Latinský název: Thymus vulgaris
Signatura: Venuše
Hlavní složky: silice, cymol, karvakrol, a-pinén, linalol, borneol a cineol, třísloviny, organické kyseliny, hořčiny, saponiny, flavonoidy
Polarita: Ženská
Živel: Voda
Božstva: Helios
Kuchyňské použití: k uzení masa, sýry, sekané maso, zvěřina, saláty, nakládání okurek, do omáček, k zelenině a na pizzu.
Již staří Egypťané znali konzervační vlastnosti mateřídoušek - používali je při balzamování. A více než 4 000 let se mateřídoušky používají jako koření i léčivky. Ve středověku byl tymián obecný (thymus vulgaris) používán mimo jiné například k "vyhnání mrtvého porodu". Jeho nejdůležitější léčivá látka thymol byla až do počátku 18. století považována za kafr. A mateřídouška tymián (thymus serpyllum) byla po 15. století nazývána "rostlinou Panny Marie", protože se začala dosti používat k léčbě ženských nemocí.
Jiné názvy: demut, římská mateřídouška
Doporučené kombinace: bergamot, hřebíček, rozmarýn, čajovník, citrusy, jalovec, meduňka, šalvěj
Botanický popis: stále zelený nízký polokeř, hojně větvený, trvalka, výška až 30 cm, světle fialové až růžové či bílé květy v létě. Oblíbené u včel. Malé, oválné, šedozelené listy plodem elipsoidní tvrdky, po čtyřech v každém květu.
Pěstování: Vhodná pro pěstování na balkóně či za oknem - přímé slunce, teplo, sucho, kameny, ochrana před prudkým větrem, chudší prostředí (pro větší aroma listů). Půda - lehká, suchá, dobře propustná, písčitohlinitá, mírně vápenitá, raději alkalická. V březnu až dubnu přímo na místo do řádků vzdálených asi 40 cm na povrch půdy, semena jen lehce přitisknout (klíčí za světla), výsev v březnu až dubnu přímo na místo do řádků vzdálených asi 40 cm na povrch půdy, semena jen lehce přitisknout (klíčí za světla). Rozmnožuje se semeny, ale i dělením trsů, řízkováním a hřížením. Vyžaduje teplejší polohy a lehčí vápnité půdy s dostatkem živin. Množení buď stonkovými řízky 5-8 cm dlouhými ze starších keříků, kdykoliv během roku kromě zimy nebo rozdělením trsů, zakořeněné poléhavé lodyhy se oddělují na jaře nebo na podzim. V chladných oblastech na zimu seříznout a zakrýt chvojím, jinak lze po celý rok pěstovat v bytě.
Sběr: Sbírá se nať před květem v období červenec - srpen a suší se ve stínu na vzdušném místě při t. max. 35 °C. Pro aromaterapii - silice se získává : parovodní destilace kvetoucí natě. - listy se odtrhávají v létě, nejlépe v poledne za suchého počasí (nejaromatičtější jsou v době počátku květu rostliny); kdykoliv se sklízí celá nedřevnatá nať
Lékařské použití: formou čaje: podporuje zažívání, uvolňuje hlen, omezuje nadýmání, mírní průjmy, podněcuje tvorbu bílých krvinek pro ochranu před infekcí, snižuje nespavost, zbavuje svalových bolestí; tonizující a stimulující čaj z listů k léčbě zažívacích a dýchacích potíží, s medem proti dusivému kašli, nachlazení a chrapotu. Formou obkladů, koupelí a vdechování: na kožní onemocnění, rány, vředy apod., léčí dýchací potíže, zlepšuje krevní oběh ve vlásečnicích, povzbuzuje fyziologické funkce organismu. Odvar s medem pomáhá proti astmatu, působí tišivě v při zánětech krku a kašli. Olej se používá při inhalacích. Blahodárné účinky má tympánový med s mlékem.
Emocionální použití: Spolu s majoránkou formou odvaru - lázeň, která smývá neduhy a trápení minulých dní.
