Devatero Vánočního Cukroví … co se ne/peče u Ivetky


Linecká srdíčka


SUROVINY:
70 g moučkového cukru, 140 g másla, 210 g hladké mouky, 2 žloutky, kůra z jednoho pomeranče, špetka soli, špetka prášku do pečiva, rybízový džem, džem z modrého portugala, kvalitní čokoláda vysokoprocentní, pistácie, lyof. maliny.

POSTUP:
Prvních sedm ingrediencí zpracuj na hladké těsto. Zabal ho do potravinářské fólie a nech do druhého dne odpočinout. Pak rozválej na plát tenký pouhé 2 milimetry. Vykrájej z něj srdce, polovinu s malým srdíčkovým otvorem uprostřed, a dej péct na plech vyložený pečícím papírem. Při 170° C peč asi 5 minut do růžova. Uchovej v chladu. Dva týdny před vánocemi slepuj po dvou k sobě vždy jedno plné srdce a jedno s otvorem. Rozehřej čokoládu na vodní lázni a lehce smoč v čokoládě srdíčka. Polovinu srdíček posyp rozdrcenými pistáciemi a druhou rozdrcenými malinami sušené mrazem.  
Zdroj obrázku: zzzzz

Nech si chutnat!!!


Křehké sněhové vločky


SUROVINY:
Těsto: 300 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 200 g másla, balíček vanilkového cukru, 2 žloutky, KL nastrouhané citronové kůry.
Poleva: bílek, 2 PL citronové šťávy, 250 g moučkového cukru. 
Zdobení: cukrové perličky.


POSTUP:
Mouku prosej s moučkovým cukrem, přidej na malé kousky nakrájené změklé máslo, vanilkový cukr, žloutky a citronovou kůru. Rukama zpracuj na vále na hladké těsto. Hotové těsto zabal do fólie a dej na 30 minut odpočinout do lednice. Troubu zahřej na 180°C. Odleželé těsto rozválej na tenký plát a vykrajuj tvary. Dej je na suchý plech a upeč 10 minut. Po upečení nech krátce vychladnout na plechu a přemísti na vál. Na polevu utři v míse všechny přísady do zhoustnutí a polij jí zcela vychladlé cukroví a každý kousek ozdob perličkou.
Zdroj: XXXX

Nech si chutnat!!!


Kakaová linecká kolečka s dvojí mátovou čokoládou


SUROVINY:
300 g hladké mouky, 200 g Hery změklé, 50 g cukru třtinového mouč., 20 g kakaa, žloutek, špetka soli, 100g hořké čokolády, 100 g bílé čokolády, 50 g smetany na šlehání, 100% mátová potravinářská esence. 

POSTUP:
Z mouky, másla, cukru a kakaa vypracuj drobenku. Přidej špetku soli a žloutek a zpracuj v hladké těsto. Zabal do folie a ulož do lednice na hodinu.  Předehřej troubu na 180°C. Těsto rozválej na tloušťku 3 mm a vykrajuj kolečka, dej na plech. Peč v troubě po dobu asi 10 minut. Na vodní lázni rozehřej čokoládu. V rendlíku zahřej smetanu a ohřátou smetanou přelij čokoládu. Promíchej, zahřej na vodní lázni až se suroviny spojí. Sundej z plotny a vmíchej 5 kapek esence. Ganáží slepuj dvě sušenky k sobě. Ve vodní lázni si rozpusť druhou čokoládu. Do roztavené čokolády nakapejte 5 kapek mátové esence a rozmíchej. Namoč do ní do polovinu sušenky. Nech ztuhnout.
Zdroj: aromarecepty.cz

Nech si chutnat!!!


Makovky s citronovým krémem


SUROVINY:
400 g hladké mouky, 100 g mletého máku, 320 g másla, 160 g moučkového cukru, 3 vejce, 1 KL citronové šťávy, kůra ze dvou bio citronů, 90 g třtinového cukru, Lemon Curd

POSTUP:
V míse smíchej mouku, mák, měkké máslo, moučkový cukr, 3 žloutky a lžičku citronové šťávy. Vypracuj do hladkého a pružného těsta. Zabal do fólie a nech 2 hodiny odležet. Těsto vyválej na tloušťku 3 mm. Vykrajuj tvary a pokládej je na plech s pečícím papírem. Vytvoř 30 horních a 30 dolních tvarů, v horních vykroj střed. Peč 7 minut dozlatova v troubě vyhřáté na 180°C. Citronovým krémem potírej upečené makovky, slepuj a nech je hodinu zaschnout. 
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Skořicové hvězdičky


SUROVINY:
300 g mletých mandlí, 2 bílky, 150 g moučkového cukru, nastrouhaná kůra z ½ citronu, 1 lžička skořice, špetka soli.

POSTUP:
Z bílků a moučkového cukru ušlehej tuhý sníh. Vmíchej do něj  skořici, kůru, sůl a mleté mandle. Vypracuj těsto a ulož na hodinu do lednice. Vál popraš moučkovým cukrem a těsto vyválej na 0, 5 cm silný plát. Z těsta vykrajuj hvězdičky, přenes na plech s  pečícím papírem. Formičku po vykrojení ponoř do moučkového cukru. Nebude se ti k ní lepit těsto. Hvězdičky upeč v předem vyhřáté troubě na 160°C 20 minut.
Zdroj: ocukrovi.cz

Nech si chutnat!!!


