Jihočeský Šmitec
pikantní pivní pomazánka s nivou, která má říz
SUROVINY:
niva 300 g, máslo (změklé) 150 g, plnotučný tvaroh 200 g, česnek 4 stroužky, červená cibule 1 ks, chilli paprička (podle chuti), drcený kmín lžička, mletá sladká paprika lžíce, pivo 100 ml, plnotučná hořčice lžíce, pepř (čerstvě namletý)
POSTUP:
Nastrouhej nivu nahrubo do mísy. Přidej změklé máslo, tvaroh, nadrcený česnek, najemno nakrájenou cibuli, drcený kmín, chilli papričku podle chuti, mletou papriku a lžičku hořčice.
Opepři a zalij malým množstvím piva. Vše důkladně promíchej, až vznikne krémová pomazánka. Hotový Šmitec nech uležet v lednici ideálně do druhého dne, aby se všechny chutě krásně propojily.
Zdroj: Fresh.iPrima.cz
Nech si chutnat!!!
Kuřecí stehna na medu a pivu
SUROVINY:
olej lžíce, kuřecí stehno (rozdělená napůl) 4 ks, cibule (větší, nakrájená na plátky) 2 ks, pivo 1/2 sklenice, sójová omáčka 2 lžíce, hrubozrnná hořčice lžíce, med lžíce, sůl, pepř (čerstvě namletý), hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce
POSTUP:
Ve velké silnostěnné pánvi nebo plochém kastrolu vhodném i do trouby rozehřej olej.
Vlož osolené a opepřené kousky kuřete a smaž je z každé strany 8 až 10 minut, až budou zlaté a téměř propečené.
Kuře vyjmi a nech stranou na teple. Do pánve vsyp cibuli, smaž ji asi 1 minutu, až zesklovatí.
Pivo prošlehej se sójovou omáčkou, hořčicí a medem, směs vlij do pánve a za občasného promíchání svař na mírném plameni, až zhoustne asi na polovinu.
Vlož kuře zpět do pánve a nech ho v předehřáté troubě na 180˚C asi 20 minut v omáčce dopéct a pak ihned podávej, posypané petrželkou.
Jako příloha se hodí jasmínová rýže nebo bramborová kaše.
Zdroj: FreshiPrima.cz
Nech si chutnat!!!
Starobavorské řízky s křenem
SUROVINY:
vepřové kotlety 500 g, křen 200 g, plnotučná hořčice 100 g, cibule 4 velké ks, světlé pivo 200 ml, sůl, pepř, hladká mouka (na obalení řízků), olej na smažení, brambory
POSTUP:
Kotletu naporcuj na šest plátků a pěstí ji z obou stran mírně naklepej. Brambory omyj, nakrájej na čtvrtky a vlož na pekáč.
Mírně je polij olejem, promíchej a dej péct na 20 minut do trouby 200°C. Křen očisti a nastrouhej na jemném struhadle.
Poté ho dej do misky a spolu s hořčicí, solí a pepřem promíchej.
Připravené řízky potři z obou stran hořčično-křenovou směsí a poté obal z obou stran v mouce.
Řízky smaž asi 4 minuty z obou stran na pánvi na oleji a poté hned přendej na pekáč, který vlož do trouby a řízky v něm nech odpočinout.
V této chvíli by měly být brambory již hotové. Proto otevři troubu, ať chvíli vyvětrá, sniž teplotu na 70°C a vlož do ní řízky.
Brambory zde mohou zůstat. Mezitím očisti cibuli, přepul ji a poté nakrájej na plátky.
Na čistou pánev nalij trochu oleje a cibuli na ní nech zesklovatět. Poté ji osol, opepři, zalij pivem a zprudka v pivu vař, dokud se tekutina nezredukuje na třetinu.
Řízky podávej přelité pivní cibulí s pečeným bramborem.
Zdroj: FreshiPrima.cz
Nech si chutnat!!!
Vinná klobása pečená se zeleninou na černém pivu
SUROVINY:
vinná klobása 600 g, rostlinný olej 2 lžíce, cibule (velké) 2 ks, uzená slanina 50 g, česnek 2 stroužky, červená paprika 2 ks, černé pivo 250 ml, krájená rajčata (konzervovaná) 100 g, kečup 2 lžíce, sůl 1 lžička, mletá uzená paprika 1 lžička, chilli vločky (nemusí být) 1/2 lžičky, pepř (čerstvě namletý), kváskový chleba (k podávání)
POSTUP:
Vinnou klobásu rozděl na 5 kousků, stoč šneky a zpevni je párátky.
Předehřej troubu na 200°C.
Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřej lžíci oleje a opeč šneky dozlatova z obou stran, poté je vyndej na talíř.
Do pánve vlij další lžíci oleje a přidej cibuli nakrájenou na proužky, slaninu na kostičky, česnek na plátky a červenou papriku na kostky.
Restuj, až cibule lehce zezlátne. Mezitím v misce prošlehej černé pivo, sekaná rajčata, kečup, sůl, pepř, uzenou papriku a chilli vločky, pokud chceš jídlo ostřejší.
Na orestovanou zeleninu polož šneky z klobásky a zalij omáčkou. Pečt asi 25 minut, až omáčka zhoustne. Podávejte s čerstvým chlebem.
Zdroj: Fresh.iPrima.cz
Nech si chutnat!!!
Křupavý smažený květák v pivním těstíčku s domácí tatarkou
SUROVINY:
Květák: hladká mouka 1½ hrnku, sůl 1 lžička, mletá uzená paprika 1 lžička, světlé pivo 330 ml, květák 2 hlávky, hladká mouka (na obalení), sůl (na ochucení mouky), pepř (čerstvě namletý, na ochucení mouky), řepkový olej (na smažení).
Tatarka: majonéza 1 hrnek, citronová šťáva 1 lžíce, kapary (nasekané) 3 lžíce, hladkolistá petržel (nasekaná) 2 lžíce, sůl, pepř (čerstvě namletý)
POSTUP:
Mouku, sůl, kypřicí prášek do pečiva a mletou papriku promíchej.
Přilij pivo a metličkou prošlehej, dokud se směs dokonale nespojí v hladké těstíčko.
Květák rozeber na růžičky a nejprve je obal v mouce ochucené solí a pepřem a poté v těstíčku.
Rozehřej velký hrnec s vyšší vrstvou oleje a květák v něm osmaž ze všech stran dozlatova a do křupava.
Růžičky květáku vyjmi z oleje a nech je okapat na mřížce nebo na papírových utěrkách.
Na tatarskou omáčku smíchej všechny ingredience a podávej ji se smaženým květákem.
Zdroj: Fresh.iPrima.cz
Nech si chutnat!!!