Prvek: Vzduch
Vlastnosti: zvlhčující, hřejivé
Signatura: Jupiter
Latinský název: Taraxacum officinale
Hlavní složky: Droga obsahuje hořčinu taraxacin, cerylový alkohol laktucerol (v mléčné šťávě), kaučuk, inozit, cholin, třísloviny, saponiny, organické kyseliny, slizovité látky, triterpény, tuky (4-9 %), bílkovinné látky (12-15 %) aj. Na jaře rostliny obsahují malé množství inulinu, ale na podzim se jeho obsah zvyšuje až na 40 %. Čerstvá rostlina – listy a květy obsahují xantofyly, provitamin A a vitaminy C a B2.
Polarita: ...
Božstva: Hekaté (řecko-thrácká bohyně Měsíce a podsvětí, vládkyně tajemných sil), Théseus (řecký hrdina)
Popis: Pampeliška je vytrvalá bylina s krátkým jednoduchým oddenkem, který přechází do masitého kořene. Z oddenku vyrůstá přízemní listová růžice. Čepele listů jsou protáhlé a charakteristicky vykrajované. Ze středu růžice vyrůstá hladká, bezlistá, válcovitá, dutá lodyha, vysoká 20-30 cm, která nese květní úbor zavinutý v množství světle žlutých, jazykovitých květů. Plod je malá, elipsovitá nažka s jemným chmýrem. Ve všech orgánech rostliny se nachází mléčná šťáva. Pampeliška kvete od časného jara až do podzimu, hromadně ale vykvétá počátkem května.
Jiné názvy: Smetanka, mlíčí, husí kap, pleška, lucerny, mléčný lupen, lucerničky, žejdlík čertova mléka, kněží koruna, hadí mlíčí, kněžská pleš, pumpelice, lví zub, majíček, mléč, odvančík, pampelíček, pamprlice, plečka obecná, počůránek, psí ub, smetaník, kačenec
Pěstování: Vyskytuje se v celém mírném a severním pásu Evropy a Asie od nížin až vysoko do hor, především na travnatých místech jako jsou louky, meze, zahradní trávníky a zahrady, kde je nevítaným, zato ale velice častým hostem. Jako plevel je všudypřítomná a při pokusu o vytržení se dlouhý kořen zpravidla přetrhne a rostlina brzy vyroste znovu.
Sběr: Ve fytoterapii se používá především kořen pampelišky, doporučuje se však i nať, kořen s natí a také list. Kořeny rostliny sbíráme na podzim, když začíná schnout listová růžice (září-říjen) nebo brzy na jaře (březen). Suší se ve stínu nebo v sušárně při teplotě do 40 °C. Kořeny sušíme do té doby, dokud při přelomení nepřestane vytékat mléčná šťáva. Po vysušení je droga světle až tmavě hnědá, slabě hořká a nevoní. Kořeny sbírané na podzim obsahují více léčivých látek. Uskladňují s na vzdušném a suchém místě. Mohou mít vlhkost do 14 %.
Lékařské použití: Přípravky z pampelišky posilňují funkce jater, žlučníku a ledvin, proto se používá při zánětech jater, onemocněních žlučníku – žlučníkové kameny, při nedokonalém rozkladu tuků, i jako diuretikum při zánětech a kamenech v ledvinách a močovém měchýři. Používá se též jako protihlístový prostředek. Kromě toho stimuluje látkovou výměnu, zlepšuje chuť do jídla, trávení, účinkuje při žaludečních a střevních obtížích (žaludečním a střevním kataru, nadýmání a zácpě), používá se při cukrovce (list pampelišky). Dobře účinkuje při artróze a dně. Lidové léčitelství doporučuje kořen pampelišky i při onemocněních sleziny, celkové slabosti, při anémiích, ke zlepšení složení krve, při ateroskleróze (tento účinek je pravděpodobně vyvolaný vázáním cholesterolu) a při chronických kožních onemocněních. Při avitaminóze C se jako posilňující a zpevňující prostředek používá salát z čerstvých jarních listů pampelišky (listy se zalijí vlažnou slanou vodou a nechají se vyluhovat 30 minut, aby se odstranila jejich hořkost) nebo čerstvá šťáva.
Emocionální použití:
Účinek: energie, vše jde bez námahy, uvolněnost, vyrovnanost, pohoda, odpočinek.
Kořeny rostlin všeobecně působí v oblasti solar plexu, soustřeďují a uklidňují emoce, které jsou příliš rozhárané a neuspořádané.
Pampeliška posilňuje city, dodává osobě sebejistotu, jasnější představu o vlastním já, schopnost odolávat silnějším vlivům jiných.
V oblasti solar plexu se vytvářejí vztahy mezi námi a okolím, zde se nachází centrum našich pocitů, často neracionálních, k ostatním lidem.
Okamžitou náchylnost či naopak nelibost, kterou cítíme vůči ostatním, nazývají psychologové projekcí, jíž vyjadřujeme své vlastní potlačované pocity, které nemůžeme projevit sami k sobě, a tak je promítáme do vztahu k ostatním.
Poněvadž přicházejí z oblasti solar plexu, bývají tyto emoce intenzivní, zřetelné, nezastřené, vyjadřují základní požadavky a tužby v našich vztazích.
Například v milostných vztazích se emoce projevují v této oblasti jako pohlavní touha, žádostivost, avšak pokud je osobnost emočně vyzrálá, přesunují se její pocity do oblasti srdeční čakry, kde se projevují spíš ve formě vyjádření absolutní, neosobní lásky.
Může se nám stát, že jsme stále svázáni s lidmi, s nimiž naše vztahy již emocionálně odezněly.
Doporučují se meditace, pomocí nichž se lze bez újmy na duši zbavit podobných vztahů.