Magické a rituální použití: rituály zdraví, psychické síly, lásky, očisty a ochrana spánku. Jedno z nejstarších vykuřovadel, které bylo v Řecku rituálně spalováno pro tymián zdraví, léčení a očistu. Svěcení chrámů a svatých míst. Používán také ke zvýšení jasnozřivosti. Zapaluje se před obřadem k vyčištění prostoru (přesněji k desinfekci, protože výpary thymolu mají prokazatelně fytoncidní účinky). Posvátné byliny druidů. Magickou očistnou koupel jde připravit, že do vody přilijeme odvar z Mateřídoušky a Majoránky. Polštářek nacpaný Mateřídouškou léčí noční děsy. Když jdete na pohřeb, mějte u sebe snítku Mateřídoušky, abyste zapudili vlivy truchlících.
str. 86 - Léčivé rostliny a planety / E. Brooke
4 KL levandule, 4 KL rozmarýnu, 3 KL tymiánu, 3 KL bazalky, 2 KL fenyklu, 2 KL yzopu, 1 KL máty, 1 KL rozrazilu. Směs přelijte vroucí vodou a po 15 min louhování přeceďte do koupele. V koupeli setrvejte 15 min. Ideální před veškerými rituály. Adaptovaný recept z šalamounova klíče.
3 PL majoránky a 3 PL tymiánu. Směs přelijte vroucí vodou a po 15 min louhování přeceďte do koupele. V koupeli setrvejte 15 min. Používejte ji během jara a léta, abyste na jaře smyli chlad zimy a v létě ke své letní očistě.
3 KL tymiánu, 2 KL řebříčku, 2 KL růže, 1 KL pačuli, 1 KL muškátového oříšku. Směs přelijte vroucí vodou a po 15 min louhování přeceďte do koupele. Používejte ji přímo před praktikováním jakékoli formy věštění, k uklidnění vědomé mysli a stimulaci psychického vědomí.
Připravují se 4 varianty a to v poměru (1:1), (1:3) a (1:5) tymián:40% alkohol a (1:5) tymián:60% alkohol. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně výluhem protřepte. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 2-3 ml/10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody tinktura v poměru (1:5). U tinktury 1:5 70% alkoholem 6 ml/40 kapek 3x denně. Při teplotě do 25 °C, v dobře uzavřeném obalu, v temnu a suchu vydrží extrakt nejméně 2 roky.
Základem jsou za studena lisované oleje, tedy olivový, slunečnicový, konopný, ale také je výborný i mandlový nebo sezamový. Do litru oleje přidáme velkou hrst sušeného tymiánu, nádobu uzavřeme a umístíme na místo na slunci. Takto na slunci necháme 2-3 týdny. Poté olej scedíme a tymián prolisujeme přes jemné síto. Při teplotě do 25 °C, v dobře uzavřeném obalu, v temnu a suchu vydrží extrakt nejméně 2 roky.
Nerozkvetlou čerstvou nať tymiánu zalijete livovým olejem. Nádobu se širokým hrdlem pečlivě uzavřete a postavte ji na slunné místo. Macerujte 2-3 týdny. Poté přeceďte macerát přes gázu do lahvičky z tmavého skla. Užívejte vždy, když pocítíte bolest kloubů či svalů po sportovních aktivitách.
Uvolní svalové napětí a bolest. Smíchejte 10 kapek tymiánového oleje s 5 PL levandulového oleje.
500g mýdlové hmoty, vonný olejíček z tymiánu, tymián. Rozpustíme mýdlovou hmotu a dodáme vonný olejíček a bylinku. Naplníme formičky nebo vytvoříme koule kolem šňůrky. Pak necháme ztuhnout. Zdroj: ceskatelevize.cz/herbar
500 ml vody, 300g přírodního cukru, plná hrst opraného tymiánu, šťáva z 2 citronů. Vodu s cukrem zahřejte do rozpuštění. Přidejte tymián a směs přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, až zredukujete asi 1/3 vody. Sirup odstavte, nechte mírně zchladnout a přimíchejte šťávu z citronů. Přeceďte sirup přes jemné sítko nebo přes plátýnko a nalijte do čistých láhví. Sirup nechte zchladnout a uchovávejte ho v chladničce.
