Lívance 7x jinak


Lívance s mákem


SUROVINY:
300 ml polotučného mléka, 2 vajíčka, 3 lžíce medu (cca 30 g), lžíci kokosového oleje + na potření pánve, lžičku kypřicího prášku bez fosfátů, špetku mořské/himalájské soli, 2 lžíce máku (cca 30 g), lžíci kůry z citronu, 200-220 g špaldové hladké mouky, lžička skořice mleté.

POSTUP:
V misce metličkou promíchej mléko, vajíčka, med a kokosový olej. Přidej kypřicí prášek, sůl, mák, nastrouhanou citronovou kůru a špaldovou mouku a skořici. Nejprve přidej 200 g mouky a podle konzistence ještě přidej. Těsto nesmí být řídké, ale stále musí téct. Umíchej hladké těsto a na pánvi na lívance je peč na nižším stupni cca 3 minuty z každé strany. Na potření pánve použij kokosový olej.
Zdroj: fitshaker.cz

Nech si chutnat!!!


Jogurtovo-mrkvové lívance (vhodné i pro děti od 1 roku)


SUROVINY:
1 mrkev nastrouhanou najemno, 2 vajíčka, bílý jogurt, 1 dl mléka, 3 lžíce kokosového oleje, 100 g špaldové mouky, 20 g kokosu, lžičku prášku do pečiva bez fosfátů, trošku vanilky, lžičku medu.

POSTUP:
Suroviny smíchej v pořadí, jak je uvedeno výše. Pánev potři kokosovým olejem a lžící naber těsto a formuj lívance. Opeč z obou stran. Lívance podávej třeba s domácí marmeládou, ricottou (tvarohem, jogurtem) a ovocem.
Zdroj: fitshaker.cz

Nech si chutnat!!!


Banánové lívance


SUROVINY:
200 g pšeničné bílé mouky hladké, 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 30 g třtinového cukru, 2× větší banán, 200 ml polotučného mléka, 1× vejce velikost M, 15 g másla (rozpustit), lžička soli

POSTUP:
Ve větší míse smíchej mouku, prášek do pečiva, třtinový cukr a špetku soli. Banány oloupej a rozmačkej na kaši pomocí vidličky. Přidejte 200 ml mléka, vejce a rozpuštěné máslo a pořádně promíchej. Vzniklou směs nalij do mísy k mouce a smíchej. Nepřilnavou pánev rozehřej na mírném plameni. Lžící v pánvi z těsta tvaruj lívance a opékej na mírném plameni zhruba 2 minuty, dokud na povrchu nebudou bublinky, které po prasknutí udrží tvar a vytvoří tak dírku, kterou nezalije těsto. Takto je těsto dostatečně propečené a připravené na otočení. Poté lívance otoč a opékej další 1–2 minuty na mírném plameni. Hotové lívance rozděl do jednotlivých talířů a ozdob nahrubo nasekanými mandlemi, na kolečka nakrájeným banánem a medem.
Zdroj: 30minutvkuchyni.cz

Nech si chutnat!!!


Jablečné lívance


SUROVINY:
jablko (velké), vejce, ovesné vločky 1/3 hrnku, mletá skořice lžička, jedlá soda špetka, sůl špetka, ghí, javorový/čekankový sirup, čerstvé ovoce.

POSTUP:
Nakrájej oloupané jablko na malé kostičky, dej do mixéru (blenderu), přidej ovesné vločky, vejce, skořici, sůl a trošku jedlé sody. Vše rozmixuj na hladkou kaši. Z těsta tvořte na větší pánvi s troškou ghí malé lívance a opeč je z obou stran. Podávej se sirupem a čerstvým ovocem.
Zdroj: Fresh.iprima.cz

Nech si chutnat!!!


Nadýchané lívance ala suflé pancakes


SUROVINY:
2 × vejce M, 20 g krupicového cukru, lžíce bramborového škrobu, 40 g hladké mouky, lžička jedlé sody, lžíce plnotučného mléka, lžička vanilkového extraktu, rostlinný olej, kousek másla k podávání, čekankový sirup, lesní plody na ozdobu.