Kořen pampelišky napomáhá tomuto procesu, neboť posiluje sebevědomí a usnadňuje rozhodnutí, iteré vztahy stojí za to zachovat, a které nikoli.
Kořen, přestože obsahuje hořké látky, dokáže naopak i život „osladit". Zloba a zášť bývají často uvězněny v játrech, a jestliže jim není umožněno projevit se, přeměňují se v depresi a sebenenávist.
Jakákoli bylina, která působí na játra může pomoci - nejenže přispěje k biologickému pročištění, ale i k odstranění emocionální stagnace.
Obecně lze říct, že vztek je dobrým pročišťovadlem, pokud ovšem není příliš výbušný a urputný. Dle mého názoru je uvolňující zlostný pocit způsobem k sebeobjevování a osvobození.
Kořen pampelišky stimuluje lidi, kteří by chtěli provést změnu ve svém životě, ale cítí se být svázáni konvencemi a strachem. Je vhodný pro ty, kteří se nemohou vymanit ze jha ostatních.
Poněvadž poskytuje zřetelnější ohled na vlastní já, osvobozuje, pobízí k asertivnímu chování a napomáhá k dosažení zadaných cílů a přání.
Při stresujícím životním stylu pomůže uvolnit se a vyrovnat s každodenním životem.
Časté problémy při stresu - svalová tenze, napětí, náruživost, úsilí, puntičkářství, nevyjádřené emoce.
Magické a rituální použití:
niha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender
1 díl listů pampelišky, 1 díl kopřiv, 1 díl měsíčku lékařského. 1 PL směsi přelijeme 0,5 l vroucí vody a necháme 20 min louhovat. Scedíme do termosky a popíjíme během dne. Tato kůra by se měla dodržovat pravidelně po dobu 2-4 týdnů.
1 KL kořene smetanky, 1 KL listů smetanky. Směs zalijeme 0,5 l vroucí vody a 2 min povaříme a necháme vychladnout. Užíváme max. 2 šálky denně po dobu 6 týdnů.
Hrst listů pampelišek rozmixujte na kaši, přidejte šťávu z jednoho pomeranče a jednoho nastrouhaného jablka. Přislaďte medem a zalijte 0,2 litry mléka bez laktózy nebo mandlového či kokosového. Rozmíchejte a pijte ráno nalačno.
1 KL pampeliškových listů, 1 KL šalvěje, 1 KL sporýše lékařského. Směs přelijeme vařící vodou a necháme 10 minut louhovat. Pijeme 2x denně.
1 PL pampeliškových listů, 1 PL řebříčku, 1 PL slézu. Směs přelijeme vařící vodou a necháme 5 minut louhovat. Pijeme 2-3x denně, vždy před jídlem.
2 PL kořene pampelišky rozdrtíme, vložíme do 500 ml vlažné vody a necháme 12 hodin macerovat. Pijeme 2-3x denně a první skleničku si dáme hned ráno po probuzení. Proti svrbění můžeme používat také pampeliškový med (často je porucha na dráze jater).
1 díl kořene pampelišky, 1 díl kořene čekanky, 1 díl meduňky, 1 díl kořene puškvorce, 1 díl řepíku. 1 PL směsi přelijeme 0,5 l vroucí vody a necháme 20 min louhovat. Scedíme do termosky, popíjíme po doušcích během dne. Tato kůra by měla trvat po dobu 3-4 týdnů.
Smícháme 1 PL listů jaterníku, 1 PL natě vlaštovičníku, 1 PL řepíku, 1 PL benediktu, 1 PL kořene čekanky a 1 PL pampelišky. 2 PL směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin macerovat. Čaj pijeme 2-3krát denně.
Smícháme 1 PL kořene pampelišky, 1 PL čekanky, 1 PL puškvorce, 1 PL natě zeměžluče a 1 PL řepíku. 2 PL směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin macerovat. Přivedeme k varu a necháme přikryté vyluhovat. Do hotového čaje přidáme ještě lžičku vlaštovičníkové tinktury a pijeme 1/2 hodiny před každým hlavním jídlem.
Smícháme 1 PL natě rozrazilu, 1 PL řepíku, 1 PL přesličky, 1 PL pelyňku, 1 PL kořene čekanky a 1 PL pampelišky. 2 PL směsi dáme do 1/2 1 vody a necháme 12 hodin macerovat. Potom uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Horký čaj pijeme v malých dávkách během celého dne.
Smícháme po 1/2 KL kořene pampelišky, čekanky, pýru a puškvorce. Směs namočíme večer do 1/2 1 teplé vody a necháme přes noc macerovat. Ráno uvedeme do varu a necháme přikryté vychladnout. Osladit můžeme jen čekankovým sirupem, pijeme 2-3x denně.
1 díl pampelišky, 1 díl kopřivy a 1 díl jitrocele. Hrst směsi propereme a necháme chvíli namočené ve vodě. Poté rozmixujeme a přecedíme. Pijeme týden.
Smícháme 1/2 KL pelyňku černobýl, 1 KL pampelišky a 1 KL čekanky. Směs se přelije 1/2 l vroucí vody a nechá se pod pokličkou 10 min louhovat. Užívá se 2x denně po lžičkách při žlučníkových potížích po dobu 4-6 týdnů. Čaj není vhodný pro těhotné a kojící ženy.
Hrst zemězluče, hrst čekanky, hrst pampeliškového kořene, hrst pampeliškového listu, hrst kopřivy, hrst máty. 2 PL směsi zalijeme 0,5 3 l vroucí vody a necháme 20 minut luhovat. Pak přecedíme.
Hrst březových listů, hrst zemězluče, hrst čekanky, hrst pampeliškového kořene, hrst pampeliškového listu, hrst kopřivy, hrst máty. 2 PL směsi zalijeme 0,5 3 l vroucí vody a necháme 20 minut luhovat. Pak přecedíme.
