SUROVINY:
250 ml vlažného mléka, 21 g droždí, 100 g moučkového cukru, 40 g másla pokojové teploty + na potření, 40 g sádla pokojové teploty, 2 vejce, 500 g polohrubé mouky, špetka soli, krystalový cukr na posypání, mletá skořice na posypání.
POSTUP:
Rozdrob do poloviny mléka droždí, promíchej s trochou cukru a nech vzejít kvásek. Máslo a sádlo vyšlehej s moučkovým cukrem a vejci, přidejte mouku, sůl, zbylé vlažné mléko a vzešlý kvásek.
V míse vypracuj hladké těsto a nech ho kynout, až zdvojnásobí objem. Zatím rozpal v ohništi tak deseticentimetrovou vrstvu dřevěného uhlí. Počkej, až zbělá, a pak začne červenat.
Vykynuté těsto rozděl na pět dílů a z každého vyválej dlouhý pruh. Těsto namotej třeba na klacek o průměru 4 centimetry. Rukou ho pevně přitlač, aby se z válečku stal plochý pruh těsta.
Mezery zmizí a na klacku je namotaný souvislý prstenec těsta. Potři ho máslem, posyp cukrem a polož na rošt či drž nad ohněm v dostatečné výšce, aby se těsto pomalu opékalo dozlatova.
Nakonec posyp trdelník skořicí.
Zdroj: Penny.cz
Nech si chutnat!!!
Vandrácký chleba na klacku
SUROVINY:
400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 2 lžičky prášku do pečiva, 50 g tuku, 135 ml vody, 1/2 lžičky sušeného česneku, lžička sušených bylinek.
POSTUP:
Základní „indiánský“ chléb lze připravit jen z vody a mouky, tento recept je trochu sofistikovanější.
Mouku smíchej s rozpuštěným tukem (sádlo, Hera), solí, kypřicím práškem, česnekem, bylinkami (provensálské, oregano, tymián a další) a vodou nebo mlékem.
Vše asi 5 minut hněť, až vznikne hladké těsto. Pokud to jde moc ztuha, nech ho přikryté 10 minut odpočinout a pak pokračuj.
Těsto rozděl na 8 dílů a z každého vyválej tenkého hada. Takto připravené těsto vydrží i několik hodin, takže můžeš v klidu předchystat doma.
Na čerstvě ulomený klacek nebo prut (suchý by mohl chytnout) z nejedovatého stromu (např. bez nebo líska) pak hady namotej tak, aby zakrývaly i jeho konec.
Peč mimo plameny asi 20 minut, až je těsto uvnitř suché a propečené. Je výborné ke špekáčkům nebo kotlíkovému guláši.
Zdroj: Prozeny.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
150 g nudlí mie, 2 cm zázvoru, 1 mrkev, půl pórku, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sójové omáčky, 10 plátků sušené hlívy ústřičné, 2 lžičky sušeného vývaru.
POSTUP:
Sušenou hlívu namoč do vlažné vody na deset minut. Pórek a mrkev očisti, mrkev nakrájej na kostičky, pórek na kolečka.
Česnek oloupej a nasekej najemno, stejně tak zázvor. V ešusu krátce osmahni pórek, pak přidej mrkev, rozdrcený česnek, zázvor a vše restuj dvě až tři minuty.
Pak zalij vývarem rozmíchaným ve tři čtvrtě litru vody a dej na deset minut vařit. Když uplynou, přihoď nudle a houby a nech ještě tři minuty probublávat.
Nakonec dochuť sójovou omáčkou.
Zdroj: lidovky.cz
Nech si chutnat!!!
Křupavá bruschetta s plísňovým sýrem a karamelizovanou hruškou
SUROVINY:
2 bagety, 120 g sýru s modrou plísní, 60 g Lučiny, lžíci smetany na vaření nebo mléka, hrušku, 20 g másla, lžíci třtinového cukru, lžíci nasekaných ořechů.
POSTUP:
Bagetky nakrájej na kolečka a na roštu opeč s kapkou oleje.
