Prvek: Vzduch
Latinský název: Symphytum officinale
Signatura: Saturn
Hlavní složky: sliz, třísloviny, allantoin, konsolidin, cholin, asparagin, organický vápník a škodlivé pyrolizidinové alkaloidy (rakovinotvorné) - neužívat dlouhodobě a samotný, ale ve směsích.
Polarita: Ženská
Božstva:
Indikační skupina: Vulnearium, mucilaginosum, antiflogistikum, sedativum
Jiné názvy: černé koření, černý kořen, kořen kozivalový, celníkový kořen,kořen liberzonský, chropáč, kazival, kostibal, medunica, mudronice, sladký lupen, svalník, stříbrník, trudovník, kostihoj, kluzký kořen, černá bylina, zběhový traňk, modřínovník, chropáč, oslí ucho
Pěstování: Statná, vytrvalá bylina až 1 m vysoká, Černý řepovitý uvnitř bělavý oddenek přechází v zemi v silné postranní kořeny. Přímá, nahoře větvená lodyha je drsně chlupatá nahoře a na stranách křídlatá. Listy jsou podlouhlé, kopinaté a zužují se do řapíku. Květy se rozvíjí od června do září a jsou postaveny v úžlabních hroznech. Zvonkovitě válcová koruna je bílá, nažloutlá, růžová nebo fialová, pětizubá. Semeník je čtyřdílný, plod se skládá ze čtyř našek. Jedna trvalka stačí k zakrytí velké plochy, je bez vůně dorůstá do výšky 90 cm.
Sběr: Kořen se sbírá především na jaře před začátkem vegetace nebo na podzim v září a v říjnu. Rychle se omyje a rozpůlí, suší na slunci nebo při umělé teplotě, která nesmí být vyšší než 45 ° C. Droga je bez pachu a je svíravé chuti, poněkud nahořklé. Na průřezu musí být bílá. Někdy se užívá čerstvý kořen.
Jiné použití: Listy jako krmivo pro zvířata, k přípravě kompostu a tekutého hnojiva a k mulčování rostlin.
Lékařské použití: Vnitřně při: - tuberkulóze kostí, - pohmožděninách, podporuje hojivé procesy zevně špatně hojících se ran. - při kašli, bronchitidě, zahlenění dýchacích cest - proti kašli, podporuje vykašlávání, při nemocech plic. - bolesti na prsou, - žaludečních vředech i při těžších nemocech krvácení a křečích žaludku - ochraňuje sliznice, při žaludečních vředech, po poleptání či popálení sliznic, při atrofii sliznic v geriatrii, peptický vřed. - dvanácterníkových vředech, - při zánětu pohrudnice, - průjmu, - poruchách trávicích orgánů, - úplavici, - zánět svalů, šlachových pouzder, kožní záněty, vředy, hemoroidy, bércové vředy, křečové žíly. - při paradentóze k potírání dásní. - nemocech ledvinových, zánět močových cest. - zlomeninách - podporuje hojivé procesy, podporou tvorby kalusu napomáhá hojení zlomenin. Pijeme přes den 2 - 4 šálky po doušcích nejdéle však 3 týdny.
Zevně k obkladům na rány, vředy a zanícené žlázy. Obklady z čerstvého kořene při dně, revmatismu a neuralgiích
Nedoporučuje se dlouhodobé vnitřní podávání nebo podávání větších dávek, vzhledem k obsahu pyrolizidinových alkaloidů, které mají údajně hepatotoxické a kancerogenní účinky. Doba léčby může být nepřerušena maximálně 3 týdny.
Emocionální použití: Kostival působí v oblasti základní čakry, v místě, kde se ukládá energie, kde je uchováván potenciál. Ve spojení se Saturnem, prvkem země a základní čakrou, působí zejména na lidi, kteří si nevědí rady se strukturou a formováním svého života. Kteří si potřebují vytvořit základnu, od níž by se mohli odrazit. Kostival nám může pomoci nalézt smysl a řád dnešní doby. Jakožto účinný prostředek na rány léčí kostival také emocionální traumata, zejména převládají-li pocity ztracenosti a beznaděje. Kostival poskytne uklidňující a ochrannou vrstvu, dokud se postižená osoba nevyléčí. Je vhodný například tam, kde jedinci hrozila smrt nebo nebezpečné zranění. Pomalu obnovuje životní vitalitu a navrací zpět do reality. Pijte čaj z kostivalu hned po probuzení. V léčbě pokračujte dle potřeby.
