Patero cukroví babičky Ivušky Kuncové a její maminky Aničky Bížové


Střapáči


SUROVINY:
200 g mouka hladká, 80 g cukr, kokos 200 g strouhaný, kakao 3 lžíce, vejce 1, Hera 200 g.
Náplň: máslo 100 g, vejce, cukr 60 g, ořechy 90 g mleté, kakao lžíce, rum.
Zdobení: čokoláda na vaření 120 g, máslo 80 g, kokos strouhaný, ořechy drcené.


POSTUP:
Mouku smíchej s cukrem, kokosem a kakaem, přidej vejce a rozdrobený změklý tuk a vypracuj hladké těsto. Zabal do fólie a nech 30 min odležet v chladu. Těsto rozválej na plát silný 3 mm a vykroj kolečka o průměru 3 cm. Přenes na plech, vlož do trouby a při 180°C upeč 8 min. Na náplň utři v míse do pěny změklé máslo, vejce a cukr. Přidej mleté ořechy, kakao, rum a náplň ulož do lednice. Kolečka nech vychladnout a pak je po dvou slepuj náplní. Čokoládu na vaření rozlámej na kousky a rozpusť ve vodní lázni. Přidej máslo a rozmíchej na hladkou polevu, kterou potři slepená kolečka. Než poleva zaschne, kolečka ozdob: strouhaný kokos, půlka vlašského ořechu, lískový oříšek,  mandlí... Kolečka nech zaschnout, pak je ulož do krabice a nech rozležet.
Zdroj obrázku: iGurmet.cz

Nech si chutnat!!!


Medvědí tlapy


SUROVINY:
200 g másla, 200 g ml. ořechů, 200 g hrubé mouky, 100 g moučk. cukru, 60 g čokolády, špetka hřebíčku, vejce, vanilka.

POSTUP:
Z mouky, oříšků, cukru, másla, žloutku, kakaa a koření vypracuj těsto. Zabal do fólie a nech 1 hodinu v chladu. Z těsta odděluj kousky a vtlač je do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček. Skládej je na plech. Peč je v troubě předehřáté na 170°C, až bude těsto vypadat suché (cca 12 min), nech je mírně zchladnout a pak je vyklepni z formiček do moučkového cukru.
Zdroj obrázku: iDnes.cz

Nech si chutnat!!!


Kakaové ořechy z formiček


SUROVINY:
240 g másla, 360 g hl. mouky, 200 g cukru moučka, 2 žloutky, 1/2 lžičky mleté skořice, lžíce kakaa. Krém: 240 g Hery, 50 g cukru moučka, rum, ořechy/kávu… čokoláda.

POSTUP:
Z ingrediencí vypracuj těsto, naplň tenkou vrstvou těsta formičky (v troubě nabude). Skořápky peč 13 min při 170°C. Vychladlé spoj krémem (vyšleháním másla, cukru s rumem). Špičky namoč do rozpuštěné čokolády a nech ztuhnout.
Zdroj: peknevypecenyblog.cz

Nech si chutnat!!!


Ischelské dortíčky


SUROVINY:
Těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 1/2 bal vanilkového cukru, žloutek, 125 g másla.
Náplň: 70 g strouhaných ořechů, 75 ml horkého mléka, 1/2 vanilkového cukru, 40 g moučkového cukru, 40 g másla, PL rumu, drcené piškoty.
Zdobení 400 g čokolády a plátky mandlí. 


POSTUP:
V míse smíchej mouku, oba cukry, mléko, žloutek a máslo. Těsto vyválej, vykrájej tvary a upeč v troubě na 160°C 5 minut. V hrnci smíchej strouhané ořechy, vařící mléko, oba cukry, máslo a rum. Vše zahřej, ale nevař. Lze zahustit mletými piškoty. Po zchladnutí k sobě slepuj náplní tvary. Ve vodní lázni rozpusť čokoládu na vaření a cukroví polij. Dozdob plátky mandlí.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Vínové cukroví


SUROVINY:
140 g povoleného másla, 150 g hladké mouky, 3 lžíce bílého vína (suché), cukr moučka + domácí vanilkový cukr na obalení (smíchat).

POSTUP:
Z másla, mouky a bílého vína vytvoř hladké těsto, zabal do fólie a dej do lednice na hodinu odpočinout. Troubu předehřej na 170°C. Na moukou posypané vále vyválej placku asi 0,5 cm a vykrajuj tvary např. vločky. Ty polož na plechy s pečícím papírem a peč 12-15 minut. Ještě vlahé je obaluj v cukru.
Zdroj obrázku: zzzzz

Nech si chutnat!!!