Prvek: voda
Vlastnosti: Ochlazující a zvlhčující
Latinský název: Bellis perennis
Signatura: Venuše, Afrodita, Freya
Hlavní složky: minerální látky, ovocné kyseliny, antioxidační fluoridy a hydratační polysacharidy. Květy obsahují flavonoidy, silice, třísloviny, saponiny, inulin, vitamín C, vápník, fosfor, draslík a hořčík. Bylinka je silně zásaditá.
Polarita: Ženská
Božstva: Alkestis (řecká bohyně flóry), Apolón (řecký a římský bůh slunečního jasu, poesie a léčení), Artemis (řecká bohyně, vládkyně přírody), Belidis (řecká nymfa), Venuše (římská bohyně lásky, původně bohyně jara a vegetace).
Kuchyňské použití: Použít ji lze ale i v kuchyni, například do jarních salátů. Sedmikráskou lze dekorovat zeleninové krémy, dorty, dezerty, pudinky, nejrůznější sladké kaše, případně talíře, které poslouží jako ozdoba svátečního stolu. Více informací na:
https://www.celostnimedicina.cz/sedmikraska-chudobka-a-dalsi-jedle-kvety.htm#ixzz4sm2ZpS72
Kosmetika: Výtažek obsažený v kosmetice potom napomáhá zklidnění, rozjasnění a celkovému omlazení pleti. Lze přiložit na nějakou ránu, která hnisá, nebo se nechce hojit, nebo také na beďary.
Již v renesanci se macerováním sedmikrásek v levandulovém oleji vyráběly elixíry krásy pro zářivou pleť.
Jiné názvy: babička, cikánka, chudoběnka, kakuše, kakuška, karuška, letní krása, matečník menší, stokrása, zapomenutka, čačenka, chudobka, svalníček, šešetka.
Kdo by ji neznal, vždyť se jedná o vůbec první z jarních bylinek, které se postarají o brzký základ medu.
Sedmikrásky jsou rozseté síly hvězd Podle jedné antiské báje se na sedmikrásku změnila luční nymfa Belidis ve snaze uniknout milostným nástrahám římského boha pravidelného střídání ročních období Vertumna. Jindy se spojuje s Belanem, bohem keltského původu.
Kdysi se sedmikráska používala proti šoku po válečných zraněních, někdy i v kombinaci s řebíčkem obecným. Podle některých názvů (bruisewort = pohmožděninová bylina) pomáhala sedmikráska při léčbě naraženin a pohmožděnin. Jiné názvy (bairnswort = dětská bylina) ukazují na oblíbenost této byliny mezi malými dětmi, které se z ní často (stejně jako z pampelišek) pletou věnečky. sedmikráska Kdysi se také věřilo, že oddenek sedmikrásky má zabránit růstu a proto se vařil a podával štěňatům, nebo dokonce i dospívajícím dětem, aby zůstala malá, pokud jim hrozilo že budou příliš vytáhlé nebo hubené.
Sedmikráska je jinak spojována s čistotou, nevinností a věrnou láskou. Je zasvěcena bohyním Venuši, Afrodítě a Freye. Podle křesťanské legendy vyrostla první sedmikráska ze slz Panny Marie, když její rodina prchala do Egypta. Na středověkých malbách byla sedmikráska symbolem nevinnosti a čistoty Ježíška. V Chaucerově Legendě o dobré ženě se královna Alceste změnila v sedmikrásku, protože počet jejích ctností byl větší než počet kvítků v úboru květu. Podobný námět se opakuje ve staré řecké báji o Alkéstidě. Její snoubenec Admétos těžce onemocněl a měl zemřít. Apollón pro něj vymohl život, pokud se za něj někdo obětuje. Jediná Alkéstida se obětovala a pak se vrátila na zem v podobě sedmikrásky. Podle některých lidových pověr nošení sedmikrásky u sebe přináší lásku. pokud se zavřenýma očima utrhnete hrst trávy v místech, kde rostou sedmikrásky, počet sedmikrásek v ruce pak značí počet let do svatby. Pro přivolání snu o milované osobě stačí pod polštář schovat kořen sedmikrásky.
Můžete-li se postavit jednou nohou zároveň na sedm sedmikrásek, pak je tu léto. Jméno sedmikráska je trefné, protože tato rostlinka je opravdu krásná celých sedm měsíců v roce, někdy i déle.
Jako léčivá rostlina je oblíbená už od středověku.
Zevnitř se dá dobře použít čas při jaterních a ledvinových potížích a je výborným prostředkem proti průjmu a při chřipce.