200g tymiánu vložte do nádoby a přelijte litrem horké vody, přikryjte. Ponechte na velmi teplém místě 12 hodin louhovat. Přeceďte, přidejte 2 kg třtinového cukru. Mírně zahřejte do rozpuštění cukru. Slijte teplé do lahviček. Užívá se 1 KL každé tři hodiny.
Při černém kašli se doporučuje tento sirup smíchaný z 10 ml tymiánové lihové tinktury, 20 ml medu a 70 ml tymiánového sirupu. Užívá se 1x za hodinu 1 KL.
Do 600 ml tymiánového nálevu ( 4 lžičky sušeného tymiánu zalijte vroucí vodou a nechte 10 minut vylouhovat) přidejte 490 g medu. Tymiánový sirup je vhodný při mírnění kašle. Podávejte v 5 ml dávkách.
500 ml vody, 300g přírodního cukru, plná hrst opraného tymiánu, 1/2 hrsti opraného slézu, šťáva z 2 citronů. Vodu s cukrem zahřejte do rozpuštění. Přidejte tymián a sléz a směs přiveďte k varu. Vařte tak dlouho, až zredukujete asi 1/3 vody. Sirup odstavte, nechte mírně zchladnout a přimíchejte šťávu z citronů. Přeceďte sirup přes jemné sítko nebo přes plátýnko a nalijte do čistých láhví. Sirup nechte zchladnout a uchovávejte ho v chladničce.
Do sklenic dejte kostky ledu asi do 1/3 výšky, zalijte je čerstvě vymačkanou citronovou šťávou, tymiánovým sirupem a dolijte vodkou. Přidejte 2 snítky tymiánu.
Do karafy dejte kostky ledu, několik koleček citronu a pár snítek čerstvého tymiánu. Přilijte sirup a minerálku. Množství sirupu dejte dle své chuti, může být maličko sladší, protože čerstvý citron chutě vyrovná. Vhodit můžete na ozdobu snítku tymiánu.
K vyplachování úst se hodí dobře příjemná ústní voda smíchaná z 3 ml oleje tymiánového, 44 ml lihu meduňkového, 2 ml oleje mátového a 2 ml oleje benedyktového. 5 kapek směsi do sklenky vody.
K vyplachování úst se hodí dobře příjemná ústní voda smíchaná z 2 ml oleje tymiánového, 1 ml oleje fenyklového, 2 ml oleje mátového a 1 ml oleje anýzového s 44 ml vinného lihu. 5 kapek směsi do sklenky vody.
15g tymiánu, 15g fenyklu, 15g pobělu. Směs přelijte třemi šálky horké vody. Ponechte přes noc louhovat. Přeceďte a přidejte 1 šálek medu nebo javorového sirupu a povařte do zhoustnutí. Nalijte na plech a po vychladnutí nakrájejte na centimetrové kostičky. Dávkování: max. 5 pastilek denně po dobu 10 dnů.
Nejdříve rozpustíme v hrnku asi 200 g sádla, přidáme hrst květů tymiánu (nebo jiné bylinky), promícháme a zchladíme. Necháme odstát asi jeden den, pak opět jemně zahřejeme a přecedíme přes plátno. Uzavřeme v kelímku a uložíme do lednice. Tymiánový balzám nebo mast je výborná především na různé virózy či chřipky. Nejčastěji se maže pod nosem, na spánky nebo na hruď, rozpouští hustý hlen a usnadňuje vykašlávání. Mast je vhodná i při potížích se spánkem, únavě či nadměrném stresu. Často se používá u dětí při rýmách a nachlazeních. A když bolí klouby či svaly, jednoduše potřeme bolavé místo.
