Hry Bohyně Cybele


Domácí bagely


SUROVINY:
500 g chlebové pšeničné mouky, 25 g čerstvého droždí, lžíce zlatého sirupu (jiný sirup, hnědý cukr), 2 lžičky soli, 360 ml teplé vody.
Na dokončení: 3 lžíce medu, olivový olej, vejce, semínka (sezam, lněná semínka, mák), hrubozrnná sůl.


POSTUP:
Do mísy od robota nalij vodu, rozdrob kvasnice a přilij zlatý sirup. Promíchej a nech odstát asi 15 minut. Přidej prosátou mouku a sůl a v robotu s hnětacím hákem zpracuj do jednotného těsta. Těsto přendej na pomoučený vál a hněť rukama asi 5 minut, dokud těsto nebude hladké a pružné. Stejnou mísu, ve které bylo těsto, vymaž trochou olivového oleje, vlož bochánek těsta a obal ho v oleji. Mísu přikryj utěrkou a nech vykynout při pokojové teplotě asi hodinu. Jakmile je těsto vykynuté, rukama ho pobouchej pro odstranění vzduchu a dej na vál. Těsto rozděl na 8 stejných dílů a vytvaruj tvar bagelů. Každý kousek v dlaních mni do hladké kulaté placičky a pak prstem vytvoř důlek uprostřed. Přikryj utěrkou a připrav si hrnec, ve kterém budeš bagely vařit. Nejlepší je široký hrnec, kam se vám vejdou 4 bagely vedle sebe. Je potřeba, aby měly kolem sebe místo. Předehřej troubu na 210°C. Do hrnce dej vařit vodu (cca 2 litry), přidej med a promíchej. Bagely vař ve vodě minutu z každé strany. Pak je vyndej, důkladně potři rozšlehaným vejcem a posyp semínky a hrubozrnnou solí. Dej je s rozestupy na plech vyložený pečicím papírem a peč 15 minut na 210°C, poté jsem sniž na 190°C. Ale samozřejmě záleží na troubě. Hotové bagely nech vychladnout na mřížce a podávej. Výborné jsou s krémovým sýrem a uzeným lososem nebo vajíčkem a slaninou. Bagely můžeš jíst tak, jak jsou nebo je opéct v topinkovači nebo na pánvi.
Zdroj: Segryvkuchyni.cz

Nech si chutnat!!!


Mrkvová pomazánka s řeřichou


SUROVINY:
3 mrkve, 450 g krémového sýra (např. Philadelphia), 5 vajec, lžička hořčice, sůl, pepř, hrst řeřichy, zdobení.

POSTUP:
Nejprve uvař vejce natvrdo. Poté nastrouhej mrkev najemno, osol a nech chvilku odstát v cedníku. Důkladně vyždímej pomocí lžíce. Z vajec vyndej žloutky a vidličkou je rozmačkej společně s hořčicí, přidej krémový sýr, strouhané bílky a mrkev. Vše důkladně promíchej, osol, opepři a přidej řeřichu. ozdob řeřichou, sedmikráskou...
Zdroj: Segryvkuchyni.cz

Nech si chutnat!!!


Bramborový salát s ředkvičkami


SUROVINY:
600 g brambor uvařených ve slupce, hrst ředkviček, jarní cibulka, hrst posekaného čerstvého kopru, 4 lžíce majonézy, 250 g zakysané smetany, sůl, pepř.

POSTUP:
Neoloupané brambory uvař v osolené vodě doměkka. Lze den předem. Brambory oloupej a nakrájej na kostičky nebo protlač přes kolečko na brambory. Ředkvičky nakrájej na plátky a jarní cibulku nadrobno. Kopr posekej najemno. Ve větší míse smíchej ředkvičky, jarní cibulku, zakysanou smetanu a majonézu. Přidej pokrájené brambory a kopr. Osol, opepři a vše promíchej. Nechte vychladit. Můžeš podávat jako přílohu k masu či jen tak samotné.
Zdroj: Segryvkuchyni.cz

Nech si chutnat!!!