Magické a rituální použití: Bezpečnost během cest, peníze. Přidává se do zavazadel - ochrana před ztrátou či ukradením. Rituál síly a moudrosti, přerušení vztahů k jiné osobě, k posílení vlastního já, prohlubování stavu transu, koncentrace a vizualizace. Abyste si pojistili svá zavazadla na cestách, vložte do každého z nich kousek kořene kostivalu.
Kostival, známý jako Hecubiny zvonky, se užíval při rituálech spojených se zatměním Měsíce, při rituálech síly a moudrosti, tam kde mělo dojít k odtržení současnosti od minulosti, k přerušení vztahů k jiné osobě, k posílení vlastního sebevědomí. Má moc nejen ničit, ale i stavět. Smíchán s černobýlem prohlubuje stavy transu, koncentraci a vizualizaci. Zajišťoval bezpečné cestování - přidaný do zavazadel zabraňoval jejich ukradení.
1 díl kostivalu se zalije 5 díly 40% alkoholu. Louhuje 2-3 týdny, 1x denně je třeba výluh protřepat. Poté se přefiltruje. Vzniklou tinkturu je třeba uchovávat v tmavé lahvi. Obvykle se užívá 10-20 kapek 1-3x denně na cukr či do sklenky vody.
Kořeny kostivalu dobře umyjeme a kartáčkem očistíme. Drobně je pokrájíme nebo nastrouháme na struhadle a dáme do láhve, zalijeme Alpou/alkoholem a necháme dva týdny odstát na teplém místě. Užíváme na krevní výron a k ošetření ran (před použitím natřeme poraněné místo třezalkovým nebo heřmánkovým olejem), na podlitiny a pohmožděniny (přikládáme obklady), k léčbě artritidy (pravidelně potírat, zmírńuje bolesti), k léčbě deformace kloubů (denně potíráme klouby), na dásně pro upevnění zubů.
Rozehřejeme 250g čistého vepřového sádla a vsypeme do něj 6 kořenů kostivalu, jež předtím důkladně umyjeme a drobně pokrájíme. Necháme krátce vzkypět a odstavíme. Přikrytou nádobu s mastí necháme přes noc vychladnout. Potom mírně ohřejeme, aby byla mast dostatečně tekutá a dala se přefiltrovat. Filtrujeme přes čisté lněné plátno. Zbytky kořenů důkladně vymačkáme. Do masti přidáme trochu včelího vosku a plníme do kelímků. Necháme vychladnout a uložíme do chladničky. Užíváme na kuří oka a pohmožděniny...
Kostivalová mast Kostival napomáhá při regeneraci zlomenin, pohmožděnin a krevních podlitin. Do 0,5 kg sádla přidáme 2 hrsti nakrájených a očištěných kořenů a listů, vše 10 minut smažíme. Necháme stát do druhého dne. Druhý den mast mírně zahřejeme a přepasírujeme přes plátýnko a slijeme do kelímků.1 KL práškovaného kořene rozetřeme se 3 lžícemi sádla nebo borové masti. Přidáme trochu rozehřátého včelího vosku. Zevně k potírání postižených míst, ke zmírnění bolestí.
10g kostivalu kořen a 10g mochny nátržník kořen vložíme do 250g na vodní lázni rozehřátého nesoleného sádla a necháme přes noc přikryté ležet. Druhý den vše rozehřejeme na vodní lázni, scedíme přes gázu a zbytek vymačkáme. Přidáme trochu včelího vosku. Naplníme kelímky a uložíme do chladničky. Potíráme bolestivá místa a teple převážeme. Používáme ve všech případech pohybových potíží, zvláště tam, kde je bolest lokalizována v menších plochách. Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III
Nejprve připravíme tinkturu: 30g třezalky, 30g květů kaštanu koňského, 30g kokošky pastuší tobolky a 30g květů bezu černého naložíme do lihu tak, aby byliny byly ponořené. Necháme 14 dní macerovat. Čerstvý strouhaný kořen kostivalu vaříme 1 hod v přiměřeném množství vody. Vychladlý, přecezený odvar smícháme s tinkturou. Poté si uvaříe silnější odvar, který použijeme jako obklady. Při chronických potížích velmi pomáhá, kůra trvá 4-8 týdnů. Na noc dáme obklad z odvaru kostivalu a ráno vetřeme tinkturu. Zdroj: Ida Rystonová: Byliny a jejich lidové názvy
Smícháme za tepla včelí vosk, bambucké máslo, tinkturu z kostivalu, anýzový a fenyklový éterický olej, vitamin E. Dáme do kelímku nebo tmavé skleničky s širokým hrdlem a uzavřeme do nádobky a uložíme v temnu a chladu. Používáme na svalové poranění nebo únavu, na lepší prokrvení pokožky a na revmatické bolesti.