Sedmikráska je jednou z našich nejvíce volně rozšířených léčivých bylin, kterou je možno bez jakéhokoliv rizik používat vnitřně i zevně. Při bolestivých problémech jako ekzémy, ztuhlý krk, ale i obecně různé bolesti si připravte odvar používejte ho zevně.
Vnitřní požití odvaru je vhodné při silné nebo bolestivé menstruaci. pro osvěžení matné nebo unavené pokožky přidejte do koupele květy. Je prvním pozdravem Země slunečním bytostem, a ani mráz ji nezničí. Je naplněna silou sedmera léčivých ctností (protože všechny ctnosti jsou, jak známo, léčivé) Sedmikrásky jsou rozseté síly hvězd, jejichž paprsky se dotkly Země a pokorná láska Země jimi odpovídá slunečním paprskům a hvězdným záchvěvům. Jak inspirativní lék na honění se za drahými předměty, které nám tak často ubírá jak životní síly, tak čistotu a klid duše, a tím tvoří podhoubí pro choroby. Podle současného mystika Karla Funka ani nepotřebujeme fyzické výtažky v podobě pilulek, stačí klidný a soustředěný pohled a postupně se danou květinou nechávat prostupovat, aniž bychom museli ovládat kdovíjak náročné meditační metody. Sedmikráska odjakživa patřila k nejznámějším domácím rostlinám, a přestože je na první pohled spíš nevýrazná, představuje jak drahocenný druh plané zeleniny, tak tradiční léčivý prostředek. Také v homeopatii představuje jeden z nejdůležitějších prostředků na kožní vyrážky. Sedmikráska totiž bývala v minulosti často a s náležitou úctou považována za všelék.
Pěstování: Sedmikráska je vytrvalá rostlina původně se vyskytující v Evropě a Asii. Oddenek je krátce výběžkatý s velkým množstvím kořínků. Listy vyrůstají v přízemní růžici, jsou pýřité, s vroubkovaně pilovitým okrajem. Na stvolu vysokém 7 - 15 cm rozkvétají od dubna do října jednotlivé úbory květů, které mají jasně žlutý střed a jednu nebo dvě řady bílých nebo bledě růžových květů. Sedmikráska se vyskytuje v hojném množství na všech živných půdách, ve stínu i na slunných místech. na zahradě se příliš často nepěstuje, je jí možno snadno sbírat v přírodě. Pokud si jí ale chcete na zahradě vypěstovat zasejte jí na jaře nebo koncem léta. v jarním období je možno ji namnožit oddenky.
Sběr: Sbírá se celá kvetoucí nať nebo květ. Sběr květů je ideální za soumraku, těsně před jejich zavřením.
Lékařské použití: Stejně jako třešně i sedmikráska zbavuje tělo přebytečné kyseliny močové. Dále pomáhá při chorobách jater a žlučníku, mírní podráždění a křeče, astma. Kloktání bylinkového nálevu pomáhá při zánětu dásní a hrdla. Sedmikrásku řadíme na seznam močopudných bylinek.
Vnitřní užití: Používá se jako pomocný prostředek při odkašlávání při plicních onemocněních a zánětech horních cest dýchacích. Často bývá součástí čajových směsí zvyšujících látkovou výměnu v játrech, žluči a slezině. Čaj ze sedmikrásky působí proti bolení hlavy. Má mírný močopudný účinek. Nálev připravíme z 1 kávové lžičky byliny na 1 šálek. Pijeme2x až 3x denně. Zevní užití: Zevně se sedmikráska užívá jako dermatologikum při kožních vyrážkách, hnisavých kožních zánětech, vředech. pití sedmikráskového čaje podporuje látkovou výměnu, mírní kožní onemocnění a při kašli uvolňuje pevně uvízlý hlen. A když nanesete čerstvou sedmikráskovou šťávu na bodnutí či kopřivku, bolest ustoupí. Sedmikráska je podle květinoznalců rostlinou, která se vždy opět napřímí, ať je sebevíc sešlapávána. A její vůle žít se přenáší i do léčivých účinků, kterými se vyznačuje. Je doporučováno tuto bylinku přidávat do každé čajové směsi určené dětem, a to především těch, u kterých nenastává rychlé zlepšení. Droga účinkuje především expektoračně a nespecificky protizánětlivě. K těmto základním vlastnostem připojilo lidové léčitelství ještě další. Droga se užívá i jako prostředek proti revmatismu, prostředek “krev čistící”, krev stavící a zabraňující tvorbě žlučových i ledvinových kamenů. Tyto další indikace nebyly farmakologicky ověřeny ani potvrzeny. Užívá se v nálevu, samotná nebo v čajových směsích pro zlepšeni vzhledu čajů. Nejčastěji se doporučuje k léčení chorob hor. cest dýchacích a k usnadnění odkašlávání (saponiny). Dále v rekonvalescenci po zápalu plic k celkovému zlepšeni stavu nemocného. Doporučuje se k léčení revmatických obtíží, k ulehčení menstruačních potíži, k vnitřní léčebné kúře proti trudovitosti kůže a nežitům (“krev čistící” účinky). K podobným účelům používá výtažek z čerstvých úborů s. i homeopatie. Zevně jako přísada do koupelí k odstranění rozmanitých kožních onemocnění, proti vředovitosti a k urychlení hojení ran a k jejich ochraně před zanícením. Lidové léčitelství doporučuje i obklady z napařené drogy na krevní podlitiny a namožené svaly.
