Novoroční menu

inspirace...


Mrkvová polévka s červenou čočkou a slaninou


SUROVINY:
1 bílá cibule, 1 stroužek česneku, 300 g mrkve, 2 lžíce slunečnicového oleje, 500 ml zeleninového vývaru, 500 g červené čočky, 200 g anglické slaniny, snítka petrželky .
POSTUP:
Cibuli, česnek a mrkev nakrájej na kostičky. Ve velkém hrnci rozpal olej a vše orestuj. Zalij vývarem a přisyp čočku. Vař, dokud čočka i mrkev nezměknou. Pokud je polévka hustá, zřeď ji vodou. Slaninu orestuj na pánvi. Servíruj posypané petrželkou a orestovanou slaninou. Případně hvězdičkami z listového těsta posypané bílým a černým mákem.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Čočkový burger


SUROVINY:
2 hrnky uvařené čočky, 1 vejce, 1 hrnek strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/2 nastrouhané cibule, 1 prolisovaný stroužek česneku, 1/2 nastrouhané mrkve.
POSTUP:
Čočku lehce rozmačkej, přidej strouhanku, vejce, cibuli, mrkev, sůl a česnek. Ze směsi tvaruj karbanátky a obal je v mouce. Placičky naskládej na pečící papír a potři je olivovým olejem. Peč na 180°C dokud lehce nezezlátnou. Můžeš je podávat například jen tak se zeleninou a jogurtovým dipem nebo v bulce jako hamburger.
Zdroj: Albert.cz

Nech si chutnat!!!


Čočkové kuličky


SUROVINY:
150 g mletého vepřového masa, 100 g vařené čočky, cibule nakrájené, 50 g panko, 100 g strouhaného sýra, 1 vejce, 2 stroužky česneku (prolisované), ½ lžičky bazalky, 1 lžíce nasekané petrželky, sůl a pepř.
POSTUP:
Předehřej troubu na 180°C. Vše dobře promíchej. Ze směsi vytvoř kuličky a polož je na plech vyložený pečícím papírem. Peč 30–40 minut dozlatova. Jez s oblíbenou omáčkou.
Zdroj: ?

Nech si chutnat!!!


Novoroční punč


SUROVINY:
2 jablka, láhev bílého vína, 1 celá skořice, 2 hvězdičky badyánu, 8 hřebíčků, 4 plátky citronu
POSTUP:
Jablka omyj a zbav jádřince, nakrájej je na plátky, s vínem a kořením podus na mírném ohni. Přeceď do sklenic a přidej po plátku citronu. Podáváme horké.
Zdroj: Vinium Velké Pavlovice

Nech si chutnat!!!


Novoroční dort


SUROVINY:
Na korpus: 100 g Hery, 2 vejce, 100 g moučkového cukru, 130 g polohrubé mouky.
Na náplň: 150 g Hery, 50 g kokosu, 50 g moučkového cukru, 100 g čokolády na vaření, 200 g malinové zavařeniny.
Na dokončení: 200 g čokoládové polevy, 100 g marcipánové hmoty, 100 g mandlových lupínků

POSTUP:
Změklé máslo vyšlehej s cukrem a žloutky, zlehka přidej vyšlehaný, tuhý sníh z bílků a nakonec lehce vmíchej mouku. Těsto nalij do předem vymazané a moukou vysypané formy a peč v troubě přibližně 30 min při 180°C. Po upečení dort vyklop a nech vychladnout. Na náplň vyšlehej máslo s cukrem a kokosem, vmíchej rozpuštěnou čokoládu (nesmí být příliš horká, aby krém nezřídl). Vychladlý korpus rozkroj, spodní díl potři marmeládou, připraveným krémem, přiklop druhou částí a nech v chladničce ztuhnout. Dort potáhni polevou a okraje obal mandlovými lupínky. Z marcipánu vykrájej kolečka na ciferník a ručičky. Čokoládovou polevou napiš na marcipánová kolečka hodiny. Dort můžeš ještě po obvodu ozdobit čokoládovými zvonečky a povrch posypat jedlými stříbrnými perličkami.
Zdroj: labuznik.cz

Nech si chutnat!!!


Novoroční káva


POSTUP:

Smíchej mletou kávu s mletým kardamonem. Tvé ledviny ti poděkují :-)

Nech si chutnat!!!


Zelný koláč s rozinkami


SUROVINY:
mouka hladká 500 g, Hera 300 g, vejce + na potření těsta, sůl, citronová štáva lžička, zelí červené 1kg, tuk na formu, cibule (na půlkolečka), krupicový cukr lžíce, vinný ocet bílý 2 lžíce, skořice špetka, tlučený hřebíček, jablko velké (nastrouhané), brusinková zavařenina 4 lžíce (rybízová), rozinky hrst v rumu.
POSTUP:
Prosátou mouku, tuk, 100 ml studené vody, vejce, citronovou šťávu a sůl zpracuj na těsto. Zabal ho a dej chladit. Zelí posol, promni a nech potit 10 min, šťávu vyždímej a slij. Na másle osmahni cibuli, nech zkaramelizovat cukr a přidej zelí, ocet a koření. Dus asi 10 minut. Pak přisyp jablko, zavařeninu a slité rozinky. Jakmile je zelí měkké a tekutina odpařená, stáhni z ohně. Předehřej troubu na 200°C. Z těsta vyválej 2 placky. Jednou vylož vymazanou formu, pokryj náplní a přikryj druhou plackou. Okraje dobře spoj a seřízni. Z odkrojků vytvoř ozdoby. Propíchej vidličkou a potři vejcem. Peč 10 minut, sniž teplotu na 175°C a dopeč dozlatova dalších 25 minut.
Zdroj: Apetit

Nech si chutnat!!!