Čokoládové oříškové hvězdičky 


SUROVINY:
150 g hladké mouky, 1 špetka Kypřícího prášku do pečiva, 100 g cukru, 1 zarovnaná lžička Aroma vanilka, 150 g hery  změklé, 150 g ořechů vlašských mletých, 150 g lískooříškového krému,  poleva  tmavá a světlá.

POSTUP:
Na přípravu těsta v míse smíchej mouku s kypřícím práškem. Přidej cukr, aroma, tuk, oříšky a ručně vypracuj dohladka. Těsto ulož na 30 minut do lednice. Z těsta vyválej na pomoučené ploše plát o síle asi 3 mm. Formičkou vykrajuj hvězdičky a pokládej na plech vyložený papírem na pečení. Vlož do předehřáté trouby a upeč. Elektrická trouba: 200°C, Horkovzdušná trouba: 180°C. Doba pečení: 8 min. Hvězdičky stáhni i s papírem na pečení z plechu a nech na mřížce vychladnout. Vždy dvě hvězdičky slepuj k sobě spodní stranou lískooříškovým krémem. Na ozdobení rozpusť polevy podle návodu na obale. Do středu každé hvězdičky nanes tmavou polevu a světlou polevu. Poté ihned, dokud poleva není tuhá, pomocí špejle nebo párátka vytvaruj do stran hvězdičky. Nech ztuhnout.
Zdroj: Dr.Oetker

Nech si chutnat!!!


Nepečené Fitness red velvet pralinky


SUROVINY:
115 g pyré z červené řepy, 20 g arašídového másla, 100 g proteinového světlého prášku, 40 g ovesné mouky vanilkové, 10 g kokosové mouky, 20 g burizonů.
Poleva: 230 g bílé čokolády, 65 g kvalitní tmavé čokolády hořké.


POSTUP:
Do pyré dej arašídové máslo, protein, ovesnou a kokosovou mouku, promíchej. Přimíchej burizony. Do formy na biskupský chlebíček s pečícím papírem dej hmotu, zarovnej a nech v mrazáku zmrazit např. přes noc. Pak rozkrájej hmotu na kostičky. Pracuj rychle, jakmile hmota začne povolovat, bude se lepit. Dej rozkrájené čtverečky znovu do mrazáku a mezitím si rozpusť bílou čokoládu. Čtverečky rychle namáčej v bílé čokoládě a pokládej na pečící papír. Každou kostičku zespodu namoč do kokosové mouky, aby se nelepily. Tmavou čokoládu rozpusť, dej do sáčku, ustřihni špičku a na pralinky nakresli čáry. Nech pořádně ztuhnout a skladuj v lednici v uzavřené nádobě, kde vydrží zhruba týden.
Zdroj: XXXX

Nech si chutnat!!!


Nepečení Sobíčci


SUROVINY:
300 g hořké čokolády 50%, 200 g hořké čokolády 70% na zdobení, 200 ml smetany, 2 PL vaječného likéru, bílková poleva na zdobení, černá a červená potr. barva.

POSTUP:
Upeč si oblíbenou buchtu. Vychladlou buchtu v prstech rozdrol. Do rendlíku vlij smetanu a zahřej ji. Smetana by se neměla vařit, proto ji těsně před bodem varu odstav a rozlámej do ní čokoládu (300 g). Metličkou vše míchej dokud nezískáš hladký krém. Přidej vaječný likér a vše nalij na rozdrolenou buchtu. Rukou spoj v kompaktní těsto. Z těsta lžící odlupuj kousky a v rukou z nich vytvaruj kuličky. Ty nech do druhého dne v lednici ztuhnout. Druhý den kuličky namoč v čokoládě rozpuštěné ve vodní lázni. Ze zbylé čokolády připrav sobí rohy za pomoci zdobícího sáčku např. na prkénku zabaleného do potravinové folie, tak se ti růžky budou nejlépe sundávat. Vše nech v chladu zcela ztuhnout. Do zatuhlých kuliček udělej nožem dírky a rohy do nich nasaď. Červenou bílkovou polevou poté vytvoř čumáček. Bílou a černou oči a ulož ztuhnout do lednice.
Zdroj: neplechanaplechu.cz

Nech si chutnat!!!


Pistáciové stromečky


SUROVINY:
125 g hladké mouky, 125 g másla, 80 g cukru krupice, 45 g cukru moučka, 125 g pistáciové mouky, 1 žloutek. Na dokončení: bílá čokoláda, pistácie, lyofilizované maliny.

POSTUP:
Do mísy dej mouku, kostičky másla, oba cukry, pistáciovou mouku a žloutek. Zpracuj těsto, postupuj rychle. Hotové těsto dej do fólie a nech do druhého dne odležet.  Těsto si vyndej a nech stát 15 min v pokojové teplotě. Rozehřej si troubu na 175°C. Těsto vyválej na cca 3 mm a vykrajuj stromečky (případně jiné tvary). Pokládej je na plech vyložený pečícím papírem. Peč cca 12-15 min do zlatova. Hotové sušenky nech vychladnout.  Pistácie rozmixuj. Do misek si připrav nasekané pistácie a lyofilizované maliny, které si pomocí prstů rozdrtíš. Mezitím si ve vodní lázni rozpusť bílou čokoládu. Sušenku z jedné strany ponoř do čokolády a nech zlehka okapat. Pokud ti půjde s čokoládou špatně pracovat, můžeš ji na sušenky nanášet pomocí štětce. Stromečky ihned ozdob pistáciemi a malinami podle vlastní fantazie a nech vychladnout.
Zdroj: iDnes.cz

Nech si chutnat!!!