Smícháme Pomněnka 20g, Jitrocel 15g, Pampeliška 20g, Kozlíkový kořen 25g a Fenykl 10g. 1 KL směsi přelijeme šálkem vroucí vody, necháme 10 min louhovat, scedíme a pijeme ráno a večer.
Smícháme 10g březových listů, 10g rozdrcených fenyklových plodů, 10g potlučených šípků, 10g sušených květů ibišku, 10g sušených květů heřmánku, 10g drceného sušeného kořene pampelišky, 10g meduňky, 10g máty peprné. 1 PL směsi zalijeme šálkem vroucí vody a pod pokličkou ponecháme 10 minut vyluhovat. Scedíme a pomalu popíjíme.
Při očistné kúře trávicího a vylučovacího ústrojí, ledvin, plic a jater použijeme čajovou směs z: bříza list, pampeliška kořen, bez černý květ, majoránka nať, vrbová kůra, vřes obecný nať, truskavec nať, celík zlatobýl nať, andělika lékařská kořen, echinacea kořen, petrklíč květ, jitrocel kopinatý list, klanopraška čínská plod, zeměžluč nať.
1 KL kořene pýru a 1 KL čekanky vaříme v 1/2 1 vody na mírném ohni 1/2 hodiny. Doplníme vyvařenou vodu, přidáme 1 KL rozdrceného kořene proskurníku a 1 KL natě fialky. Uvedeme do varu, odstavíme a necháme pomalu vychladnout. Teplý nalijeme do termosky. Pijeme 2x denně 1 šálek. Tento čaj pomáhá také rozpouštět močové kameny a prospívá všem močovým orgánům.
Smícháme 1 PL sedmikrásky, čekanky a lopuchu. 2 PL směsi přelijeme studenou vodou a uvedeme do varu. Krátce povaříme a necháme vpod pokličkou vychladnout, scedíme pijeme 2x denně šálek. Doplňková léčba: ze sedmikrásky uvaříme odvar na zábaly (velmi krástké). Poté místo ošetříme měsíčkovou mastí.
https://www.manutea.cz/kvetouci-pampeliska-kvetouci-caj-x1266?a_box=qnav2f2r
Květy zbavíme lůžka a necháme je do druhého dne zavadnout, díky čemuž se sníží množství vody v květech. Poté květy dáme do čisté lahve a zalijeme olejem, např. olivovým. Opakovanou macerací s novými květy můžeme zvýšit množství účinných látek v oleji. Dobrá je i kombinace s arnikou. Pokud bychom chtěli z pampelišky dostat i vysoký obsah vitamínu C, pak macerujeme i mladé listy pampelišky a použijeme hydroglycerínový olej.
150 g sušeného a nadrceného kořene pampelišky (nejlépe na podzim) dáme do láhve žitné a necháme za občasného protřepání 2 týdny vyluhovat. Pak kořen vylisujeme a přecedíme. Užíváme před obědem a večeří.
Hrst květů pampelišky uvaříme asi v půllitru vody 15-20 minut, necháme vychladit a scedíme. Slijeme do tmavé skleněné lahvičky. Každé ráno a večer omývat pleť.
Pampelišková mast se vyrábí z macerátu. Stačí k tomu 9 g včelího vosku a 49 ml macerátu. Včelí vosk a macerát vložte do misky a roztavte ve vodní lázni. Poté přidejte vitamín E a ihned přelijte do dózy.
Do rozpuštěné (na vodní lázni) mýdlové nebo glycerinové hmoty (lze zakoupit v drogerii, na netu...) přidáte za stálého míchání 1 PL sušených květů a 1 PL pampeliškového olejový macerát. Hmotu nalijte do silikové formičky nebo do formy vyložené folií. A nechte vychladnout. Mýdlo vyklopte po ztuhnutí z formičky a zabalte do potravinové folie. Macerát: květy zbavíme lůžka a necháme je do druhého dne zavadnout, zalijeme je glycerínem nebo olejem. Macerujeme 2 týdny, po scezení přidáme nové květy a znovu macerujeme. Postup opakujeme. Po třetí maceraci scedíme a slijeme do tmavé lahvičky.
20 listů pampelišky, 10 květů pampelišky, 1 vinný ocet. Květy a listy pampelišky dáme do láhve s octem, uzavřeme a necháme odstát 12 dní na slunném místě. Každý den láhev protřepeme. Po 2 týdnech ocet scedíme, staré listy a květy nahradíme čerstvými a vše opakujeme. Za další 2 týdny ocet přefiltrujeme, slijeme do čisté lahve a vložíme pár čerstvých listů. Tento ocet se přidává do koupele jako tonikum. Čistí organismus od jedů a pomáhá na kožní problémy.
Květy prokládám medem. Vždy vrstva medu a pampelišek a naplním po okraj. Nechám stát za oknem několik týdnů. Občas se můžete podívat, co se ve sklenici děje a ochutnat. Po několika týdnech scedíme.
300 květů pampelišek, šťáva z 1 citronu, 1 pomeranč, 1 l vody, 1 kg třtinového cukru nebo 500g medu. Doma vysypte 150 květů na bílý papír a nechte vylézt hmyz. sypeme je do hrnce, přidáme šťávu z citronu a pomeranče, strouhanou pomerančovou kůru a vodu. Necháme 10 minut povařit, až se voda zbarví do světle hnědé. Necháme vychladnout a uložíme na 1 den do chladu a temna. Další den scedíme, přisypeme cukr, znovu zahřejeme a necháme 30 minut vařit do konzistence sirupu. Stále mícháme, a jakmile se směs začne táhnout, rozlijeme ji do sklenic, zavíčkujeme a postavíme dnem vzhůru. Pampeliškový med pomůže při kašli, bolení v krku, osladí nepříliš horký čaj. Protože pampelišky kvetou až do podzimu, můžete sběr opakovat dvakrát. Je víc tekutý než včelí, ale je velmi chutný.
