Zrození Diany - římské bohyně lovu

Mikulášská nadílka trochu jinak...


Jemné máslové věnečky


SUROVINY:
hladká mouka 1 hrnek, kukuřičný škrob 3/4 hrnku, kypřící prášek 1 KL, sůl 1/4 KL, změklé máslo 1/2 hrnku (asi 55 g), cukr krupice 1/2 hrnku + 1 PL, velké žloutky pokojové teploty 2 ks, jemně nastrouhaná citronová kůra 1 PL + 2 KL, čerstvá citronová šťáva 3-4 PL, vanilkový extrakt 1 KL, cukr moučka 1 a 3/4 hrnku, brusinky na zdobení.
POSTUP:
V míse promíchej mouku, škrob, prášek a sůl. V jiné míse ušlehej máslo s cukrem do světlé, nadýchané pěny, 4 min. Vmíchej žloutky, citronovou kůru a vanilku. Rychlost sniž a postupně vmíchej moučnou směs. Těsto vytvaruj jako placku, zabal a dej na 1 den do chladu. Troubu předehřej na 180°C. Na lehce pomoučeném válu vyválej plát silný 3 mm a vykrajuj věnečky s vypíchnutým středem. Rozlož na plech vyložený papírem. Nech 15 minut odpočinout a pak upeč do světle zlaté barvy,  12 min. V polovině doby plechy otoč. Nech vychladnout. Prosej moučkový cukr a smíchej se 3 lžícemi citronové šťávy na hladkou polevu. Namoč v ní z jedné strany věneček a posyp brusinkami. Nech zaschnout na mřížce.
Zdroj: https://fresh.iprima.cz/

Nech si chutnat!!!


Veselé jedlé knoflíky


SUROVINY:
75 g moučkového cukru, 130 g másla, 240 g mouky, 1 žloutek, 1 špetka soli, pár kapek modrého potravinářského barviva, pár kapek červeného potravinářského barviva, pár kapek zeleného potravinářského barviva.
POSTUP:
Z cukru, másla, mouky, žloutku a soli uhněť hladké těsto. Těsto rozděl na 4 porce, 3 porce obarvi 1 potravinářským barvivem a těsto znovu dobře prohněť. Všechny 4 porce těsta zabal do fólie a dej na 1 hodinu do lednice. Na knoflíkové sušenky rozválej těsto na pomoučené pracovní ploše na tloušťku asi 3 milimetry, větším vykrajovátkem vykrájej kolečka a menším vykrajovátkem opatrně přitlač okraj. Pomocí brčka vytvoř 2 až 4 knoflíkové dírky, knoflíkové sušenky dej na plechy vyložené pečicím papírem a peč v předehřáté troubě na 160°C (horkovzdušná trouba: 140°C) asi 15 minut. Sušenky nech vychladnout na mřížce.
Zdroj: Kaufland.cz

Nech si chutnat!!!


Hořčicové sušenky


SUROVINY:
150 g polohrubé mouky, 150 g špaldové mouky hladce mleté, 3/4 KL soli, 3 vejce, 110 g másla, 3 KL plnotučné hořčice, 1 KL sušeného oregana.
POSTUP:
Obě mouky smíchej se solí a sušeným oreganem. Přideje vejce, změklé máslo a hořčici. Vše promíchej vařečkou, a pak vyklop na pomoučený vál a zhruba 3 minuty hnětej (případně použij robota). Těsto zabal do sáčku a dej na 30 minut do lednice. Předehřej si troubu na 200°C, na plechy dej pečící papír. Těsto si rozválej na pomoučeném vále a libovolnými vykrajovátky vykrajuj. Peč zhruba 12 minut a po vytažení z trouby nech zcela vychladnout. Pak uskladni v dobře těsnící nádobě.
Zdroj: receptydetem.cz

Nech si chutnat!!!