Emocionální použití: ...
Magické a rituální použití: V magii má sedmikráska moc zachovávat status quo a bojí se jí zlo. Bývala součástí mnoha lektvarů na udržení a podporu krásy i přitažlivosti.
Sedmikráska má stejné účinky jako kopretina. Má schopnost probouzet a přivolávat lásku. Může i přivolat ztraceného milence. Berte však v potaz to jak se "ztratil", protože pokud budete chtít přilákat k sobě někoho, kdo vás opustil tak už to hraničí s manipulační magií. Někdy je lepší se s tím prostě smířit a jít prostě dál. Čas má velkou moc, nechte ho proto plynout a on vám napomůže ohoblovat ty ostré hrany, které vás tak bolí. Sedmikráska obecná – bylinka čistoty, nevinnosti a krásy. Používá se při magickém rituály na lásku, penízy, klid v rodině a vztahu, harmonii v mezilidských vztazích. Magický pytlík by měl být umístěn v ložnici, v pokojíčku mladé slečny pro podporu její krásy a pro ochranu domova před bouřkami a větrem. Sedmikráska byla Kelty uctívána jako symbol světla i jako rostlina boha slunce a světla. Protože sedmikrásky kvetou v období od jarní do podzimní rovnodennosti vládnou svátkům Ostara, Beltaine, Litha, Lughnasadh, a Mabon. Nejčastěji se ale používají právě při svátcích rovnodenností, kde značila začátek a konec světlé poloviny roku. Sedmikráska je jak bylo mnohokrát řečeno výše bylinou značící nevinnost a čistotu, zvláště u žen a proto pohané zdobili sedmikráskovými věnci hlavy právě narozených dětí a dívek při první menstruaci. Dle severských tradic je sedmikráska zasvěcena bohyni Freye a proto zdobí oltáře, ale i hlavy kněžek při rituálech zasvěcených právě jí. Sedmikráska na zahradě chrání dům před bleskem.
Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Babiččiny zápisky, Magické rostliny/Lavender
1 díl květů sedmikrásky se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2 - 4 týdny, 1x denně výluhem protřepte. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody. Tinktura ze sedmikrásek je vhodná při potížích s močovými cestami a při obtížích s ledvinami.
500g mýdlové hmoty, vonný olejíček ze sedmikrásky, květy sedmikrásky. Rozpustíme mýdlovou hmotu a dodáme vonný olejíček a květy. Naplníme formičky nebo vytvoříme koule kolem šňůrky. Pak necháme ztuhnout. Zdroj: ceskatelevize.cz/herbar
Smícháme 1 PL sedmikrásky, čekanky a lopuchu. 2 PL směsi přelijeme studenou vodou a uvedeme do varu. Krátce povaříme a necháme pod pokličkou vychladnout, scedíme pijeme 2x denně šálek. Doplňková léčba: ze sedmikrásky uvaříme odvar na zábaly (velmi krátké). Poté místo ošetříme měsíčkovou mastí.
hrst květů vhodíme do 1 l vařící vody a necháme 12 hodin macerovat poté scedíme a prolisujeme přes plátno. Do získané šťávy přidáme půl kila cukru a vaříme až do zhoustnutí.
Je to malý génius na pytle a kruhy pod očima, kdy ji lze použít buďto čerstvou, nebo usušenou. Čerstvou ji stačí dát na sítko, které není kovové a chvíli ji nechat nad vařící vodou, jen tak v páře, pak zmáčknout mezi dvěma prsty a jen tak přiložit pod oko. Nechat asi 10 minut. Ze sušené udělat silnější čaj, který se po vychlazení kape na vatičku a přikládáme pod oko.