Magické rostliny/Lavender a Franklin - str 180
50g oddenku kostivalu na malé kousky rozdrcený přelijeme 2 šálky studené vody a vaříme 10 min, scedíme a vlažným odvarem několikrát denně vyplachujeme ústa.
Sušený oddenek kostivalu se rozdrtí na velmi jemný prášek, který se šňupe.
2-5 čerstvých a umytých kořenů nadrobno nařezaných macerujeme 6 týdnů v litru přírodního bílého vína. Je to vynikající lék při chorobách plic.
Sušený kořen podrtíme, pomeleme na jemno a prosijeme přes sítko do tmavé skleničky. Užíváme 4x denně na špičku nože, nebo 1PL rozmícháme ve smetaně 1x denně, pro podporu hojení zlomenin, i stagnujících.
Strouhaný čerstvý kořen naneseme na gázu, upevníme obvazem a necháme několik hodin (nebo přes noc působit). Pokud máme jen sušený, rozdrtíme jej na prášek a smícháme s malým množstvím horké vody a několika kapkami oleje. Užíváme při všech bolestech kostí, šlach a svalů, svalových úponů, pohmožděninách, zánětech, neuralgiích, ale i při potížích s ploténkami a poškození páteře. Vyléčí i "tenisový loket" nebo rameno, když nemůžeme zvednout ruku. Všechny klouby po kostivalovém obkladu rychle regenerují.
Zdroj: Ida Rystonová: Byliny a jejich lidové názvy
Smícháme kostival kořen 50g a mochna nátržník kořen 50g. 2 PL směsi přelijeme šálkem vroucí vody a louhujeme 20 min pod pokličkou. Používáme k obkladům a omývání, též u pohmožděnin a podlitin. Zdroj: M. Mičánková, J. Lejnar: Léčivé rostliny III
Smícháme Kostival kořen 100g, Měsíček 50g, Truskavec (Rdesno ptačí) 50g. 2 PL směsi zalijeme šálkem vroucí vody. Louhujeme 5-7 min. Používáme k obkladům a omývání, též u pohmožděnin a podlitin.
Kostival lékařský smíchaný s černobýlem ve formě čaje či kakdidla
http://www.bylinkyprovsechny.cz/zpracovani/receptury/kulinarske-recepty-s-bylinkami/1265-tempura-z-kostivalu-recept-postup-navod-priprava-suroviny-ingredience
50 g strouhaného parmezánu, 50 g jemně strouhaného ementálu, 2 PL sezamu, 1 KL sl. papriky, 1 KL pál. papriky, pouze mladé malé listy kostivalu. (mají 0% obsah pyrolizidinových alkaloidů). V misce smícháme všechny přísady. Na plech dáme listy kostivalu, na každý rozprostřeme lžičkou směs a pečeme v předehřáté troubě na 200°C dokřupava, asi 10 min. Můžeme použít pečící papír, ale není to nutné. Totéž můžete udělat s listy brutnáku a křenu. Zdroj: Divoká kuchařka
80g hl. mouky, 100 ml vychlazeného piva, 1 KL prášku do pečiva. Rozšleháme mouku s pivem a práškem do pečiva na lesklé těsto. Hustota by měla být asi taková, jakou má napůl ušlehaná šlehačka, aby těstíčko drželo.
80g najemno nastrouhaného tvrdého sýra bez laktózy, 80g hl. mouky, 50 ml bílého vína, 1 vejce. Vejce rozšleháme s vínem a zašleháme napřed mouku a poté sýr.
40g jemné strouhanky, 40g hl. mouky, 20g kečupu, 1 vejce. Našleháme vejce, přidáme kečup, dobře rozmícháme a přidáme strouhanku s moukou. Vyšleháme do hladka. Zdroj: Divoká kuchařka/Paukertová
Kniha Světla Kultu Bohyně Diany, Magické rostliny/Lavender a Franklin, Léčivé rostliny a planety/Brooke