Prvek: Oheň
Signatura: Slunce
Latinský název: Helianthus annuss L.
Hlavní složky: Semena slunečnice obsahují: bílkoviny, vitamin B1 (druhý nejbohatší zdroj tohoto vitaminu), vitamin B5 (kyselina pantoténová), vitamin B9 (kyselina listová), vitamin E, lecitin, vápník, hořčík, zinek, selen, železo, fosfor, omega 6 polynenasycené mastné kyseliny. Semena slunečnice jsou, stejně jako jiná semena, ideální zásobárnou řady hodnotných živin. Jejich enzymy se však aktivují hlavně v průběhu klíčení, čímž se všechny nutriční složky stávají stravitelnějšími.
Polarita: Mužská
Božstva: Apolón (řecký a římský bůh slunečního jasu, poesie a léčení), Hélios (řecký bůh Slunce), Venuše (římská bohyně lásky, původně bohyně jara a vegetace), Démétér (řecká bohyně, dárkyně obilí).
Kuchyňské použití: Olej, pícnina
Američtí domorodci pěstovali slunečnici již před 3.000 lety a používali ji k výrobě vláken, pícninu, pokrm, barvivo, na výrobu oleje. Peruánští Aztékové zdobili své chrámy slunečnicemi. Bůh Inků měl jako osobní symbol zlatou masivní slunečnici. V Číně ji využívali jednak k výrobě hedvábí a silných provazů, ale také při akupunktuře. Dnes se užívá nejen k výrobě oleje ale také se skvěle uplatňuje při revitalizaci krajiny např. v Holandsku. Kámen: tygří oko. Totem: drak. Tarot: Slunce
Pěstování: jednoletá rostlina. Pěstuje se snadno ze semen. Účelně se vysazuje v bažinatých oblastech, protože odčerpává velké množství vody a vysouší tak půdu. Slunečnice jsou svým způsobem výjimečné květiny, které na sebe upoutají pozornost v jakékoliv zahradě – vyniknou jak u starých venkovských stavení, tak v městském parku. Pěstujeme je v květinových záhonech i na trávníkových plochách. Jednotlivě vyniknou i v menších slunečnicových sesadbách. Nižší druhy jsou vhodné i do letničkových sesadeb či pro pěstování v nádobách na terasách, balkonech i okenních parapetech. Slunečnice vyžadují slunné a chráněné stanoviště (hlavně proti prudkému větru, který může vyšší druhy snadno polámat či vyvrátit z kořenů) a vzdušnou, propustnou, na živiny bohatou zeminu (např. směs kompostové zeminy a písku v poměru 1:1). Za teplých slunečných dnů jsou náročnější na zálivku – nedostatek vláhy se brzy projeví výrazným svěšením listů i květů. Po zálivce však rostliny obnoví velice rychle zásoby vody. Slunečnice by se tedy měly dostatečně zalévat, za teplého počasí každý den. Pokud je zemina dostatečně výživná, nemusíme je hnojit. Slunečnic se v přírodě vyskytuje kolem sta botanických druhů a pro okrasné i užitkové účely bylo vyšlechtěno mnoho odrůd lišících se velikostí rostliny, zbarvením i velikostí květů (slunečnice jsou jak „trpaslíci“ dosahující výšky kolem 30 cm, tak i obři vysocí téměř 400 cm). Pro slunečnice je typický heliotropismus, tj. schopnost otáčet květy během dne za slunečním svitem. Podle této schopnosti a typické žluté barvy květů dostaly slunečnice i název – latinské jméno Heliantus je odvozené z řeckých slov hélios – slunce a anthos – květ.
Sběr: sbírají se semena. Počne-li květ klesat. Tento skloněný květ slunečnice uřízneme a pověsíme, usušená semena nám vypadnou. Doporučujeme ponechat 1-2 rostliny na balkoně či zahradě a v čase podzimním se kochat, jak malý ptáček usedá na květ a vyzobává semena.
Lékařské použití: Tinktura ze semen nahrazuje chinin při snížení horečky. Dodnes se užívá v Íránu a Turecku. Odvaru ze semen lze použít při kašli, nachlazení, černém kašli, úplavici, zánětu průdušek a ledvin. V semenech slunečnice, tedy i ve slunečnicovém oleji, je vysoký obsah vitaminu E (více ho najdeme už jen v mandlích). Vitamin E patří k antioxidantům, dále chrání před trombózou, zlepšuje činnost srdce, přispívá k rychlému hojení ran a k regeneraci organismu. Konzumace slunečnicových semínek je vhodná proti předčasnému stárnutí buněk (neutralizují volné radikály v těle), při ekzémech, k regulaci krevního tlaku, při nemocech srdce a cév, při kožních zánětech, na popraskanou a suchou kůži, k regulaci vysoké hladiny krevního cholesterolu, při nemocech látkové přeměny (cukrovka, onemocnění žlučníku a jater), při astmatu, při migrénách, k vylepšení spánku (zklidňuje nervy) a posílení nehtů a vlasů (redukují množství šedin ve vlasech).
