Dýně kam se podíváš... recepty pro inspiraci


Dýňová hořčice


SUROVINY:
dýně hokaido, cibule, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 l zeleninového vývaru, 2 bobkové listy, 2 lžičky hořčičných semínek, muškátový květ, šťáva z půlky citronu, lžička dijonské hořčice, lžička pepře zeleného. 

POSTUP:
Dýni rozkroj, vydlabej semínka a nakrájej na menší kousky. Nadrobno nakrájenou cibuli zprudka osmahni na oleji, přidej dýni a po chvilce restování vše zalij horkým vývarem. Přihoď bobkové listy a nadrcené hořčičné semínko. Vař do změknutí dýně cca 20–25 minut. Směs poté rozmixuj tyčovým mixérem a ještě horkou dochuť citronovou šťávou, dijonskou hořčicí, špetkou muškátového květu a čerstvě namletým zeleným pepřem. Rozděl do vyčištěných skleniček a uchovávej v lednici, kde ti vydrží minimálně týden.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Dýňové čatní s kurkumou


SUROVINY:
1 malá dýně Hokkaidó, 2cm kousek zázvoru, 1/2 cibule, 3 lžíce slunečnicového oleje, 100 g třtinového cukru, sůl a pepř, 100 ml bílého vinného octa, 3/4 lžičky kurkumy, 1/4 lžičky mletého muškátového květu, 2 celé skořice, 1 lžička hořčičného semínka.

POSTUP:
Dýni, zázvor a cibuli omyj, očisti a nakrájej. Vše orestuj v hrnci na oleji 5 minut. Zasyp cukrem a solí. Podlij octem a promíchej. Vsyp zbylé koření. Dus doměkka 40–60 minut. Vlož do sterilizovaných sklenic, uzavři, otoč dnem vzhůru a nech zcela vychladnout.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Domácí dýňové noky


SUROVINY:
půl lžičky soli, 50 g parmazánu, 2 lžíce olivového oleje, 500 g polohrubé mouky, 700 g dýně Hokaido.

POSTUP:
Dýni omyj, rozkroj, vydlab semínka a nakrájej na kostky. Dýni vsyp na plech vyložený pečícím papírem, pokapej olivovým olejem, vlož do trouby vyhřáté na 200°C a cca 20 minut peč do změknutí. Upečenou dýni nech vychladnout a poté ji rozmixuj. Parmazán nastrouhej na  jemném struhadle a vsyp do mísy. Přidej mouku se solí, rozmixovanou dýni a zpracuj v trochu lepivé těsto, které zabal do folie a nech uležet. Těsto rozděl na 4 díly, z každého uválej váleček a odkrajuj stejně velké kousky, které ještě rozmačkej vidličkou. Pracuj na vále podsypaném moukou. Dýňové noky vhoď do vroucí osolené vody a vař, dokud nevyplavou na povrch. Děrovanou naběračkou je vyjmi, nech odkapat v sítku a přelij lžící oleje, aby se neslepily. Domácí dýňové noky podávej s nejrůznějšími omáčkami jako hlavní chod.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Dýňová pizza


SUROVINY:
1/2 balíčku těsta na pizzu, 300 g očistěné dýňové dužiny (máslová nebo Hokkaido), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g spařených a oloupaných rajčat, 150 g tenkostěnných paprik, 1-2 feferonky, 4 lžíce olivového oleje, 50 g parmazánu, 50 g čedaru, sůl, pepř, oregano, tymián.

POSTUP:
Těsto na pizzu připrav dle návodu a nech odpočinout. V pánvi na rozehřátém oleji zpěň cibuli, přidej na kostičky nakrájenou dýni a nasekaný česnek, promíchej, podlij 2 lžícemi vody a podus téměř doměkka, přidej nakrájená rajčata, drobně nakrájenou papriku a podle chuti i feferonku a vše společně krátce podusí. Pak ji podle chuti osol, opepři, vmíchej 1 lžíci oregana a 2 špetky tymiánu. Odleželé těsto tence rozválej, dej na plech, pokryj náplní, posyp hrubě nastrouhaným sýrem a upeč ve středně vyhřáté troubě (asi 20 minut). Hotovou pizzu můžeš ještě posypat čerstvým oreganem.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Smažené dýňové hranolky s BBQ omáčkou


SUROVINY:
dýně 1 kg dužiny nebo 1,5 kg celá dýně, olej, paprika sladká 1 lžička, kajenský pepř 1 lžička, muškátový oříšek 1 špetka, sůl mořská.
Na omáčku: olivový olej 2 lžíce, cibule 1 ks nakrájená nadrobno, česnek 2 stroužky na plátky, paprika sladká 1 lžička, konzervovaná rajčata krájená 400 g, med 3 lžíce, worcesterská omáčka 2 lžíce, rajčatový protlak 1 lžíce.


POSTUP:
Na omáčku opékej v hrnci na oleji cibuli a česnek asi 3 minuty dosklovita. Přisyp papriku, zamíchej a zalij rajčaty. Přidej zbylé přísady a nech na nízkém plameni bublat asi 30 minut do zhoustnutí. Rozmixuj a nechte vychladnout. Oloupej dýni a odstraň semena. Nakrájej ji na hranolky 1x7cm. V rendlíku rozpal vysokou vrstvu oleje zhruba na 160°C. Dýňové hranolky smaž po částech – každou dávku asi 3 minuty dozlatova. Vyjmi malým cedníkem nebo děrovanou sběračkou nech okapat na papírových utěrkách. Promíchej s kořením a osol. 
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Sladkoostrá dýňová semínka


SUROVINY:
dýňová semínka z jedné dýně, krupicový cukr 5 lžic, sůl 1/4 lžičky, kmín mletý 1/4 lžičky, skořice 1/4 lžičky, zázvor mletý 1/4 lžičky, chilli sušené 1 špetka, olivový olej 1 a půl lžíce.

