Trio cukroví babičky Emilky Danešové


Plněné ořechové košíčky


SUROVINY:
Těsto: 150 g hladké mouky, 60 g mletých vlašských ořechů, 70 g moučkového třtinového cukru, 70 g másla, 30 g tuku na pečení.
Krém: 100 g másla, 100 g moučkového třtinového cukru, 100 g jemně nastrouhaných vlašských ořechů, 50 ml rumu.
Zdobení: půlky ořechů, čokoládová poleva.


POSTUP:
Mouku, mleté vlašské ořechy, cukr a tuk zpracuj na těsto. Zabal do fólie a nech do druhého dne v lednici. Troubu předehřej na 180°C. Těsto namačkej do formiček na košíčky, rozlož na plech a peč 8–10 minut. Nech vychladnout a opatrně vyklepni. Na máslovou náplň utři máslo s cukrem. Na ořechovou náplň propracuj mleté ořechy s moučkovým cukrem, bílkem a rumem. Do upečených košíčků mázni trochu máslové náplně. Na ni dej ořechovou náplň a urovnej dohladka. Potři rozpuštěnou čokoládovou polevou a nakonec ozdob mandlí, vlašským ořechem…
Zdroj obrázku: iDnes.cz

Nech si chutnat!!!


Vanilkové rohlíčky


SUROVINY:
300g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 100 g mletých vlašských ořechů, 200 g másla pokojové teploty, 1 žloutek, cukr moučka a vanilkový cukr na obalení dle potřeby.

POSTUP:
Ze všech ingrediencí vypracuj hladké těsto (ručně nebo za pomoci robota). Těsto zabal do potravinářské fólie a nech do druhého dne odpočinout v lednici. Před přípravou rohlíčků vyndej těsto z lednice a nech ho malinko povolit. Plechy si vylož  pečícím papírem a troubu předehřej na 170°C. Z těsta odeber kousky, ze kterých tvaruj malé stejnoměrné kuličky, ze kterých zformuj rohlíčky. Pokud by se těsto drolilo (záleží kolik tuku pustí ořechy), tak si do těsta zapracuj ještě kousek másla. Rohlíčky peč 8 minut. Po vytažení z trouby je nech na plechu a ještě vlahé obaluj v moučkovém cukru smíchaném s cukrem vanilkovým.
Zdroj: peknevypecenyblog.cz

Nech si chutnat!!!


Nepečené kuličky


SUROVINY:
300 g másla, 240 g moučkového cukru, 6 PL holandského kakaa, 3 lžíce kokosu, 6 PL rumu, 360 g piškotů, brusinky/rozinky/sušené švestky nasekané a naložené v griotce/rumu/portském
Na obalení kokos, kakao, směs skořice a moučkového cukru, mlété oříšky.


POSTUP:
Rozemel piškoty nebo válečkem ve větším sáčku nebo mezi dvěma foliemi. V míse smíchej změklé máslo, cukr, kakao, rum, nadrcené piškoty. Rozděl na tři dávky. Do jedné dej nadrobno nakrájené naložené rozinky v rumu, do druhé švestky v portském, do třetí brusinky v griotce a vypracuj těsto. Pokud by bylo příliš lepkavé, můžeš přidat ještě lžíci drcených piškotů. Hotové propracované těsto zabal do potravinářské folie. Nech 2 hodiny v lednici. Ztuhne a lépe se s ním potom pracuje. Odležené a ztuhlé těsto si rozděl na menší části a začni tvořit jednotlivé kuličky. Snaž se je vyrobit stejně velké a pěkně kulaté, aby byly nejen dobré, ale také hezky vypadaly. Tvaruj je zlehka, zbytečně na těsto netlač, aby kuličky nebyly příliš tuhé. Až budeš mít všechno těsto zpracované, začni s obalováním. Rumové kuličky s rozinkami obal v kakau, kuličky s brusinkami v kokosu a se švestkami ve skořici smíchané s moučkovým cukrem.
Zdroj obrázku: kreativní techniky

Nech si chutnat!!!