Prší.... jedeme na jarní vodu!!!


Sekaná s cuketou a mrkví


SUROVINY:
250 – 270 g cukety, 800 g mletého hovězího masa, 4 plátky celozrnného toustového chleba (100 g ) nebo 2 housky, středně velká mrkev, 2 jarní cibulky, 2 vejce, 3 stroužky česneku, 1 lžička tymiánu, ½ lžičky mletého nebo čerstvého jemně nasekaného rozmarýnu, ½ lžičky drceného kmínu, Hrst petrželky, Sůl, Čerstvě mletý pepř, Olivový olej
K podávání: Brambory, Pažitka.


POSTUP:
Cuketu nastrouhej nahrubo. V cedníku nech okapat. Mleté maso vlož do větší mísy. Toustový chléb nebo housku natrhej na menší kusy, vlož do mixéru a nadrobno naseke. Oloupanou mrkev nakrájej na drobné kostičky. Jarní cibulku nakrájej na tenké plátky. Pečivo, zeleninu, vejce, prolisovaný česnek, tymián, rozmarýn, kmín a najemno nakrájenou petrželku přidej k masu. Cuketu ještě trochu vymačkej a přidej také do mísy. Ochuť solí a pepřem. Směs dobře promíchej. Ochucené maso můžeš dát uležet na 30 – 60 minut do lednice. Pokud nemáš tolik času, pusť se rovnou do tvarování šišky. Nejdříve vytři pekáč olivovým olejem a poté z masové směsi tvaruj dlouhou šišku. Podlij vodou. Pekáč přiklop a vlož do trouby vyhřáté na 200°C. Peč celkem hodinu, přičemž po půl hodině přelij výpekem. 10 minut před koncem znovu přelij a nech odklopené, aby se sekaná pěkně opekla. Můžeš přepnout na režim horkého vzduchu. Zabal do alobalu...Buď v kabičcce na svačinu do barelu nebo v alobalu ohřej večer u ohně.
Zdroj: zdravezivena.cz

Nech si chutnat!!!


Mrkvové kuličky ala mrkvový dort


SUROVINY:
200 g jemných ovesných vloček, 180 g najemno nastrouhané mrkve, 60 g javorového sirupu, 80 g polotučného tvarohu, 20 g kokosového tuku, ½ lžíce citronové šťávy, 2 lžičky vanilkové pasty, lžička mleté skořice, 70 g mandlové mouky, Kokos na obalení.

POSTUP:
Do mixéru vlož ovesné vločky, mrkev, sirup, tvaroh, rozpuštěný (ale zchladlý) kokosový olej, citronovou šťávu, vanilkovou pastu a mletou skořici a mixuj, dokud se ingredience nepropojí. Vznikne lepivější hmota. Zahusti mandlovou moukou a mísu zakryj fólií. Nech přes noc uležet. Z těsta vyvaluj kuličky a obaluj je ve strouhaném kokosu. Uchovávej v lednici v uzavíratelné krabičce. Spotřebuj do 3 dnů.
Zdroj: Zdravezivena.cz

Nech si chutnat!!!


Kuřecí karbanátky se sýrem a sušenými rajčaty


SUROVINY:
kuřecí prsa (nebo stehenní plátky) 500 g, sušená rajčata (naložená v oleji) cca 8 ks, tvrdý sýr 100 g, cibule (menší) 1 ks, česnek 2–3 stroužky, 1 vejce, kurkuma špetka, mletá sladká paprika lžička, hladkolistá petržel, panko strouhanka, olej, sůl, pepř.

POSTUP:
Maso umel na masovém strojku. Přidej nakrájená sušená rajčata, vejce, nahrubo nastrouhaný sýr, rozdrcený česnek, najemno nakrájenou cibuli, koření a posekanou petrželku. Osol a promíchej. Nech uležet hodinu v lednici. Ze směsi vytvaruj karbanátky, lehce je obal ve strouhance a vlož do pekáčku lehce potřeným olejem do trouby, potři olejem ze sušených rajčat a peč na 180°C dozlatova.
Zdroj: PrimaFresh.cz

Nech si chutnat!!!