POSTUP:
V míse promíchej 3 lžíce cukru se solí, kmínem, skořicí, zázvorem a chilli. Na pánvi rozpal olej, vhoď semínka, přidej 2 lžíce cukru a míchej asi minutu, až se začne cukr rozpouštět a semínka karamelizovat. Pak je přesuň do mísy s kořením a pořádně promíchej. Nech vychladit.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Dýňový perník


SUROVINY:
250g celozrnné mouky, 200g kukuřičného/rýžového sirupu, 150g nahrubo mletých ořechů, 300g nahrubo nastrouhané dýně, špetka soli, lžička perníkového koření, 1/2 lžičky skořice, 2 lžičky prášku do pečiva, 100 ml slunečnicového oleje, hrnek brusinek naložených přes noc do portského, povidla  bez cukru, strouhané ořechy na posypání. 

POSTUP:
Dýni oloupej a nastrouhej na hrubém struhadle. Ořechy a mandle nahrubo nasekej, větší kousky jsou v koláči velmi dobré. Smíchej mokré ingredience (sirup a olej, lépe se spojí, když je spolu mírně zahřeješ, ale nesmí se vařit). Do mísy dej suché ingredience (mouku, koření, kypřící prášek, sůl, mleté ořechy) a smíchej. K suchým ingrediencím pomalu přidej mokré (sirup s olejem). Pak přidej scezené brusinky a nastrouhanou dýni. Důkladně promíchej. Je-li těsto moc husté, přidej trochu vody nebo obilného mléka. Troubu předehřej na 180°C. Těsto dej na vymazaný a vysypaný plech. Peč asi 30 minut. Ještě za tepla ho pomaž marmeládou a nech ji trochu vsáknout. Posypej kokosem /strouhanými ořechy či mandlemi. Obměna: Místo dýně použijte mrkev.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Dýňové karbanátky


SUROVINY:
2 stroužky česneku, 2 vejce, 1 cibule, 1 mrkev, 400 g dýně Hokaido. Dle chuti: sůl, majoránka, mletý barevný pepř. Dle potřeby: strouhanka, škrobová moučka, olej na smažení.

POSTUP:
Dýni omyjeme, rozkrojíme, vydlabeme střed se semínky a nastrouháme na jemném struhadle. Nastrouhanou dýni osolíme, necháme odležet a vymačkáme přebytečnou vodu. Mrkev očistíme a také nastrouháme najemno. Dýně by mělo být dvakrát více než mrkve. Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno. Dýni s mrkví promícháme, přidáme cibuli, rozklepnutá vejce, prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku. Zpracujeme hladkou hmotu, kterou zahustíme škrobovou moučkou nebo jemnou strouhankou. Z dýňové směsi tvoříme malé karbanátky, které v rukou zploštíme a obalíme ve strouhance. Karbanátky smažíme v rozpáleném rostlinném oleji po obou stranách dozlatova. Karbanátky podáváme teplé s bramborovou přílohou, dobré jsou i studené se zeleninovými saláty.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Dýňová polévka a zapečené plátky hokkaida


SUROVINY:
1,5 l drůbežího nebo zeleninového vývaru (stačí zeleninový bujón bez glutamátu), 1 větší dýni hokkaido, 250 ml kokosového mléka, sůl, kari koření, dýňová semínka nebo olej (poměr vody, dýňové hmoty a kokosového mléka záleží na vaší chuti.
Pečené dýňové plátky: 1 dýni hokkaido, 1/2 šálku olivového oleje, 5 stroužků česneku, sůl, kari koření, pepř nebo bylinky, čerstvé či sušené (tymián, rozmarýn, koriandr…), lžíci balzamikového octa.


POSTUP:
Dýni rozkroj, semena a vláknitou dužinou vyjmi ostrou lžící. Vydlabané půlky nakrájej na kostky a uvař ve vývaru do měkka. Výhodou hokkaida je, že tenkou slupku nemusíš loupat. Horkou polévku rozmixuj tyčovým mixérem dohladka. Podle chuti osol, přidejte kari koření, případně čerstvě namletý pepř.  Nakonec vmíchej kokosové mléko. Na ozdobu a dochucení jsou výtečná dýňová semínka, opražená na olivovém oleji. Do polévky můžeš také nalít trošku dýňového oleje, který její chuť rovněž skvěle doplní. Pečené dýňové plátky: Dýni hokaido vydlabej a nakrájej na plátky přibližně 1 cm silné. Promíchej je s olejem, ve kterém rozmícháš prolisovaný česnek, balzamikový ocet, sůl a koření dle chuti. Peč v troubě při teplotě 150-200°C přibližně půl hodiny – dokud plátky nezměknou. Pečené dýňové plátky jsou výborné jen tak, s kysanou smetanou, čerstvým sýrem nebo různými „dipy“, i jako příloha k polévce i k masu.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Dýňové chipsy


SUROVINY:
1 ks menší dýně Hokaido, olivový olej, grilovací koření, pepř, sůl.

POSTUP:
Troubu předehřej na 200°C. Dýni omyj, nakrájej na menší kousky a pomocí škrabky na brambory nakrájej na plátky, ty polož na plech s papírem na pečení. Pokapej olejem, posyp kořením a osol, promíchej. Peč cca 20 minut, než dýně zezlátne, v průběhu pečení několikrát chipsy promíchej. Nakonec je vyklop na papírový ubrousek, nech okapat olej, prochladlé podávej.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!