Emocionální použití: K intenzivnějšímu sebeuvědomování. Nedostatečně vyvinuté mužské stránky osobnosti. Při konfliktech s autoritami nebo dominantním rodičem. Slunečnice vyvažuje nadměrné nebo příliš málo vyvinuté ego a naplní je silami. Osobnost pak vyzařuje energii a jde za svým předurčeným cílem tak přirozeně, jako se slunečnice otáčí za sluncem. Vřelost, vyzařování, pozitivita, činnost, soucit, individualita, víra, asertivita.
Magické a rituální použití: Slunečnice vždy představovala sílu, odvahu a aktivitu. Čaj, kadidlo, olej se užívá při oslavách Slunce. Semena se buď pojídají syrová či se zapékají do chleba, koláčů apod. Olejem se světí léčivé kameny a drahokamy. Slunečnice vyzařují energie zklidňující psychiku, mírní stres a napětí. Jsou proto ideální do kanceláří, na pracoviště a vůbec na místa, kde energie napětí raší jak houby po dešti. Perfektní je také dát slunečnice do ložnice, pročistí energie a navodí příjemný spánek.
1 díl slunečnice se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 - 3 týdny, 1x denně výluhem protřepte.
Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.
Pohanka 70 gramů (loupaná), semínka slunečnicová 70 gramů, cukr hnědý 60 gramů, margarín 60 gramů, žloutek 1 kus, mouka celozrnná 30 gramů, mouka (na vál).
Na dokončení: zavařenina šípková 150 gramů, kvalitní čokoláda 80 gramů, pistácie 40 gramů (nesolené, nasekané).
Slunečnicová semínka a pohanku rozdrtíme v robotu. Přidáme mouku, cukr, margarín a žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme v chladu odpočinout.
Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 2 mm, vykrojíme z něj kolečka a v polovině z nich ještě vykrojíme malá kolečka.
Kolečka přeložíme na plech vyložený papírem na pečení a upečeme je dozlatova v troubě vyhřáté na 160 °C.
Po vychladnutí slepíme k sobě vždy plné a vykrojené kolečko šípkovou marmeládou a pak půlku každého kolečka potřeme rozehřátou čokoládou, posypeme pitáciemi a necháme zaschnout.
Droždí 30 g, voda 250 ml (vlažná), mouka pšeničná hladká 500 g, semínka slunečnicová 100 g, ořechy vlašské 200 g, sůl 1 lžička, tuk (na vymazání plecháčků).
Droždí rozmícháme ve vlažné vodě, přidáme mouku, slunečnicová semínka, nasekané vlašské ořechy a sůl a vypracujeme pevné nelepivé těsto.
Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém mistě asi hodinu kynout, až zdvojnásobí svůj objem.
Čtyři plechové hrnky vymažeme tukem, naplníme je připraveným těstem asi do dvou třetin a těsto necháme znovu asi 30 minut vykynout.
Pak plecháčky vložíme do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 35 minut.
Semínka slunečnicová 1 šálek, cibule šalotka 1 ks, česnek 1 stroužek, petržel 2 snítky, sójová omáčka 1 PL, šťáva z jednoho citronu,
kousek okurky, cuketa 1 ks.
Slunečnicová semena namočíme cca 24 hodin předem. Všechny ingredience mimo cukety dáme do mixéru a rozmixujeme.
Cuketu po délce nakrájíme škrabkou na brambory na tenké plátky. Každý plátek potřeme pastou a zarolujeme.
Podáváme ihned jako předkrm nebo místo chipsů k nápojům.
Lučina bez laktózy 1 kelímek, okurka salátová 100 g, semínka slunečnicová 1 hrst, vejce 2 ks natvrdo vařená, sůl a pepř, petržel 1 PL.
Z oloupaných vařených vajec vyjměte žloutky. Bílky a okurku nakrájejte na malé kostičky. Slunečnicová semínka nasucho opražte a nechte vychladnout.
Nakrájenou okurku a bílky dejte do mísy společně s jedním žloutkem a nasekanou petrželkou. Přisypejte slunečnicová semínka a přidejte Lučinu.