300 květů pampelišek, 100 kvítků sedmikrásek, šťáva z 1 citronu, 1 pomeranč, l vody, 500g medu. Vše zalijeme 1l vody a uvedeme do varu. Povaříme 15 minut a poté necháme vylouhovat přes noc. Po vylouhování přecedíme, přidáme med a na velmi mírném plameni za občasného míchání zahříváme (nevaříme) do požadované hustoty. Odstavíme a nalijeme do skleniček, otočíme víčkem dolů na 5 minut.
400ks pampeliškových květů, 2 citrony, 1 pomeranč, 3 mladé kopřivy, smrkové výhonky hrst, 1l vody, 600 g medu, 5 větviček máty. Citron a pomeranč nakrájejte na kolečka (pokud máte bio, tak i s kůrou) a společně s pampeliškovými květy, kopřivami a smrkovými výhonky zalijte vodou. 15 minut povařte a pak nechte min 24 hodin louhovat. Občas promíchejte. Druhý den nálev přeceďte přes plátýnko. Přidejte med a nevařte, jen mírně zahřívejte cca 80 min, dokud sirup nezhoustne. Na posledních 15 min přihoďte mátu, pak jí zase vyjměte. Sirup nalévejte do ještě horkých vyvařených sklenic, zazátkujte a nechte chladnout víčkem dolů.
1 litr pampeliškových květů, 500 g třtinového cukru, 2 dcl vody. Natrhané květy pampelišek dáme do velké skleněné uzavíratelné nádoby (např. velká láhev od okurek) a prosypeme cukrem. Nádobu uzavřeme, nemáme-li uzavíratelnou, přikryjeme alespoň potravinářskou fólií a necháme stát na okně dva dny. Občas promícháme nebo sklenicí zatřepeme. Nejlepší je, když nám v tyto dny na nádobu svítí sluníčko, které napomáhá tomu, aby se cukr rychleji rozpustil. Po 3 dnech přilijeme vodu a necháme ještě další 4 dny na okně. Několikrát za den promícháme. Týden okně nám postačí k tomu, aby se cukr rozpustil, dostane krásně žlutou pampeliškovou barvu a můžeme přecedit hotový sirup. Směs přecedíme přes plátýnko, někdy ale stačí i jemný cedník a pampelišky ještě vymačkáme rukou. Sirup je přirozeně lehce zakalený. Skladujeme uzavřené v lednici a pak zaléváme ve sklenici vodou. Dále lze ochutit: mladé listy kopřiv, jitrocel, sedmikrásky, meduňka, máta. Také lze vkložit kolečka citronu a pomeranče.
Proti horečce. 2 velké kořeny smetanky nakrájíme a necháme 3 dny louhovat v ½ l bílého vína.Při horečce užíváme každou hodinu 1 malou skleničku.
Květy trhejte opatrně, pozor na pomačkání, bez stonků. Pokud se do likéru dostanou zelené lístky, pak Vám likér zhořkne. Žluté lístky (150 květů) otrhejte z květů a vložte do nádoby s širokým hrdlem. Přidejte 200g cukru třtinového a 700 ml vodky. Láhev uzavřete. Nechte odpočívat 4 dny na tmavém, ne přiliš teplém místě. Přelijte přes plátýnko a slijte do sterilních lahví. Nechte zrát likér cca 4 týdny v chladu a temnu.
Květy a pár kořenů nakrájíme, přidáme vymačkanou šťávu z mladých listů pampelišek a přelijeme asi půllitrem převařené vlažné vody. Přidáme 500 ml pálenky a necháme asi 14 dní stát na okně, aby působilo světlo a slunce. Poté přecedíme a užíváme na posílení jater po lžičkách.
500 g pampeliškových kořenů, 2,5 l vody, 900 g cukru, 100 g neslazeného prášku na horkou čokoládu, 2 dl koňaku, 1 l kvalitního alkoholu (pálenka, vodka, bílý rum). Kořeny pampelišky sbíráme v srpnu či na podzim a po omytí je nařežeme na 1,5 cm dlouhé kousky. V troubě je necháme při 70-80°C sušit asi 3 hodiny a pak je upražíme při 200°C. Po ochlazení je umeleme na kávovém mlýnku. Dáme vařit vodu s cukrem a vmícháme pomleté kořeny pampelišky spolu s čokoládovým práškem. Po zchladnutí přilijeme koňak a alkohol a necháme 8 dní stát. Nakonec přefiltrujeme přes kávový filtr a naplníme do lahví.
(zdroj: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf)
Do 1 l jablečné šťávy přidáme lžičku kardamomu, kmínu, zázvoru a badyánu, hrst pampelišek a meduňky, přidáme 5 lžic medu a svaříme. Po vychladnutí naplníme láhev. Likér působí na podporu chuti k jídlu.
Celkově posilující nápoj, prospívá starším oslabeným lidem a lidem se srdečně-cévními problémy. Čerstvě natrhané pampeliškové květy, litr nejlépe přírodního vína. Pampelišky pořádně opláchneme a naplníme jimi celou láhev či sklenici (zavařeninovou). Květy zalijeme vínem tak, aby byly zcela ponořeny. Pak jemně uzavřeme a necháme na slunci stát dva týdny. Scedíme, scezené přelijeme do čisté láhve a uložíme na chladné místo. Pijeme po doušcích v případě potřeby.