Doma si připrav pomazánku: Sýr nastrouhej na struhadle, přidej Lučinu a lžíci smetany na vaření nebo mléka. Všechno spolu dobře promíchej. Nesol.
Naplň skleničku/krabičku a ulož do lednice.
Hrušku umyj, zbav jadérek a nakrájej na pláty. Na rošt dej alobal, na plátky nakrájenou hrušku a posyp třtinovým cukrem a kousíčky másla. Chvíli opékej.
Když jsou hrušky hotové, namaž bagetky pomazánkou ze sýru. Na vrch polož plátek hrušky a posyp drcenými ořechy.
Zdroj: Fitshaker.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
1 hrnek jemných ovesných vloček s klíčky, 1/2 lžičky sušeného česneku, lžička sušené cibule, vanička zeleninového bujónu, 1/2 lžičky kari pasty (červené nebo žluté),
kousek klobásy Fuet - vydrží i mimo lednici (lze dát sušené maso), hrst směsi semínek.
POSTUP:
Doma si vše sypké můžeš předpřipravit do sáčku a na místě už jen přidat vodu a uzeninu.
Místo bujonu lze dát sušenou zeleninu. K vločkám a koření přidej 3 hrnky vody, na vařiči či ohni přiveď k varu a za stálého míchání chvilku povař.
Kaše krásně zhoustne. Nyní přidej fuet na kolečka a krátce prohřej.
Zdroj: ProŽeny.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
zadního hovězího masa nakrájeného na kostky, sůl a pepř, 50 g čerstvých bylinek (tymián, rozmarýn, šalvěj…), 6 stroužků česneku drcených,
200 ml červeného vína, 150 ml oleje, 600 g cibule na kolečka, 5 bavorských grilovacích klobásek nakrájených na kolečka, lžíce mleté sladké papriky, 2 mrkve na špalíky.
POSTUP:
Maso dej do mísy, osol ho a opepři. Přidej nasekané bylinky, česnek a vše zalijte vínem. Mísu přikryj a nechte maso pár hodin odpočívat v chládku.
Rozdělej oheň, až se nakonec udělá vrstva uhlíků. Nad ně pověs kotlík, vlij olej, přidej cibuli a nech osmažit do jemně zlatova, přidej klobásky, aby se trochu opekly, a nech chvilinku opékat i mletou papriku.
Teprve pak přidej do kotlíku naložené maso, rychle osmahni a k ohni zavolej zkušeného „topiče“. Maso by se totiž mělo dusit opravdu velmi pomalu, to znamená přidávat dřevo pod kotlík zkušenou rukou.
Průběžně podlévej vodou tak 2,5 hodiny. Až bude maso měkké, vsyp do kotlíku na 20 minut mrkev a zredukuj v guláši tekutinu.
Zdroj: Naskokvkuchyni.cz
Nech si chutnat!!!
SUROVINY:
chléb, 10 stroužků česneku rozdrcených, hrst petrželky nasekané, 1/2 lžičky soli, špetka chilli, 120 ml olivového oleje, 120 g sýru (např. mozzarella a Grana Padano) nastrouhaného.
POSTUP:
Bochník nařež shora do mřížky, ale úplně nedokroj. Krajíce by měly být tak 2 cm velké. Chleba polož na arch silnějšího alobalu nebo na několikrát přeložený alobal.
V misce smíchej česnek, petrželku, sůl a chilli s olivovým olejem. Nakonec vmíchej nastrouhaný sýr.
Lžičkou vpravt sýrovou náplň co nejhlouběji mezi řezy chleba. Celý bochník zabal do alobalu. Chléb polož na 10–20 minut na mřížku/rošt.
Opékej, dokud se sýr nerozpustí. Ještě lépe se chleba upeče, když ho vložíte do litinové pánve, přiklopíte litinovou poklicí a pečete nad ohněm.
Teplo se rozprostře ze všech stran a rovnoměrně chleba propeče.
Zdroj: Penny.cz
Nech si chutnat!!!