25 dkg květů a listů sedmikrásky včelí vosk v množství asi poloviny celkového objemu masti 25dkg vazelíny Rozpusťte ve vodní lázni vosk a vazelínu. Přidejte květy a listy, zvolna dvě hodiny vařte a sceďte do nádoby.
1 lžičku sušených nebo čerstvých květů a listů přelijte šálkem vařící vody a nechte 10 minut vyluhovat. Pijte 3 - 4krát denně.
60g květů a listů 1/2 litru vody Nechte 2 minuty vařit a odstavte. Po 10 minutách sceďte.
Jednak posiluje imunitu, urychluje metabolismus a zlepšuje vstřebávání vitamínů i minerálů, ale navíc působí protizánětlivě, ulehčuje odkašlávání a obsahuje antibakteriální a antimykotické látky. V lidové léčbě se sedmikráska doporučuje i v situaci, kdy se potřebujeme pořádně vypotit, kdysi se podávala i jako podpůrný prostředek při tuberkulóze. 3 sklenice květů, 2 citrony a 0,5 kg cukru (v některých receptech se část cukru nahrazuje medem, ale je to více méně zbytečné, protože sedmikráskový sirup se vyrábí tepelným zpracováním, při kterém by stejně zmizela většina léčivých vlastností pravého medu). Květy zbavíme stonků a různého hmyzu a dáme do nějaké vyvařené nádoby. Citrony pořádně umyjeme pod tekoucí vodou, zbavíme vrchní části kůry, nakrájíme na kostičky a přidáme k sedmikráskám. Svaříme necelý litr vody, kvítky zalijeme, zamícháme, nádobu přikryjeme a odstavíme na dvacet čtyři hodin louhovat. Pak vše přecedíme do dalšího hrnce přes nějaké pláténko, to co nejpečlivěji vymačkáme, do tekutiny vmícháme cukr a pomalu svařujeme tak dlouho, dokud med či sirup nemá námi požadovanou konzistenci (převážně to trvá hodinu až půl druhé, ale někdo to rád řidší, druhý zase hustší). Nakonec už jen hotový domácí lék rozlijeme do vyvařených a vysušených sklenic, zavíčkujeme, otočíme a uskladníme někam do sucha a chladu. * Jak z další části receptu vyniklo, květy na sedmikráskový med neoplachujeme, ale rovnou zaléváme. Proto je velmi důležité při sběru vybrat v přírodě nějaké opravdu čisté a málo prašné místo.
Vezmeme jeden litr medoviny a přivedeme ho k varu. Přidáme 7 druhů sušených bylin (dle vlastního výběru), například pampeliška, sedmikráska, heřmánek, rozmarýn atd. Jakmile přidáte 7 bylin, vařte 7 minut! Poté nechte vyluhovat bylinky až do vychladnutí nápoje a sceďte. Nápoj pevné lásky pijte s milým (milou) po celou noc :)
Smícháme sedmikráskový sirup s perlivou vodou nebo tonikem. Můžeme přidat šťávu z citrónu, natrhané sedmikráskové kvítky a led. Sirup dávkujeme dle vlastní potřeby, doporučujeme vyzkoušet podle chuti.
uvaříme sedmikráskový zelený čaj s lípou a heřmánkem a následně necháme vychladnout. Ochutíme sedmikrásovým sirupem (ideálně v poměru 1:10), přidáme citrónovou šťávu a promícháme. Pro větší osvěžení můžeme přidat led a opět kvítky naší oblíbené sedmikrásky. Více na http://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-trendy-jarni-trendy/452794/objevte-kouzlo-sedmikrasek-osvezi-telo-a-rozjasni-pokozku.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy
200 g sedmikrásek (květy i listy), 150 gramů nastrouhané mrkve, 1 citrón, 2 lžíce olivového oleje, sůl Květy a nasekané listy sedmikrásek smíchejte s nastrouhanou mrkví, přidejte šťávu z jednoho citrónu a olivový olej. Sůl přidejte podle chuti.
100 květů sedmikrásek, 30 listů sedmikrásek, 1 pórek, jíška, olej, mléko, sůl Na pánvi s olejem rozdělejte jíšku s nakrájeným pórkem. Směs pak rozřeďte mlékem, osolte a nakonec přidejte nakrájené listy a květy sedmikrásek.