1 l pampeliškových květů, 4,5 l vody, 1,5 kg cukru, 2 citrony, 2 pomeranče, 40 g droždí. Květy spaříme ve 2,5 l vody a necháme odstát 24 hodin. Poté vylouhovanou vodu z pampelišek nalijeme do 5ti litrové lahve. Mezitím si svaříme 2 l vody s cukrem a po vychladnutí smícháme s vodou z pampelišek. Citrony a pomeranče oloupeme, zbavíme jader a nakrájíme na kolečka, přidáme k pampeliškové vodě a vsypeme droždí. Zazátkujeme kvasnou zátkou a necháme 6 týdnů kvasit. Až pomeranče a citrony klesnou ke dnu, můžeme víno stáčet do lahví.
2 l pampeliškových květů, pomerančová kůra, 1 citron, 1 kg cukru, 2 l vody, 2,5 cm kořene zázvoru, 1/2 lžičky pivovarských kvasnic, 1/2 krajíčku chleba. Do velké nádoby vložíme květy pampelišek a zajileme vařící vodou. Přikryjeme plátýnkem a necháme odstát 3 dny. Občas promícháme. Vylouhovanou vodu slijeme do hrnce, přidáme nakrájenou kůru z pomeranče, nakrájený zázvor, cukr a na kolečka nakrájený, omytý citron bez pecek. Tuto směs vaříme 30 minut. Pak tekutinu slijeme a necháme vychladit, přidáme kvasnice namazané na chlebu a necháme odstát 2 dny. Přefiltrujeme do soudku a zazátkujeme kvasnou zátkou. Po 2 měsících je víno hotové a můžeme ho stočit do lahví. Lahve zazátkujeme korkovou zátkou.
6 - 8 kusů kořene z pampelišky, nejlépe čerstvý, ale může být i sušený (tehdy ho použijeme více), 1litr bílého vína. Kořeny pampelišky omyjeme, nakrájíme nebo jemně nastrouháme a vložíme do 1 l bílého vína. Macerujeme 3 dny. Potom scedíme a uložíme na tmavé a chladné místo. Užívá se při teplotě 1 dcl nápoje každou hodinu. Je vhodné zejména při problémech s trávením, zejména se žaludkem a slinivkou, ale i při žlučníkových a střevních kolikách. V každém případě je dobré používat ho s mírou, těsně před jídlem po 50 až 100 ml. Při záchvatech je vhodné rozdělit menší dávky na vícekrát denně.
2,5 l pampeliškových květů (zbavených květního kalichu, který je hořký), 2,5 l vody, 1 lžíce mletého zázvoru, kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče (jen tenká vrstva), kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu (jen tenká vrstva), 700 g hnědého cukru, šťáva z 1 citrónu, 1 čajová lžička vinných kvasinek. Dáme převařit vodu, kterou necháme zchladnout. Květy pampelišky dáme do velké porcelánové mísy a přelijeme touto vodou. Zakryjeme utěrkou a necháme stát 12 hodin (občas promícháme). Pak vše přelijeme do hrnce a přidáme zázvor a kůru z pomeranče a citrónu. Vše vaříme 30 minut na mírném ohni a pak přecedíme. Přecezenou tekutinu přelijeme zpět do čistého hrnce, přidáme cukr, citronovou šťávu a necháme zchladnout. Odebereme pár lžic z této tekutiny, rozmícháme v ní vinné kvasinky a vlijeme zpět. Tekutinu nyní zakryjeme utěrkou. Postavíme stranou (pozor, při kvašení někdy přeteče pěna přes okraj) a necháme 2 dny stát. Po této době víno dáme nejlépe do sudu (event. do lahví), ale víno stále ještě kvasí: aby nevznikl přetlak a sklenice se tlakem neroztříštily, nesmíme nádoby pevně uzavřít. Víno plníme do lahví, které uzavřeme volnější zátkou z vaty. Kvasný proces je zakončen, když už se netvoří žádné plyny. Teprve potom smíme láhve pevně uzavřít a necháme je stát 6 měsíců. Potom se už může toto víno pít. Ale plně svou chuť rozvine toto zlatavě žluté víno až po 7 letech - připomíná pak svou chutí trochu Sherry. (zdroj: naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf)
4 l čistých pampeliškových květů (zbavených květního kalichu, 4,5 l převařené horké vody, 1 pomeranč a 1 citrón, zázvor, 1750 g cukru, vinné kvasinky nebo trochu kvasnic rozetřených na krajíci chleba, který byl na sucho opražen. Tyčinky pampeliškových květů přelijeme převařenou, ještě horkou, vodou. Pečlivě promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme stát 3 dny (občas zamícháme). Pak tekutinu přecedíme a dáme vařit na 30 minut s 1 citrónem a 1 pomerančem pokrájeným na plátky (i s kůrou, ale bez pecek!), zázvorem a cukrem. Šťávu necháme zchladnout a vložíme vinné kvasinky (nebo kvasnice rozetřené na opraženém krajíci chleba). Po 2-3 dnech, kdy je kvašení u konce, plníme do sudu. Po 2 měsících teprve stáčíme do lahví. zdroj: naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf
4 hrsti pampeliškových listů, 1 rozetřený stroužek česneku, 10 vlašských ořechů, 30 g strouhaného parmezánu nebo pecorina, 5 PL lžic panenského olivového oleje. Vše kromě oleje dejte do mixéru a rozmixujte. Pak pomalu přidávejte olej až pesto dostane požadovanou konzistenci. Přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Spotřebujte do dvou týdnů. Zdroj: slunecnyzivot.cz/2016/04/3-recepty-na-zdrave-pampeliskove-pesto
2 hrst velmi mladých lístků pampelišky, 2 lžíce kvalitní hořčice, 2 lžíce kvalitního olivového oleje. Vše smíchejte v mixéru, skladujte uzavřené v lednici a spotřebujte do dvou týdnů.
