Dušičkové menu


Dušičkové koláčky


SUROVINY:
máslo 175 g (změklé), krupicový cukr 175 g, žloutek 3 ks, mouka pšeničná hladká 450 g (+ na podsyp), skořice 1 ČL (mletá), kardamom 0,5 ČL (mletý), muškátový oříšek 0,25 ČL (mletý), rozinky 100 g (brusinky či nasekané sušené třešně), mléko trocha.

POSTUP:
Troubu rozehřej na 180°C. Máslo a cukr utři do pěny, zašlehej po jednom žloutky. Mouku prosij s kořením k máslovo-žloutkové pěně a zapracuj. Vmíchej rozinky nebo nasekané sušené ovoce (trochu ponech na ozdobení). Přidej postupně trochu mléka, aby vzniklo soudržné těsto. Těsto rozválej na moukou lehce podsypaném válu na placku zhruba 1,5 cm. Vykrájej formičkou 12 sušenek. Polož na plech vyložený pečicím papírem a na povrchu každé nařízni nožem křížek. Konce křížku ozdob uchovaným sušeným ovocem. Vlož do trouby a upeč 10–15 min, do růžova. Nech vychladnout na mřížce. Spotřebuj do 3 dnů. Uchovej ve vzduchotěsné nádobě.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Dýňová bruschetta - předkrm


SUROVINY:
malá dýně hokaido, snítky tymiánu, čerstvě mletý pepř, sůl, 2 lžíce olivového oleje.
Bylinková ricotta: 250 g ricotty, lžíce  nasekané petrželky, lžíce nasekané pažitky, lžíce lístků tymiánu, stroužek česneku, sůl, čerstvě mletý pepř.
Na podávání: ciabatta, stroužek česneku na potření, hrst rukoly, nahrubo nasekané vlašské ořechy.


POSTUP:
Troubu předehřej na 200°C. Dýni hokaido zbav slupky, rozpůl, lžící vydlabej jaderník i se semínky a nakrájej ji na kostičky. Nakrájenou dýni rozlož na plech vyložený pečícím papírem, posypej lístky tymiánu, osol, opepři a zakápni olivovým olejem. Vše rukama promíchej. Peč v troubě zhruba 20 minut dozlatova. Mezitím smíchej ricottu s nasekanými bylinkami a utřeným česnekem. Dle chuti osol a opepři. Jakmile je dýně hotová, opeč plátky ciabatty v topinkovači dokřupava. Opečené plátky chleba potři stroužkem česneku, bylinkovou ricottou a oblož pečenou dýní. Na závěr ozdob rukolou a posypej nahrubo nasekanými vlašskými ořechy. Ihned podávej.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Hustá krémová polévka z pečené mrkve


SUROVINY:
250 g mrkve, 4 stroužky česneku, 50 g Hery, sůl, pepř, 3 brambory, sáček mražené dýňové polévkové směsi, sůl, pepř, 100 ml smetany ke šlehání.

POSTUP:
Pečenou mrkev lze připravit den předem. Celé mrkve naskládej do pekáčku. Ochuť solí a pepřem. Kolem poházej stroužky česneku neloupané! Lze přidat i bylinky např. petržel… Zakryj víkem. Dej péct do trouby vyhřáté na 150°C. Peč půl hodiny. Odklop víko, poklaď mrkev plátky másla, opět zavři a dopeč doměkka. Oloupej brambory a nakrájej na menší kousky. Všechny nakrájené suroviny dej do hrnce. Zalij vodou. Vař, dokud nebudou brambory měkké. Rozmixuj. Pro zjemnění přilij smetanu, promíchej a ještě 1-2 minuty povař. Pár plátků mrkve, které nastrouhej škrabkou a opeč na kousku másla. Na té samé pánvičce opeč kostičky toastového chleba, do křupava. Obojím ozdob polévku.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Hovězí maso s dýňovou omáčkou
a hrnkovým knedlíkem


SUROVINY:
800 g hovězího masa (hovězí zadní), 100 g slaniny, 6 dl vody, 2 dl bílého vína, 4 kuličky nového koření, 4 bobkové listy, 2 mrkve, 1 rajče, 1 malý celer, 1 citron, 1/2 dýně Hokaido, 1 smetana ke šlehání, pepř, sůl.
Na hrnkový knedlík: 1 hrnek hrubé mouky, 1 hrnek mléka, 1 lžička soli, 2 rohlíky, 2 vejce, bylinky, sádlo na vymazání hrnků.