500 poupat sedmikrásek, 250 ml octa, 250 ml bílého vína, sůl Poupata sedmikrásek omyjte a vařte 5 minut v nálevu z vína, octa a půl lžičky soli. Směs nalijte do skleniček a dejte vychladnout. Můžete však použít i nálev podle vlastní chuti.
500 květů sedmikrásky, 750 g krystalového cukru, 750 ml vody, 1 citrón Spařte květy ve vroucí vodě a přidejte šťávu z citrónu. Směs zakryjte a nechte den odpočívat. Pak ji přeceďte, přidejte cukr a vařte, než směs zhoustne do podoby sirupu. Sirup je vhodný do čaje při potížích s dýchacími cestami.
Recept je jednoduchý, jediný problém, který budeme mít při výrobě, je samotný sběr sedmikrásek. Nasbírání dostatečného množství malých kvítků nám nějakou tu minutku zabere. Ale není to zase něco tragického. Budeme potřebovat přibližně tři sklenice květů (občas se uvádí počet kusů, ale sbírat na objem je mnohem jednodušší než si neustále kontrolovat, kolikátou kytičku jsme utrhli)*, dva citrony a kolem půl kilogramu cukru (v některých receptech se část cukru nahrazuje medem, ale je to více méně zbytečné, protože sedmikráskový sirup se vyrábí tepelným zpracováním, při kterém by stejně zmizela většina léčivých vlastností pravého medu). Květy zbavíme stonků a různého hmyzu a dáme do nějaké vyvařené nádoby. Citrony pořádně umyjeme pod tekoucí vodou, zbavíme vrchní části kůry, nakrájíme na kostičky a přidáme k sedmikráskám. Svaříme necelý litr vody, kvítky zalijeme, zamícháme, nádobu přikryjeme a odstavíme na dvacet čtyři hodin louhovat. Pak vše přecedíme do dalšího hrnce přes nějaké pláténko, to co nejpečlivěji vymačkáme, do tekutiny vmícháme cukr a pomalu svařujeme tak dlouho, dokud med či sirup nemá námi požadovanou konzistenci (převážně to trvá hodinu až půl druhé, ale někdo to rád řidší, druhý zase hustší). Nakonec už jen hotový domácí lék rozlijeme do vyvařených a vysušených sklenic, zavíčkujeme, otočíme a uskladníme někam do sucha a chladu.
hrst květů sedmikrásek, 2 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mléka, sýr sůl, tuk na smažení Vejce rozšleháte s mlékem, solí a moukou. Těsto nalijte na pánev a těsně před jeho ztuhnutím posypte nasekanými lístky. Sedmikráska je v kuchyni univerzální přísadou. Můžete ji používat jako ozdobu na sladká i slaná jídla. Oživit jí můžete bramborový salát, nádivku nebo i obyčejný chléb s máslem.
250 g květů sedmikrásky, půlka citrónu, 40 g cukru, jeden litr vody. Květy zalijeme vroucí vodou, přidáme na kolečka pokrájený citron, necháme louhovat přes noc. Přecedíme, osladíme a svaříme do hustoty sirupu. Můžeme plnit do sklenic a v zimě přidávat do čaje. Užíváme 2-4 lžičky denně nebo do čaje (na kašel, proti akné, na posílení).
hlávkový salát, 2 lžíce jablečného octa, sůl. Do hlávkového salátu přidáme několik růžic listů sedmikrásky, navrchu ozdobíme květy, zalijeme octovou zálivkou. Sedmikráskový špenát: Mladé lístky sedmikrásky opereme a povaříme ve vodě. Po zcezení lístky jemně posekáme, hodíme na cibulku, zaprášíme moukou a krátce povaříme, můžeme přidat jedno až dvě vejce. Dochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem. zdroj slunecnyzivot.cz/2013/05/jedle-rostliny-podrobny-prehled/
Tip: pampeliška listy i květy sedmikráska květy jitrocel řebříček jako základ můžeme dát salát, nebo čínské zelí, ale nemusí být jablečný ocet sůl, pepř a můžeme posypat sezamem či parmezánem Postup: Pokrájíme a smícháme se zálivkou, kterou naředíme vodou. Skvělý salát ze zahrádky, nejen chutná, ale také očistí játra :) Pro pijany i nepijany...