4 hrsti pampeliškových listů, 1 rozetřený stroužek česneku, 30 kešu ořechů, 30 g strouhaného parmezánu, 5 polévkových lžic panenského olivového oleje. Vše kromě oleje dejte do mixéru a rozmixujte. Pak pomalu přidávejte olej až pesto dostane požadovanou konzistenci. Přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Spotřebujte do dvou týdnů.
Velkou hrst mladých lístků pampelišek, cherry rajčátka, trochu citronové šťávy, zakysaná smetana bez laktózy, sůl, pepř. Lístky pampelišky důkladně propereme v tekoucí vodě a natrháme je na menší kousky. Rajčátka rozčtvrtíme a přidáme je k lístkům. Zeleninu zakapeme citronovou šťávou a vmícháme smetanu dochucenou solí a pepřem. Salát můžeme jíst samostatně jako lehkou večeři, přílohu nebo jako tečku za vydatnějším jídlem.
Velkou hrst mladých lístků pampelišek,4 pomeranče, 1 celou jarní cibulku, sůl, pepř, med (může být pampeliškový). Listy natrháme nadrobno, oloupané pomeranče bez jadýrek nakrájíme na malé kousky, cibulku na kroužky. Vše smícháme, dochutíme kořením a medem a necháme vychladit.
Mladé pampeliškové listy a květy (možno i v kombinaci s kopřivami, sedmikráskami, medvědím česnekem a pažitkou...) vložíme do vody. 250g kuřecích jater rozmixujeme najemno. Směs osolíme a opepříme. Hrst pampeliškových listů vyjmeme z vody a nakrájíme nadrobno. Z pár pampeliškových květů vytáhneme žlutou část a pokrájíme nadrobno. Pampelišky promícháme s játrovou směsí a přidáme tolik strouhanky, aby směs držela pohromadě a šly tvarovat kuličky. Do vroucího vývaru vhodíme kuličky. Vaříme několik minut (dle velikosti kuliček), dokud po rozkrojení už nejsou uvnitř růžové.
Kořeny odkrojíme od zelené nadzemní části a vydrhneme kartáčkem do čista. Opravdu důkladně opláchneme, ať nám kávu nekazí smítka hlíny. Čisté kořeny nakrájíme na drobnější, přibližně stejné kousky a dáme do trouby pražit na 200°C. Hlídáme kořeny, aby se nespálily. Měly by být vysušené, tmavě hnědé. Případné černé „uhlíky” odstraníme. Necháme zchladnout a umeleme v mlýnku na kávu. Uchováme ve vzduchotěsné sklenici na temném místě. Kávu připravíme ze 2 čajových lžiček praženého pampeliškového kořene svařeného pár minut ve 200 ml vody. Dochutíme mlékem bez laktózy nebo kokosovým mlékem a osladíme. Zdroj: www.tchiboblog.cz/pampeliskova-detoxikacni-kava/
1 díl pampeliškových květů se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 - 3 týdny, 1x denně výluhem protřepte. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.
http://www.paukertova.cz/view.php?nazevclanku=pampeliskove-cipsy&cisloclanku=2016030002 Divoká kuchařka/Paukertová
Otrhané okvětní lístky přidané do rýže vás uchvátí.
40 g másla 40 g hladké mouky 2,5 dl mléka 2 hrsti fialek a pampelišek 1, 25 l vody 1 žloutek petrželovou nať pažitku Z másla a mouky si připravte světlou jíšku, kterou zalijte vodou a dohladka vymíchejte. Květy nakrájejte a chvíli poduste na másle. Pak polévku osolte, opepřete a vložte do ní opečené fialky a pampelišky. Podávejte zjemněnou žloutkem rozšlehaným v trošce mléka. Dozdobte petrželkou a pažitkou. zena.cz
Kořeny odkrojíme od zelené nadzemní části a vydrhneme kartáčkem do čista. Opravdu důkladně opláchneme, ať nám kávu nekazí smítka hlíny. Čisté kořeny nakrájíme na drobnější, přibližně stejné kousky a dáme do trouby pražit na 200 °C. Hlídáme kořeny, aby se nespálily. Měly by být vysušené, tmavě hnědé. Případné černé „uhlíky” odstraníme. Necháme zchladnout a umeleme v mlýnku na kávu. Uchováme ve vzduchotěsné sklenici na temném místě. Kávu připravíme ze 2 čajových lžiček praženého pampeliškového kořene svařeného pár minut ve 200 ml vody. Podle chuti zakápneme mlékem a osladíme Více na: http://www.tchiboblog.cz/pampeliskova-detoxikacni-kava/
V bylinkových játrových knedlíčcích měl můj manžel a syn pampelišku poprvé. Spolu s dalšími bylinkami a rostlinami ze zahrady (kopřivami, sedmikráskami, medvědím česnekem a pažitkou). Pampelišky v nich ale klidně mohou hrát hlavní roli. 250g bio kuřecích jater rozmixujeme najemno. Směs osolíme a opepříme. Hrst pampeliškových listů nakrájíme nadrobno (vybíráme nejlépe ty mladší, světlejší, případně můžeme nechat chvíli ve vodě pro jemnější chuť). Z pár pampeliškových květů vytáhneme žlutou část a pokrájíme nadrobno. Pampelišky promícháme s játrovou směsí a přidáme tolik strouhanky, aby směs držela pohromadě a šly tvarovat kuličky. Dáme vařit vývar a jakmile vře, vhodíme do něj kuličky. Vaříme několik minut (dle velikosti kuliček), dokud po rozkrojení už nejsou vevnitř růžové. Do polévky lze ve vhodnou chvíli přidat například i mrkev nebo těstoviny, jak je v rodině zvykem.