POSTUP:
Z bílků vyšlehej tuhý sníh. V půlce šlehání přidej cukr a na konci ručně vmíchej škrob. Mouku, sodu, mléko, vanilku a žloutky vyšlehej metličkou. Trochu sněhu vmíchej do žloutků metličkou, pak všechny žloutky velmi opatrně stěrkou promíchej se zbytkem sněhu. Horkou pánev pokrop olejem a vytři papírovým ubrouskem. Peč v kroužku z pečicího papíru (lze použít i kovový kroužek) na mírném plameni pod pokličkou. Do pánve dej vedle lívanců i lžičku vody, aby se udržela správná vlhkost. Po 4 minutách opatrně otoč a dopeč z druhé strany. Zdali jsou lívance hotové zjistíš špejlí. Pokud je po zapíchnutí do lívance suchá, je propečený. Z hotových lívanců sundej pečicí papír a podávej s kouskem másla, javorovým sirupem a dle chuti i čerstvým ovocem.
Zdroj: KuchyneLidlu.cz

Nech si chutnat!!!


Ricottové lívance


SUROVINY:
260 g hladké mouky, 30 g krupicového cukru, 250 g mléka, 130 g ricotty, 150 g kanadských borůvek, 2 celá vejce, žloutek, lžičku kypřicího prášku, 1/2 lžičky jedlé sody, lžíci vanilkového extraktu, 15 g citronové šťávy, kůru z citronu, špetku soli, olej na smažení.
K podávání: 200 g borůvek, 15 g třtinového cukru, 300 g bílého jogurtu, 1/3 lžičky mleté vanilky, ostružiny a kanadské borůvky k podávání, javorový sirup, pár lístků máty


POSTUP:
V jedné míse smíchej sypké suroviny – mouku, cukr, jedlou sodu, kypřicí prášek a sůl. V míse druhé smíchej mléko, vajíčka, žloutek, ricottu, citronovou šťávu i kůru a vanilkový extrakt, následně přidej směs sypkých surovin a pomocí metličky promíchej do hladkého hustého těsta. Nakonec stěrkou opatrně vmíchej borůvky. Připrav si pánev či lívanečník a na kapce oleje osmaž jednotlivé lívanečky do zlatavé barvy, těsto by vám mělo vystačit na cca dvanáct až patnáct lívanců. Zatímco se lívance smaží, připrav borůvkový jogurt. Mrazené borůvky nasyp do rendlíku společně s cukrem a zahřívej, dokud borůvky nerozmrznou a nepustí šťávu, trvá to několik minut. Vař, dokud se šťáva nevyvaří, nech pár minut vychladnout a smíchej s jogurtem a vanilkou. Hotové lívance podávej s borůvkovým jogurtem, čerstvými ostružinami, borůvkami a lístky máty. Doporučuji polít i javorovým sirupem.
Zdroj: Life.forbes.cz

Nech si chutnat!!!


Matcha lívance s avokádovou pomazánkou


SUROVINY:
LÍVANCE: 240 g hladké mouky, 1 lžíce kypřícího prášku, 4 lžíce kokosového oleje (+ na vymazání lívanečníku), lžíce čekankového/javorového sirupu, 360 ml kokosového mléka, 8 g Matcha Tea
POMAZÁNKA: lžíce čekankového/javorového sirupu, avokádo, 2 lžíce kakaa, lžíce konopných semínek na posypání


POSTUP:
Avokádo rozkroje, vyjmi pecku a vydlabej. Následně rozmixuj ve vysoké nádobě společně se sirupem a kakaem. Dej stranou.
Hladkou mouku dáme smíchej v míse s kypřícím práškem. Přidej kokosový olej, sirup a kokosové mléko. Zamíchej do těsta metličkou, aby se ingredience spojily. Na závěr přidej Matcha Tea, dodá lívancům hezky zelenou barvu. Výsledné těsto by mělo mít o trochu hustější konzistenci, než těsto na palačinky. Pánev rozpal na vysoký stupeň a před první dávkou vymaž kokosovým olejem. U dalších lívanců už kokosový olej nepřidávej, pokud není potřeba. Těsto dávkuj do lívanečníku pomocí naběračky a lívance opékej na středním stupni asi 1-2 minuty z každé strany. Hotové lívance ihned podávej spolu s pomazánkou a konopným semínkem.
Zdroj: matchatea.cz

Nech si chutnat!!!