. (Po vychladnutí každopádně ještě šťáva zhoustne.)Tato fáze bude trvat přibližně 25 minut. Hotový cibulový konfit bude mít krásnou mahagonovou barvu a příjemně pikantní chuť. Pomalé vaření je v tomto případě hlavním klíčem dokonalého výsledku. Servírovat jej můžete ihned a nebo uložit do sterilních sklenic a zavařit. V lednici vydrží 2-3 měsíce.
Zdroj: Kitchenette.cz

Nech si chutnat!!


Kachní rillettes na cibulce a portském víně


SUROVINY:
2 kachní stehna, 2 lžíce vepřového sádla, sůl, pepř, 2 snítky rozmarýnu, 1 cibule, 1 lžíce dijonské hořčice, 50 ml portského vína
POSTUP:
Kachní stehna osol a opepři. Vlož do zapékací misky spolu se sádlem a rozmarýnem, zakryj a peč při 100°C 3 hodiny. V kastrůlku rozpal lžičku výpeku a opeč na něm cibuli nadrobno dohněda. Podlij portským vínem a za stálého míchání nech odpařit. Z upečeného masa odstraň kůži, maso ober a vidličkou natrhej na tenčí vlákna. V misce postupně promíchávej se solí, pepřem, hořčicí, zkaramelizovanou cibulí a výpekem, tak aby bylo maso pěkně šťavnaté. Přendej do uzavíratelné sklenice a dolij výpekem. Podávej s tyčinkami z listového těsta nebo jiným pečivem. Uchovávej v chladu a spotřebuj do 3 dnů.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!


Opilé jahody v červeném víně


SUROVINY:
sklenice červeného vína, 2 lžíce medu, plná hrst jahod, pár lístků máty
POSTUP:
Nalij do sklenice víno (cca 2 dcl). Přidej med a promíchej. Přidej jahody nakrájené na malé kousky a lístky máty. Nechte přes noc naložené, ale výborné jsou i k okamžité konzumaci.
Zdroj: Čarujeme

Nech si chutnat!!


Svařené víno kořeněné s ovocem


SUROVINY:
750 ml kvalitního červeného vína, 500 ml jablečného džusu, 60 g třtinového cukru nebo poloviční dávku medu, 1 svitek skořice rozlomený napůl, 1 hvězdička badyánu, 2 lžíce likéru Cointreau, hrst mraženého lesního ovoce, menší červené jablko nakrájené na tenká kolečka
POSTUP:
Víno a jablečný džus vlij do kastrolu, přidej cukr, skořici a badyán. Na velmi mírném plameni zahřej, promíchej, aby se cukr rozpustil, a dál pomalu zahřívej tak 15 minut. Nevař. Těsně před podáváním vlij do vína likér Cointreau, přidej mražené lesní ovoce a plátky jablka.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!


Vinný čokoládový dort se svařákovým sirupem


SUROVINY:
Na korpus: 150 g másla, 120 g přírodního cukru, 60 g holandského kakaa, 150 g bílého jogurtu, 2 vejce, 250 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 250 ml červeného vína, 1 lžička instantní kávy.
Na krém: 100 g bílé čokolády, 180 ml smetany ke šlehání 30%, 250 g mascarpone, 1 ztužovač šlehačky. Na svařákovou polevu: 250 ml červeného vína Merlot/Portské..., 50 g přírodního cukru, 1 svitek skořice, 4 hlavičky hřebíčku, 2 kuličky nového koření, 1 hvězdička badyánu.

POSTUP:
Změklé máslo ušlehej s cukrem a solí do pěny, zapracuj vajíčka a jogurt, a nakonec do těsta vmíchej prosátou mouku, sodu a kakao. Zřeď vínem a přidej i lžičku rozpuštěné instantní kávy. Těsto rozděl do dvou forem o průměru 18-22 cm vyložených pečicím papírem a peč asi 35 minut při 180°C, nebo na suchou špejli. Nech vychladnout a každý korpus pak jednou prokroj. Mezitím (nebo klidně den předem) přelij rozlámanou čokoládu ohřátou smetanou a míchej do rozpuštění. Nech vychladnout. Poté ušlehej do tuha a opatrně vmíchej mascarpone a případně i ztužovač šlehačky, aby krém lépe držel. Další víno spolu s kořením a cukrem zprudka asi 15 minut povař, aby se tekutina zredukovala a vznikl hustý sirup. Sceď koření a nech vychladnout. Korpusy pomaž krémem. Těsně před podáváním ještě povrch pokapej kořeněným sirupem a je hotovo!
Zdroj: Pro ženy.cz

Nech si chutnat!!