Potřebujete – 1l zeleninového vývaru, 2 až 3 lžíce sušených hub, kmín, 2 hrsti sedmikrásek, svazek jarní cibulky, 2 mrkve, petržel, ½ celeru, 2 vejce, sůl, pepř Jak na to Do zeleninového vývaru přisypte kmín a dejte povařit houby. Když změknou, přidejte zeleninu na krájenou na stejně velké kousky a povařte deset minut. Pak můžete (ale nemusíte) vlít rozšlehaná vejce, nechte srazit a dochuťte. Nakonec nasypte sedmikrásky. Někdo je nechává přejít varem, ale je to zbytečné. Náš tip – Nemáte chuť právě na tuhle polévku? Nevadí. Jak už jsme napsali, mají sedmikrásky univerzální chuť, takže je můžete nasypat do každého vývaru na ozdobu i ozvláštnění chuti. Sedmikraskovy olej Kromě toho, že sedmikrásky pěkně vypadají, mohou i pomoci. Olej z nich se hodí na namožené a bolav svaly a klouby. Potřebujete – plnou hrst sedmikrásek, 200 ml jojobového oleje Jak na to Kvítky bez stonků nemusíte mýt. Oschlé nebo čerstvé je nasypte do sklenice s jojobovým olejem nechtě 8 týdnů louhovat na teplém a světlém místě. Pak přelijte přes jemné síto nebo kávový filtr do čisté lahvičky. Pak olej scedíme přes kávový filtr a přelijeme do čisté suché lahvičky. Pro efekt můžete do průhledné lahvičky dva tři květy přidat na ozdobu. Před použitím olej přeceďte.
Potřebujete – 1/2 kg sedmikrásek, 2 citrony, 3/4 kg cukru Jak na to Sedmikrásky dejte do nádoby a přidejte nakrájené citrony a tři litry vroucí vody. Nechte 24 hodin odstát. Pak přiveďte pomalu k varu a vařte deset minut. Přeceďte přes síto, přidejte cukr a vařte pomalu do zhoustnutí. Hotový sirup nalijte do vymytých uzavíratelných lahviček.
sedmikráska, ptačinec, krvavec Ač je zima a občas mrzne, pokud není zrovna sníh, tak se suroviny na čerstvý salát dají najít vždycky Základ salátu hrst listů sedmikrásky obecné (sedmokráska obyčajná) Bellis perennis hrst nati ptačince prostředního (hviezdica prostredná) Stellaria media hrst listů krvavce menšího (krvavec obecný) Sanguisorba minor půl hrsti listů pumpavy rozpukové (bocianik rozpukovitý) Erodium cicutarium jedno vejce kura domácího Gallus gallus f. domestica 100 (i více) g sýra typu ementál Na ochucení několik lístků popence břečťanovitého (zádušník brečťanovitý) Glechoma hederacea několik lístků třezalky tečkované (ľubovník bodkovaný) Hypericum perforatum několik lístků řebříčku obecného (rebríček obyčajný) Achillea milefolium jeden nebo půl velmi mladého lístku vratiče obecného(vratič obyčajný) Tanacetum vulgare olivový olej balsamikový ocet případně podle chuti sůl několik květů sedmikrásky na ozdobu Všechny listy pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou a osušíme. Lístky vratiče, popence a řebříčku natrháme na malinké kousky, lístky krvavce sdrhneme z řapíku. Můžeme dát celé růžice sedmikrásek, ale je lepší lístky otrhat - růžice se často nedají dokonale omýt a zůstává v nich hlína. Vajíčko uvaříme natvrdo a nakrájíme na půlkolečka, sýr na malé kostičky. Vše smícháme, pokropíme olivovým olejem a balsamikovým octem, dobře promícháme, ozdobíme květy sedmikrásek a podáváme. Pokud vám připadá chuť salátu drsná, přidejte sýr, vejce anebo do salátu nakrájejte pro zjemnění jablko.
hlávkový salát, 2 lžíce jablečného octa, sůl. Do hlávkového salátu přidáme několik růžic listů sedmikrásky, navrchu ozdobíme květy, zalijeme octovou zálivkou. Sedmikráskový špenát: Mladé lístky sedmikrásky opereme a povaříme ve vodě. Po scezení lístky jemně posekáme, hodíme na cibulku, zaprášíme moukou a krátce povaříme, můžeme přidat jedno až dvě vejce. Dochutíme solí, pepřem a rozetřeným česnekem.
