Sekaná s cuketou a mrkví
SUROVINY:
250 – 270 g cukety, 800 g mletého hovězího masa, 4 plátky celozrnného toustového chleba (100 g ) nebo 2 housky, středně velká mrkev,
2 jarní cibulky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 1 lžička tymiánu, ½ lžičky mletého nebo čerstvého jemně nasekaného rozmarýnu,
½ lžičky drceného kmínu, Hrst petrželky, Sůl, Čerstvě mletý pepř, Olivový olej
K podávání: Brambory, Pažitka.
POSTUP:
Cuketu nastrouhej nahrubo. V cedníku nech okapat. Mleté maso vlož do větší mísy.
Toustový chléb nebo housku natrhej na menší kusy, vlož do mixéru a nadrobno naseke.
Oloupanou mrkev nakrájej na drobné kostičky. Jarní cibulku nakrájej na tenké plátky.
Pečivo, zeleninu, vejce, prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn, kmín a najemno nakrájenou petrželku přidej k masu.
Cuketu ještě trochu vymačkej a přidej také do mísy. Ochuť solí a pepřem.
Směs dobře promíchej. Ochucené maso můžeš dát uležet na 30 – 60 minut do lednice.
Pokud nemáš tolik času, pusť se rovnou do tvarování šišky. Nejdříve vytři pekáč olivovým olejem a poté z masové směsi tvaruj dlouhou šišku.
Podlij vodou. Pekáč přiklop a vlož do trouby vyhřáté na 200°C. Peč celkem hodinu, přičemž po půl hodině přelij výpekem.
10 minut před koncem znovu přelij a nech odklopené, aby se sekaná pěkně opekla. Můžeš přepnout na režim horkého vzduchu.
Zabal do alobalu...Buď v kabičcce na svačinu do barelu nebo v alobalu ohřej večer u ohně.
Zdroj: zdravezivena.cz