Vše důkladně promíchejte, osolte a opepřete podle chuti. Podávejte s pečivem, ozdobte rozdrobeným žloutkem a petrželkou.
Meruňky 110 g (sušené, nasekané, namočené přes noc ve vodě), med 75 gramů (rozmačkané X, mandle mleté 75 g, ořechy lískové mleté 75 g,
semínka (konopná, loupaná), brusinky 90 g, semínka slunečnicová 50 g, semínka sezamová 20 g, semínka dýňová 25 g, mák 10 g, vanilková esence 1 lžička,
semínka 30 gramů (konopná, restovaná, na posyp).
Všechny suché přísady kromě rozinek promícháme. Meruňky a vodu, v níž byly přes noc namočené (maximálně 2,5 dl) dobře rozmixujeme s vanilkovou esencí.
Vzniklou kaši přidáme k medu, brusinkám a suché směsi a vypracujeme lepkavé těsto.
Připravené těsto naplníme do kulaté dortové formy vymazané tukem a vyložené papírem na pečení a dobře ho upěchujeme.
Těsto přikryjeme papírem na pečení, zatížíme závažím a na celý den či přes noc dáme chladit.
Vychlazený dort vyjmeme z formy a opatrně ho překlopíme dnem vzhůru na podnos.
Povrch ozdobíme podle libosti meruňkami nebo ovocem a podáváme s konopným jogurtem, čokoládovou pěnou a navrch posypeme loupaným konopným semínkem.
Kiwi 700 g (sušené), semínka sezamová 50 g, semínka slunečnicová 30 g, med 1 PL.
Kiwi nakrájíme na drobné kostičky, nasypeme je do pánve (nejlépe teflonové) a za stálého míchání je nasucho orestujeme na středním ohni.
Přidáme sezamová a slunečnicová semínka a restujeme ještě asi 2 minuty. Směs odstavíme z ohně a přimícháme k ní lžíci medu.
Na plech vyložený papírem na pečení tvoříme lžící ze směsi malé hromádky, které tenkým širokým nožem rozetřeme do placiček.
Vložíme je do trouby vyhřáté na 170 °C a pečeme asi 5 - 6 minut.
Upečené placičky ihned sundáme z plechu a necháme je vychladnout na rovné podložce.
Vejce 3 kusy, jogurt bílý bez laktózy 150 ml, olej řepkový 50 ml, jablečné pyré 100 g, banány 1 ks, med 4 PL, mouka špaldová 200 g,
ovesné vločky 25 g, kypřící prášek do pečiva 2 KL, jedlá soda 2 KL, brusinky 75 g (sušené), sůl špetka, semínka dýňová 1 lžička (+ na posypání)
semínka slunečnicová 1 KL (+ na posypání), ořechy vlašské 1 KL (nasekané, + na posypání), ořechy lískové 1 KL (nasekané, + na posypání).
Ve větší misce smíchejte mouku, vločky, kypřicí prášek, sodu, skořici, brusinky, sůl a ořechy a semínka.
V menší misce nejprve rozmačkejte banán a poté k němu přidejte rozšlehaná vejce, jogurt, olej, med a jablečené pyré.
Šlehejte tekutou směs, dokud nebude hladká, a poté ji vlijte do suché směsi. Zlehka promíchejte, aby se obě směsi propojily, ale nepřemíchejte ji.
Muffinové košíčky naplňte do 2/3 těstem a pečte v troubě předehřáté na 180° asi 30 minut. Poté nechte muffiny zcela vychladnout na mřížce.
Skladujte ve vzduchotěsné nádobě.
Ovesné vločky 250 g, máslo bez laktózy 125 g, med 125 g, pšeničné vločky 120 g, semínka slunečnicová 120 g, semínka dýňová 120 g,
cukr hnědý 80 g, brusinky sušené 60 g, švestky sušené 60 g, meruňky sušené 60 g, vejce 1 ks, zázvor 30 g (čerstvý, oloupaný),
čokoláda bílá 100 gramů (na ozdobení), pistácie 30 gramů (drcené, na ozdobení).
Oba druhy vloček a všechna semínka opražíme nasucho za stálého míchání na pánvi a když začnou zlátnout, přisypeme cukr a mícháme, dokud se nezačne tavit.
Směs přesypeme do mísy a když zchladne, přimícháme drobně nakrájené sušené ovoce, nastrouhaný zázvor, vejce, med a rozpuštěné máslo.
Hmotu zpracujeme tak, aby se nerozsýpala, a necháme asi 15 minut odpočinout.