Tímto způsobem připravíte sirup i z jakékoliv jiné čerstvé byliny, například jitrocele, kopřivy, pampelišky..., co vás napadne. Natrhejte květy sedmikrásek nebo fialek, něco přes polovinu pětilitrové sklenice. Můžete i menší množství, pokud chcete sirup jen na zkoušku. Květy opláchněte a nechte okapat. Začněte je vrstvit do zmíněné sklenice, na ně položte kolečko omytého citronu v biokvalitě nebo bez chemického ošetření a zasypte stejnou vrstvou třtinového cukru. Upěchujte a pokračujte stejným způsobem, až zaplníte nádobu. Poslední vrstva je cukr. Sklenici zakryjte a postavte na slunné místo asi na tři týdny. Až se cukr úplně rozpustí a smíchá se šťávou z rostlin, přeceďte vše přes plátno, ještě opatrně vymačkejte, naplňte do lahviček a uchovejte v chladnu.
K jiné variantě sirupu budete potřebovat asi 500 květů sedmikrásek, jeden chemicky neošetřený citron, 750 g třtinového cukru, 750 ml vody. Omyté sedmikrásky vložte do keramické nebo skleněné nádoby, zalijte převařenou horkou vodou, přidejte nakrájený citron, zakryjte a nechte louhovat 24 hodin. Poté sceďte tekutinu do hrnce, přidejte cukr a pomalu vařte do zhoustnutí. Chcete-li mít sirup hustší, můžete přidat více sladidla nebo med. Ještě horké plňte do lahví nebo skleniček. Zdroj: https://www.flowee.cz/fit/zdrava-strava/1238-zavarovani-v-dubnu-sedmikraskovy-sirup
z bezu, svízele, bršlice, jetele a sedmikráskových květů podle MUDr. Dorky D.
2 - 3 mladé stonky svízele povázky 3 - 5 květenství bezu černého (podle velikosti) 2 - 3 mladé, „rozvíjející“ se, lístky bršlice 6 hlávek jetele lučního (to je ten červený) 8 - 12 květů sedmikrásek 1 bio citron s kůrou nakrájený na kolečka 2 polévkové lžíce medu (agávového sirupu, přírodního hnědého cukru nebo v nejhorším prostě obyčejného bílého cukru) 1 litr 100%ní jablečné šťávy
Bez a ostatní bylinky s citrónem a agávovým sirupem vložíme do vhodné nádoby a s pomocí vařečky trochu rozmačkáme, až citrón pustí trochu šťávy a smísí se s bylinkami a medem či agávovým sirupem. Přilijeme jablečnou šťávu a vše promícháme.
Necháme louhovat při pokojové teplotě přes noc. Po této době jsem necedila, ale vše vložila do ledničky a nechala dále louhovat a již konzumovala. Ředíme dle libosti studenou vodou, je to velice chutný nápoj. TIP: V chladných dnech je možné přidat 3 - 4 hřebíčky, kousek badyánu, skořici, krátce svařit a servírovat teplé.
http://www.jitrnizeme.cz/view.php?cisloclanku=2007011904
http://www.apetitonline.cz/tipy-triky/4235-jedle-kvetiny
https://www.tradicnirecepty.cz/polevka-sedmikraska/
http://www.coopclub.cz/zdravy_zivotni_styl/sedmikraska-na-taliri/
http://lindamahelova.cz/sedmikraska/
https://magazin.biooo.cz/zdravi/zdravotni-problemy/sedmikrasky/
https://www.jidloaradost.ambi.cz/clanky/bylina-tydne-sedmikraska-chudobka/
https://srecepty.cz/ingredience/sedmikraska-chudobka/recepty.amp
Potřebujete – 1l zeleninového vývaru, 2 až 3 lžíce sušených hub, kmín, 2 hrsti sedmikrásek, svazek jarní cibulky, 2 mrkve, petržel, ½ celeru, 2 vejce, sůl, pepř Jak na to Do zeleninového vývaru přisypte kmín a dejte povařit houby. Když změknou, přidejte zeleninu na krájenou na stejně velké kousky a povařte deset minut. Pak můžete (ale nemusíte) vlít rozšlehaná vejce, nechte srazit a dochuťte. Nakonec nasypte sedmikrásky. Někdo je nechává přejít varem, ale je to zbytečné. Náš tip – Nemáte chuť právě na tuhle polévku? Nevadí. Jak už jsme napsali, mají sedmikrásky univerzální chuť, takže je můžete nasypat do každého vývaru na ozdobu i ozvláštnění chuti.
Kromě toho, že sedmikrásky pěkně vypadají, mohou i pomoci. Olej z nich se hodí na namožené a bolav svaly a klouby. Potřebujete – plnou hrst sedmikrásek, 200 ml jojobového oleje Jak na to Kvítky bez stonků nemusíte mýt. Oschlé nebo čerstvé je nasypte do sklenice s jojobovým olejem nechtě 8 týdnů louhovat na teplém a světlém místě. Pak přelijte přes jemné síto nebo kávový filtr do čisté lahvičky. Pak olej scedíme přes kávový filtr a přelijeme do čisté suché lahvičky. Pro efekt můžete do průhledné lahvičky dva tři květy přidat na ozdobu. Před použitím olej přeceďte.