Do tymiánového oleje přidáme ohřátý všelí vosk. Zamícháme a naplníme skleničky/kelímky.
Při svalových křečích si často natírejte postižené svaly mazáním vzniklým smícháním 3 ml oleje tymiánového, 3 ml oleje rozmarýnového s 94 ml francovky ALPY klasické či lesany.
Kořen lopuchu, kořen kopřivy a nať tymiánu po 1 PL smícháme, přelijeme 500 ml vody a přivedeme k varu a ihned odstavíme. Necháme zchladnout. Přecedíme a vlasy po mytí oplachujeme tímto odvarem.
Dobře usušený tymián vložte na dno sklenice a zalijte medem až po okraj. Dobře uzavřete a otáčením zavařovací sklenice smíchejte med s bylinkami. Louhujte po dobu 2-3 týdny. Pokud se začnou byliny vyplavovat nahoru, pak sklenici otočte. Sceďte med do čisté sklenice a uložte na chladném a tmavém místě.
Ráno krátce osprchujeme prsy studenou vodou. Večer obložíme prsy na 20 minut strouhaným jablkem. Po odstranění jablka naneseme vatičkou nálev z tymiánu a necháme uschnout. 2 PL natě v šálku studené vody zahřejeme a odstavíme, pomecháme 15 min louhovat a poté scedíme.
25g tymiánu a 25g medvědice lékařské přelijte 1,2 l horké vody. Louhujte 15 min. Po zcezení pijte ve formě horkého čaje po celý den. Opakujte následující 3 dny, dokud obtíže nevymizí.
Pomáhá nálev z 15g tymiánu ve 100 ml studené vody, které zahřejeme a odstavíme, pomecháme 15 min louhovat a poté scedíme. Pijeme 3x denně mezi jídly.
Pomáhá nálev z 15g tymiánu ve 100 ml studené vody, které zahřejeme a odstavíme, pomecháme 15 min louhovat a poté scedíme. Osladíme tymiánovým medem. Pijeme 3x denně mezi jídly.
50g proskurníku a 50g tymiánu. 3 KL směsi zalijte 3 šálky vody a 5 min povařte na mírném plameni. Poté nechte louhovat přikryté cca 10 min. Sceďte do termosky. Během dne směs po doušcích.
15g tymián, 10g rybízu černého, 10g jitrocele, 10g lékořice, 15g macešky trojbarevné, 20g kaštanovníku jedlého, 20g rosnatky. 3 KL směsi zalijte 3 šálky vody a 5 min povařte na mírném plameni. Poté nechte louhovat přikryté cca 10 min. Sceďte do termosky. Během dne směs po doušcích.
20g tymián, 20g violka vonná, 20g kaštanovník jedlý, 20g rosnatka. 3 KL směsi zalijte 3 šálky horké vody a nechte louhovat přikryté cca 10 - 15 min. Sceďte do termosky. Během dne směs po doušcích.
20g tymián, 20g bez, 20g proskurník, 10g rosnatka, 10g anýz. 3 KL směsi zalijte 3 šálky horké vody a nechte louhovat přikryté cca 10 - 15 min. Sceďte do termosky. Během dne směs po doušcích.
květ podbělu 5g, divizna 5g, sléz 10g, květ máku vlčího 10g, proskurník list 10g, proskurník kořen 10g, podběl list 10g, tymián 10g, badyán 5g, lékořice kořen 25g. 3 KL směsi zalijte 3 šálky horké vody a nechte louhovat přikryté cca 10 - 15 min. Sceďte do termosky. Během dne směs po doušcích.
anýz 10g, fenykl 10g, lněné semeno 15g, tymián 15g. 3 KL směsi zalijte 3 šálky horké vody a nechte louhovat přikryté cca 10 - 15 min. Sceďte do termosky. Během dne směs po doušcích.
Smíchejte 50g drceného fenyklu, 20g heřmánku, 30g tymiánu a 10g kořene omanu. 1 PL směsi přelijeme šálkem horké vody a louhujeme 7 min. Scedíme do termosky. Pijeme po doušcích.
