Čokoládový koláč s černým pivem

SUROVINY:
máslo 200 g, hořká čokoláda 150 g, tmavé pivo (Guinness) 300 ml, vejce 4, jemný hnědý cukr 500 g, hladká mouka 340 g, kypřící prášek sáček. Poleva: smetanový sýr (žervé, lučina, philadelphia) 400 g, tmavé pivo 25 ml, cukr moučka 200 g, hoblinky hořké čokolády.
POSTUP:
Do skleněné mísy rozkrájej máslo, nalámej čokoládu a zalij pivem. Postav na hrnec se zvolna vroucí vodou a zahřívej do rozpuštění. Promíchej, nech zchladnout. Dortovou formu vylož pečícím papírem. Do čokoládové směsi zašlehej vejce a cukr a zlehka do ní zapracuj mouku s kypřícím práškem. Vlij těsto do formy a peč zhruba 1 hod. při 150°C. Nech zchladnout ve formě. Na polevu rozšlehej smetanový sýr, pivo a moučkový cukr do hladka. Zchladlý koláč vyklop z formy, potři polevou a ozdob čokoládou nastrouhanou.
Zdroj: PrimaFresh