Maminka (babička Iva) má svátek

Sváteční koláč pro maminku!


Vanilkový koláč s hruškama


SUROVINY:
Těsto: 300g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 120g másla, 1 vejce, 2 PL mléka, 1 KL citronové kůry, 1 KL vanilkové pasty.
Náplň: 3 hrušky, 2 PL skořice, 3 PL třtinového cukru, 3 PL kukuřičného škrobu, 1 KL vanilkové pasty
.
POSTUP:
Na těsto si do mísy prosej mouku a cukr. Přidej máslo pokojové teploty, vejce, citronovou kůru a vanilku a zpracujte těsto. Po lžících přidej mléko, dokud nevznikne kompaktní hmota, která se nelepí. Zabal do potravinové fólie a dej do ledničky na 2 hodiny. Mezitím  připrav náplň do koláče. Hrušky oloupej, zbav jádřinců a nastrouhej na hrubém struhadle. Pokud budou hrušky šťavnaté, budeš mít hodně šťávy. V tom případě přebytečnou šťávu slij. Přidej cukr, skořici, škrob a vanilkovou pastu. Nech chvíli bokem, aby se chutě propojili. Troubu předehřej na 170°C. Formu s odnímatelným dnem vymaž. Těsto vyndej z ledničky a rozděl na poloviny. Z první poloviny vyválej na pomoučněném vále kulatou placku silnou cca 5 mm. Opatrně přenes pomocí válečku do formy. Prsty uprav do formy a přebytečné okraje ořízni. Dno koláče propíchej vidličkou. Dej na 15 minut zapéct do trouby. Vyndej z trouby a nanes hruškovou náplň. Ze zbylé části těsta vykroj tvary a zakryj horní část koláče. Vlož zpět do trouby a peč cca 40 minut. Jakmile začne horní vrstva koláče zlátnout, vyndej z trouby. 
Zdroj: https://moncafeblog.blogspot.com/

Nech si chutnat!!!