Smícháme 20g tymiánu, 20g prhy, 20g květu divizny a 20g rosnatky. 1/2 KL směsi zalijte šálkem horké vody a nechte louhovat přikryté cca 10. Po scezení pijte šálek ráno a šálek večer.
Smícháme hrst sušených: květů lípy, kvítků divizny, tymiánu, mateřídoušky, listů či květů podbělu, listů máty a květu bezu černého. 3 KL směsi přelijeme šálkem vroucí vody, necháme vyluhovat 3 minuty. Poté 2x přecedíme přes kávový filtr (úplné odstranění dráždivých chloupků). Užíváme jako kloktadlo i čaj.
Odvar z tymiánové natě doporučují při zažívacích obtížích. 10g natě přelijeme šálkem a půl vroucí vody, přivedeme k varu a několikrát necháme přejít varem, odstavíme a 10 min louhujeme. Scedíme do termosky. Užívá se 3x denně půl šálku. U dětí do 1 roku je nutno dávku snížit na 0,5–1g nati pro odvar aplikovaný max. 3x denně.
2 díly eukalyptu, 1 díl myrhy, 1 díl tymiánu a 1 díl nového koření. Vše rozmělníme na velmi jemný prášek a roprašte v místnosti nemocného. Používá se k vyčištění prostoru (přesněji k desinfekci, protože thymolu obsažený v tymiánu má prokazatelně fytoncidní účinky).
100 g semínek bílé hořčice (dva balíčky), 100 ml bílého vína, roztok ze 100 ml jablečného octa a 100 ml vody, ¼ lžičky mořské nebo himalájské soli, 3 PL medu nebo agáve sirupu, 1/2 lžičky chilli, 2 PL čerstvého na jemno nakrájeného tymiánu, 3 PL extra panenského olivového oleje. Pokud chcete hořčici výrazněji ostřejší, můžete použít 150 ml bílého vína a 150 ml jablečného octa. Hořčičná semínka dejte do misky a zalijte polovinou objemu vína nebo roztoku octa s vodou. Pokud můžete, nechte přes noc nabobtnat, ale mixovat můžete i hned. Po nabobtnání je hořčice nepatrně jemnější. Semínka rozmixujte a přidejte druhou polovinu vína nebo octa s vodou. Pokud chcete hořčici o něco hrubší a cítit v ní kousky semínek, nemusíte ji mixovat dohladka. Přidejte med nebo vaše sladidlo, tymián, olej a osolte. Dejte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Pokud zachováte čistý proces přípravy, vydrží vám hořčice v lednici i půl roku.
1 KL šalvěje, 1 KL tymiánu, 1 KL saturejky, 1 KL estragonu a 1/2 KL černobýlu.
800g červené cibule, 3 snítky tymiánu, 3 ks hřebíčku, 1 KL kmínu, 70 ml balsamikového octa, 1 KL soli. Marináda: 150 ml portského vína, 1 KL třtinového cukru, 3 PL medu. Promícháme suroviny na marinádu. Vložíme cibuli nakrájenou na jemné kroužky a dobře promícháme. Přikryjeme fólií a necháme 2 hodiny v lednici odležet. Z marinády vybereme cibuli, kterou vložíme do kastrůlku s bylinkami. Zalijeme octem a pomalu vaříme do zhoustnutí. Hustou marmeládu sundáme z tepla. Ještě horkou marmeládu rozdělíme do 4 sklenic (cca 200 ml), uzavřeme, obrátíme a necháme pod utěrkou chladit.
Stroužky česneku vložit do mixeru a zalít do 1/3 olivovým olejem. Zasypat podrceným tymiánem. Vše rozmixovat a přendat do malé skleničky. Zavíčkovat a uložit do lednice, kde ji lze uchovat dlouhou dobu. Při nachlazení, kašli 3 x denně namažte tuto pastu na chléb s máslem.
Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender, Léčivé rostliny a planety/Elisabeth Brooke