POSTUP:
Hovězí maso nasol a prošpikuj špekem, vlož do pekáče a zasyp drobně nakrájenou zeleninou. Přidej uvedené koření a podlij v poměru cca 1/3 vína a 2/3 vody, peč přikryté v troubě cca 2 hodiny. Upečené maso vyndej, vyber koření, zeleninu rozmixuj a zjemni smetanou, kterou nech lehce projít varem, omáčku případně dochuť solí, pepřem, vínem. Knedlík připrav smícháním uvedených surovin. Hmotu nalij do hrnků vymazaných sádlem do dvoutřetinové výšky, ponoř do hrnce s vodou tak, aby voda sahala po ouška, přiklop poklicí a vař přesně 33 minut, poté knedlíky vyklop a nakrájej.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Dýňový dort s jablky a mandlovým krémem

SUROVINY:
Na 2 korpusy: 100 g pekanových/vlašských ořechů nasekaných najemno, 350 g najemno nastrouhané dýně, 260 g hladké mouky, lžička jedlé sody, 2 lžičky kypřícího prášku, 1/2 lžičky soli, lžíce skořice, 4 velká vejce, 300 g cukru třtinového, 240 ml rozpuštěného másla, lžíce vanilkového extraktu.
Náplň: 4 Jablka, 2 Hrušky, 30 g másla, 50 g cukru třtinového, vanilkový lusk. Krém: 400 g mascarpone, 600 g cream cheese, 200 g mandlového másla. Pudrový cukr 50g.
Na ozdobu: 150 g bílé čokolády, Koblihy, Květiny.


POSTUP:
Vejce si vyndej z lednice a nech je hodinu stát v pokojové teplotě. Troubu si předehřej na 170°C. 2 menší formy si vymaž máslem a vysyp moukou hrubou. V jedné míse smíchej mouku, sodu, kypřící prášek, sůl, skořici a nech stranou. Vejce šlehej asi 1 minutu v robotu nebo ručním šlehačem, poté asi natřikrát zašlehej cukr a vyšlehej do pěny. Bude to trvat asi 7 minut. Vejce s cukrem musí být našlehaná tak, že nestékají z vařečky a barva bude světlounce hnědá. Poté pomalu přilévej zchladlé rozpuštěné máslo, vanilku a na nejnižší otáčky opatrně mouku (v případě ručního šlehače použij na zapracování mouky už jen stěrku. Nakonec přidej ořechy, dýni a ručně promíchej. Těsto nalij do forem a dej péct do vyhřáté trouby na 25 – 30 minut . Zda je korpus hotový poznáš tak, že do středu zapíchneš špejli, která je po vytažení čistá. Korpusy nech zchladnout a poté opatrně vyndej na mřížku. Nejlepší je nechat korpusy odpočinout do druhého dne a poté zdobit krémem.
Jablka i hrušky oloupej, odstraň jádřince a nakrájej na menší kostičky. V rendlíku rozehřej máslo, přidej jablka s hruškami a promíchej. Přidej semínka z vanilkového lusku a vhoď i lusk samotný. Dus do měkka asi 10 minut na středním plamenu pod pokličkou. Poté přidej cukr a ještě asi 5 minut za stálého míchání vař. Po této době přendej do misky a nech úplně vychladnout. Nezapomeň vyhodit vanilkový lusk, ten svůj úkol již splnil.
Mascarpone i krémový sýr by měly mít stejnou teplotu, stejně tak jako mandlové máslo. Krémový sýr jen krátce promíchej dohladka. Přidej mascarpone a míchej, dokud se oba sýry nespojí. Poté zlehka zašlehej mandlové máslo – cca po 50 gramech. Nakonec přidej pudrový cukr chuti.
Korpusy podélně rozřízni a promaž postupně krémem. Na první tři korpusy vždy nanes kromě krému také ovocnou náplň, kterou nerozmazávej až ke krajům. Nakonec dort zahlaď kolem dokola a dej ztuhnout do lednice na 30 minut (pokud ho chcete mít kompletně zatažený do krému, tento proces po zchlazení ještě jednou opakuj). Mezitím si rozpusť čokoládu na vodní lázni. Vychlazený dort přelij rozpuštěnou čokoládou, počkej 5 minut a opatrně ozdob. Dej opět zatuhnout do lednice a za hodinu je hotovo.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Kořeněné víno


SUROVINY:
1 l červeného nebo bílého vína, 500 ml vody, 2 lžíce pískového cukru, 10 ks hřebíčků, 2 ks skořice, nebo vanilky, 6 plátků citronu nebo pomeranče, 1 lžička kardamomu, 1 hrst rozinek, 1 hrst mandlí.

POSTUP:
Vodu přiveď k varu, přidej cukr, koření, plátky citronu, nebo pomeranče a na mírném ohni vař 10 minut. Nech mírně zchladnout. Poté vlij mírně zahřáté víno. Do skleniček rozděl mandle, rozinky, zalij vínem a hned podávej.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!