Sekaná s mozzarellou


SUROVINY:
500 mletého masa (použila jsem vepřovou kýtu), 125 g mozzarelly, 80 g strouhanky, 2 vejce, mrkev, lžička drceného kmínu, sůl, 3 plátky slaniny navrch

POSTUP:
Mleté maso dej do mísy, osol. Přidej nastrouhanou mozzarellu, kmín a najemno nastrouhanou mrkev. Vmíchej vejce. Zasype strouhankou a rukama vytvoř “šišku”. Do pekáčku nalej cca centimetr vody a vlož sekanou. Slaninu nakrájíej na proužky a překryj jimi připravenou sekanou. Peč ve vyhřáté troubě na 180° 50 minut (pokud je třeba, tak v průběhu pečení podlij další vodou).
Zdroj: mamactyrloupezniku.cz

Nech si chutnat!!!


Pampušky


SUROVINY:
droždí (čerstvé droždí 15 g nebo 7 g sušeného), cukr krupice lžička, voda (teplá) 225 ml, hladká mouka (nejlépe chlebová) 400 g + na poprášení, slunečnicový olej 3 lžíce + na potření, česnek (najemno nasekaný) 20 g, hladkolistá petržel (najemno nasekaná) 1/2 svazku, vejce (prošlehané), mořská sůl 8 g.

POSTUP:
Droždí rozetři v míse s cukrem, promíchej s vodou v pokojové teplotě. Přimíchej 200 g mouky a rychle a nahrubo promíchej. Mísu přikryj fólií a nech přes noc v lednici. Ráno přidej do mísy zbylých 200 g mouky a sůl. Na pomoučené ploše vypracuj hladké nelepivé těsto. Hotové těsto rozděl na 8 dílů a vytvaruj z nich koule. Polož je do olejem vytřené kulaté zapékací mísy o průměru 24 cm. Přikryj utěrkou a nech na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Mezitím předehřej troubu na 220°C. V misce smíchej slunečnicový olej s nasekaným česnekem, špetkou soli a nasekanou petrželí a nech odstát, aby se chutě propojily. Jakmile budou pampušky vykynuté, potři těsto rozšlehaným vejcem a peč 20–25 minut, až budou krásně zlatavé a lesklé. Vyjmi je z trouby a potři štědře ochuceným česnekovým olejem. Podávej ihned.
Zdroj: Fresh.iprima.cz

Nech si chutnat!!!


Stříhané buchty


SUROVINY:
Na 20 buchet: 500 g hladké mouky, 200 ml mléka, vejce, 120 g másla, 30 g droždí, 100 g cukru, špetku soli, vejce na potření.
Na náplň: hrst brusinek v portském, lžíci rumu/portského, 250 g tvarohu, 3 lžíce moučkového cukru, ½ lžičky nastrouhané citronové kůry, špetku drcené vanilky, vejce, moučkový cukr na posypání, skleničku povidel.


POSTUP:
Do vlažného mléka dej rozdrobené droždí, trochu mouky, cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím nasyp do mísy prosátou mouku spolu se solí a cukrem, přidej nakrájené máslo a vejce. Přidej vzešlý kvásek a vypracuj hladké těsto. Vytvaruj z něho bochník, popraš moukou a přikryj utěrkou. Nech ho kynout na teplém místě hodinu nebo do chvíle, než zdvojnásobí svůj objem. Nakynuté těsto pak rozděl na dvě poloviny, z každé vytvoř zhruba 10 kousků, vytvaruj buchty a polovinu naplň povidly a druhou tvarohem smíchaným s cukrem, rumem, vanilkou, citronovou kůrou a vejcem. Buchty poskládej do pekáčku, měly by být plošší než ty klasické. Na povrchu je nůžkami natřikrát nastřihni, potři rozšlehaným vejcem a peč 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180°C. Po vychladnutí je pocukruj.
Zdroj: ProŽeny.cz

Nech si chutnat!!!


Bramborové muffiny


SUROVINY:
500 g vařených brambor, 2 vejce, 100 g kvalitní šunky (pečeného masa), 70 g nastrouhané goudy, nakrájená pažitka, 1/2 červená paprika na kostičky, sůl, parmazán na posypání.

POSTUP:
Brambory rozmačkej a přidej všechny suroviny – dobře promíchej lžící. Směsí naplň libovolné formičky – muffiny/keramické zapékací misky. Peč ve vyhřáté troubě na 190°C 25 minut. Ke konci pečení můžeš posypat strouhaným parmazánem.
Zdroj: Mamactyrloupezniku.cz

Nech si chutnat!!!