Potřebujete – 1/2 kg sedmikrásek, 2 citrony, 3/4 kg cukru Jak na to Sedmikrásky dejte do nádoby a přidejte nakrájené citrony a tři litry vroucí vody. Nechte 24 hodin odstát. Pak přiveďte pomalu k varu a vařte deset minut. Přeceďte přes síto, přidejte cukr a vařte pomalu do zhoustnutí. Hotový sirup nalijte do vymytých uzavíratelných lahviček.
1 lžíci květů sedmikrásky, 1 lžíci květů pampelišky, 1 lžíci květů jabloně (můžeme použít i květy meruňky, třešně, višně či hrušně), 1 l kvalitního bílého vína Postup: Květy smícháme, zalijeme je vínem a vše necháme 14 dní odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, víno uschováme v lednici a užíváme po štamprli denně.
Tato koupel je výbornou doplňkovou léčbou ekzémů, lupenky, akné či podrážděné pokožky. Potřebujeme: 1 lžíci sedmikráskových květů, 1 lžíci violkových květů, 2 lžíce květů měsíčku, 2 hrsti nadrcených ovesných vloček, 3 litry vroucí vody. Přísady smícháme, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 60 minut louhovat. Pak přecedíme, hotový čaj nalijeme do vody ve vaně. Bylinková koupel by měla trvat 15 minut. Pro zesílení účinku koupele si můžeme dopřát 20 minutovou relaxaci. Tuto proceduru opakujeme 10 dní po sobě.
1000 kvítků sedmikrásek, 2 l vody, 2 celé omyté chemicky neošetřené citróny, 2 kg pískového cukru.
Sedmikráskové květy vložíme do většího hrnce (4 litry) a přelijeme je 2 litry vody. Poté přivedeme k varu a vaříme 15 minut.
Vše necháme do 2.dne vylouhovat. Druhý den květy vymačkáme nejlépe přes čisté plátno. Do získané tekutiny přidáme na kolečka nakrájený citrón zbavený pecek a cukr.
Přivedeme k varu za občasného míchání novou vařečkou a ihned odstavíme. Necháme vychladnout a opět přivedeme k varu a opět necháme vystydnout, tak dlouho, dokud není med dostatečně hustý.
Horký med plníme do sklenic, zavíčkujeme a obrátíme.
Podobným způsobem můžete připravit sirup či med z třezalky, jitrocele, lípy, květů černého bezu, pampelišek (nasbírá se 300 květů) a podobně.
Dobrý tip: Sedmikrásky sbírejte až 3.sluneční den (kdy nepršelo), jinak budou mít málo pylu a med bude řídký!!!
Velmi dobré jsou i kombinace Pampeliškovo (300 květů)-sedmikráskový (100 květů) med, Med ze sedmikrásek (600 květů) a jitrocele (hrst listů).
Pro přípravu sedmikráskového salátu můžeme použít jak květy, tak i listy bylinky.
Salát (podle ročního období např. ledový salát, lollo rosso, mizuna, lebeda atd.), hrst sedmikrásek (květy a listy). Dresing: 2 PL dýňového oleje, 1 PL Crema di balsamico,
špetky kopřivové soli. Vše jemně promíchejte a ozdobte.
Tyto květové kreace se úžasně hodí do letních limonád. Esteticky oživí jakýkoliv nápoj. Do každé přihrádky plastové formy na led vložíme 1 květ a zalijeme vodou a dáme do mrazáku.
Jemná vůně sedmikrásek se elegantně propojí s ořechovým aroma olivového oleje. Využití tohoto oleje je neomezené, můžete je použít jako ovoněný olej na těstoviny nebo rýži, ale hodí se skvěle také večer ke chlebu a vínu. Recept můžete připravit pouze ze sedmikrásek nebo z uvedeného mixu. 10 g květy sedmikrásky, 5 stroužků česneku, 3 sušená rajčata, 1 kousek chilli papričky, sůl, olivový olej. Všechny ingredience kromě olivového oleje dáme do hrnce a 5 minut povaříme ve slané vodě. Stáhneme z ohně a necháme dalších 5 minut louhovat. Vodu slijeme a necháme zchladnout. Směsí naplníme uzavíratelnou sklenici a zalijeme olivovým olejem.