Na pesto si připravte: 2 velké hrsti pampeliškových listů 2 stroužky česneku půl hrnku vlašských ořechů půl hrnku olivového oleje 50g parmazánu, nebo pecorina sůl pepř Příprava se nijak neliší od jakéhokoliv jiného pesta. Pampelišky, česnek, ořechy rozmixujeme s trochou olivového oleje v kuchyňském robotu. Nebo utřeme ve velkém hmoždíři. Osolíme, opepříme dle chuti, podle potřeby doplníme olivovým olejem
Připravte si jednoduchý, hubnoucí pampeliškový čaj. Jednu lžíci mladých pampeliškových lístků nasekáte, dáte do hrníčku, přidáte lžičku oregana (ne plnou) a přelijete horkou vodou. Nechte vylouhovat 10 minut a poté sceďte. Pijte třikrát denně po jídle.
Jste po zimě jako mátoha? Vyzkoušejte mix, který vám vlije sílu do žil. Hrst listů pampelišek rozmixujte na kaši, přidejte šťávu z jednoho pomeranče a jednoho nastrouhaného jablka. Přislaďte medem a zalijte 0, 2 litry mléka, kefíru nebo bílého jogurtu. Rozmíchejte a pijte ráno nalačno.
Potřebujete smíchat 25 gramů kořene a 25 gramů listu pampelišky, po 25 gramech kopřivy, břízy, maliníku, 15 gramů bezinkového květu a 5 gramů květu měsíčku. Z vrchovaté lžičky směsi si dvakrát denně připravte výluh (nechte louhovat 10 minut a pak sceďte).
pruritus (často je porucha na dráze jater): 2 lžíce rozdrcených kořenů pampelišky vložíme do 1/2 l vlažné vody a necháme 12 hodin macerovat. Pijeme 2-3x denně a první skleničku si dáme hned ráno po probuzení. Proti svrbění můžeme používat také pampeliškový med.
použijeme směs z pampeliškových listů, šalvěje a sporýše lékařského (od každé byliny po 1 čajové lžičce), kterou přelijeme vařící vodou a necháme 10 minut louhovat. Pijeme 2x denně.
pomáhá směs pampeliškových listů, řebříčku a slézu (od každého dáme 1 polévkové lžíci). Přelijeme vařící vodou a necháme 5 minut louhovat. Pijeme 2-3x denně, vždy před jídlem.
po 20 g kořene pampelišky, nati zeměžluče a kořene čekanky. 2 čajové lžičky této směsi povařit 1 min a po 15 min scedit. Nejlépe je pít tento čaj v poledne.
Smícháme rovným dílem kořen pampelišky, čekanky, pýru a puškvorce. 2 lžíce směsi namočíme večer do 1/2 l teplé vody a necháme přes noc macerovat. Ráno uvedeme vše do varu a necháme přikryté vychladnout. Pijeme 2-3x denně, nejlépe neslazené.
Čerstvé nadzemní části pampelišky (včetně stonků) odstředíme. Přidáme poloviční množství objemu medu, trochu zahřejeme a zamícháme. Užíváme 3x denně 1 polévkovou lžíci 15 minut před jídlem.
Nejdříve omytý kořen necháme v troubě usušit. Pak pokrájíme na velikost kávových zrn. Na pánvi tyto kostičky opražíme dohněda (nesmí zčernat), až se rozvoní. Také můžeme pražit v troubě zhruba na 110°C. S délkou pražení se zvyšuje hořkost! Skladujeme v uzavřených skleněných nádobách v temnu. Umeleme vždy až těsně před přípravou kávy.
150 g sušeného a nadrceného kořene pampelišky (nejlépe na podzim) dáme do láhve žitné a necháme za občasného protřepání 2 týdny vyluhovat. Pak kořen vylisujeme a přecedíme. Užíváme před obědem a večeří.
(zdroj: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf): 500 g pampeliškových kořenů, 2,5 l vody, 900 g cukru, 100 g neslazeného prášku na horkou čokoládu, 2 dl koňaku, 1 I alkoholu (96 Vol.-%). Kořeny pampelišky sbíráme v srpnu či na podzim a po omytí je nařežeme na 1,5 cm dlouhé kousky. V troubě je necháme při 70-80°C sušit asi 3 hodiny a pak je upražíme při 200°C. Po ochlazení je umeleme na kávovém mlýnku. Dáme vařit vodu s cukrem a vmícháme pomleté kořeny pampelišky spolu s čokoládovým práškem. Po zchladnutí přilijeme koňak a alkohol a necháme 8 dní stát. Nakonec přefiltrujeme přes kávový filtr a naplníme do lahví.
(zdroj: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf): 2,5 l pampeliškových květů (zbavených květního kalichu, který je hořký: tj. zbude jen to bílo-žluté), 2,5 l vody, 1 lžíce mletého zázvoru, kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče (jen tenká vrstva kry!), kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu (jen tenká vrstva kůry!) 700 g hnědého cukru, šťáva z 1 citrónu, 1 čajová lžička vinných kvasinek. Dáme převařit vodu, kterou necháme zchladnout. Květy pampelišky bez zeleného kalichu dáme do velké porcelánové mísy a přelijeme touto vodou. Zakryjeme utěrkou a necháme stát 12 hodin (příležitostně promícháme). Pak vše přelijeme do hrnce a přidáme zázvor a kůru z pomeranče a citrónu. Vše vaříme 30 minut na mírném ohni a pak přecedíme. Přecezenou tekutinu přelijeme zpět do čistého hrnce, přidáme cukr, citronovou šťávu a necháme zchladnout. Odebereme pár lžic z této tekutiny, rozmícháme v ní vinné kvasinky a vlijeme zpět. Tekutinu nyní zakryjeme utěrkou. Postavíme stranou (pozor, při kvašení někdy přeteče pěna přes okraj) a necháme 2 dny stát. Po této době víno dáme nejlépe do sudu (event. do lahví), ale víno stále ještě kvasí: aby nevznikl přetlak a sklenice se tlakem neroztříštily, nesmíme nádoby pevně uzavřít. Víno plníme do lahví, které uzavřeme volnější zátkou z vaty. Kvasný proces je zakončen, když už se netvoří žádné plyny. Teprve potom smíme láhve pevně uzavřít a necháme je stát 2 měsíce. Po dalších 6 měsících se už může toto víno pít. Ale plně svou chuť rozvine toto zlatavě žluté víno až po 7 letech - připomíná pak svou chutí trochu Sherry.