Pak hmotu rozprostřeme na pruh fólie dlouhý asi 40 cm, zakryjeme ji dalším pruhem fólie a válečkem vyválíme na plát silný asi 1,5 cm.
Vykrojíme z něj malé tolary a rozložíme je na plech s papírem na pečení.
Zbylé okraje znovu zpracujeme, opět rozválíme, vykrájíme tolary a takto pokračujeme, dokud nezpracujeme všechno těsto.
Tolárky pečeme asi 20 minut při 170 °C a po vychladnutí je namočíme v rozpuštěné bílé čokoládě, posypeme pistáciemi a necháme ztuhnout.
Na korpusy: sušenky Bebe cereální 12 ks, máslo 2 PL, šťáva pomerančová 4 PL, semínka slunečnicová 2 PL (opražená, na obalení).
Na krém: tvaroh 240 g (krémový, nízkotučný), smetana na šlehání 80 g, med 2 PL, šťáva pomerančová 4 PL, želatina 2 plátky, pomerančová kůra 2 KL.
Na polevu: pomeranče 2 ks, želatina 2 plátky.
Sušenky rozmačkáme nadrobno, promícháme s pomerančovou šťávou a nakonec vmícháme měkké máslo a vypracujeme kompaktní hmotu.
Na plech vyložený papírem na pečení položíme čtyři kulaté formičky beze dna, na jejich dno rozdělíme připravenou hmotu a lžící ji
rozetřeme do stejnoměrné vrstvy. Plech vložíme na 10 minut do trouby vyhřáté na 180 °C, pak ho vyndáme a korpusy necháme vychladnout.
Na krém vyšleháme tvaroh s medem a pomerančovou kůrou. Želatinu zalijeme studenou vodou a necháme nabobtnat.
Pomerančovou šťávu zahřejeme, přidáme do ní nabobtnalou a vymačkanou želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí.
Šťávu necháme částečně prochladnout, pak ji vmícháme do tvarohu a nakonec opatrně vmícháme ušlehanou šlehačku.
Pomeranče na polevu oloupeme nebo okrájíme a nožem z nich vykrájíme jednotlivé dílky bez blanek (odkapávající šťávu zachytíme do misky,
ze zbytků pomerančů vymačkáme šťávu a přilijeme ji také do misky). Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody a necháme ji nabobtnat.
Pomerančovou šťávu smícháme se 4 lžícemi vody, zahřejeme, přidáme nabobtnalou a vymačkanou želatinu a mícháme, dokud se nerozpustí.
Na korpus ve formičkách navršíme tvarohový krém asi do 3/4 výšky formiček, uhladíme ho lžící a necháme 20 minut ztuhnout v chladničce.
Pak na tvaroh naskládáme pomerančové dílky, zalijeme je pomerančovou želatinou a dortíky necháme 2 hodiny ztuhnout v chladničce.
Před podáváním dortíky po obvodu opatrně obřízneme kulatým nožem, formičky opatrně odstraníme a dortíky po obvodu obsypeme praženými
slunečnicovými semínky.
Ovesné vločky 250 g, semínka slunečnicová 25 g, semínka dýňová 25 g, mandle 100 g (neloupané), cukr třtinový 50 g, sůl 1 KL, zázvor 1 KL (mletý), skořice 1 KL (mletá), jablečná povidla 90 g (nebo přesnídávka), olej 25 g, med 25 g, brusinky 100 g (sušené). Předehřejte troubu na 160°C a vymažte mělký plech trochou oleje. V míse smíchejte všechny sypké suroviny kromě brusinek. Přilijte přesnídávku, med, zbytek oleje a vše důkladně promíchejte velkou lžící nebo vařečkou. Spíš než pohyby zdola nahoru jsou tu účinné roztírací tlaky o dno a stěny mísy. Lepkavou směs rozprostřete v nízké vrstvě na plech a vložte do trouby. Pečte celkem 30–35 minut. V polovině doby pečení začněte müsli pravidelně po 5 minutách promíchávat. Jakmile müsli zezlátne a přestane být částečně lepkavé, odeberte malý vzorek a nechte ho zchladnout. Je-li po vychladnutí křupavý a dobře se rozdrobí, máte upečeno. Pozor, hranice mezi dobře upečeným a spáleným müsli je velmi tenká, buďte ke konci pečení rychlí a stále ve střehu. Müsli nechte dobře vychladnout a smíchejte s brusinkami. Ihned poté vložte do vzduchotěsné sklenice nebo krabice, jinak začne vlhnout, ztrácet křupavost a kazit se.