(zdroj: http://www.naturama.ch/bildung/bildungsdoks/mat4.pdf): 4 l čistých pampeliškových květů (zbavených květního kalichu, tj. zbude jen to bílo-žluté), 4,5 l převařené horké vody, 1 chemicky neošetřený pomeranč a 1 citrón, zázvor, 1750 g cukru, vinné kvasinky nebo trochu kvasnic rozetřených na krajíci chleba, který byl na sucho opražen. Tyčinky pampeliškových květů přelijeme převařenou, ještě horkou, vodou. Pečlivě promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme stát 3 dny (občas zamícháme). Pak tekutinu přecedíme a dáme vařit na 30 minut s 1 citrónem a 1 pomerančem pokrájeným na plátky (i s kůrou, ale bez pecek!), zázvorem a cukrem. Šťávu necháme zchladnout a vložíme vinné kvasinky (nebo kvasnice rozetřené na opraženém krajíci chleba). Po 1-2 dnech, kdy je kvašení u konce, plníme do sudu. Po 2 měsících teprve stáčíme do lahví.
Je vhodné zejména při problémech s trávením, zejména se žaludkem a slinivkou, ale i při žlučníkových a střevních kolikách. V každém případě je dobré používat ho s mírou, těsně před jídlem po 50 až 100 ml. Při záchvatech je vhodné rozdělit menší dávky na vícekrát denně. Kořen z pampelišky, nejlépe čerstvý, ale může být i sušený (tehdy ho použijeme více), 1litr bílého vína. Jak na to: 6 - 8 kusů (podle velikosti) dobře umytého a najemno nastrouhaného kořene pampelišky zalijeme vínem a necháme 14 dní macerovat. Potom scedíme a uložíme na tmavé a chladné místo.
Celkově posilující nápoj, prospívá starším oslabeným lidem a lidem se srdečně-cévními problémy. Potřebujeme: Čerstvě natrhané pampeliškové květy, litr nejlépe přírodního vína. Jak na to: Pampelišky pořádně opláchneme a naplníme jimi celou láhev či sklenici (nejlépe větší zavařeninovou). Květy zalijeme vínem tak, aby byly zcela ponořeny. Pak jemně uzavřeme a necháme na slunci stát asi dva týdny. Scedíme, scezené přelijeme do čisté láhve a uložíme na chladné místo. Pijeme po doušcích v případě potřeby.
20 listů pampelišky, 10 květů pampelišky, vinný ocet Postup: Květy a listy pampelišky vložíme do lahve s octem, uzavřeme a necháme odstát 12 dní na slunném místě. Každý den lahev protřepeme. Po 12 dnech ocet scedíme, staré listy a květy nahradíme čerstvými a vše opakujeme. Za dalších 12 dnů ocet přefiltrujeme, slijeme do čisté lahve a vložíme pár čerstvých listů. Tento ocet se přidává do koupele, pomáhá proti kožním problémům.
200 g mladého pampeliškového listí, 20 g vlašských ořechů, 50 g nastrouhaného sýru pecorino, 50 ml olivového oleje, česnek Postup: Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru. Aby si pesto zachovalo zelenou barvu, nenecháme ho zkvasit, ale napěchujeme do sklenice a vršek zalijte vrstvičkou olivového oleje – při uchování v lednici pak pesto nebude oxidovat a zůstane krásně zelené.
Květy a pár kořenů nakrájíme, přidáme vymačkanou šťávu z listů pampelišek a přelijeme asi půllitrem převařené vlažné vody. Přidáme půllitru pálenky a necháme asi týden nebo 14 dní stát na okně, aby působilo světlo a slunce. Poté přecedíme a užíváme na posílení jater po lžičkách.
Květy prokládám medem. Vždy vrstva medu a pampelišek a naplním po okraj. Nechám stát za oknem několik týdnů. Občas se můžete podívat, co se ve sklenici děje a ochutnat.
Použijeme bílé víno, do kterého přidáme otrhané květy bez zeleného lůžka květu. Můžeme přidat i pár kořenů a luhujeme několik dní za oknem. Asi 2 týdny. Občas můžete sklenici protřepat. Potom víno přecedíte a uchovávejte v temnu. Pomáhá při nechutenství, žaludečních obtížích nebo při horečkách.
Do litru jablečné šťávy přidáme lžičku kardamomu, kmínu, zázvoru a badyánu, hrst pampelišek a meduňky, přidáme 5 lžic medu a svaříme. Po vychladnutí naplníme láhev. Likér působí na podporu chuti k jídlu.
Všechny byliny (asi hrst) propereme a necháme chvíli namočené ve vodě. Poté rozmixujeme a přecedíme. Pijeme týden a poté se budeme cítit jako znovuzrození.
Hrst květů pampelišky uvaříme asi v půllitru vody 15-20 minut, necháme vychladit a scedíme. Pak naplníme lahev a můžeme si každé ráno a večer omývat pleť. Tato voda pleť hezky očišťuje.